Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 27, 2011

Nieuwsoverzicht

Rusland is bereid het gascontract met Oekraïne te herzien. Dat heeft de Oekraïense premier Mykola Azarov gezegd nadat de twee landen op hoog niveau besprekingen hadden gevoerd. De voormalige Sovjet-republiek wil af van een overeenkomst die de vorige regering twee jaar geleden met Rusland sloot. Oekraïne vindt de prijs van het Russische gas buitensporig hoog. Rusland zou ook samen met Oekraïne en de Europese Unie een onderneming willen oprichten om de gaspijpleidingen in Oekraïne te vernieuwen en te beheren. Het gaat om de belangrijkste route van Russisch gas naar Europa. Het Russische energieconcern Gazprom benadrukte dat de onderhandelingen met Oekraïne worden verder gezet.


Europese topambtenaren overwegen om een agentschap op te zetten dat zich bezig moet gaan houden met de uitgifte van obligaties en het opkopen van Europese staatsschulden. Dat zouden een aantal insiders tegenover de Amerikaanse televisiezender CNBC hebben bevestigd. Het geld voor de beoogde operatie zou moeten komen uit een verruiming van de de European Financial Stability Facility (EFSF), het Europese noodfonds. Volgens de Amerikaanse televisiezender zal een ander gedeelte van het uitgebreidere noodfonds gebruikt worden voor de versterking van de kapitaalbuffers van een aantal Europese banken.


De Europese Unie heeft onvoorwaardelijk ingestemd met de beoogde overname van truckbouwer MAN door Volkswagen. Sinds juli van dit jaar heeft Volkswagen, de grootste autogroep van Europa, een belang van 55,9 procent opgebouwd in de vrachtwagenbouwer. Volgens de Europese Commissie Volgens Brussel bestaat er na afronding van de voorgenomen acquisitie nog voldoende concurrentie in de Europese markt voor zware vrachtwagens en bussen. Daarbij wordt gewezen op gevestigde namen zoals Daimler, Volvo, Iveco en DAF op de vrachtwagenmarkt. Bij de productie van bussen zal rekening moeten worden gehouden met de concurrentie van VDG, Daimler, Volvo, Iveco en Solaris.


Verizon Wireless, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten, schaart zich aan de zijde van Samsung in diens juridische gevechten met Apple. Dat blijkt uit documenten die Verizon Wireless heeft ingediend bij een rechtbank in Californië. Apple diende half april een verzoek in bij de rechtbank om de verkoop van sommige apparaten van het Zuid-Koreaanse concern in de Verenigde Staten te verbieden. Verizon Wireless is geen partij in de zaken tussen Apple en Samsung, maar kan toch gevraagd of ongevraagd stukken aan de rechtbank sturen. Verizon Wireless vreest onder meer door een verbod op de producten van Samsung klanten verliest voor zijn eigen mobiele telefonie van de vierde generatie.


Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van de Amerikaanse belegger Warren Buffett, gaat eigen aandelen inkopen. Daarmee geeft het bedrijf gehoor aan klachten van aandeelhouders, die van mening zijn dat het aandeel te laag staat gewaardeerd. Buffet gaf aan maximaal een premie van 10 procent te willen betalen bovenop de boekwaarde van de aandelen op het einde van het tweede kwartaal, toen een bedrag van 98.716 dollar werd geregistreerd. De maximale prijs in het inkoopprogramma komt daarmee op 108.588 dollar per aandeel. Berkshire Hathaway gebruikt beschikbare financiële middelen voor de inkoop van de aandelen. Het bedrijf had eind juni nog voor bijna 48 miljard dollar aan kasmiddelen, maar investeerde sindsdien tenminste 15 miljard dollar.


De Italiaanse oliegroep ENI en het Franse Total zijn als eerste westerse maatschappijen begonnen opnieuw olie te produceren in een aantal Libische velden. Ze hebben daarvoor een akkoord gesloten met de Libische overgangsraad. Zowat alle Libische installaties lagen stil sinds er hevige gevechten uitbraken tussen rebellen en het regime van kolonel Muammar Khadaffi. ENI en Total verwachten dat ze volgende maand al aardolie en aardgas kunnen exporteren. Dat is goed nieuws voor de consumenten in Europa. Libië is een belangrijke leverancier van brandstoffen aan meerdere Zuid-Europese landen. De volledige hervatting van de Libische energieproductie kan meer dan een jaar duren.


De Brits-Griekse ondernemer Stelios Haji-Ioannoue, de oprichter van easyJet, heeft plannen om een nieuwe luchtvaartmaatschappij op te richten. Het bedrijf zou Fastjet heten. Haji richtte zestien jaar geleden easyJet op, maar leeft al een tijd in onmin met het management van de maatschappij. Als Haji zijn nieuwe plannen uitvoert, zal easyJet naar eigen zeggen onderzoeken of er stappen moeten worden ondernomen. De maatschappij merkte echter op tot een constructieve dialoog met Haji te willen komen. Haji is met een belang van 26 procent nog altijd veruit de grootste aandeelhouder van easyJet. Samen met zijn familie beheert hij ruim 38 procent van de aandelen.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Boeing heeft een eerste exemplaar van de nieuwe Dreamliner opgeleverd. Het toestel wordt in gebruik genomen door de Japanse maatschappij All Nippon Airways (ANA). De oplevering van het toestel heeft ruim drie jaar vertraging opgelopen. De Boeing B787 Dreamliner heeft een romp die bijna volledig uit kunststof in plaats van aluminum bestaat. Daarnaast zal van extra krachtige en zuinige motoren van General Electric of Rolls-Royce gebruik gemaakt worden om de energieconsumptie met 20 procent terug te schroeven. De Dreamliner had meer dan achthonderd vaste bestellingen voor de eerste levering. Daarmee is het toestel het succesvolste vliegtuig uit de luchtvaartgeschiedenis.


