Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 22, 2011

Dreigende straf beste preventief middel tegen bedrog

Het individu voelt zich het meest aangezet tot bedrag wanneer de voordelen groter zijn dan de kosten, maar ook wanneer het risico op ontdekking beperkt blijft. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland naar schwalbes in het voetbal. De Australische onderzoekers voegen er aan toe dat hun research uitwijst dat een dreiging met bestraffing de beste manier is om bedrieglijke praktijken te ontmoedigen.

"Volgens de theorie zal bedrieglijk bedrag alleen optreden wanneer de potentiële voordelen hoger liggen dan de kosten en wanneer het risico op ontdekking beperkt blijft," merkt Gwendolyn David, onderzoeker aan de School of Biological Sciences van de University of Queensland, op. "Dat werd ook bevestigd tijdens een analyse van schwalbes in het voetbal. De schwalbes gebeurden vooral bij het aanvallende team, dat de grootste kans heeft om te scoren. Bovendien bleek het aantal schwalbes het hoogste te liggen wanneer de ploegen in de stand heel dicht aan elkaar gewaagd zijn."

Verrassend was volgens de onderzoekster echter dat bleek dat schwalbes ook het vaakst gebeuren in competities waar de scheidsrechters het meest geneigd bleken te zijn om de frauduleuze actie met een vrije trap of een penalty te belonen. "Wanneer de scheidsrechters het bedrog niet detecteren of bestraffen, worden vaker schwalbes opgemerkt," voert Gwendolyn David aan. "Daaruit blijkt dat het inperken van bedrog grotendeels de verantwoordelijkheid van de scheidsrechters en de regulerende instanties is."

Labels: ,

Driekwart miljoen Amerikaanse banen door vierde generatie mobiele telefonie

De volgende vijf jaar zal in de Verenigde Staten tussen 25 miljard dollar en 53 miljard dollar worden geïnvesteerd in mobiele netwerken van de vierde generatie. Dat blijkt uit een rapport van consulent Deloitte. Die investeringen zullen volgens het rapport tussen 73 miljard dollar en 151 miljard dollar aan Amerikaans bruto binnenlands product creëren. Bovendien zouden deze bestedingen minstens 371.000 nieuwe banen creëren. Dat zou echter kunnen oplopen tot 771.000 bijkomende arbeidsplaatsen.

"Er zou een bijkomende groei kunnen worden opgetekend wanneer hightech-bedrijven nieuwe producten en diensten voor mobiele breedband creëren, waarmee het leven, werk en leren van de bevolking verder wordt veranderd," merken de onderzoekers op. "Investeringen in een dergelijk krachtige vorm van communicatie draag bij tot het economisch herstel en biedt een machine voor de creatie van tewerkstelling in de toekomst. De marktgedreven draadloze sector heeft de sleutel in handen om van deze potentiële voordelen te kunnen profiteren."

In het rapport wordt opgemerkt dat meer dan honderdvijftig operatoren in zestig landen zich op dit ogenblik met mobiele technologieën van de vierde generatie toespitsen. "Zuid-Korea, Zweden en China zijn voorbeelden van landen die heel snel inspelen op de voordelen van de technologie," wordt er opgemerkt. Er wordt aan toegevoegd dat cloud computing verdere mogelijkheden biedt om optimaal van de opportuniteiten van de mobiele telefonie van de vierde generatie te profiteren. De technologie laat immers toe om compactere, efficiëntere en krachtiger mobiele apparaten te gebruiken.

Labels:

Marketeers geconfronteerd met meer complexe markt

De groeiende populariteit van nieuwe technologieën en de grotere macht van de consument hebben de druk op de marketeers verhoogd. Dat is de conclusie van een internationale enquête van het informaticabedrijf IBM bij marketing-verantwoordelijken. De onderzoekers stelden daarbij vast dat 79 procent van de ondervraagden toegeeft de volgende vijf jaar met meer complexe situaties geconfronteerd te zullen worden. Bovendien geeft slechts 48 procent toe klaar te zijn om op die uitdagingen in te spelen.

Uit het onderzoek blijkt dat 71 procent van de ondervraagden de huidige data-explosie als een obstakel beschouwt, gevolgd door sociale media (68 procent), de proliferatie van kanalen en apparaten (65 procent) en de veranderende demografieën (63 procent). Verder maakt 59 procent gewag van financiële beperkingen, gevolgd door een dalende merktrouw (57 procent), groeimarkten, collaboratie van de klanten en het aantonen van return-on-investment (56 procent), privacy (55 procent) en outsourcing (54 procent).

Een meerderheid van de respondenten geeft toe niet het gevoel te hebben tegen deze evoluties voldoende gewapend te zijn. Een grotere vertrouwen heerst er ten opzichte van de regelgeving en transparantie. De onderzoekers merken verder op dat 82 procent van de ondervraagden van plan is om zijn activiteiten in sociale media op te drijven, gevolgd door analyse en het beheer van klantenrelaties (81 procent), mobiele applicaties (80 procent), content management (73 procent) en tablet-applicaties (72 procent).

Labels:

Tablet beleeft zijn piekperiode in vrije tijd

Computers zijn vooral actief tijdens de werkuren, terwijl smartphones de hele dag worden gebruikt met piekperiodes tijdens de spitsuren en de avond. Het gebruik van tablets kent daarentegen vooral tijdens de avond zijn drukste periode. Dat is de conclusie van een onderzoek van Google Mobile Ads. Daarbij wordt opgemerkt dat smartphones en tablets weliswaar beide mobiele apparaten zijn, maar in realiteit worden tablets vooral gebruikt tijdens ontspannende ogenblikken.

"De keuze voor het type van scherm wordt in belangrijke mate gedreven door de omgeving en omstandigheden en de gebruiker blijkt zich daarbij aan te passen aan de situatie," merkt Google Mobile Ads op. "Smartphones en tablets kunnen worden gebruikt op dezelfde manier, maar toch wordt er naargelang de omstandigheden een duidelijke keuze gemaakt. In tegenstelling tot de tablet wordt de smartphone ook op het werk en tijdens verplaatsingen gebruikt."

"Adverteerders vragen zich af welke platformen het best kunnen worden gebruikt om de consumenten te bereiken," wordt er nog opgemerkt. "Een optimale keuze is een combinatie van alle schermen. Elk scherm kan een specifieke informatienood van de consument invullen op verschillende, complementaire tijdstippen van de dag. Het open laten van één van de schermen maakt niet alleen de weg vrij voor een concurrent, maar betekent ook een gemiste kans om merkbekendheid op te bouwen en omzet te realiseren."

Labels: , ,

Mobiele telefonie en video steeds belangrijker online reclameplatformen

Mobiele telefonie en video worden steeds belangrijker online reclameplatformen. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat inmiddels één kwart van de smartphone-gebruikers blootgesteld wordt aan mobiele reclame. Datzelfde geldt voor twee derden van het online videopubliek. Die cijfers zullen volgens de onderzoekers de volgende jaren nog gevoelig toenemen. Bij het traditionele internet wordt 95,3 procent van de gebruikers blootgesteld aan online reclame.

"De voorbije jaren zijn video en mobiele telefonie voor adverteerders een steeds belangrijker platform geworden om digitale consumenten te bereiken," voert Mike Shaw, directeur van ComScore Marketing Solutions, aan. "Hoewel de penetratie van video en mobiele reclame nog niet het niveau heeft bereikt van online display-reclame, zal de penetratie van beide sectoren in de toekomst wellicht alleen nog maar toenemen." Daarbij wordt opgemerkt dat het bereik van mobiele reclame tijdens het tweede kwartaal met 28 procent is gestegen tegenover de eerste drie maanden van het jaar.

Er wordt aan toegevoegd dat bijna 8 procent van de consumenten inmiddels minstens één keer per week een mobiele reclame opmerkt. Dat betekent een stijging met 28 procent tegenover het eerste kwartaal. Bovendien gaf 7,5 procent aan bijna elke dag een mobiele reclame gezien te hebben. Dat betekent een toename met 52 procent. Daarnaast wordt opgemerkt dat de penetratie van online videoreclame tijdens diezelfde periode met 15 procent is gestegen.

Labels: , , ,

Wereld koopt dit jaar meer dan 55 miljoen tablets

Dit jaar zullen er wereldwijd 55,2 miljoen tablet-computers worden verkocht. Over vijf jaar zal dat echter opgelopen zijn tot 253 miljoen exemplaren. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Juniper Research. Er wordt aan toegevoegd dat steeds meer producenten zich op de tablet-markt toeleggen. Producent Apple lanceerde eerder dit jaar de tweede generatie van zijn iPad, maar ook andere smartphone-producenten - zoals HTC Corporation, LG Electronics, Motorola en Research In Motion - maakten hun debuut op de markt.

"Naarmate andere mogelijkheden in de computer-markt afnemen, hebben bovendien ook marktleiders in die sector - zoals Acer, Asus, Dell, Hewlett-Packard en Toshiba - zich op de tablet-sector gericht," merken de onderzoekers op. Er wordt aan toegevoegd dat de verkoop van tablets met mobiele telefoon-toegang op dit ogenblik nog veel lager ligt dan die van alternatieven met een wifi-verbinding, maar die verhouding zal volgens Juniper gevoelig verschuiven.

"Netwerk-toegang zal een cruciale rol vertolken," voert Juniper aan. "Netwerken van de vierde generatie zullen in de ontwikkelde markten geavanceerder diensten toelaten over mobiele telefoon-verbindingen. Bovendien zal het gebrek aan vaste lijnen in opkomende markten vereisen dat tablets een mobiele telefoon-verbinding zullen hebben om regionaal geadopteerd te kunnen worden." De onderzoekers stellen ook dat operatoren moeten overwegen om met gefuseerde tarieven te werken om te vermijden dat consumenten voor twee connecties moeten betalen.

Labels:

Amerikaanse internetreclame met bijna een kwart gestegen

Tijdens de eerste helft van dit jaar realiseerden de online reclamebestedingen in de Verenigde Staten een omzet van 14,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 23,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Interactive Advertising Bureau (IAB) en consulent PricewaterhouseCoopers (PwC). Opgemerkt wordt dat de online reclamebestedingen met die cijfers een nieuw record hebben gerealiseerd. Tegenover de eerste helft van vorig jaar is er sprake van een verdubbeling van de groei. Toen werd een stijging met 11,3 procent opgetekend.

Ook tijdens het tweede kwartaal werd met een groei van 24,1 procent tot 7,7 miljard dollar een nieuw record gevestigd. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd een groei met 13,9 procent opgetekend tot 6,2 miljard dollar. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar liet online display-reclame een groei met 27,1 procent optekenen tot meer dan 5,5 miljard dollar. Daarmee wordt een duidelijke verbetering opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een groei met 16 procent werd geboekt. Digitale video realiseerde een groei met 42,1 procent tot 891 miljoen dollar.

Uit het rapport blijkt dat display-reclame tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 37 procent van alle bestedingen vertegenwoordigde. Met een bedrag van bijna 7,3 miljard dollar en een aandeel van 49 procent blijven zoekopdrachten de belangrijkste online reclame-categorie. Ook bij de zoekopdrachten werd een groei met ongeveer 27 procent opgetekend tegenover de eerste helft van vorig jaar. Toen werd een groei met 11,6 procent geboekt. Lead generation steeg met 25,4 procent, maar bij advertenties en email werden dalingen met respectievelijk 2 procent en 34,2 procent gemeld.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het softwarebedrijf Microsoft heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 17,4 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 7,3 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg met 6,1 procent tot 5,74 miljard dollar. De groei werd vooral opgetekend in de zakelijke divisie, waardoor de zwakkere verkoop aan consumenten kon worden opgevangen. Bij de online services, waar Microsoft de voorbije periode zwaar heeft geïnvesteerd, werd een omzetgroei met 1,7 procent opgetekend. Bij Windows en Windows Live nam de omzet toe met 1,7 procent, maar daalde de winst met 1,1 procent.


De Amerikaanse restaurantketen McDonald's realiseerde tijdens het derde kwartaal van het jaar een nettowinst van 1,51 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 14 procent tot 7,17 miljard dollar. De groei werd in belangrijke mate gedragen door nieuwe menu’s in de Verenigde Staten en een grotere prijsvariatie in Europa. Ook promotieacties en de modernisering van restaurants in Frankrijk, Rusland, Duitsland en Groot-Brittannië droegen naar eigen zeggen bij tot de groei. In Europa werd een omzetgroei met 4,9 procent opgetekend. In de Verenigde Staten bedroeg die groei 4,4 procent.


Het Amerikaanse conglomeraat General Electric heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,4 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent tot 35,4 miljard dollar. Jeff Immelt, chief executive van General Electric, toonde zich tevreden met de geboekte resultaten. Hij wees erop dat het concern ondanks de volatiele marktomstandigheden voor het zesde kwartaal op rij een dubbelcijferige operationele winstgroei heeft kunnen laten optekenen. Het orderboek van het concern is gestegen tot een recordhoogte van 191 miljard dollar. Ook voor het hele jaar wordt op een dubbelcijferige winstgroei gerekend.


Uitzendgroep Manpower heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 79,6 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 55 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de zwakkere dollar en een sterke vraag naar tijdelijke werknemers in de hele wereld. De omzet steeg met 16 procent tot 5,78 miljard dollar. Jeffrey Joerres, chief executive van Manpower, zegt dat in alle regio's een soliede groei kon worden opgetekend. In Frankrijk, waar Manpower tijdens het derde kwartaal van dit jaar bijna 30 procent van zijn omzet vandaan haalt, werd een omzetgroei met 18,3 procent opgetekend.


