Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 20, 2011

Fanatieke sportliefhebbers brengen levenskwaliteit in gevaar

Fanatieke sportliefhebbers dreigen hun relatie in gevaar te brengen. Dat zegt Josh Klapow, klinisch psycholoog aan de School of Public Health van de University of Alabama, naar aanleiding van de start van het nieuwe football-seizoen in de Verenigde Staten. Volgens Klapow raken sommige supporters zo gefixeerd op hun sport dat hun relatie en levenskwaliteit in het gedrang dreigen te komen. Er moet volgens Klapow een duidelijk verschil worden gemaakt tussen een geëngageerde fan en een football-verslaafde.

"Football behoort tot de Amerikaanse cultuur en vele Amerikanen houden van de sport," voert Klapow aan. "Voor sommige mensen wordt de sport echter een obsessie. Die verslaving heeft niets te maken met het aantal uren dat het football wordt gevolgd, maar wel met het feit dat die interesse zo ver gaat dat ze leidt tot negatieve gedragingen. Cruciaal is het effect dat de sport heeft op de verplichtingen in het dagelijkse leven."

"Er zijn een aantal duidelijke signalen die wijzen op een risicogedrag," merkt hij op. Supporters die tijdens andere activiteiten aan de sport denken of geïrriteerd raken wanneer het spel wordt onderbroken, behoren volgens hem zeker tot de risicogroepen, net zoals het missen van belangrijke familiesamenkomsten of andere evenementen om een wedstrijd te kunnen volgen. Ook een depressieve, boze of gewelddadige stemming wanneer een bepaald team heeft verloren is volgens hem een alarmsignaal dat het zoeken van hulp noodzakelijk zou kunnen maken.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home