Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 18, 2011

Nieuwsoverzicht

In Italië realiseerden de reclamebestedingen tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 4,48 miljard euro. Dat betekent een daling met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Nielsen. De televisiereclame liet een terugval met 14,2 procent optekenen tot 2,39 miljard euro, terwijl bij de gedrukte media een achteruitgang met 25 procent tot 1,22 miljard dollar werd geregistreerd. Het internet liet daarentegen een groei met 7,9 procent tot 298 miljoen dollar noteren. Ook Mediaset, het grootste privébedrijf uit de Italiaanse televisiesector, meldde een terugval met 12 procent aan reclame-inkomsten, maar maakte wel gewag van een verbetering tijdens de tweede helft van het jaar.


Citigroup, de derde grootste bank van de Verenigde Staten, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,77 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 74 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei werd wel in belangrijke mate in de hand gewerkt door eenmalige boekhoudkundige baten van 1,9 miljard dollar. Daarnaast daalden de reserveringen voor slechte leningen met 1,4 miljard dollar tot 32,1 miljard dollar. De omzet steeg van 20,74 miljard dollar naar 20,83 miljard dollar. Er wordt wel opgemerkt dat een verbetering van de omzet uit de consumentenbestedingen in vooral Azie de dalende omzet bij investment banking en handelsactiviteiten niet kon compenseren.


Het Canadese bedrijf Research In Motion biedt aan de 70 miljoen eigenaars van de Blackberry-smartphone een tegoed van 100 dollar aan. Daarmee mogen de klanten shoppen in de BlackBerry App World, de online winkel van BlackBerry. Met het geschenk wil Research In Motion zijn klanten compenseren voor de recente grote storingen op het netwerk van BlackBerry. Dat moet een gedeelte van de geleden reputatieschade helpen wegwerken. Het Canadese bedrijf stond echter al langer onder druk omdat consumenten steeds meer voor concurrenten van de BlackBerry kiezen. Door de storing lag het netwerk van BlackBerry gedurende drie dagen bijna volledig plat in Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika.


Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk en erfgename van cosmeticagroep L'Oreal, is door een rechter onder de voogdij van haar oudste kleinzoon geplaatst. Het fortuin van de 89-jarige zakenvrouw zal worden beheerd door haar dochter Françoise Bettencourt-Meyers en diens twee zonen. Volgens een medisch rapport lijdt Liliane Bettencourt aan dementie en Alzheimer. De verdediging van de miljardaire, die over een fortuin van 14 miljard euro beschikt, gaat in beroep, maar dat is niet opschortend voor de voogdijstelling. De familie Bettencourt controleert nog steeds 30,1 procent van L'Oreal. Het Zwitserse concern Nestlé heeft een belang van 29,7 procent in de cosmetica-producent.


Het oliebedrijf Anadarko betaalt een bedrag van 4 miljard dollar aan British Petroleum als bijdrage voor de opruimkosten van de olieramp in de Golf van Mexico. Het bedrijf was voor 25 procent eigenaar van de oliebron Macondo. Het kon zo aansprakelijk worden gesteld voor kosten en boetes. British Petroleum raamt de totale schade nu op 42 miljard dollar, de boetes van 18 miljard dollar inbegrepen.
Slechts als door een proces kan bewezen worden dat alleen British Petroleum schuldig is, kan Anadarko de kosten vermijden. Door spontaan te betalen worden nu vele dure juridische procedures uitgespaard. Bob Dudley, topman van British Petroleum, noemt de beslissing van Anadarko voor de twee bedrijven.


De Zwitserse rechts-populistische partij Union Démocratique du Centre (UDC) heeft een referendum afgedwongen over de massale immigratie in Zwitserland. De partij, ook bekend als de Schweizerische Volkspartei, verzamelde meer dan 120.000 handtekeningen. In Zwitserland kan men een referendum afdwingen vanaf 100.000 handtekeningen. De eis voor een referendum kan de betrekkingen tussen Bern en de Europese Unie verzuren. De Zwitserse bevolking beschouwt de ongeremde immigratie volgens de partij als een ernstig probleem. De partij maakte van de immigratie haar hoofdthema voor de volgende parlementsverkiezingen. De partij hoopt daarbij de kaap van 30 procent van de stemmen te halen. Vier jaar geleden haalde de partij al een score van 29 procent.


