Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 26, 2011

Melk heeft belangrijk cultureel aspect

Melk heeft doorheen de geschiedenis constant een belangrijke culturele betekenis gehad. Dat brengt Deborah Valanze, professor aan de Columbia University, in haar boek 'Milk: A Local and Global History' naar voor. De onderzoekster merkt dan ook op dat de visie op melk in belangrijke mate door lokale omstandigheden wordt bepaald. Valanze voegt er aan toe dat, ondanks alle negatieve percepties, melk ook vandaag een integraal onderdeel van het dagelijks leven blijft vormen.

"Melk heeft altijd symbool gestaan voor het moederschap en vruchtbaarheid, maar ook voor welvaart, gezondheid en sterkte," voert Deborah Valanze aan. "Melk is terug te vinden in zowel de mythologie van het Hindoeïsme, Egypte en Rome." De onderzoekster wijst er ook op dat de melkconsumptie tijdens de Renaissance, toen alleen de rijke klasse zich een rudimentaire koelbox kon veroorloven, als riskant werd bestempeld. Toch werd er volop kaas en andere zuivelproducten geconsumeerd, wat volgens haar gepaard ging met een sfeer van opwinding.

In het koloniale Amerika werd melk volgens Valanze een symbool van welvaart. "De Amerikanen bestempelden de koe en huishoudelijke zuivelproducten als een toonbeeld van onafhankelijkheid," merkt ze op. Ook merkt ze op dat melk nadien een onderdeel werd van het medisch etablissement. Tijdens de eerste wereldoorlog werd melk aangeprezen om de bevolking te versterken. Men ging ervan uit dat landen met het juiste dieet een sterke populatie zouden kunnen opbouwen.

Valanze merkt wel op dat het jongste hoofdstuk uit de melkgeschiedenis eerder negatief is gekleurd. "In de jaren zeventig werd men zich plots bewust van het cholesterol, waardoor het vetgehalte van de melk in het vizier kwam," stipt ze aan. "Ook werd men wantrouwig tegenover additieven, zoals de groeihormonen die aan runderen werden gegeven om de landbouwproductie op te drijven."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home