Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 17, 2011

Geld of sportwagen doet individu daadwerkelijk watertanden

Uitzicht op geld kan het individu daadwerkelijk doen watertanden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Northwestern University. Mensen die een sterke behoefte aan macht hebben, maken volgens de Amerikaanse onderzoekers meer speeksel aan als ze naar foto’s kijken van bankbiljetten. Maar ook het uitzicht op een sportwagen zou mannen doen watertanden. De onderzoekers merken op dat er voorlopig nog geen concrete oorzaak kan worden gegeven voor de aanmaak van het speeksel bij het verlangen naar geld of sportwagens.

"In veel talen wordt het fenomeen honger en watertanden in verband gebracht met voorwerpen die niet aan voedsel zijn gerelateerd," voert hoofdonderzoeker David Gal aan. "Bedoeling van het onderzoek was te achterhalen of mensen echt meer speeksel aanmaken als ze verlangen naar materiële zaken." Uit het onderzoek bleek dat vooral mensen met weinig zelfvertrouwen of een gevoel van macheloosheid extra speeksel aanmaken bij het zien van geld.

Een vervolgexperiment wees uit dat de speekselproductie van mannen ook toeneemt wanneer ze naar foto’s sportauto’s kijken. De toename werd met name geconstateerd bij mannen die een date met een vrouw in het vooruitzicht werd gesteld. "Dit suggereert dat mensen vooral watertanden van materiële zaken als ze hevig naar deze voorwerpen verlangen om een doel te bereiken," merkt de onderzoeker nog op. De onderzoeker acht het mogelijk dat alle objecten waarnaar verlangd wordt, hetzelfde beloningssysteem in het brein activeren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home