Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 21, 2011

Ontbossing reduceert neerslag in regenwoud

De ontbossing in de regenwouden van West-Afrika reduceert de regenval in de nabije omgeving. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Leeds. Opgemerkt wordt dat de omvorming van regenwoud tot landbouwgronden de regenval in de omliggende bosgebieden met ongeveer 50 procent terugschroeft. Oorzaak is volgens de onderzoekers de verandering van de temperatuur van de oppervlakte, wat een impact zou hebben op de vorming van regenwolken.

"De resultaten van de studie hebben belangrijke implicaties voor toekomstige beslissingen op het gebied van landmanagement in die regio en andere regenwoud-gebieden zoals de Amazone," voert onderzoeksleider Luis Garcia-Carreras, professor aan de School of Earth and Environment van de University of Leeds, aan. "Uit satelliet-observaties kon al worden opgemerkt dat een verandering in het landgebruik een grote impact kan hebben op lokale weerpatronen. Dit onderzoek biedt een verklaring voor dat fenomeen."

Garcia-Carreras voert aan dat niet alleen het aantal gerooide bomen een impact heeft op de stabiliteit van de regenwouden, maar dat ook aandacht moet worden besteed aan het patroon van de ontbossing. "De Afrikaanse gebieden hebben al de kleinste regenval van alle regenwoud-ecosystemen op aarde," waarschuwt Garcia-Carreras. "Dat kan deze gebieden bijzonder gevoelig maken voor veranderingen in de lokale weerpatronen."

De onderzoekers merken op dat de regenval boven de landbouwgronden na de ontbossing zes keer hoger lag, terwijl boven het resterend bosgebied met meer dan een halvering moest worden rekening gehouden.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home