De Amerikaanse kortingssite Groupon kan nog steeds geen duidelijkheid bieden over het juiste moment voor de geplande beursgang. Daarbij wordt wordt verwezen naar een onderzoek van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), waarbij een aantal opmerkingen over de boekhouding van de kortingssite naar voor werden geschoven. Op last van de Amerikaanse financiële autoriteit diende Groupon de omzet over het voorbije jaar van 713,4 miljoen euro naar 312,9 miljoen euro terug te schroeven. Maar ook de situatie op de financiële markten zou de beursgang van Groupon vertragen. Groupon vroeg in juni een beursnotering in New York aan. Het bedrijf hoopte toen een bedrag tussen 25 miljard dollar en 30 miljard dollar te kunnen ophalen.


Tony Hayward, de gewezen topman van het olieconcern British Petroluem (BP), stapt uit de raad van bestuur van de joint-venture TNK-BP. Daarmee knipt Hayward zijn laatste banden met British Petroleum door. Eerder moest Hayward bij het Britse olieconcern ontslag nemen na zware kritiek op de stuntelige manier waarop hij de ramp met het olieplatform in de Golf van Mexico had afgehandeld. Ook bij TNK-BP slaagde Hayward er niet in de problemen op te lossen. Binnen de joint-venture kwam het geregeld tot conflicten tussen het Britse concern en zijn Russische partner Renova, een consortium van vier Russische miljardairs. Door het conflict moest British Petroleum zich onder meer terugtrekken uit een olieproject in het noordpoolgebied.


Alexei Koedrin, de Russische minister van financiën, heeft ontslag genomen na onenigheid met president Dmitri Medvedev. Koedrin kon zich niet akkoord verklaren met de plannen van president Medvedev en premier Vladimir Poetin. Bij de parlementsverkiezingen in december wordt Medvedev als kandidaat-premier naar voor geschoven. Poetin zou vervolgens volgend jaar kandidaat zijn voor de presidentsverkiezingen. Koedrin zei niet te willen deelnemen aan een regering met Dmitri Medvedev als premier. De minister van financiën zei te vaak gebotst te hebben met Medvedev. Zelf had Koedrin ook ambities voor het premierschap. Medvedev noemde de kritiek van Koedrin ongerechtvaardigd en onbeleefd.


Industrieel Liang Wengen (57), de rijkste man van China, maakt grote kans om volgend jaar toe te treden tot het centraal comité van de Communistische Partij. Hij zou daarmee de eerste zakenman zijn die doorstoot tot de top van het regime. Liang Wengen heeft volgens het zakenblad Forbes een persoonlijk vermogen van 6,9 miljard euro. De industrieel nam in de jaren tachtig ontslag bij een staatsbedrijf om in de zakenwereld te stappen. Na een reeks mislukkingen richtte hij in het midden van de jaren tachtig het bedrijf Sany, producent van bouwmachines, op. Het bedrijf profiteerde de voorbije periode van de enorme overheidsinvesteringen in infrastructuurwerken. De omzet van het concern bedraagt 50 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 5,8 miljard euro.


De bloggingsite Tumblr heeft een bedrag van 85 miljoen dollar opgehaald om zijn groei te financieren. Eén van de nieuwe investeerders is Richard Branson, de topman van de Virgin-groep. Ook Greylock Partners, een aandeelhouder van Facebook, stapte in het kapitaal van de bloggingsite, net zoals Chernin Group en Insight Venture Partners, dat eerder al investeerder in Twitter. Ook de bestaande investeerders Spark Capital, Union Square Ventures en Sequoia Capital namen aan de operatie deel. Door de nieuwe operatie wordt de waarde van Tumblr geraamd op 800 miljoen dollar. Eind vorig jaar werd de waarde van Tumblr geraamd op 120 miljoen dollar.


De Europese schuldencrisis jaagt de hele wereld schrik aan. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd. In een toespraak in Mountain View in de staat Californië stelde de Amerikaanse president dat de Europese leiders wel aan een oplossing werken, maar dat gaat volgens Obama niet snel genoeg. De Amerikaanse president benadrukte dat de eurolanden onvoldoende zijn hersteld van de financiële crisis en niet alle problemen van de Europese banken hebben kunnen regelen, terwijl de regio nu wordt geconfronteerd met de problemen in Griekenland. Volgens Obama staan de financiële en begrotingsproblemen van Europa het herstel van de Verenigde Staten in de weg. Het Amerikaanse economische herstel is cruciaal voor de herverkiezing van Barack Obama.


De Britse openbare BBC gebruikt niet langer de termen 'voor Christus' en 'na Christus' in zijn tijdsaanduiding. Reden is dat de Britse openbare omroep de niet-christenen niet voor het hoofd wil stoten. De BBC beveelt zijn journalisten en presentatoren daarom voortaan aan de termen 'before common era' en 'common era' te gebruiken. Omdat de BBC er zich toe verbonden heeft onpartijdig te zijn, is het volgens de omroep passend termen te gebruiken die niet-christenen niet kwetsen De BBC zegt niet van plan te zijn het gebruik van de termen te verplichten. De keuze ligt volgens de omroep bij de redacties en de presentatoren van de programma's. Critici noemen de beslissing een aanval op de christelijke basis van de Britse cultuur, taal en geschiedenis.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home