Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, September 25, 2011

China wereldwijd marktleider landbouwsubsidies

Chinese landbouwers hebben vorig jaar voor een bedrag van 147 miljard dollar aan subsidies ontvangen. Dat is zes keer meer dan twee jaar voordien. Daarmee is China wereldwijd marktleider geworden op het gebied van landbouwsubsidies. Dat is de conclusie van een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). De evolutie zou een belemmering kunnen vormen voor de onderhandelingen rond de vrijhandel. In de geïndustrialiseerde wereld zijn de landbouwsubsidies tot een absoluut dieptepunt van 227 miljard dollar teruggevallen.

In de Verenigde Staten zijn de landbouwsubsidies volgens het rapport op één jaar tijd van 25,5 miljard dollar tot 31,4 miljard dollar teruggevallen. Er wordt aan toegevoegd dat landbouwsubsidies een onderdeel vormen van de onderhandelingen bij de World Trade Organization over vrijhandel. Daarbij hebben groeilanden er bij de Verenigde Staten op aangedrongen om de landbouwsubsidies terug te schroeven, waarbij opgemerkt werd dat de Amerikaanse landbouwers zwaar werden ondersteund en daardoor het evenwicht op de markt verstoorden.

In het rapport wordt echter opgemerkt dat China in absolute cijfers meer subsidies toekent dan de Verenigde Staten. In China vertegenwoordigen de subsidies ook 17 procent van het inkomen van de landbouwers. In de Verenigde Staten bedraagt dat slechts 7 procent. In het rapport wordt opgemerkt dat China een aantal subsidies toekent onder de vorm van meststoffen, waardoor de strategie ook een negatieve impact zou hebben op het leefmilieu.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home