Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 26, 2011

Luchtvervuiling dodelijkst in metropolen ontwikkelingslanden

De lucht in megasteden in de ontwikkelingslanden is dodelijker dan in de grote metropolen in de geïndustraliseerde wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Max Planck Institute for Chemistry in Duitsland. Onder meer wordt opgemerkt dat in de Indiase stad Karachi elk jaar aan 15.000 inwoners het leven kost. Ook in Dkaha, de hoofdstad van Bangladesh, zou de luchtvervuiling elk jaar de dood van 14.700 mensen veroorzaken. In Los Angeles, New York en Tokyo zouden daarentegen minder dan 500 doden per jaar vallen door de luchtkwaliteit.

Onderzoeker Bhola Ram Gurjar, professor milieukunde aan het Indian Institute of Technology, heeft mathematisch model Risk Mortality due to Air Pollution (Ri-Map) uitgewerkt in samenwerking met het Max Planck Institute. Daarmee wordt bepaald hoeveel extra doden elke bijkomende graad van luchtvervuiling zal veroorzaken. Het model moet overheden volgens Gurjar de mogelijkheid bieden om gerichte maatregelen te nemen om de luchtvervuiling in hun steden terug te schroeven.

Gurjar wijst erop dat megasteden steeds belangrijker zullen worden. "In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren er met Tokyo en New York slechts twee steden met meer dan tien miljoen inwoners," merkt hij op. "Bij het begin konden al twintig steden worden gevonden in die categorie. Over twintig jaar zullen meer dan 5 miljard mensen in steden leven. Afrika en Azië zullen daarbij acht van de tien megasteden omvatten. Daardoor zullen steeds meer mensen geconfronteerd worden met de vervuilde stadslucht."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home