Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 19, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse republikeinen hebben het voorstel voor een belastingverhoging voor miljonairs van de Amerikaanse president Barack Obama verworpen. Volgens de republikeinen is het voorstel een klassenoorlog. De Amerikaanse president Barack Obama heeft voorgesteld om een extra belasting in te voeren voor burgers die meer dan één miljoen dollar per jaar verdienen. De Buffett-belasting moet helpen het Amerikaanse begrotingstekort aan te pakken. De Amerikaanse miljardair Warren Buffett had eerder verklaard bereid te zijn om extra belastingen te betalen om de financiële problemen van de Verenigde Staten te helpen oplossen. Volgens de republikeinen zal het voorstel echter weinig bijdragen aan het verlagen van het tekort en de banengroei zal schaden.


De online videoverhuurdienst gaat zijn twee activiteiten in afzonderlijke ondernemingen onderbrengen. De traditionele dvd-verhuur krijgt de nieuwe naam Qwikster. De streaming videoactiviteiten blijven onder de naam Netflix bestaan. Topman Reed Hastings wijst op de verschillende kostenstructuren en een andere marketingbenadering als de belangrijkste redenen voor de beslissing. Andy Rendich, die de voorbije vier jaar de dvd-activiteiten leidde, wordt chief executive van Qwikster. Voor de huidige abonnees die van beide diensten gebruik maken, verandert er weinig. Zij gaan enkel aparte afrekeningen zien, maar aan het totaalbedrag verandert niets.


Het emiraat Qatar onderhandelt met de Duitse regering over een belang in luchtvaartgroep EADS. Er wordt al langer gezocht naar een overnemer van het belang van 15 procent dat het Duitse concern Daimler in EADS heeft. Leden van de Qatarese regering zouden recent Philipp Rösler, de Duitse minister van economie, over het dossier hebben gesproken. Binnen de regering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is echter niet iedereen enthousiast voor de intrede van een buitenlandse staat in het kapitaal van het luchtvaartbedrijf. Het aandeelhouderschap en de directie van het bedrijf zijn traditioneel verdeeld volgens een strikte pariteit tussen Frankrijk en Duitsland. Daarom zou de Duitse regering een voorkeur hebben voor een Duitse aandeelhouder.


Het Franse olieconcern Total verwacht dat het snel de productie in zijn Libische installaties kan hervatten. Dat heeft Christophe de Margerie, gedelegeerd bestuurder van Total, gezegd in een Duits kranteninterview. De installaties van Total lijken volgens de Margerie nauwelijks getroffen door de burgeroorlog in Libië. Dat moet het voor Total volgens hem mogelijk maken om de productie snel te hervatten. De Margerie ziet ook mogelijkheden voor een aantal nieuwe projecten in Libië. Daarbij denkt hij onder meer aan het ontwikkelen van gasexport per schip of het sneller en meer gestructureerd ontwikkelen van de olievoorraden. De Margerie denkt ook dat de steun van de Franse overheid aan de Libische rebellen een voordeel kan betekenen voor het concern.


De Duitse onderneming Siemens stopt de productie van kernenergiecentrales en levert voortaan enkel nog onderdelen voor thermische centrales. Dat heeft Peter Löscher, chief executive van Siemens, in een interview aangekondigd. Het hoofdstuk kernenergie is volgens hem bij Siemens definitief afgesloten. Siemens schrapt ook alle activiteiten in kernenergie in het buitenland, met inbegrip van een joint-venture met het Russische Rosatom en de nucleaire samenwerking met het Franse Areva. De beslissing van Siemens werd al maanden verwacht. De uitstap is volgens Löscher ingegeven door de kernramp in Fukushima en de duidelijke positie die de Duitse samenleving en politiek hebben ingenomen.


Het industriële conglomeraat United Technologies werkt aan de financiering voor overnames voor een bedrag van meer dan 10 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen dicht bij het dossier gemeld. De financiering zou kunnen oplopen tot 20 miljard dollar. Indien het totale pakket zou worden geïnvesteerd in één enkele overname, maakt United Technologies zich op voor het hoogste bod sinds het bedrijf elf jaar geleden naast sectorgenoot Honeywell greep. Sindsdien zaten de deals van het bedrijf in de bandbreedte van 1 miljard dollar tot 3 miljard dollar. De potentiële overnamedoelwitten die genoemd worden zijn Goodrich, Rockwell Collins en Textron. De drie bedrijven weigerden te reageren op de berichten.


De Franse bank BNP Paribas zal zich in Rusland grotendeels terugtrekken uit de sector retailbankieren. De Franse groep wil zich concentreren op het verstrekken van consumptiekredieten in partnerschap met het Russische Sberbank. Dat heeft een woordvoerder van BNP Paribas tegenover het persbureau AFP gezegd. BNP Paribas en Sberbank lieten in juni al weten exclusieve onderhandelingen te voeren over een gemeenschappelijke vennootschap. De Franse groep zou ongeveer 100.000 klanten hebben in Rusland. BNP Paribas zou dat klantenbestand vragen om hun rekeningen over te hevelen naar andere banken. De documenten voor de nieuwe vennootschap zouden voor het eind van dit jaar worden getekend.


De Zwitserse bank Crédit Suisse gaat 150 miljoen euro betalen om een zaak van belastingsontduiking in Duitsland te schikken. Dat heeft Crédit Suisse, de tweede grootste bank van Zwitserland, bekend gemaakt. Volgens de bank wordt op deze manier een lang en complex juridisch conflict vermeden. De schikking zorgt volgens Crédit Suisse ook voor belangrijke juridische zekerheid. In maart vorig jaar opende het Duitse gerecht een onderzoek naar fiscale fraude tegen 1.100 klanten van Credit Suisse en naar medewerkers van de bank. Die werden ervan verdacht Duitse klanten te hebben geholpen met het ontduiken van belastingen.