De Zweedse vrachtwagenbouwer Scania, dochter van de Duitse groep Volkswagen, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,34 miljard Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 257 miljoen euro. Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar werd een winstgroei met 2 procent opgetekend. De omzet steeg met 14 procent tot 21,1 miljard Zweedse kronen. Leaf Östling, chief executive van Scania, stelde dat de verkoop zich tijdens het derde kwartaal heeft kunnen handhaven, vooral in Latijns-Amerika, het Midden-Oosten, Rusland en Noord-Europa. Tegen het einde van het kwartaal werd daarentegen een achteruitgang opgetekend in Zuid-Europa en het Midden-Oosten.


De ministers van financiën van de eurozone geven hun toestemming aan de vrijmaking van hun deel van de zesde schijf noodhulp voor Griekenland. Het gaat om de volgende 8 miljard euro van het eerste hulpprogramma voor de Grieken, dat vorig jaar overeengekomen werd. Om niet failliet te gaan, moet Griekenland voor midden november het geld krijgen. Als over enkele weken ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn deel van het geld vrijmaakt, wordt die deadline dus gehaald. Europa staat in voor een bedrag van 5,8 miljard euro, terwijl het Internationaal Monetair Fonds 2,2 miljard euro ter beschikking gesteld. De ministers van financiën namen hun besluit op basis van het voortgangsrapport dat over Griekenland werd opgesteld.


De Amerikaanse advertentiesite Groupon heeft bekend gemaakt een bedrag tussen 480 miljoen dollar en 540 miljoen dollar te willen ophalen door een deel van de aandelen naar de beurs te brengen. In juni had het internetbedrijf nog aangegeven een bedrag van 750 miljoen dollar te willen ophalen, maar dat streefdoel is door de onrust op de aandelenmarkten naar beneden bijgesteld. Groupon telt inmiddels 143 miljoen leden. De website is gespecialiseerd is het aanbieden van kortingsbonnen voor groepsaankopen. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar zouden 30 miljoen leden een aankoop hebben gedaan. Bij 16 miljoen leden werden meer dan één aankoop geregistreerd.


Swedish Automobile, eigenaar van autobouwer Saab, heeft een overnamebod van zijn Chinese investeerders Youngman en Pang Da afgeslagen. Volgens Victor Muller, topman van Swedish Automobile, was het overnamebod onacceptabel. De transactie zou volgens hem zorgen voor een verandering in de controle op het bedrijf, wat volgens Müller uiteindelijk zou kunnen leiden tot het einde van Saab. Müller wenste geen financiële details bekend te maken over het Chinese overnamebod. Volgens Müller moeten Youngman en Pang Da, indien ze nog steeds geïnteresseerd zijn in Saab, zich houden aan de afspraken die ze in juli met het bedrijf sloten. Daarin was voorzien dat de Chinese bedrijven gezamenlijk een belang van 53,9 procent zouden krijgen in Swedish Automobile.


De Nederlandse crimineel Willem Holleeder heeft het kort geding tegen IDTV Film verloren. De crimineel had via de rechter willen voorkomen dat de film De Heineken Ontvoering in zijn huidige vorm in omloop wordt gebracht. Holleeder meent dat de film hem neerzet als een meedogenloze boef. In de film komt het personage Willem Holleeder weliswaar niet voor, maar het gefingeerde ontvoerder-personage zou in vele opzichten naar de jonge Holleeder zijn gemodelleerd. Volgens de filmmakers is het personage een samensmelting van Holleeder en medeontvoerder Martin Erkamps. Het gaat volgens hen om een artistieke ingreep in het oorspronkelijke ontvoeringsverhaal, die het dramatisch gehalte van de film ten goede komt .


Het Bureau of Ocean Energy Management heeft een plan van het Britse olieconcern British Petroleum voor boringen in de Golf van Mexico goedgekeurd. Het gaat om het eerste exploratieplan van het Britse concern sinds de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in april vorig jaar. British Petroleum moet nog wel vergunningen krijgen om daadwerkelijk te mogen boren. Volgens de Amerikaanse reglator voldoet British Petroleum aan alle aangescherpte eisen voor het boren in diep water. Het bedrijf wil op maximaal vier locaties voor de kust van de staat Louisiana op een diepte van ruim 1.800 meter boringen uitvoeren. Dat is dieper dan in het Macondo-veld waar de ramp met Deepwater Horizon plaatsvond.


Het Duitse autoconcern Daimler gaat de volgende jaren ruim 350 miljoen dollar investeren in zijn fabriek in de Amerikaanse staat Alabama. Het Duitse bedrijf zal daarbij onder meer de productielijn van Mercedes-Benz voor de Noord-Amerikaanse markt verder uitbreiden. Naast de verschillende suv-modellen moet ook de C-klasse van Mercedes in de fabriek in Tuscaloosa over drie jaar van de band rollen. Een jaar later volgt een nieuw model. De investeringen zullen leiden tot ongeveer 400 extra arbeidsplaatsen. Het nieuwe project brengt de totale investering van Mercedes in de fabriek sinds het begin van het decennium op een bedrag van 2,4 miljard dollar.


De Nederlandse vrachtwagenconstructeur DAF Trucks schroeft vanaf eind november de productie terug. Het bedrijf wijst erop dat de vraag naar trucks in Europa de voorbije maanden onder druk van de onzekere economische omstandigheden is teruggelopen. De productie zal worden teruggebracht tot 184 trucks per dag. Dat betekent een daling met 8 procent tegenover het huidige niveau. In Eindhoven zullen voortaan 162 vrachtwagens per dag worden geproduceerd. De productie bij Leyland Trucks in Groot-Brittannië wordt teruggebracht tot 22 exemplaren per dag. Door de verlaging van de productie zal er minder beroep gedaan worden op uitzendkrachten.


De Japanse regering heeft een economisch stimuleringspakket ter waarde van 12 biljoen yen goedgekeurd. Dat komt overeen met een bedrag van 113 miljard euro. Het extra budget is bedoeld voor de wederopbouw van gebieden die door de tsunami werden getroffen en voor de ondersteuning van exporterende bedrijven die last hebben van de sterke yen. Het steunpakket, dat nog wel goedgekeurd moet worden door het parlement, is twee keer zo groot als twee eerdere stimuleringspakketten in mei en juli samen. De regering wil het pakket betalen door in andere uitgaven te snijden, staatseigendommen te verkopen, belastingen te verhogen en extra obligaties uit te geven.


De Italiaanse energiemaatschappij ENI heeft bekend gemaakt een gasbel ontdekt te hebben voor de kust van Mozambique. De gasbel is naar eigen zeggen de grootste ontdekking uit de geschiedenis van het Italiaanse bedrijf. De gasbel bevindt zich meer dan 1.500 meter onder de zeespiegel en is gelegen op 40 kilometer buiten de kust van de provincie Cabo Delgado in het noorden van Mozambique. Naar verluidt heeft de gasbel een inhoud van 425 miljard kubieke meter. De eerste resultaten van de exploratie overstijgen volgens ENI de verwachtingen en tonen volgens het Italiaanse bedrijf dat deze zone een nieuwe wereldspeler zal worden in de gassector.


De Britse regering wil een uitbreiding van de subsidie op duurzame energie die op zee wordt opgewekt. Groot-Brittannië wil energieopwekking uit getijdewerking en golfslag stimuleren om de duurzame energiesector te versterken. De bedrijven die deze duurzame energie opwekken, komen volgens het voorstel in aanmerking voor een subsidie bovenop de verkoopprijs van de energie. Het voorstel kost de Britse regering niets, want de energiegebruikers zullen door een toeslag op de energierekening de subsidie betalen. Naar verwachting zal de energierekening voor een gemiddeld Brits huishouden door het plan over vijf jaar met 50 pond stijgen. Eerder maakte de Britse regering bekend geen geld uit te trekken voor een project rond de opslag van koolstofdioxide.


Meer Nieuws

Friday, October 21, 2011

Minderheden willen meer betalen om status te winnen

Minderheden zijn soms vrijwillig bereid om een extra prijs te betalen voor goederen en diensten om een hogere status te winnen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of San Diego bij Afro-Amerikaanse consumenten. De onderzoekers stelden dat een vooringenomen benadering van Afro-Amerikanen deze groep consumenten kan aanzetten om meer te betalen dan hun blanke collega's en dan ze eigenlijk van plan waren.

"Hoewel blanke Amerikanen en Afro-Amerikanen eenzelfde interesse toonden in de producten zoals koptelefoons en luxehotels, bleek dat een expliciete vermelding van het ras - waarbij de respondenten werden geconfronteerd met de stereotypes die vaak aan hun ras worden gekoppeld - de meeste Afro-Amerikanen aanzette om een hogere prijs te willen betalen dan blanken of rasgenoten die niet met de stereotypes werden geconfronteerd," stippen de onderzoekers aan.

Wanneer het ras impliciet werd vermeld, bleek dat de Afro-Amerikanen minder geneigd waren om tegen de negatieve stereotypes in te gaan en minder bereid waren om extra te betalen voor de aangeboden producten. Er wordt wel opgemerkt dat Afro-Amerikanen met een sterkere rassen-identiteit minder geneigd waren om een extra som te betalen. "Een grotere fierheid over het lidmaatschap van een groep lijkt de respondente minder kwetsbaar te maken in zijn status," voeren de onderzoekers nog aan.

Labels: ,

Amerikanen hebben weinig vertrouwen in nationaal energiebeleid

Minder dan 14 procent van de Amerikanen is van mening dat de Verenigde Staten een gepast beleid voert op het gebied van energie. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Texas. Er wordt aan toegevoegd dat 84 procent van de Amerikanen zich zorgen maakt over de consumptie van olie uit buitenlandse bronnen, terwijl 76 procent van mening is dat er onvoldoende vooruitgang wordt geboekt in de ontwikkeling van energie-efficiëntie en hernieuwbare bronnen.

"Hoewel de tewerkstelling veruit de grootste bezorgdheid is van de Amerikaanse bevolking, heeft de meerderheid ook vragen bij de energiesector," merken de onderzoekers op. "Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 68 procent van de ondervraagden vragen heeft over de energie-efficiëntie van zijn woning, terwijl 60 procent zijn bezorgdheid over de algemene energie-problematiek uitdrukt. Het onderzoek toont aan dat het Amerikaanse publiek duidelijk vraagt naar een uitgestippeld energiebeleid."

Uit het onderzoek blijkt dat de Amerikaanse bevolking op energiegebied vooral tevreden is met zijn eigen inspanningen, gevolgd door wetenschappers en technici, academici en onderzoeksinstellingen en duurzame energiebedrijven. "Daarentegen is er veel minder tevredenheid over het beleid van de overheid en het bedrijfsleven," wordt er opgemerkt. "Helemaal achteraan staat het Amerikaanse Congres. Slechts 8 procent van de Amerikaanse bevolking is tevreden over het energiebeleid van het Amerikaanse Congres, dat door 71 procent van de respondenten wordt afgekeurd."

Labels: ,

Kosten mobiele backhaul-technologie verviervoudigen

De kosten van de wereldwijde mobiele backhaul-technologie om de nieuwe capaciteitsbehoefte op te vangen zal op vijf jaar tijd meer dan verviervoudigen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Juniper Research. Dit jaar worden de kosten voor de technologie geraamd op 60 miljard dollar, maar dat zou over vijf jaar opgelopen zijn tot 257 miljard dollar. Daarbij zullen het Verre Oosten en China volgens de onderzoekers één derde van die kosten voor hun rekening nemen, gevolgd door nagenoeg een ex-aequo tussen Noord-Amerika, West-Europa en het Indiase subcontinent.

Asia-Pacific en Afrika-Midden-Oosten volgen volgens de onderzoekers op een korte afstand. Latijns-Amerika heeft het kleinste aandeel in de wereldwijde backhaul-kosten. De onderzoekers voegen er aan toe dat de backhaul-structuur per regio sterk kan verschillen. "In Noord-Amerika wordt vooral gewerkt met koper-verbindingen, maar in de toekomst zal steeds meer voorkeur worden gegeven aan glasvezel," wordt er opgemerkt. "In de toekomst zullen ook microgolf-technologie ongetwijfeld aan populariteit winnen."

Er wordt aan toegevoegd dat in Europa vooral gebruik zal gemaakt worden van microgolf-technologie. In Afrika en het Midden-Oosten zal in de toekomst in belangrijke mate gebruik gemaakt worden van satelliet-technologie. De onderzoekers voegen er aan toe dat de draadloze backhaul-markt snel op kruissnelheid komt. Op dit ogenblik vormen glasvezel, koper en microgolf-technologie de belangrijkste toepassingen, terwijl satelliet-technologie door de hoge kosten voorlopig uitsluitend worden gebruikt in een aantal beperkte omstandigheden.

Labels: ,

Sociale netwerk Facebook slorpt meeste internettijd op

Facebook domineert alle andere internetmerken in het maandelijkse tijdsgebruik. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat de gemiddelde bezoeker tijdens de maand juli vijf uur, achttien minuten en veertig seconden doorbracht op het sociale netwerk. Op de tweede plaats staat AOL Media Networks met een gemiddelde van twee uur, zeventien minuten en zesenveertig seconden. Yahoo volgt als derde met twee uur, veertien minuten en vijfentwintig seconden.

Op de vierde plaats staat YouTube met één uur, negenendertig minuten en twee seconden. Uit het onderzoek blijkt verder dat Google Amerikaans marktleider blijft op het gebied van unieke gebruikers. Tijdens de maand juli telde Google in de Verenigde Staten 172,5 miljoen unieke gebruikers. Dat is 8 procent meer dan Facebook, dat met 158,9 miljoen gebruikers op een tweede plaats volgde. Derde stond Yahoo met 148,6 miljoen unieke gebruikers.

