Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 22, 2011

Klimaatveranderingen cruciaal in menselijke evolutie

Klimaatfluctuaties hebben aanleiding gegeven tot cruciale fases in de menselijke evolutie. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Liverpool. Daarbij wordt opgemerkt dat snelle fluctuaties in de temperaturen samen vielen met onder meer de opkomst van de eerste verre verwanten van de hedendaagse mens en de intrede van stenen werktuigen. Volgens de onderzoekers heeft het fenomeen ook implicaties voor de huidige klimaatverandering. Opgemerkt dat die evoluties vooral een bedreiging vormen voor populaties die geen beschikking hebben over technologieën om daarmee om te gaan.

"Bij een grote klimaatschommeling ongeveer 2,7 miljoen jaar geleden worden een aantal nieuwe mensensoorten opgemerkt," merkt Matt Grove, onderzoeker aan de School of Archaeology, Classics and Egyptology van de University of Liverpool op. "De meeste soorten waren rond 1,5 miljoen jaar geleden opnieuw verdwenen. Ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden ontstonden ook de eerste stenen handwerktuigen, wat een aantal soorten heeft toegelaten om zich aan te passen aan de snel veranderende klimaatomstandigheden."

"Anderhalf miljoen jaar geleden was nog alleen de homo erectus overgebleven," voert Grove nog aan. "Dat zou de soort te danken hebben aan zijn flexibel gedrag. De homo erectus had zich van alle mensensoorten het meest geografisch verspreid. Andere soorten hadden zich gespecialiseerd in een omgeving die verdween en die hun uitsterven veroorzaakte. De homo erectus was echter blijkbaar een generalist die met verschillende klimaatomstandigheden en milieuveranderingen kon omgaan."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home