Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 19, 2011

Stijgende voedselprijzen te wijten aan speculaties

De stijgende voedselprijzen kunnen worden gelinkt aan financiële speculaties. Dat is de conclusie van een rapport van de World Development Movement (WDM). De samenstellers roepen op tot een efficiënte regulering om de banken te beletten te gokken op voedselprijzen. Uit het rapport blijkt dat de waarde van de financiële speculaties op de voedselmarkten op vijf jaar tijd van 65 miljard dollar tot 126 miljard dollar zijn gestegen. De organisatie voegt er aan toe dat Britse consumenten op dit ogenblik voor een brood 7 procent meer betalen dan vorig jaar.

"Er is de jongste tien jaar een duidelijke toename van financiële speculaties op de voedselmarkten, maar experten zijn het niet eens over de effecten van deze speculatieve activiteiten," aldus woordvoerders van de World Development Movement tegenover het webmagazine Foodnavigator. "Voorstanders stellen dat de speculaties een stabiliserende werking hebben door de aankoop bij lage prijzen en een verkoop bij een hoger prijsniveau. Daarmee helpen de speculanten volgens hen de volatiliteit op de markt af te bouwen."

Volgens het rapport is dat in de praktijk echter niet het geval. "De toenemende financiële speculaties heeft de prijzen verder doen afwijken van de verwachtingen rond vraag en aanbod en heeft de volatiliteit doen toenemen," wordt er opgemerkt. Tom MacMillan, executive director van de Food Ethics Council, voert aan dat er duidelijk moet ingegrepen worden in de werking van het financieel systeem. Indien er niet wordt ingegrepen, dreigt er volgens hem een nieuwe voedselcrisis.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home