De onderzoekers merken op dat er een duidelijk verband kan gelegd worden tussen tijdsgebruik en unieke gebruikers. Op uitzondering van AOL Media Networks stonden immers de vijf topmerken op het gebied van tijdsgebruik ook in de top vijf voor unieke gebruikers. Er wordt aan toegevoegd dat de gemiddelde internetbezoeker tijdens de maand juli aan 64 sessies kwam, waarbij op 95 domeinen in totaal 2.572 webpagina's werden bekeken. Elke webpagina werd gemiddeld één minuut en zes seconden bekeken.

Het gemiddelde internetgebruik liep op tot zevenentwintig uur, veertien minuten en achtenveertig seconden.

Labels: ,

Kleinere bedrijven zien mogelijkheden in tablets

Hoewel op dit ogenblik slechts 43 procent van de kleinere bedrijven gebruikt maakt van tablets, zal dat cijfer over een periode van achttien maanden zijn gestegen tot 76 procent. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de bureaus Fonality en Webtorials. Naast tablets zal bij deze bedrijven volgens de onderzoekers alleen het gebruik van specifieke, op maat gebouwde mobiele apparaten verder toenemen. Daarbij wordt gewag gemaakt van een stijging van 9 procent tot 13 procent.

Er wordt aan toegevoegd dat het gebruik van smartphones, die op dit ogenblik door 94 procent van de bedrijven worden gebruikt, over een periode van achttien maanden zullen terugvallen tot een niveau van 88 procent. Ook bij computers en laptops zou er een daling van 94 procent naar 84 procent worden opgemerkt. De traditionele mobiele telefoons zouden van 63 procent achteruit gaan tot 44 procent. Bij netbooks wordt een achteruitgang van 27 procent naar 22 procent in het vooruitzicht gesteld.

Ook merken de onderzoekers op dat 85 procent van de bedrijven meldt dat mobiele werknemers tot verloren productiviteit leiden, vooral door een gebrekkige externe toegang tot de bedrijfsstructuren. Daarbij maakt 46 procent procent van één tot vijf uur verlies per week, terwijl 19 procent aangeeft tussen vijf en negen uur te verliezen. Daarnaast zegt 11 procent tussen tien en veertien uur te verliezen, maar een groep van 9 procent zegt minstens twintig uur per week te verliezen. Gemiddeld bedraagt het verlies vijf uur per week.

Labels: ,

Vrouwelijke militairen getraumatiseerd door seksuele intimidatie

Bij vrouwelijke Amerikaanse militairen die na een missie in Irak of Afghanistan geconfronteerd werden met posttraumatische stress, maakt 31 procent gewag van een militair seksueel trauma. Bij mannelijke soldaten is dat slechts 1 procent. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het San Francisco VA Medical Center. De seksuele klachten gingen bij vrouwen vaak gepaard met depressies, angstaanvallen en eetstoornissen. Bij mannen werd het daarentegen gelinkt aan druggebruik.

"Militairen die met een seksueel trauma worden geconfronteerd, blijken ook vaak andere mentale problemen te kennen," voeren de onderzoekers aan. "Vrouwelijke militairen die met een seksueel trauma kampen, lopen vier keer meer risico op een depressie dan gemiddeld." Er wordt wel opgemerkt dat het specifieke karakter van het verband in het onderzoek niet kon worden achterhaald. De onderzoekers stellen wel dat het probleem ernstig is en de nodige aandacht moet krijgen van de legerleiding.

De onderzoekers merken op dat seksueel trauma niet noodzakelijk tijdens de actieve inzet in een gevechtssituatie is gebeurd, maar op elk ogenblik tijdens de militaire dienst kon zijn opgelopen. Er wordt aan toegevoegd dat de daders zelf niet noodzakelijk andere Amerikaanse militairen hoeven te zijn. Hoewel vrouwen in een oorlogssituatie technisch beperkt moeten blijven tot ondersteunende rollen, worden ze volgens de onderzoekers veel meer aan oorlogstrauma blootgesteld dan vrouwen in vroegere conflicten.

Op dit ogenblik vormen vrouwen 15 procent van het actieve militaire personeel en 12 procent van de militaire krachten in Irak en Afghanistan.

Labels: , , ,

Bossen cruciaal voor voedselgarantie in arme gebieden

Het herstellen en beschermen van bosgebieden en het aanplanten van bomen op kleine landbouwbedrijven vormen cruciale stappen om te beletten dat de hongersnood in de Hoorn van Afrika nog zou terugkeren. Dat is de conclusie van experts van het Center for International Forestry Research van World Agroforestry Centre (ICRAF). Opgemerkt wordt dat de ontbossing en andere vormen van landdegradatie door menselijke activiteiten een veel grotere bijdrage hebben geleverd tot de problemen dan de droogte.

De hongersnood in de Hoorn van Afrika heeft de voorbije periode aan tienduizenden mensen het leven gekost en miljoenen anderen met hongersnood geconfronteerd. Het zwaarst getroffen was Somalië, dat ook de grootste ontbossing heeft gekend. "Bossen en bomen vormen in vele gevallen de levensbasis voor kwetsbare gezinnen, zoals huishoudens die door vrouwen worden geleid," merkt Frances Seymour, directeur-generaal van het Center for International Forestry Research, op.

"Ontbossing en landdegradatie vormen echter een belemmering om zich te wapenen tegen rampen en zich aan te passen aan de klimaatverandering," stelt Seymour. Het onderzoek wees uit dat bossen een cruciale verdediging vormen tegen armoede en ongeveer een kwart van het inkomen van de betrokken gezinnen genereren. Opgemerkt wordt dat bossen belangrijk zijn om onder meer vochtigheid en voedingsstoffen in de grond te houden en een buffer opwerpen tegen erosie. Bovendien vormen ze ook een bron van inkomen en brandstof.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Japanse electronicagroep Panasonic zou nog dit financieel jaar de productie van plasmaschermen in een fabriek in Amagasaki willen willen stopzetten. Dat zouden een aantal bronnen aan de Japanse media hebben gemeld. Ook overweegt het Japanse concern de verkoop van zijn fabriek voor de productie van lcd-panelen in de stad Mobara. De operaties zouden ongeveer duizend banen kunnen kosten. Panasonic zou de banen schrappen via een systeem van vroegtijdig pensioen. De televisie-afdeling van Panasonic heeft al drie jaar op rij verlies geleden en dat zal naar verwachting dit jaar niet anders zijn. Het bedrijf wordt geconfronteerd met de stijging van de yen, dalende consumentenprijzen en de zware concurrentie van onder meer Samsung.


De Finse mobiele telefoonfabrikant Nokia heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 71 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt vvan 403 miljoen euro. De kwartaalomzet daalde met 13 procent tot 8,98 miljard euro. De verkoop van mobiele telefoons daalde met 25 procent. Ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd verlies geleden, maar dit keer kon het negatieve resultaat beperkter worden gehouden. Het Finse concern staat onder zware druk op de smartphonemarkt en heeft al langere last van een teruglopende omzet en winst. Nokia heeft zijn hoop daarom gevestigd op de nieuwe Windows Phone die binnenkort uitkomt.


De Nederlandse chemiegroep AkzoNobel heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 507 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 574 miljoen euro. De omzet steeg met 5 procent tot 4 miljard euro. De groei is in belangrijke mate te wijten te danken aan prijsverhogingen. Die werden doorgevoerd om de gestegen grondstoffenprijzen op te vangen. Het bedrijf maakte ook bekend om over een periode van drie jaar een kostenbesparing van 500 miljoen euro te willen doorvoeren. AkzoNobel zegt ook zijn prognoses voor het lopende jaar naar beneden te moeten bijstellen. Eerder was gezegd de winst van vorig jaar te kunnen evenaren, maar dat wordt naar eigen zeggen heel onwaarschijnlijk.


Het Zweedse telecombedrijf Ericsson heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 55,5 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 610 miljoen euro. De omzet kende een groei met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei is te danken aan de voortdurende groei in de infrastructuur voor mobiel breedband en verkoop van diensten. De winst steeg van 6,2 miljard kroon naar 6,3 miljard kroon. Daarin is bovendien ook een herstructurering van 400 miljoen kroon verwerkt. In zijn vooruitzichten zegt het bedrijf dat de huidige algemene economische vooruitzichten ervoor zorgen dat operators zeer bedachtzaam omgaan met uitgaves op korte termijn.


Het Griekse ministerie van financiën heeft het Griekse parlement twee lijsten met bijna 2.500 namen voorgelegd van Griekse burgers die de staat nog grote sommen geld schuldig zijn. De namen van de belastingzondaars werden niet openbaar gemaakt. De meest opvallende dossiers hebben betrekking op veertig burgers die de Griekse staat nog meer dan 100 miljoen euro schuldig zijn. Eén van hen heeft een jaarlijks inkomen van 42.000 euro aangegeven, maar heeft in het buitenland wel kapitaal ten belope van 104 miljoen euro uitstaan. Een ondernemer blijkt de Griekse staat nog 636 miljoen euro schuldig te zijn. Een aantal anderen genoten een werkloosheidsuitkering, terwijl ze in het buitenland over een kapitaal tussen 1,0 miljoen euro en 1,5 miljoen euro beschikken.


In Duitsland is een topmanager van Media-Saturn, de holding boven de elektronicaketens MediaMarkt en Saturn, samen met zijn vrouw en drie anderen opgepakt op verdenking van corruptie. Na een maandenlang onderzoek namen de politiediensten onder meer auto's en andere bezittingen in beslag. Alles draait rond dubieuze provisiebetalingen voor breedbandinternetaansluitingen. Aanbieders daarvan zouden zowat 3,5 miljoen euro smeergeld betaald hebben om hun producten in de winkels van de ketens verkocht te krijgen. Dat zou hen tijdens de tweede helft van het voorbije decennium ongeveer 50 miljoen euro hebben opgeleverd. Het elektronicaconcern maakte de bekend manager te ontslaan en zijn volle medewerking te verlenen aan het onderzoek.


Swedish Automobile, het moederbedrijf van de Zweedse autofabrikant Saab, heeft een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse investeringsmaatschappij North Capital. De overeenkomst voorziet het bedrijf van nieuw kapitaal, waarmee de reorganisatie bij Saab moet worden doorgezet. North Street krijgt voor 11,8 miljoen dollar aan aandelen Swedish Automobile in handen. Daarnaast verstrekt de Amerikaanse maatschappij een lening van 60 miljoen dollar aan Saab. De deal is volgens Swedish Automobile noodzakelijk omdat het onduidelijk is of de door Chinese bedrijven Youngman en Pang Da toegezegde bedragen op korte termijn beschikbaar komen. Saab heeft onmiddellijk geld nodig om de reorganisatie van het bedrijf door te kunnen zetten.


Spanje heeft met succes 3,9 miljard euro obligaties geveild. De rente voor tienjarige obligaties daalde, niettegenstaande kredietbeoordelaar Moody's kort voordien nog de rating had verlaagd van tien Spaanse regio's en van de belangrijkste banken. Voor tienjarige obligaties moet Spanje nu een rente betalen van 5,45 procent, tegenover 5,92 procent bij een vorige uitgifte. De rente voor achtjarige obligaties steeg licht van 5 procent naar 5,15 procent. Kredietbeoordelaar Moody's had de rating van tien van de zeventien Spaanse autonome regio's verlaagd, waarbij Castilla-La Mancha zelfs met een junkstatus werd geconfronteerd. Moody's verlaagde ook de rating van vijf grote banken. Daarvoor had Moody's de kredietwaardigheid van de hele staat verlaagd.


Steeds meer Griekse onderdanen plaatsen hun geld over de grens. In Zwitserland alleen hebben Griekse burgers al een bedrag van 200 miljard euro geplaatst. Dat is bijna evenveel als de twee steunakkoorden waarmee Europa beloofd heeft de Grieken te helpen. In andere belastingparadijzen zou nog eens 400 miljard euro terug te vinden zijn. De Griekse premier Papandreou is intussen onderhandelingen gestart met Zwitserland over de invoer van een belasting van minstens 25 procent om de vlucht van Grieks kapitaal tegen te houden. Volgens de Duitse financieel expert Markus Krall zou de afgelopen maanden in totaal ongeveer 10 miljard euro zijn overgeplaatst.


Autobouwer Volvo Cars heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 763 miljoen Zweedse kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 83,8 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 748 miljoen kronen. Het verlies is te wijten aan investeringen in nieuwe technologieën en negatieve wisselkoersen. Over de eerste negen maanden van het jaar bleef de Zweedse autobouwer, die in handen is van de Chinese groep Zhejiang Geely Holding, nog wel winstgevend. Ook over het hele jaar zou Volvo winstgevend blijven. Volvo verkocht tijdens het derde kwartaal 103.119 wagens. Dat is een stijging met 27,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft Ignazio Visco voorgedragen als gouverneur van de Italiaanse centrale bank. De voordracht van Visco, huidig vicedirecteur-generaal van de Banca d'Italia kwam als een complete verrassing. Visco was op geen enkele lijst met namen van kandidaten terug te vinden. De Italiaanse regering moet op zoek naar een nieuwe centrale bankier omdat huidige topman Mario Draghi begin november voorzitter wordt van de Europese Centrale Bank (ECB). De Italiaanse regering bleek echter hopeloos verdeeld. Berlusconi had een voorkeur laten blijken voor Fabrizio Saccomanni, de huidige tweede man van de Italiaanse centrale bank. Minister van financiën Giulio Tremonti steunde Vittorio Grilli, de topman van de Italiaanse schatkist.


