Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 20, 2011

Europese Unie heeft geïntegreerd elektriciteitsnet nodig

Door de beslissing van Duitsland om uit kernenergie te stappen, heeft de Europese Unie een sterker geïntegreerd elektriciteitsnetwerk nodig. Dat blijkt uit een document van de Europese Commissie. De lidstaten van de Europese Unie worden daarbij opgeroepen om voorrang te geven aan de collectieve energiebehoefte boven de binnenlandse agenda. Na de ramp met de kerncentrale van Fukushima in Japan eerder dit jaar, maakte de Duitse regering bekend over een periode van elf jaar helemaal uit kernenergie te zullen stappen.

Italië besliste in de tweede helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw al uit kernenergie te stappen en heeft recent tijdens een referendum nog eens bevestigd op die beslissing niet te zullen terugkomen. Door de beperkte beschikbaarheid aan nucleaire energie is er volgens de Europese Commissie nood aan een daadwerkelijk Europees elektriciteitsnetwerk. Gehoopt wordt een dergelijk netwerk over drie jaar gerealiseerd te kunnen hebben.

"In een geconnecteerd energie-systeem van de interne markt worden alle lidstaten getroffen door dergelijke beslissingen die op nationaal niveau worden getroffen," aldus de Europese Commissie. "Dat betekent dat alle staten er ook een belang bij hebben dat deze sector efficiënt wordt gecoördineerd. Tot nu toe is er echter nog geen systematische inspanning gedaan om de verschillende landen samen te brengen om de verschillende benaderingen tegenover energie-productie te coördineren."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home