Oswald Grübel, bestuursvoorzitter van de Zwitserse bank UBS, zegt niet van plan te zijn af te treden omwille van de fraudezaak door een effectenhandelaar in Londen. Dat heeft Grübel gezegd in een Zwitsers kranteninterview. Grübel zegt zich verantwoordelijk te achten voor alles wat er bij de bank gebeurt, maar zich niet schuldig te voelen. Aan de criminele intenties van een individu kan volgens hem weinig worden gedaan. Effectenhandelaar Kweku Adoboli van UBS zou het verlies veroorzaakt hebben bij een transactie waarvoor hij geen toestemming had. De financiële waakhonden van Groot-Brittannië en Zwitserland stellen samen een onderzoek in naar de zaak. In Zwitserland groeit de druk op Grübel om af te treden.


Zoekmachine Google en videosite YouTube dreigen in Pakistan geblokkeerd te worden als ze niet meewerken met onderzoeken naar misdrijven die gerelateerd zijn aan terrorisme. Dat heeft Rehman Malik, de Pakistaanse minister van binnenlandse zaken, gezegd. Malik drong er bij de websites op aan om de autoriteiten te helpen met het uitroeien van terrorisme in Pakistan. De minister zegt dat terroristische organisaties websites als Google en YouTube als communicatiemiddel gebruiken en noemde als specifiek voorbeeld de aanslagen in Mumbai. Malik gaf verder geen details over de misdaden en de gevallen van terrorisme waar de websites informatie over zouden kunnen verstrekken.


De luchtvaartsector in Azië ziet zich gesteld voor een enorm tekort aan piloten en technici. Dit heeft Roei Ganzarski, lid van de raad van bestuur van vliegtuigfabrikant Boeing, gezegd. Volgens Ganzarski heeft de regio de volgende twee decennia 180.000 extra piloten en 250.000 nieuwe technici nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Het tekort zou voor China het meest urgent zijn. Op dit moment zijn er 60.000 piloten en 46.000 technici in heel Azië. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben volgens Ganzarski al vliegtuigen aan de grond gehouden of de vluchtfrequentie verminderd vanwege een tekort aan gekwalificeerd personeel.


Het staalconcern ArcelorMittal en het Amerikaanse Peabody Energy hebben hun overnamebod op het Australische steenkoolbedrijf Macarthur Coal verlengd tot half oktober. Dat hebben de beide bedrijven bekend gemaakt. De combinatie ArcelorMittal-Peabody verhoogde, onder de naam PAEMCoal, onlangs nog een overnamebod waarmee de waarde van het Amerikaanse steenkoolbedrijf op ruim 4,8 miljard Australische dollar werd geraamd. Peabody Energy heeft al een belang van 17,34 procent in Macarthur Coal opgebouwd, terwijl ArcelorMittal een pakket van 16,6 procent in handen heeft. Daardoor moet de combinatie nog 16,07 procent verwerven om een meerderheidsbelang te verwerven.


De invoer van luxegoederen in Noord-Korea is de jongste jaren sterk gegroeid. Dat heeft Yoon Sang-hyun, parlementariër van de Zuid-Koreaanse regeringspartij, berekend. Tijdens een zitting van het parlement in Seoul kwam hij met cijfers op basis van gegevens van de Zuid-Koreaanse regering en het buitenland. Drie jaar geleden voerde Noord-Korea voor 272,1 miljoen euro aan luxegoederen in, maar dat was vorig jaar al gestegen tot 446,1 miljoen euro. Volgens Yoon is de import toegenomen nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il drie jaar geleden een beroerte had gekregen. Hij zou zijn medewerkers en andere leden van de elite met luxeproducten willen paaien, in ruil voor steun aan zijn zoon Kim Jong-un als toekomstig leider.


Het aantal passagiersvliegtuigen in de wereld zal tegen het einde van het volgende decennium meer dan verdubbelen tot 31.500 exemplaren. Daarvoor zullen de komende twintig jaar 27.800 nieuwe vliegtuigen moeten worden gebouwd. Dit blijkt uit prognoses van vliegtuigfabrikant Airbus. De vliegtuigbouwer verwacht dat de luchtvaartsector geen last zal hebben van recessies en dat de inkomsten jaarlijks met 4,8 procent zullen toenemen. In opkomende markten wordt de grootste groei verwacht, maar ook het luchtvaartverkeer in Europa en Noord-Amerika zal volgens Airbus blijven toenemen. Azië zal volgens Airbus één derde van de nieuwe vliegtuigen voor zijn rekening nemen. Europa en Noord-Amerika hebben beiden een aandeel van 22 procent.


De Griekse economie zal volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook volgend jaar in een recessie blijven. Er wordt daarbij gerekend op een verdere inkrimping van de Griekse economie met 2,5 procent. Dat heeft een vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds in Griekenland gezegd. Hij voegde er aan toe dat de instelling voorziet dat de economie in Griekenland op kwartaalbasis pas eind volgend jaar weer groei zal laten zien. Dit jaar komt de inkrimping van de Griekse economie naar verwachting uit op 5,5 procent. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd een inkrimping met 7,3 procent opgetekend, nadat ook tijdens de eerste drie maanden een terugval met 8,1 procent werd geregistreerd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home