Samsung Electronics heeft in Hongkong de Galaxy Nexus voorgesteld. Dat is de eerste smartphone die draait op de nieuwste versie van Android, het besturingssysteem van Google. Het nieuwe toestel zal volgend maand wereldwijd worden gelanceerd. Het toestel wordt een extra wapen in de hevige strijd tussen Samsung en Apple om marktleider te worden in de verkoop van smartphones. Google en Samsung hadden de productvoorstelling een week uitgesteld als eerbetoon aan de onlangs overleden Apple-oprichter Steve Jobs. Apple is niet alleen een concurrent van Samsung, maar is bij het Zuid-Koreaanse bedrijf ook een grote klant voor microprocessoren. Samsung hoopt tijdens de eindejaarsperiode op een groot succes voor de Nexus.


Het farmaconcern Abbott Laboratories wil zich splitsen in twee aparte beursgenoteerde bedrijven. Daarmee zouden de geneesmiddelen en medische producten van elkaar worden gescheiden. Het bedrijf met de medische producten zal bestaan uit de generieke geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, diagnostiek en voedingsmiddelen en zal de naam Abbott blijven voeren. Met die entiteit wordt gemikt op een omzet van 22 miljard dollar. Het andere onderdeel zal bestaan uit de op research gebaseerde farmaceutica, met onder meer de portefeuille van farmaceutische en biologische medicijnen. Dit onderdeel zal later een naam krijgen. Die divisie zou een omzet van 18 miljard dollar vertegenwoordigen.


De Duitse regering heeft de groeiprognose voor volgend jaar naar 1 procent verlaagd. Eerder werd er nog uitgegaan van een economische groei van 1,8 procent. De neerwaartse groeiherziening wordt toegeschreven aan de schuldcrisis in Europa. Voor dit jaar rekent de Duitse regering nog op een groei van 2,9 procent. Daarmee zou beter worden gepresteerd dan de eerdere ramingen van 2,6 procent. Sinds het begin van de herfst geven de industriële indicatoren in Duitsland minder goede vooruitzichten aan. Voor het begin van volgend jaar wordt nog een verdere verslechtering in het vooruitzicht gesteld. Philipp Rösler, Duits minister van economie, stelt echter dat er van een recessie geen sprake is.


De groei van de Chinese economie is tijdens het derde kwartaal van dit jaar vertraagd tegenover de eerste zes maanden. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese Bureau voor de Statistiek. Er is sprake van een groei met 9,1 procent. Dat is het laagste peil in twee jaar tijd. Over de eerste negen maanden van het jaar is er nog sprake van een groei met 9,4 procent. De Chinese regering probeert al enkele tijd om de groei binnen de perken te houden, om te vermijden dat de economie zou oververhitten. Eén van de maatregelen daarbij is het verstrakken van het kredietbeleid. De hoge inflatie is een groot probleem in China en zou kunnen leiden tot sociale onrust. De Chinese inflatie bedroeg in september 6,1 procent, tegenover 6,4 procent in juni.


Meer Nieuws

Thursday, October 20, 2011

Juventus Turijn kondigt kapitaalverhoging aan

De aandeelhouders van de Italiaanse voetbalclub Juventus hebben zich akkoord verklaard met een kapitaalverhoging met 120 miljoen euro. De bijkomende financiële middelen moeten Juventus helpen om haar recordverlies op te vangen en de verdere ontwikkeling van de club ondersteunen. De kapitaalverhoging zou tegen eind maart volgend jaar moeten zijn afgerond. Half september maakte Juventus bekend tijdens het voorbije boekjaar een verlies geleden te hebben met 95,4 miljoen euro.

Nog nooit eerder voordien heeft Juventus een dergelijke verlies geleden. Dat is volgens Andrea Agnelli, voorzitter van Juventus, onder meer te wijten aan de matige sportieve prestaties van de club. De voorbije twee seizoenen eindigde de club slechts als zevende in de hoogste Italiaanse voetbalklasse. De Agnelli-familie, die met zijn holding Exor een controlebelang heeft in de Italiaanse voetbalclub, maakte vorige maand bekend een schuld van 72 miljoen euro van de club te zullen betalen.

Met die schuldaflossing nam de familie Agnelli een voorschot op de geplande kapitaalverhoging. Sinds de bekendmaking van het verlies heeft het aandeel van de voetbalclub een verlies geleden van 35 procent. Daarmee staat het aandeel nu op het laagste niveau in tien jaar tijd. De club draagt nog altijd de gevolgen van een omkoopschandaal vijf jaar geleden. De club heeft ook een nieuw stadion in gebruik genomen. In de nieuwe competitie stond Juventus na zes wedstrijden wel op de eerste plaats.

Labels: ,

Toyota werkt aan alternatieve elektrische autowegen

De auto van de toekomst wordt mogelijk aangedreven door geëlektrificeerde wegen. Het idee bestaat al een aantal decennia, maar tot nu toe kon daarbij volgens Masahiro Hanazawa, onderzoeker aan de Toyota Central R&D Labs in het Japanse Nagakute, geen efficiënte toepassing worden ontwikkeld. Hanazawa zegt echter samen met Takashi Ohira van de Toyohashi University of Technology aan een alternatief te werken dat met de eerdere bezwaren zou afrekenen.

"In de vroegere oplossingen moest het voertuig ideaal gepositioneerd worden tegenover de elektrische stroken in het wegdek om de optimale energie-efficiëntie te creëren," merkt Hanazawa op. "Daardoor waren die technologieën weliswaar geschikt om auto's op parkeerterreinen op te laden, maar niet voor de openbare weg." In de oplossing van Hanazawa wordt echter gewerkt met stalen gordels in de banden van de wagens. Omdat die constant contact houden met het wegdek, kan de elektriciteit constant worden doorgegeven.

Een elektrische geleiding in het wegdek maakt batterijen, die een groot gewicht toevoegen aan de wagen en met hun lange oplaadtijd één van de grote hindernissen voor elektrisch vervoer vormen, overbodig. De onderzoekers werken op dit ogenblik aan een kleinschalige proefopstelling, al geven ze toe dat het energieverlies nog behoorlijk groot is. Critici voeren echter aan dat het elektrische wegdek een gevaar zou betekenen voor voetgangers, terwijl het gecreëerde magnetisch veld alle mogelijke elektronische systemen zouden verstoren.

Labels: , , ,

Online consument wacht geduldig op meest aantrekkelijke bod

De consument vertoont een steeds genuanceerder gedrag op het gebied van online aankopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het netwerk LinkShare bij Britse consumenten. Naarmate de voorkeuren van de shopper veranderen, blijken de gewoontes bij e-commerce volgens de onderzoekers te verschuiven. Onder meer zegt 74 procent van de Britse consumenten een aankoopbeslissing zo lang als nodig uit te stellen tot men er zeker van is het meest aantrekkelijke aanbod gevonden te hebben.

De onderzoekers stellen dat 56 procent van de ondervraagden tijdens het research-proces in de aanloop naar een aankoop op twee tot drie verschillende websites informatie opzoeken. Een groep van 21 procent raadpleegt minstens vier verschillende websites. De onderzoekers voegen er aan toe dat ook na de aanschaf van een product nog altijd 40 procent van de shoppers verdere online informatie zoekt om er zeker van te zijn dat ze bij hun aankoop de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit hebben weten te realiseren.

Ook wordt opgemerkt dat er een aantal duidelijke verschillen naargelang het geslacht van de consument kunnen worden vastgesteld. Daarbij wordt onder meer opgemerkt dat 12 procent van de mannelijke respondenten minstens zes websites bekijkt vooraleer een aankoopbeslissing wordt genomen. Bij vrouwelijke consumenten blijft dat beperkt tot 9 procent. Algemeen stellen de onderzoekers dat marketeers moeten inspelen op de duidelijke behoefte aan informatie van de consument.

Labels: ,

Indiase consument heeft grote interesse in tablets

Een grote meerderheid van de Indiase consumenten is geïnteresseerd in de aankoop van een tablet. Dat is de conclusie van een onderzoek van het magazine Know Your Mobile en consulent Demographix. Volgens de onderzoekers is 90 procent van de Indiase consumenten geïnteresseerd in de aanschaf van een tablet. Die interesse wordt volgens de bezoekers in belangrijke mate gevoed door goedkope aanbiedingen van bedrijven zoals Spice, Eaft en Reliance.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 50 procent van de Indiase mobiele gebruikers bij de aankoop van een volgende smartphone de aanschaf van een Google Android overweegt. De iPhone van Apple komt met een score van 35 procent op de tweede plaats. "De producten van Apple zijn wereldwijd weliswaar bijzonder populair, maar in India hebben de late lancering van de producten en de hogere prijs deze toestellen minder aantrekkelijk gemaakt voor de consument," voeren de onderzoekers aan.

Nog blijkt dat mond-aan-mond reclame voor 93 procent van de respondenten een belangrijke rol speelt bij de aankoopbeslissing. Op de tweede plaats staat het besturingssysteem (87 procent). Andere factoren daarbij zijn de internet-mogelijkheden en een camera met een hoge resolutie. "Dat geeft aan dat de Indiase consument een geschikt toestel belangrijker vindt dan de prijs," voeren de onderzoekers nog aan. Op dit ogenblik heeft 50 procent van de consumenten een toestel van Nokia, maar slechts 4 procent wil bij het Finse merk blijven.

Labels: ,

Europese mobiele reclame over drie jaar naar 1 miljard dollar

De mobiele reclamebestedingen zullen in Europa de volgende vijf jaar een snelle groei kennen. Dat is vooral te danken aan de groeiende populariteit van smartphones en applicaties. Dat is de conclusie van een studie van het reclamebedrijf Adsmobi en het onderzoeksbureau Mobile Squared in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië. In die markten zal dit jaar een omzet van 264 miljoen dollar aan reclamebestedingen worden gerealiseerd, maar dat zou over drie jaar tot 1 miljard dollar zijn opgelopen en over vijf jaar tot 1,8 miljard dollar.

"De Europese mobiele reclamemarkt begint nu de sterke groei te vertonen die al enkele jaren werd voorspeld," merkt Nick Lane, analist bij Mobile Squared, op. Volgens de onderzoekers bereikt mobiele reclame dit jaar 78,2 miljoen mensen. Over vijf jaar zou dat echter moeten gestegen zijn tot 191 miljoen mensen. De gemiddelde inkomsten per gebruiker zouden tijdens diezelfde periode volgens de ramingen stijgen van 0,28 dollar naar 0,76 dollar.

De onderzoekers voegen er aan toe dat er in de onderzochte regio's op dit ogenblik 90 miljoen gebruikers van applicaties worden geteld. Dat zou over vijf jaar echter gestegen zijn tot 197,7 miljoen gebruikers. Opgemerkt wordt dat op dit ogenblik in Italië meer gebruik gemaakt wordt van applicaties dan van het mobiele internet. Er wordt aan toegevoegd dat er over de onderzochte markten op dit ogenblik 93 miljoen gebruikers van mobiel internet worden geteld. Over vijf jaar zou er echter sprake zijn van meer dan 200 miljoen gebruikers.

Labels: ,

Amerikaans tablet-publiek kiest massaal voor iPad

De iPad van Apple blijft in de Verenigde Staten zowel bij consumenten als bedrijven veruit de meest populaire tablet. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ChangeWave. Bij de consumenten blijkt 85 procent van het potentiële tablet-publiek een voorkeur te tonen voor de iPad. De Galaxy Tab van Samsung komt met amper 4 procent op de tweede plaats. Bij de bedrijven heeft 80 procent een voorkeur voor de iPad, gevolgd door de Galaxy Tab met 7,5 procent.

Bij de consumenten worden de iPad en Galaxy Tab gevolgd door de Playbook van Research In Motion (2 procent) en de Xoom van Motorola (1 procent). De onderzoekers wijzen erop dat 70 procent van de huidige iPad-consumenten aangeeft bijzonder tevreden te zijn over het toestel. Bij alle andere toestellen samen bedraagt die score 42 procent. In het onderzoek bleek dat 12 procent van de consumenten misschien geneigd zou zijn om een toekomstige Amazon-tablet te kopen. Een groep van 2 procent gaf aan heel waarschijnlijk zich een Amazon-tablet te zullen aanschaffen.

"Amazon mag zich misschien verheugen in een interesse van de consument waar anderen hebben gefaald, op voorwaarde dat het bedrijf erin slaagt een concurrentieel product te bouwen," aldus ChangeWave. "Voor de rest van de sector is dat tot nu toe een groot vraagteken gebleven." Op de zakelijke markt wordt de derde plaats ingenomen door Dell( 5 procent), gevolgd door Motorola (4 procent) en Research In Motion (3 procent).

Labels: ,

China Mobile blijft grootste bedrijf van China

Met een waarde van 209 miljard yuan is het telecombedrijf China Mobile de grootste Chinese onderneming. Dat komt overeen met een bedrag van 32,7 miljard dollar. Dat betekent een groei met 3 procent tegenover twaalf maanden geleden. De rest van de top vijf wordt ingenomen door financiële bedrijven, waarbij China Life Insurance Company op een tweede plaats uitkomt, gevolgd door de China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) en Bank of China. Twaalf merken uit de top vijftig komen uit de financiële sector.

