Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 16, 2011

Drankprobleem groter bij naoorlogse generatie

Het drankgedrag kan zowel door persoonlijke als maatschappelijke factoren worden beïnvloed, zoals economische schommelingen, politieke instabiliteit en sociale normen. Die factoren zijn op hun beurt vaak afhankelijke van culturen en tijdsperioden, waardoor er verschillende drinkculturen kunnen worden opgetekend. Uit een onderzoek van de University of Washington blijkt dat vooral de generatie die geboren werd na de tweede wereldoorlog een hoger risico loopt op binge drinking en alcoholproblemen. Ook wordt opgemerkt dat de genderkloof op het gebied van alcohol in veel landen verkleint.

De onderzoekers stellen echter dat het toenemende drankprobleem bij een naoorlogse generatie weliswaar in de Verenigde Staten kan worden opgetekend, maar in Australië en West-Europa niet terug te vinden is. "De Verenigde Staten heeft in het verleden altijd een relatief grote groep geheelonthouders gehad, terwijl in Australië en West-Europa weinig mensen helemaal niet dronken," merken de onderzoekers op. "Inmiddels is het aantal geheelonthouders in de Verenigde Staten echter aan het afnemen."

Er wordt ook opgemerkt dat het probleemdrinken bij jonge vrouwen nog altijd blijft stijgen. "Vrouwen hebben de voorbije vijftig tot zestig jaar een hele reeks culturele veranderingen doorgemaakt," wordt er opgemerkt. "Daardoor komen vrouwen in contact met opportuniteiten die in het verleden uitsluitend voor mannen waren voorbehouden - zoals een participatie aan de arbeidsmarkt, een hogere opleiding en economische onafhankelijkheid - waardoor ze ook meer in contact zijn gekomen met de drinkcultuur."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home