Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 19, 2011

Synthetische drugs hebben marktleiderschap overgenomen

Het gebruik van synthetische drugs zoals ecstasy en methamphetamine is wereldwijd groter geworden dan cocaïne en heroïne. Dat is de conclusie van een rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime (Unodc). Daarbij wordt opgemerkt dat amphetamines inmiddels de tweede belangrijkste illegale drug van de wereld zijn geworden. Er wordt aan toegevoegd dat cijfers over in beslag genomen tabletten en de ontdekkingen van clandestiene laboratoria een zorgwekkende groeitrend laten optekenen. Cannabis blijft de meest gebruikte drug ter wereld.

Uit het dossier blijkt dat Nederland en Birma de belangrijkste producenten blijven van synthetische drugs, maar de productie heeft zich volgens de Unodc inmiddels verspreid naar nieuwe landen en regio's, zoals West-Afrika en Latijns-Amerika. "Synthetische drugs kunnen heel gemakkelijk en goedkoop worden geproduceerd en vormen een aantrekkelijk middel voor miljoenen gebruikers in alle regio's van de wereld," wordt er opgemerkt. "Bovendien bieden ze criminelen een nieuwe toegang tot nieuwe en onbetreden markten."

"In tegenstelling tot drugs zoals opiaten en cocaïne, waarvoor plantages moeten worden opgezet, kunnen synthetische drugs overal worden geproduceerd zonder een grote voorafgaandelijke investering," wordt er aan toegevoegd. In het rapport wordt opgemerkt dat het aantal in beslagnames in Zuidoost-Azië indicatief is voor de groeitrend. Drie jaar geleden werden volgens het rapport 32 miljoen methamphetamine-pillen in beslag genomen. Dat cijfer was vorig jaar gestegen tot 133 miljoen exemplaren.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home