"Het duurt niet lang meer vooraleer de Chinese bedrijven echte wereldspelers zijn geworden," merkt Jez Frampton, chief executive van Interbrand, op. "China blijft een motor voor regionale en wereldwijde groei." Hij wijst erop dat de gezamenlijke waarde van de vijfentwintig grootste Chinese bedrijven op één jaar tijd met 18 procent is gestegen. China Life Insurance Company liet het voorbije jaar een groei met 5 procent tot 104 miljard yuan optekenen. China Construction Bank liet eenzelfde groei tot 101 miljard yuan noteren.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) steeg met 14 procent tot 88 miljard yuan. Bank of China liet een groei met 6 procent tot 73 miljard yuan optekenen. Daarna volgen Ping An met 60 miljard yuan (5 procent groei), Tencent met 40,3 miljard yuan (76 procent), Moutai met 29,5 miljard yuan (38 procent) en China Merchants Bank met 27,6 miljard yuan (19 procent). Om een plaats in de top vijftig te krijgen, had een Chinees bedrijf een waarde nodig van 1,36 miljard dollar. Dat is 18 procent meer dan vorig jaar.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Ambtenaren van de Europese Commissie hebben onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij banken die handelen in financiële derivaten die gelinkt zijn aan de Europese interbancaire rente Euribor. Het onderzoek kadert in een vermoeden over kartelvorming op de interbankenmarkt. Namen van de betrokken instellingen werden niet genoemd. Volgens de Europese Commissie hebben de betrokken bedrijven mogelijk inbreuken gepleegd tegen het Europese verbod op kartelvorming en concurrentiebeperkende praktijken. Euribor is de rentevoet die gehanteerd wordt onder een groot aantal Europese banken wanneer ze elkaar leningen verstrekken in euro's. De banken in kwestie zouden mogelijk geprobeerd hebben om de rentevoet in hun voordeel te manipuleren.


Het Franse levensmiddelenconcern Danone wil zijn wateractiviteiten afstoten. Met het Japanse Suntory wordt onderhandelt over de verkoop van de bronwaterdivsie in Azië. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. Danone, eigenaar van de merken Evian en Volvic, zou de verkoop nog dit jaar willen afronden. Volgens een van de bronnen zou de het concern de opbrengst willen investeren in zijn divisie babyvoeding. Het Franse concern zou de opbrengsten willen inzetten voor de overname van de babyvoedingsactiviteiten van het Amerikaanse Pfizer. Eind vorig jaar deden al geruchten de ronde dat Danone zijn watermerken zou willen afstoten. De waarde van het Aziatische deel van die divisie wordt geschat op 5 miljard euro tot 7 miljard euro.


De rijke landen en groeimarkten die behoren tot de G-Twintig hebben het voorbije jaar bijkomende maatregelen genomen om hun economie af te schermen. Dit blijkt uit een jaarlijks rapport over protectionisme van Karel De Gucht, Europees Commissaris van handel. Sinds het begin van de wereldwijde crisis drie jaar geleden grijpen alle landen geregeld naar protectionisme, ook al beloven ze internationaal dat men zich van dergelijke maatregelen zouden onthouden. Sinds het uitbreken van de crisis namen de betrokken landen in totaal 424 nieuwe protectionistische maatregelen. Het voorbije jaar, toen nochtans een economische heropleving werd opgemerkt, werden 131 nieuwe protectionistische maatregelen doorgevoerd.


Europese onderhandelaars zijn het eens geraakt over nieuwe maatregelen om financiële speculatie op de financiële markten aan te pakken. Op die manier kunnen zogenaamde credit default swaps voortaan enkel nog aangekocht worden door partijen die direct of indirect beleggen in de onderliggende schuldtitels. Credit default swaps zijn een soort verzekering tegen een wanbetaling van een land. Bij naakte credit default swaps hebben de aankopers geen obligaties van het betrokken land in bezit. die producten vormen louter speculatieve instrumenten waarmee gegokt kan worden op een wanbetaling van een staat. De credit default swaps zouden mee aan de basis liggen van de stijgende rente die landen als Griekenland, Ierland en Portugal op obligaties moesten betalen.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft tijdens het laatste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 6,62 miljard dollar. Daarmee laat Apple opnieuw een recordwinst optekenen. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 4,31 miljard dollar. De omzet steeg met 39 procent tot 28,27 miljard dollar. Apple verkocht tijdens het voorbije kwartaal 17,1 miljoen iPhones. Het kwartaal voordien werden echter 20,3 miljoen exemplaren verkocht. Het is de eerste keer in vele kwartalen dat geen toenemende verkopen werden opgetekend. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat het voorbije kwartaal geen nieuwe modellen op de markt werden gebracht.


De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,47 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 11,1 miljard dollar naar 14,23 miljard dollar. De grootste omzetgroei werd opgetekend in de verkoop van computer-processoren, waar een stijging met 21 procent werd gemeld. Alleen de omzet van Atom-processoren, die in de meeste netbooks worden gebruikt, viel met 32 procent tot 1,6 miljard dollar. Intel waarschuwt voor overdreven optimistische verwachtingen voor de komende periode, gezien de zorgelijke economische ontwikkelingen in Europa.


Tal van landen hebben de jongste jaren massaal wapens geleverd aan de autoritaire regimes in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dat meldt Amnesty International in een rapport over de wapenexport tijdens de tweede helft van het voorbije decennium naar Egypte, Libië, Bahrein, Syrië en Jemen. De exporterende landen negeerden daarbij volgens Amnesty International bewust de repressie. Amnesty International benadrukt dat de exporterende landen na het uitbreken van de Arabische Lente weliswaar maatregelen hebben genomen om de wapenexport op te schorten, maar er wordt aan toegevoegd dat veel leveringen nooit hadden mogen plaatsvinden. Er wordt aan toegevoegd dat malafide wapenhandelaars de mazen in de controlesystemen uitbuiten.


Het Amerikaans internetconcern Yahoo heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 293,3 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde van 1,6 miljard dollar tot 1,2 miljard dollar. De tegenvallende resultaten zijn volgens Tim Morse, interim chief executive van Yahoo, te wijten aan de tegenvallende verkopen van de zogenoemde non-premium online display advertenties, terwijl ook de search-divisie onder de verwachtingen zou gebleven zijn. Yahoo slaagde er wel in meer internetverkeer naar de eigen websites te trekken. Het aantal pageviews bij Yahoo steeg met 9 procent.


Het Italiaanse gerecht heeft 245 miljoen euro in beslag genomen bij UniCredit, de belangrijkste bank van het land. Reden is de verdenking van fiscale fraude drie en vier jaar geleden. Het gerecht onderzoekt de activiteiten van Alessandro Profumo, de voormalige directeur van de bank, Alessandro Profumo. Daarnaast zou een onderzoek zijn opgestart tegen zestien verantwoordelijken bij UniCredit en drie kaderleden van de Britse bank Barclays. Een woordvoerder van UniCredit liet namens de bank verstaan zeer verbaasd te zijn over het initiatief van het gerecht. De bank is er volgens hem immers van overtuigd in het dossier correct te hebben gehandeld. Volgens het parket van Milaan gaat het om een complex mechanisme waardoor UniCredit minder belastingen hoefde te betalen.


De Nederlandse luchthaven Schiphol heeft zijn miljardste passagier ontvangen. Jos Nijhuis, president-directeur van Schiphol, wees daarbij op de snelle groei die vooral de jongste periode werd opgetekend. Slechts elf jaar geleden werd immers de kaap van de 500 miljoen reizigers bereikt. Het eerste lijntoestel landde eenennegentig jaar geleden op Schiphol. Aan boord bevonden zich twee passagiers uit Londen. Voordien was Schiphol een militair vliegveld. Dit jaar verwacht de luchthaven een recordaantal van vijftig miljoen reizigers te zullen kunnen ontvangen. Op dit ogenblik wordt vanop Schiphol gevlogen op 303 bestemmingen in meer dan honderd landen. Schiphol is de vijfde belangrijkste luchthaven van Europa. Wereldwijd bekleedt de luchthaven de vijftiende plaats.


Het Vaticaan presenteert eerstdaags een verklaring over de hervorming van het mondiale financiële stelsel en de rol die een internationale toezichthouder daarbij zou kunnen spelen. Het document werd voorbereid door de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede. Naar verwachting zal het document aansluiten bij de encycliek Caritas in Veritate, die paus Benedictus XVI in juni twee jaar geleden afkondigde. Daarin hield de paus een pleidooi voor een eerlijker verdeling van de welvaart, een beter toezicht op de internationale financiële markten en een grotere inspraak van de armere landen in de ontwikkeling van de internationale economie. Verwacht wordt dat ook in de verklaring van de Pauselijke Raad een beroep gedaan zal worden op internationale solidariteit.


De Britse brouwer SABMiller heeft een samenwerkingscontract gesloten met zijn Turkse sectorgenoot Anadolu Efes. De samenwerking is vooral gericht op de groeiende Oost-Europese markt. In de stategische alliantie die de twee brouwers hebben gevormd, neemt SABMiller een belang van 24 procent in de Turkse brouwer. In ruil daarvoor maakt het Britse bedrijf zijn activiteiten in Rusland en Oekraïne over aan het Turkse concern. Anadolu Efes Grosp behoudt een controlerend belang van 42,8 procent in de Turkse brouwer. Anadolu Efes is de grootste brouwer van het Midden-Oosten. Gezamenlijk willen de bedrijven hun aanwezigheid in snel groeiende markten als Turkije, Rusland en Centraal-Azië versterken.


Spanje heeft zware kritiek geuit op het ratingbureau Moody's. Het ratingbureau had eerder de Spaanse kredietwaardigheid verlaagd. Moody's verwees daarbij naar de spanningen op de financiële markten en naar het risico op een verslechtering van de schuldencrisis in Spanje en Europa. De Spaanse overheid stelt echter dat het ratingbureau zich schuldig maakt aan kortzichtigheid. Moody's zou volgens de kritiek Spanje hebben bestraft voor het negatieve nieuws rond de eurozone, waarbij geen rekening zou worden gehouden met de fundamenten van de Spaanse economie. Nog voor Moody's hadden ook sectorgenoten Standard & Poor's en Fitch de Spaanse rating al naar beneden teruggeschroefd.


Het Amerikaanse concern Amgen, het grootste biotechbedrijf van de wereld, heeft bekend gemaakt in zijn onderzoeksafdeling 380 banen te schrappen. Daarmee bouwt Amgen zijn personeelsbestand van 2 procent af. De beslissing is opmerkelijk, aangezien Amgen tot 20 procent van zijn omzet investeert in fundamenteel onderzoek. De bezetting van de onderzoeksafdeling wordt met 6 procent teruggeschroefd. De sanering zal volgens Amgen echter niet leiden tot het sluiten van onderzoeksdomeinen of sites. Er wordt aan toegevoegd dat Amgen zal blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar besteedde Amgen 808 miljoen dollar aan onderzoek. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De honderdtwintig leden van het Chileense parlement krijgen gratis een iPad aangeboden. Dat heeft Patricio Melero, voorzitter van het Chileense parlement, beslist. De tablet moet volgens Melero helpen om de parlementaire activiteit te versterken. Hij voert aan dat de kamerleden door het gebruik van de tablet vanop afstand kunnen deelnemen aan commissievergaderingen, opmerkingen kunnen maken en wetsontwerpen kunnen opvolgen. Critici voeren echter aan dat het Chileense parlement zijn middelen op veel nuttiger manieren zou kunnen besteden. Parlementsleden die een tablet willen kopen, hebben volgens hen voldoende financiële mogelijkheden om zelf een toestel te betalen. De aankoop van de tablets kostte ongeveer 87.000 euro.


Meer Nieuws

Wednesday, October 19, 2011

Vrouwen hebben grootste impact op consumentenbestedingen

De consumentenbestedingen worden voor een meerderheid gestuurd door vrouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Gallup. De onderzoekers stelden vast dat bijna 50 procent van de internet-gebruikers aangeeft dat hun echtgenote de belangrijkste invloed heeft op hun aankoopbeslissingen. Kinderen, ouders, vrienden en experts halen in het onderzoek slechts een score van 10 procent. Nagenoeg niemand noemt een gesponsorde pagina op een sociale netwerksite.

Gallup geeft aan dat de consument aan merken vaak het voordeel van de twijfel geeft wanneer ze iets negatief te melden hebben. Dat geldt volgens de onderzoekers vooral voor zwaar geëngageerde consumenten. Daarbij wordt opgemerkt dat 74 procent van de zwaar geëngageerde consumenten zich in hun sociale netwerken positief opstellen tegenover merken, maar geen enkel negatief engagement vertonen. Consumenten die weinig engagement vertonen, hebben daarentegen slechts 1 procent positieve activiteiten, tegenover 14 procent negatieve.

"De consument lijkt meer voorbestemd te zijn om zich positief op te stellen tegenover een organisatie dan prospects, die minder geëngageerd zijn tegenover het bedrijf," aldus Gallup. De onderzoekers merken verder op dat de analoge kanalen in sociale netwerken nog altijd belangrijker zijn dan de digitale platformen. Dat geldt volgens Gallup voor alle categorieën van sociale netwerkers, met inbegrip van de jongere generatie, die nochtans heel digitaal is gericht.

Labels: ,

Duurzame bestedingen lopen op tot 1 triljoen dollar per jaar

Privébedrijven hebben tijdens de eerste acht maanden van dit jaar 400 miljard dollar geïnvesteerd in duurzame technologieën. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Ethical Markets Media. Er wordt aan toegevoegd dat de investeringen tegen het einde van het decennium zullen opgelopen zijn tot 10 triljoen dollar. Dat betekent een investering met nagenoeg 1 triljoen dollar per jaar. De voorbije vier werd in totaal 2,4 triljoen dollar geïnvesteerd in duurzame technologieën.

In het rapport wordt gewag gemaakt van een gezond investeringsritme, wat volgens de onderzoekers kan leiden tot een grotere efficiëntie in het gebruik van materialen en energie, een beperking van de kosten van hernieuwbare bronnen, het duurzame gebruik van land en bos en een ondersteuning van intelligente netwerken voor energie en transport. Om dat te kunnen realiseren zullen volgens het rapport institutionele investeerders echter hun interesses echtere moeten bijsturen.

