Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 24, 2011

Laserpen moet bermbommen kunnen ontdekken

Wetenschappers aan de Michigan State University hebben naar eigen zeggen een laser ontwikkeld die bermbommen, die onder meer tijdens de oorlog in Irak en Afghanistan vele slachtoffers hebben gemaakt, zou kunnen ontdekken. De laser bezit volgens de onderzoekers de gevoeligheid en selectiviteit om grote gebieden te scannen en geïmproviseerde explosieven te ontdekken. Bermbommen zijn in Irak en Afghanistan verantwoordelijk voor 60 procent van de slachtoffers bij de Amerikaanse strijdkrachten.

Onderzoeksleider Marcos Dantus, professor scheikunde en oprichter van BioPhotonic Solutions, benadrukte dat de detectie van geïmproviseerde explosieven bijzonder belangrijk is, aangezien in de omgeving verschillende chemische bestanddelen aanwezig zijn die de bedreigende stoffen maskeren. De toepassing laat volgens Dantus toe te vermijden dat gebouwen moeten geëvacueerd worden of wegen moeten worden afgesloten omwille van een vals alarm.

"Aangezien geïmproviseerde explosieven vaak worden aangetroffen in dichtbevolkte gebieden, moet de aanpak op een niet-destructieve manier gebeuren," voert professor Dantus aan. "Bovendien moet er bij de opsporing een onderscheid kunnen worden gemaakt tussen de explosieven en andere stoffen die in de omgeving aanwezig zijn." De uitvinding van Dantus zou dat onderscheid kunnen maken voor hoeveelheden tot een fractie van een miljardste van een gram.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home