In het rapport wordt opgemerkt dat deze institutionele partijen tenminste 10 procent van hun portfolio in duurzame technologieën zouden moeten investeren. Andere partijen maken echter gewag van 40 procent. Uit het rapport blijkt hernieuwbare energie tot nu toe de populairste sector is gebleken voor duurzame investeringen (1,54 triljoen dollar), gevolgd door de duurzame bouwsector (340 miljard dollar), cleantech (105 miljard dollar) en intelligente netwerken (161 miljard dollar).

Labels: ,

Vrouwen vormen meerderheid op sociale netwerken

Vrouwen vormen de meerderheid van de bezoekers aan sociale netwerken en blogs. Bovendien ligt de concentratie van bezoekers aan deze platformen het hoogste in de leeftijdsgroep tussen achttien en vierendertig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Nielsen Company over het Amerikaans gebruik van sociale netwerken. Er wordt aan toegevoegd dat het online publiek inmiddels meer tijd met de sociale netwerksite Facebook doorbrengt dan met eender welk ander internetmerk.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen 3 procent meer geneigd zijn om van sociale netwerken gebruik te maken dan mannen. De score van de categorie tussen achttien en vierendertig jaar ligt 8 procent boven het gemiddelde. Er wordt aan toegevoegd dat ook Aziatisch-Amerikanen 3 procent hoger scoren dan het gemiddelde. Andere stimulerende factoren zijn een diploma hoger onderwijs (6 procent) en een inkomen onder de grens van 50.000 dollar per jaar (2 procent).

Facebook neemt met 140 miljoen Amerikaanse gebruikers de eerste plaats in, gevolgd door Blogger met 50 miljoen gebruikers. Er wordt aan toegevoegd dat Facebook 70 procent van de actieve internet-gebruikers bereikt. Uit het onderzoek blijkt verder dat LinkedIn en Wikia de enige sociale netwerk zijn waar het aandeel van de mannelijke gebruikers hoger ligt dan bij de totale internetbevolking. Ook blijkt dat Twitter bij Afro-Amerikanen het meest populaire sociale netwerk is.

Labels: ,

Britse consument ruilt sandwich in voor sushi

De Japanse sushi begint in Engeland een bedreiging te vormen voor de traditionele sandwich. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau AC Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat de verkoop van sushi op de Britse markt het voorbije jaar met 21 procent is gestegen. De onderzoekers voegen er aan toe dat de toenemende populariteit van sushi in belangrijke mate te danken is aan de promotie die door bekende televisiekoks zoals Jamie Oliver voor de Japanse delicatesse wordt gevoerd.

"Sushi is op de Britse markt inmiddels groter geworden dan sandwiches met tonijn en komkommer en ploughman," aldus een woordvoerder van de winkelketen Tesco tegenover het webmagazine Foodnavigator. "Dankzij de televisiekoks en het streven van de consument naar variatie heeft de vraag naar sushi het voorbije jaar een belangrijke groei gekend." Tot de populairste sushi-producten behoren nigiri, vis op een rijstbed, garnalenrollen, gerookte zalm, komkommer en rode paprika.

"Lange tijd werd sushi bestempeld als een product voor een kleine groep overtuigde consumenten, maar het product heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een populaire snack voor een groot gedeelte van het Britse publiek," voert sushi-expert Kathryn Bettles aan. "De jongste vijf jaar is er een duidelijk groeiende interesse bij de Britse consument merkbaar." Bij Tesco worden elk jaar dertig miljoen pakketten sushi verkocht. Daar wordt echter opgemerkt dat de meest populaire sandwiches nog altijd een veel grotere afzet kennen dan het sushi-aanbod.

Labels: , , ,

Tencent creëert grootste meerwaarde voor aandeelhouders

Het internetbedrijf Tencent uit Hongkong creëert voor zijn aandeelhouders wereldwijd de grootste meerwaarde. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Boston Consulting Group. Daarbij wordt opgemerkt dat Tencent in het rapport een score haalt van 83,4 procent. Dat is onder meer te danken aan de omzetgroei met 69 procent die het bedrijf tijdens de tweede helft van het voorbije decennium heeft gerealiseerd. Op de tweede plaats staat het Canadese chemiebedrijf PotashCorp met een score van 38,5 procent, gevolgd door Apple met een score van 35 procent.

De onderzoekers stellen dat een tragere groei van het bruto binnenlandse product, een risico-gevoeligheid bij de investeerder en de pensionering van de babyboomers een verandering in de ingesteldheid eisen. "Vele bedrijven zullen hun historisch niveau van omzetgroei alleen kunnen vasthouden door marktaandeel te winnen," wordt er opgemerkt. "De concurrentie van intenser worden, waardoor er meer uitgesproken winnaars en verliezers zullen kunnen worden opgemerkt."

De onderzoekers wijzen er ook op dat de mature markten zes vertegenwoordigers in de top tien hebben. Het gaat onder om de Duitse autobouwer Volkswagen, de Amerikaanse online retailer Amazon, het Deense farmabedrijf Novo Nordisk en de Amerikaanse machinebouwer Deere & Company. Wanneer ook kleinere bedrijven worden meegerekend staat Shandong Weigao, aanbieder van medische technologieën, op de eerste plaats met een score van 93,2 procent. Het zoekmachinebedrijf Baidu zou daarbij op een derde plaats volgen met een totaal van 72,7 procent.

Labels: , ,

Internationale banken trekken weg uit Dubai

Internationale banken - waaronder Deutsche Bank, Citigroup en Crédit Agricole - bouwen massaal hun aanwezigheid in Dubai af. Het aantal afgesloten contracten kent immers een drastische terugval, terwijl de inkomsten dalen en potentiële klanten vooral oog hebben voor kostenbesparingen. Volgens Raj Madha, bankanalist bij Rasmala Investment Bank, is Dubai er eigenlijk nooit in geslaagd om zijn beloftes als regionaal financieel centrum waar te maken.

"Er gebeurt bijzonder weinig op de kapitaalmarkt en ook in de nabije toekomst lijkt er geen zicht te zijn op belangrijke verbeteringen," aldus Raj Madha tegenover het magazine Arabian Business. "Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat het investeringsbankieren naar andere markten wordt overgeheveld." De verdiensten op transacties in het Midden Oosten vielen tijdens de eerste negen maanden van dit jaar tegenover dezelfde periode vorig jaar met 42 procent terug tot 320 miljoen dollar. Tegenover de piekperiode van drie jaar geleden is er sprake van een terugval met 71 procent.

Redenen voor de terugval zijn volgens experts de schuldencrisis in Europa en de Arabische lente, die een belangrijke impact hebben gehad op de activiteiten. Volgens het adviesbureau Arabia Monitor is er bij de internationale banken echter sprake van een overreactie. "Tijdens de piekperiode waren er teveel bankiers in het Midden-Oosten en ook nu trekken ze te snel weg," aldus het adviesbureau. "De regio heeft nog altijd bankiers nodig en door de olie-inkomsten zullen de economieën in het Midden-Oosten en Noord-Afrika sneller herstellen dan algemeen wordt verwacht."

Labels: ,

Diageo wereldleider marktleider sterke dranken

Het Britse concern Diageo is duidelijk marktleider in de wereldwijde sector van de sterke dranken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het magazine Just Drinks en het onderzoeksbureau International Wine & Spirit Research (IWSR). Daarbij wordt opgemerkt dat Diageo met twintig namen is vertegenwoordigd in de ruim honderd meest succesrijke merken van de wereld. Op de tweede plaats volgt het Franse Pernod-Ricard met zeventien merken. Johnny Walker van Diageo is volgens de onderzoekers wereldwijd het sterkste merk uit de sector.

De onderzoekers voegen er aan toe dat Johnny Walker tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzetgroei met 11 procent liet optekenen. Daarmee is het merk de belangrijkste pijler van de omzetgroei van Diageo. Er wordt aan toegevoegd dat de experts bovendien aangeven dat Johnnie Walker de grootste mogelijkheden heeft om zijn marktaandeel nog verder uit te breiden. Gavin Pike, merkdirecteur van Johnnie Walker, stelt dat onder meer de superieure marketing-strategie aan het merk een iconische waarde hebben meegegeven.

Op de tweede plaats in de merkenrangschikking staat de vodka-producent Smirnoff, eveneens behorend tot de portfolio van Diageo. Met Absolut, dochtermerk van Pernod-Ricard, neemt een ander vodka-merk ook de derde plaats in. De top tien wordt verder rond gemaakt door Jack Daniel's, Captain Morgan, Chivas Regal, Ballantine's, Baileys, Hennessy en Jägermeister. Bij de drankenconcerns worden Diageo en Pernod-Ricard gevolgd door Jim Beam met tien merken en Bacardi met zeven merken.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het ratingbureau Moody's Investors Service heeft de kredietwaardigheid van Spanje met twee stappen verlaagd. Ook de outlook blijft negatief, waardoor het oordeel de volgende periode nog verder zou kunnen worden teruggeschroefd. Het ratingbureau schrijft de verlaging toe aan de grote financieringsbehoefte van Spanje en aan het hoge schuldniveau van de Spaanse bankensector en het bedrijfsleven, die ze kwetsbaar maken voor verdere financieringsstress. Er is volgens het ratingbureau nog altijd geen geloofwaardige oplossing voor de crisis in Europa gepresenteerd, terwijl de al gematigde economische groeivooruitzichten in Spanje naar eigen zeggen verder zijn verminderd. Eerder verlaagde ook al Standard & Poor's de Spaanse rating met één niveau.


Het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,01 miljard euro. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei is vooral te danken aan de overname van de Italiaanse juwelier Bulgari en de toegenomen verkopen in Azië. De verkopen van horloges en sierraden stegen na de overname van Bulgari tijdens het derde kwartaal van 244 miljoen euro tot 636 miljoen euro. Vooral dankzij de Aziatische groei steeg ook de omzet in de retailtak van het concern met 19 procent. Het bedrijf stelde ook alle vertrouwen te hebben in de rest van het jaar en merkte op te zullen aan zijn strategie, die is gericht op groei in de meest veelbelovende markten.


Het project Google Buzz wordt gesloten. Dat heeft het Amerikaanse internetbedrijf Google bekend gemaakt. Buzz was de vorige poging van het bedrijf om een plaats te verwerven op de markt van de sociale netwerksites. Het bedrijf zal zich in de toekomst daarbij echter toeleggen op GooglePlus. Ook diensten zoals Code Search, Jaiku en Google Labs worden geschrapt. Buzz werd officieel gelanceerd in februari van vorig jaar. Hoewel het gekoppeld werd aan de populaire Gmail-maildienst, is het project nooit echt van de grond geraakt. Er kwam meteen kritiek van gebruikers, vooral met betrekking tot de privacy-instellingen. GooglePlus lijkt daarentegen wel aan te slaan bij het publiek.


Eurostar, de hogesnelheidstrein die België en Frankrijk met Groot-Brittannië verbindt, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 197 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 7 procent in vergelijking met dezelfde periode jaar. Er wordt opgemerkt dat in business-klasse een omzetgroei met 2 procent werd opgetekend. Ook het toeristisch verkeer kende een toename met 2 procent. Dat geeft volgens Nicolas Petrovic, chief executive van Eurostar, aan dat de toerist tijdens economisch moeilijke tijden zijn bestedingen aan nabije bestemmingen handhaaft. Petrovic wijst erop dat het aantal reizigers sinds het begin van dit jaar constant is blijven toenemen.


De Britse miljardair Richard Branson heeft de eerste commerciële ruimtehaven ter wereld geopend in de Mohave-woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico. De ruimtehaven Spaceport America is de nieuwe thuisbasis van het bedrijf Virgin Atlantic van Richard Branson. Het bedrijf heeft al ongeveer 430 tickets aan toekomstige ruimtetoeristen verkocht. Voor een reis betalen de toeristen een bedrag van 130.000 euro. Het bedrijf streeft ernaar goedkope ruimtereizen en goedkope satellieten te realiseren. Op termijn mikt Virgin Atlantic ook op supersonische intercontinentale vluchten. Onlangs sloot Virgin Atlantic ook een overeenkomst met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa om zijn SpaceShipTwo in te zetten voor onderzoekmissies.


De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geboekt van 393 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 1,9 miljard dollar. De omzet daalde van 8,9 miljard dollar naar 3,59 miljard dollar. De verliezen zijn in belangrijke mate te wijten aan de sterke afwaarderingen op de waarde van de portefeuilles kredieten en investeringen. De omzet van de divisie investment banking daalde met 33 procent tegenover het derde kwartaal van dit jaar. Lloyd Blankfein, chief executive van Goldman Sachs, benadrukte dat het vertrouwen van de bedrijven en beleggers door de macro-economische onzekerheden en marktomstandigheden gevoelig zijn gedaald.


De farmagroep Johnson & Johnson heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,2 miljard dollar. Dat betekent een daling met 6,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is in belangrijke mate te wijten aan de hogere marketingkosten en de grotere concurrentie van goedkope generieke geneesmiddelen. Dat kon niet helemaal worden gecompenseerd door de zwakkere dollar en een sterkere buitenlandse vraag. De omzet steeg met 8,6 procent to 16 miljard dollar. De verkopen in de Verenigde Staten daalden met 3,7 procent. Op de buitenlandse markten, waar het concern de meerderheid van zijn omzet genereert, stegen de verkopen met 16,4 procent.


Bank of Amerika heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,9 miljard dollar. De omzet steeg met 6 procent tot 28,7 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig had de financiële instelling, de grootste bank van de Verenigde Staten, nog een verlies geleden van 7,6 miljard dollar. Ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd nog een verlies van 9,1 miljard dollar geboekt. De winst van het voorbije kwartaal was echter te danken aan de verkoop van het belang van de Amerikaanse groep in China Construction Bank. Die verkoop leverde een bedrag op van 9,8 miljard dollar. De winst uit leningen viel echter met 15 procent terug.


Het Franse voedingsconcern Danone heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,8 miljard euro. Dat betekent een stijging met bijna 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern profiteerde onder meer van toegenomen verkopen in Azie en de omzet van het recent overgenomen Unimilk in Rusland. Danone behaalt de extra omzet vrijwel volledig buiten Europa, waar slechts een stijging met 0,1 procent werd opgetekend. De sterkste omzetgroei werd gerealiseerd in babyvoeding (10,5 procent) en klinische voeding (9,8 procent). Het bedrijf zegt zijn omzetverwachtingen voor het hele jaar te handhaven. Daarbij werd eerder al gewag gemaakt van een groei tussen 6 procent en 8 procent.


De Amerikaanse kredietverstrekker Wells Fargo heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,06 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei was vooral te danken aan het terugschroeven van de voorzieningen voor slechte leningen. De omzet daalde van 20,9 miljard dollar naar 19,6 miljard dollar. Tim Sloan, chief financial officer van Wells Fargo, maakte echter gewag van een sterk kwartaal voor de kredietverstrekker. Hij had het over een solide groei van leningen, deposito's, investeringseffecten en kapitaal, in combinatie met een verbeterde kredietkwaliteit en lagere kosten.


Het ratingbureau Moody's heeft aangekondigd de kredietwaardigheid van Frankrijk te onderzoeken. Frankrijk geniet de hoogste rating bij Moody's, maar het ratingbureau sluit niet uit dat de vooruitzichten in de loop van de volgende drie maanden van stabiel naar negatief zullen moeten worden bijgesteld. Volgens Moody's zijn de economische groeivooruitzichten te optimistisch ingeschat. Dat maakt het volgens het ratingbureau moeilijker om het begrotingstekort dit jaar beperkt te houden tot 5,7 procent. De Franse regering gaf toe dat de groeiverwachting van 1,75 procent te hoog is ingeschat en dat er dus meer bezuinigingen nodig zullen zijn. Concrete cijfers over de aanpassing werden niet gegeven, maar de begroting voor volgend jaar blijft naar eigen zeggen haalbaar.


Duitsland en Frankrijk hebben een akkoord bereikt om het Europese Financiële Stabilisatiefons (EFSF) te vergroten tot 2.000 miljard euro. In zijn huidige form kan het noodfonds een bedrag van 440 miljard euro ter beschikking stellen. De verruiming zou onderdeel zijn van een omvangrijk plan om de eurocrisis te bezweren. Dat plan zou worden besproken tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van leiders uit de eurozone. Duitsland en Frankrijk zouden ook dichtbij een akkoord zijn over het verlies dat de banken moeten nemen op hun Griekse bezittingen in het tweede steunpakket van 109 miljard euro voor het land. In juli werd bij het opstellen van dat pakket een verlies van 21 procent vastgesteld. Dat zou kunnen oplopen tot een niveau tussen 30 procent en 50 procent.


Er dreigt een werkelijk onbecijferbare economische en politieke kostprijs indien de leiders van de eurolanden op hun eerstvolgende samenkomst geen allesomvattende aanpak van de eurocrisis kunnen afspreken. Dat heeft Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, gezegd tijdens een toespraak voor de Humboldt Universität in Berlijn. Volgens De Gucht zijn de huidige problemen voor een groot gedeelte toe te schrijven aan het beleid dat op het Europese front werd gevoerd. De maatregelen gingen volgens De Gucht niet ver genoeg en werden ook te laat geïmplementeerd, waardoor volgens hem een vicieuze cirkel op gang is gebracht. De leiders van alle landen moeten volgens hem de moed opbrengen om de publieke opinie te overtuigen van de noodzaak van de harde maatregelen.


De Britse inflatie is tijdens de maand september gestegen naar 5,2 procent. Daarmee werd een nieuw recordniveau bereikt sinds de financiële crisis. Dat stijging is vooral te wijten aan de hogere prijzen voor gas en electriciteit. Maar ook de btw-verhoging van begin dit jaar maakt het leven voor de gemiddelde Brit duurder. De prijsstijgingen komen extra hard aan, omdat de lonen vanwege de crisis nauwelijks omhoog gaan. Economen rekenden op een inflatieniveau van 4,9 procent. De Bank of England ging er al vanuit dat de inflatie boven de 5 procent zou stijgen, maar pas later in het jaar. Het is veertien jaar geleden dat de Britse inflatie nog boven de 5,2 procent uitsteeg.


Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de rating van vierentwintig Italiaanse banken verlaagd. De maatregel is het gevolg van de verslechterende economische situatie in Italië. Tot de getroffen instellingen behoren onder meer Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) en Unione di Banche Italiane (UBI Banca). De rating van de twee grootste Italiaanse banken - Intesa Sanpaolo en UniCredit - blijft behouden. Nieuwe spanningen in de markt over de eurozone wat betreft Italië en matiger vooruitzichten voor de economische groei hebben volgens het ratingbureau geleid tot een verslechtering van de marktomstandigheden voor Italiaanse banken.


Meer Nieuws

Tuesday, October 18, 2011

Bossen en savanne kunnen bijzonder snel wisselen

Veranderingen in het leefmilieu kunnen stabiele bosgebieden en graslanden tot een breekpunt brengen waarbij de structuur van het landschap fundamenteel en onomkeerbaar verandert. Dat is de conclusie van een analyse van satellietbeelden door wetenschappers aan de Wageningen Universiteit. De Nederlandse onderzoekers stellen dat die veranderingen ervoor kunnen zorgen dat bossen omgevormd worden tot savanne en omgekeerd.

Uit het onderzoek van Mirana Hirota, wetenschapster aan de Wageningen Universiteit, blijkt dat er weinig overgangsgebieden zijn tussen bos en savanne. Vooral regenval is volgens Hirota bepalend voor het type landschap dat wordt gevormd. De wetenschapster stelt dat algemeen wordt verwacht dat landschappen onder invloed van bepaalde omstandigheden langzaam zouden veranderen, maar in werkelijkheid grijpt die verschuiving volgens haar zeer snel plaats.

"Eerdere theorieën gingen ervan uit dat een graduele stijging van de regenval in een savanne ook tot een geleidelijke bosvorming zou leiden," voeren de onderzoekers aan. "In realiteit blijven graslanden echter in stand gehouden te worden tot een breekpunt wordt bereikt waarbij de savanne zich plotseling volledig omvormt tot een bosgebied. Dat betekent dat sommige bevolkingsgroepen zich heel snel aan wijzigende omstandigheden zouden moeten aanpassen."

Labels: , ,

Gebruik van email maakt jongens populairder

Jongens die thuis gebruik maken van email zijn slimmer en populairder dan leeftijdsgenoten die geen toegang hebben tot de technologie. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Curtin University bij jongeren uit het lager onderwijs. De situatie is volgens de Canadese onderzoekers te vergelijking met de situatie enkele generaties geleden, toen niet iedereen toegang had tot televisie. Ook toen liepen jongeren die geen toegang hadden tot het medium volgens de onderzoekers een groter risico op sociaal isolement.

Onderzoeksleider Geneviève Johnson, wetenschapper aan de School of Education van de Curtin University, stelt dat het destijds voor jongeren noodzakelijk was om op de hoogte te blijven van televisie-verhalen. Opgemerkt wordt dat meisjes thuis vaker gebruik maken van email dan jongens. Op school ligt het niveau volgens Johnson echter quasi gelijk. Dat heeft niet te maken met een dalend gebruik bij jongens, maar wel aan een intensiever gebruik bij meisjes. Dat geeft volgens haar aan dat internet-onderwijs de genderkloof op het gebied van technologie zou kunnen helpen dichten.

Johnson voert nog aan dat ouders en leerkrachten doorheen de geschiedenis altijd argwanend hebben gestaan tegenover de impact van technologie op kinderen. "Er heerst dan ook een overtuiging dat het internet slecht is, maar dat is totaal in tegenspraak met de resultaten van het onderzoek," voert ze aan. "Niet alle aspecten van het internet leveren voordeel op, maar in het algemeen is die impact toch positief. Dat geldt ook voor andere communicatie-technologieën."

Labels: ,

Overdoen studiejaar komt globaal bekeken negatief uit

Studenten die een jaar overdoen, zijn globaal bekeken slechter af dan collega's die het kortste parcours door het onderwijs volgen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Sydney. De Australische onderzoekers merken op dat het overdoen van een jaar zou leiden tot een achteruitgang van het academische engagement en een toenemend absenteïsme. Bovendien zou het overdoen van een jaar leiden tot een daling van het zelfvertrouwen.

Onderzoeker Andrew Martin, professor opvoeding en sociaal werk aan de University of Sydney, stelt dat het overdoen van een studiejaar een negatieve impact heeft op motivatie, engagement, vriendschapsrelaties en zelfbeeld. Hij merkt ook op dat het overdoen van een studiejaar niet altijd te maken heeft met academische prestaties, maar een brede waaier van oorzaken kan hebben. De resultaten van het onderzoek kunnen volgens hem ouders en opvoeders helpen bij de vraag over het overdoen van een jaar.

In Australië zouden 5 procent tot 15 procent van de studenten een studiejaar overdoen. Het is volgens Martin aangewezen om een educatieve benadering te hanteren die er vooral op gericht is om studenten naar een volgend jaar te promoveren, waarbij in gepaste en doelgerichte educatieve ondersteuning zou moeten worden voorzien. In die ondersteuning moet volgens Martin onder meer ook aandacht worden besteed aan motivatie en een aantal andere factoren.

Labels:

Evenredige boetes kan bedrijven op rechte pad houden

Bedrijven die betrapt worden op misdrijven, zouden boetes moeten opgelegd krijgen die evenredig zijn aan hun financiële waarde. Dat zou de ondernemingen ervan weerhouden om inbreuken tegen de wetgeving te overwegen, aangezien die praktijken mogelijk tot een faillissement zouden kunnen leiden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Phoenix School of Law. Evenredige boetes zouden volgens de onderzoekers dan ook een belangrijk afschrikmiddel kunnen zijn om bedrijven te beletten de regelgeving naast zich neer te leggen.

Onderzoeker Judy Feuer Zimet merkt op dat bedrijven de voorbije twee decennia geregeld werden beboet voor het overtreden van de milieuregels en andere wetgeving, maar daardoor niet fundamenteel werden geraakt in hun winsten. Onder meer merkt ze op dat oliebedrijf British Petroleum sinds het midden van het voorbije decennium op 760 veiligheidsovertredingen werd betrapt, wat leidde tot een totale boete van 373 miljoen dollar. Tegelijkertijd boekt het bedrijf elk jaar miljardenwinsten.

"Indien British Petroleum voor de eerdere overtredingen zwaarder was beboet, zou bedrijf de activiteiten van het boorplatform Deepwater Horizon wellicht efficiënter hebben aangepakt, zodat het ongeval in de Golf van Mexico vorig jaar mogelijk had kunnen vermeden worden," aldus Zimet. "In het opleggen van een boete zou dan ook moeten rekening gehouden worden met de financiële daadkracht van de dader. BMW stuurde zijn beleid wel bij nadat bij een tweede inbreuk rond gebrekkige informatie een boete van 4 miljoen dollar werd opgelegd in plaats van een schadevergoeding van 4.600 dollar."

Labels: ,

Psychopatische moordenaar maakt specifieke woordkeuze

Psychopatische moordernaars maken onbewust identificeerbare woordkeuzes wanneer ze over hun misdaden praten. Dat is de conclusie van een analyse van de verhalen van veertien psychopatische moordenaars door onderzoekers aan de University of British Columbia. De Canadese wetenschappers merken op dat de resultaten van het onderzoek zou kunnen leiden tot nieuwe instrumenten voor de diagnose en behandeling van psychopaten en ook een impact zou kunnen hebben voor speurders en sociale media.

"De woorden van psychopatische moordenaars weerspiegelt hun persoonlijkheid, die gekarakteriseerd wordt door egoïsme, afstandelijkheid tegenover hun misdaden en een gebrek aan emoties," merkt Jeff Hancock, professor computerwetenschappen aan de University of British Columbia. "Met een computeranalyse van hun verhalen is het mogelijk om het typisch woordgebruik van de psychopatische moordenaar te achterhalen." De onderzoekers vergeleken het woordgebruik van de daders met dat van moordenaars die niet als een psychopaat waren gecatalogeerd.

De onderzoekers stellen dat psychopaten in hun verhalen meer woorden - zoals 'omdat' of 'aangezien' - gebruiken die aantonen dat de misdaad gepleegd moest worden om een bepaald doel te gebruiken. Ook wordt opgemerkt dat ze twee keer zo vaak woorden gebruiken die verwijzen naar een fysieke nood, zoals voeding, seks of geld. Niet-psychopaten verwezen vaker naar sociale behoeftes, zoals familie, religie of spiritualiteit. Bovendien bleken psychopaten vaak aan te geven wat ze hadden gegeten op de dag van hun misdaad.

Ook wordt opgemerkt dat psychopaten vaker gebruik maakten van de verleden tijd, waarmee ze volgens de onderzoekers blijkbaar afstand willen nemen van hun misdaden. Ook bleken psychopaten minder vloeiend te zijn in hun spraak. "Dat heeft mogelijk te maken met de inspanning die psychopaten doen om een positieve indruk te maken, waardoor ze een grotere mentale inspanning moeten doen om hun verhaal te kaderen," voeren de Canadese onderzoekers nog aan.

Labels: , ,

Email belangrijkste mobiele activiteit voor televisie

Inmiddels combineert 40 procent van de eigenaars van smartphones en tablets het mobiele platform met televisie. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat televisie door de gebruikers van mobiele platformen in eerste instantie gecombineerd wordt met email. Dat geldt volgens Nielsen zowel voor mannen als voor vrouwen. Wel blijken vrouwen meer actief te zijn met sociale netwerken, terwijl mannen meer sportuitslagen controleren.

Email haalt een score van 60 procent tijdens de televisieprogramma's en 59 procent tijdens de reclameblokken. In tweede instantie wordt gezocht naar ongerelateerde informatie, waarbij een score van 46 procent wordt opgetekend tijdens de programma's en 45 procent tijdens de reclameblokken. Het raadplegen van sociale netwerken volgt op een derde plaats met een score van 45 procent tijdens het programma en 42 procent tijdens de reclameblokken. Bij vrouwen loopt dat cijfer echter op tot ongeveer 48 procent, tegenover ongeveer 36 procent bij mannen.

Sportuitslagen halen een score van 30 procent, maar dat stijgt bij mannen tot 44 procent, tegenover 17 procent bij vrouwen. Met een score van 29 procent behoort informatie over het televisieprogramma tot de minst populaire activiteiten. Daarna volgen nog productinformatie over een reclame met 19 procent en het zoeken naar coupons en kortingen met 13 procent. De onderzoekers voeren verder aan dat multitasken bij ereaders daarentegen slechts een score van 14 procent haalt.

Labels: , , ,

Geen eenvoudige oplossing voor klimaatimpact op cacaoproductie

Alle mogelijke inspanningen zullen moeten worden gedaan om de impact van de klimaatverandering op de cacaoproductie te beperken. Dat heeft Bill Guyton, voorzitter van de World Cocoa Foundation (WCF), gezegd naar aanleiding van een rapport over de impact van de temperatuurstijgingen op producenten in West-Afrika. Guyton stelde dat er geen enkele absolute oplossing bestaat om de impact van de klimaatverandering op de cacaoproductie te elimineren.

Kleinschalige producenten in Ghana en Ivoorkust vertegenwoordigen op dit ogenblik ongeveer de helft van de wereldwijde cacaoproductie. Een onderzoek van het International Center for Tropical Agriculture (CIAT) heeft echter aangetoond dat een temperatuurstijging van twee graden celsius tegen het midden van de eeuw een groot gedeelte van de cacao-gebieden in West-Afrika te heet zou maken voor de cacao-productie. Aangevoerd wordt dat de productie al over twintig jaar zou kunnen beginnen af te nemen door een stijging met 1 graad celsius.

Door de hogere temperaturen zouden de warmtegevoelige cacaobomen problemen zouden ondervinden om tijdens het groeiseizoen voldoende water te vinden. Ook wordt opgemerkt dat het droogteseizoen in de regio steeds intenser dreigt te worden. "Om een beleid te ontwikkelen dat de impact van de klimaatverandering op de cacaoproductie tegen zou kunnen gaan, is een langdurig toegepast onderzoek noodzakelijk, gekoppeld aan praktische maatregelen op het terrein," voert Bill Guyton aan tegenover het webmagazine Foodnavigator.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

In Italië realiseerden de reclamebestedingen tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 4,48 miljard euro. Dat betekent een daling met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Nielsen. De televisiereclame liet een terugval met 14,2 procent optekenen tot 2,39 miljard euro, terwijl bij de gedrukte media een achteruitgang met 25 procent tot 1,22 miljard dollar werd geregistreerd. Het internet liet daarentegen een groei met 7,9 procent tot 298 miljoen dollar noteren. Ook Mediaset, het grootste privébedrijf uit de Italiaanse televisiesector, meldde een terugval met 12 procent aan reclame-inkomsten, maar maakte wel gewag van een verbetering tijdens de tweede helft van het jaar.


Citigroup, de derde grootste bank van de Verenigde Staten, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,77 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 74 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei werd wel in belangrijke mate in de hand gewerkt door eenmalige boekhoudkundige baten van 1,9 miljard dollar. Daarnaast daalden de reserveringen voor slechte leningen met 1,4 miljard dollar tot 32,1 miljard dollar. De omzet steeg van 20,74 miljard dollar naar 20,83 miljard dollar. Er wordt wel opgemerkt dat een verbetering van de omzet uit de consumentenbestedingen in vooral Azie de dalende omzet bij investment banking en handelsactiviteiten niet kon compenseren.


Het Canadese bedrijf Research In Motion biedt aan de 70 miljoen eigenaars van de Blackberry-smartphone een tegoed van 100 dollar aan. Daarmee mogen de klanten shoppen in de BlackBerry App World, de online winkel van BlackBerry. Met het geschenk wil Research In Motion zijn klanten compenseren voor de recente grote storingen op het netwerk van BlackBerry. Dat moet een gedeelte van de geleden reputatieschade helpen wegwerken. Het Canadese bedrijf stond echter al langer onder druk omdat consumenten steeds meer voor concurrenten van de BlackBerry kiezen. Door de storing lag het netwerk van BlackBerry gedurende drie dagen bijna volledig plat in Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika.


Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk en erfgename van cosmeticagroep L'Oreal, is door een rechter onder de voogdij van haar oudste kleinzoon geplaatst. Het fortuin van de 89-jarige zakenvrouw zal worden beheerd door haar dochter Françoise Bettencourt-Meyers en diens twee zonen. Volgens een medisch rapport lijdt Liliane Bettencourt aan dementie en Alzheimer. De verdediging van de miljardaire, die over een fortuin van 14 miljard euro beschikt, gaat in beroep, maar dat is niet opschortend voor de voogdijstelling. De familie Bettencourt controleert nog steeds 30,1 procent van L'Oreal. Het Zwitserse concern Nestlé heeft een belang van 29,7 procent in de cosmetica-producent.


Het oliebedrijf Anadarko betaalt een bedrag van 4 miljard dollar aan British Petroleum als bijdrage voor de opruimkosten van de olieramp in de Golf van Mexico. Het bedrijf was voor 25 procent eigenaar van de oliebron Macondo. Het kon zo aansprakelijk worden gesteld voor kosten en boetes. British Petroleum raamt de totale schade nu op 42 miljard dollar, de boetes van 18 miljard dollar inbegrepen.
Slechts als door een proces kan bewezen worden dat alleen British Petroleum schuldig is, kan Anadarko de kosten vermijden. Door spontaan te betalen worden nu vele dure juridische procedures uitgespaard. Bob Dudley, topman van British Petroleum, noemt de beslissing van Anadarko voor de twee bedrijven.


De Zwitserse rechts-populistische partij Union Démocratique du Centre (UDC) heeft een referendum afgedwongen over de massale immigratie in Zwitserland. De partij, ook bekend als de Schweizerische Volkspartei, verzamelde meer dan 120.000 handtekeningen. In Zwitserland kan men een referendum afdwingen vanaf 100.000 handtekeningen. De eis voor een referendum kan de betrekkingen tussen Bern en de Europese Unie verzuren. De Zwitserse bevolking beschouwt de ongeremde immigratie volgens de partij als een ernstig probleem. De partij maakte van de immigratie haar hoofdthema voor de volgende parlementsverkiezingen. De partij hoopt daarbij de kaap van 30 procent van de stemmen te halen. Vier jaar geleden haalde de partij al een score van 29 procent.


De inspanningen moeten inderdaad eerlijker verdeeld worden en de financiële sector moet daarvoor een grotere bijdrage leveren. Dat hebben Europees president Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd in een reactie op de protestacties van de indignados. Herman Van Rompuy stelde begrip te hebben voor de eisen van de indignados, maar benadrukte dat een saneringsbeleid absoluut noodzakelijk is. Barroso merkte van zijn kant op niets tegen banken te hebben op voorwaarde dat de sector een ethisch beleid volgt. De Europese Unie wil de banksector aanzetten om een grotere bijdrage te leveren om de Griekse financiële problemen te helpen afzwakken.


De Oostenrijkse Natascha Kampusch, die acht jaar in de kelder van haar ontvoerder leefde, heeft een ziekenhuis in Sri Lanka laten bouwen. Natascha Kampusch overleefde acht jaar in de kelder van Wolfgang Priklopil alvorens ze vijf jaar geleden op achttienjarige leeftijd kon ontsnappen. Tijdens haar gevangenschap hoorde ze de nieuwsberichten over de tsunami van zeven jaar geleden, die ook Sri Lanka trof. Kampusch heeft de tragedie in het Aziatische land naar eigen zeggen intens beleefd omwille van haar isolatie. Kampusch betaalde 50.000 euro voor de bouw van het ziekenhuis, dat vijfentwintig bedden telt. Het ziekenhuis vormt onderdeel van een centrum waar wezen van de tsunami, straatkinderen en slachtoffers van kinderprostitutie worden opgevangen.


Griekenland moet zich volop concentreren op zonne-energie als een sector om de economie een nieuw leven in te blazen. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou gezegd. Griekenland heeft ongeveer driehonderd dagen per jaar zon en is volgens Papandreou ideaal voor de grootscheepse productie van zonne-energie. Duurzame energie vormt op dit ogenblik 12 procent van de elektriciteitsproductie in Griekenland, maar dat wil Papandreou tegen het einde van het decennium opschroeven naar 40 procent. Met het plan is een investering gemoeid van 20 miljard euro. De investeringen zouden dertigduizend tot zestigduizend banen moeten opleveren.


Duitsland zou overwegen om drie nieuwe cd-roms met fiscale gegevens te kopen. Volgens de zakenkrant Handelsblatt zouden de cd-roms al zijn geanalyseerd en zou de Duitse fiscus op dit ogenblik onderhandelingen voeren over de aankoop van het materiaal. De herkomst van de gegevens is niet duidelijk. De Duitse regering bevestigde onlangs dat de deelstaat Noordrijnland-Westfalen een cd-rom had gekocht met gegevens uit Luxemburg. De cd-rom zou de namen van 3.000 fraudeurs bevatten die hun geld bij de Britse bank HSBC Holdings in Luxemburg hadden ondergebracht om belastingen te ontduiken. Eerder waren ook al Duitse bankklanten in Zwitserland in het vizier van de fiscus gekomen.


De Nederlandse elektronicafabrikant Philips schrapt 4.500 banen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Philips kampt al langer met tegenvallende resultaten. Twee jaar geleden werden al eens 6.000 banen geschrapt. Frans van Houten, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van het Nederlandse concern, kondigde dit voorjaar een besparingsoperatie van 800 miljoen euro aan. Nu is bekend geraakt dat daarbij 4.500 medewerkers zullen moeten afvloeien. Er wordt vooral bespaard in de ondersteunende diensten en de managementstructuren. Van Houten zou meer bevoegdheden willen geven aan de verschillende markten. Door enkele managementniveaus af te schaffen, moet Philips volgens hem sneller kunnen handelen. Bij Philips werken wereldwijd 117.000 mensen.


De Britse beveiligingsfirma G4S neemt het Deense schoonmaakbedrijf ISS over van EQT Partners en Goldman Sachs Capital Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,94 miljard euro. Door het samengaan van beide entiteiten zou de grootste dienstverleningsgroep van de wereld worden gevormd. De bedrijven realiseren samen een omzet van 18,2 miljard euro en hebben samen ongeveer 1 miljoen medewerkers in 130 landen. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese concurrentie-autoriteiten. Om de overname te financieren zal G4S wel een kapitaalsverhoging van 2,15 miljard euro moeten doorvoeren. In maart werd een beursgang van ISS nog afgeblazen wegens de slechte marktomstandigheden.


De Amerikaanse concurrentie-autoriteiten hebben de overname van het pijpleidingbedrijf El Paso door de sectorgenoot Kinder Morgan goedgekeurd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 21,1 miljard dollar. Daarmee wordt de transactie de grootste overname van het jaar in de Amerikaanse energiesector. De overname creëert in de Verenigde Staten een bedrijf met 107.000 kilometer pijpleidingen. Er zou nauwelijks een overlapping zijn tussen de pijpleidingen van de twee bedrijven. Alleen in de Rocky Mountains zou er sprake zijn van een beperkte overlapping. Kinder Morgan heeft wel plannen om de divisies exploratie en productie van El Paso te verkopen. Dat zou een bedrag van 6 miljard dollar kunnen opleveren.


Pierre-Henri Gourgeon treedt af als topman van de luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Hij wordt opgevolgd door Alexandre de Juniac, de gewezen kabinetschef van voormalig Frans minister Christine Lagarde. Een officiële reden voor het vertrek van Gourgeon werd niet gegeven. Gourgeon, die pas enkele maanden geleden met een grote meerderheid voor vier jaar werd herverkozen, stond onder zware druk omwille van de teleurstellende financiële resultaten en de aanhoudende sociale onrust bij de luchtvaartmaatschappij. In de Franse pers wordt echter ook gewag gemaakt van interne intriges. Sinds begin dit jaar is de marktwaarde van de luchtvaarmaatschappij met 60 procent gedaald.


Het Amerikaanse informaticabedrijf IBM heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 26,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 7 procent tot 3,84 miljard dollar. De resultaten zijn volgens IBM te danken aan het feit dat grote bedrijven en databanken nog aanzienlijk in informatica blijven investeren, ondanks de wereldwijde economische moeilijkheden en de financiële crisis in Europa. Samuel Palmisano, voorzitter van IBM, stelde dat het bedrijf profiteert van zijn innovatie-gerichte strategie en onafgebroken investeringen in groei-initiatieven.


Meer Nieuws