De inspanningen moeten inderdaad eerlijker verdeeld worden en de financiële sector moet daarvoor een grotere bijdrage leveren. Dat hebben Europees president Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd in een reactie op de protestacties van de indignados. Herman Van Rompuy stelde begrip te hebben voor de eisen van de indignados, maar benadrukte dat een saneringsbeleid absoluut noodzakelijk is. Barroso merkte van zijn kant op niets tegen banken te hebben op voorwaarde dat de sector een ethisch beleid volgt. De Europese Unie wil de banksector aanzetten om een grotere bijdrage te leveren om de Griekse financiële problemen te helpen afzwakken.


De Oostenrijkse Natascha Kampusch, die acht jaar in de kelder van haar ontvoerder leefde, heeft een ziekenhuis in Sri Lanka laten bouwen. Natascha Kampusch overleefde acht jaar in de kelder van Wolfgang Priklopil alvorens ze vijf jaar geleden op achttienjarige leeftijd kon ontsnappen. Tijdens haar gevangenschap hoorde ze de nieuwsberichten over de tsunami van zeven jaar geleden, die ook Sri Lanka trof. Kampusch heeft de tragedie in het Aziatische land naar eigen zeggen intens beleefd omwille van haar isolatie. Kampusch betaalde 50.000 euro voor de bouw van het ziekenhuis, dat vijfentwintig bedden telt. Het ziekenhuis vormt onderdeel van een centrum waar wezen van de tsunami, straatkinderen en slachtoffers van kinderprostitutie worden opgevangen.


Griekenland moet zich volop concentreren op zonne-energie als een sector om de economie een nieuw leven in te blazen. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou gezegd. Griekenland heeft ongeveer driehonderd dagen per jaar zon en is volgens Papandreou ideaal voor de grootscheepse productie van zonne-energie. Duurzame energie vormt op dit ogenblik 12 procent van de elektriciteitsproductie in Griekenland, maar dat wil Papandreou tegen het einde van het decennium opschroeven naar 40 procent. Met het plan is een investering gemoeid van 20 miljard euro. De investeringen zouden dertigduizend tot zestigduizend banen moeten opleveren.


Duitsland zou overwegen om drie nieuwe cd-roms met fiscale gegevens te kopen. Volgens de zakenkrant Handelsblatt zouden de cd-roms al zijn geanalyseerd en zou de Duitse fiscus op dit ogenblik onderhandelingen voeren over de aankoop van het materiaal. De herkomst van de gegevens is niet duidelijk. De Duitse regering bevestigde onlangs dat de deelstaat Noordrijnland-Westfalen een cd-rom had gekocht met gegevens uit Luxemburg. De cd-rom zou de namen van 3.000 fraudeurs bevatten die hun geld bij de Britse bank HSBC Holdings in Luxemburg hadden ondergebracht om belastingen te ontduiken. Eerder waren ook al Duitse bankklanten in Zwitserland in het vizier van de fiscus gekomen.


De Nederlandse elektronicafabrikant Philips schrapt 4.500 banen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Philips kampt al langer met tegenvallende resultaten. Twee jaar geleden werden al eens 6.000 banen geschrapt. Frans van Houten, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van het Nederlandse concern, kondigde dit voorjaar een besparingsoperatie van 800 miljoen euro aan. Nu is bekend geraakt dat daarbij 4.500 medewerkers zullen moeten afvloeien. Er wordt vooral bespaard in de ondersteunende diensten en de managementstructuren. Van Houten zou meer bevoegdheden willen geven aan de verschillende markten. Door enkele managementniveaus af te schaffen, moet Philips volgens hem sneller kunnen handelen. Bij Philips werken wereldwijd 117.000 mensen.


De Britse beveiligingsfirma G4S neemt het Deense schoonmaakbedrijf ISS over van EQT Partners en Goldman Sachs Capital Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,94 miljard euro. Door het samengaan van beide entiteiten zou de grootste dienstverleningsgroep van de wereld worden gevormd. De bedrijven realiseren samen een omzet van 18,2 miljard euro en hebben samen ongeveer 1 miljoen medewerkers in 130 landen. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese concurrentie-autoriteiten. Om de overname te financieren zal G4S wel een kapitaalsverhoging van 2,15 miljard euro moeten doorvoeren. In maart werd een beursgang van ISS nog afgeblazen wegens de slechte marktomstandigheden.


De Amerikaanse concurrentie-autoriteiten hebben de overname van het pijpleidingbedrijf El Paso door de sectorgenoot Kinder Morgan goedgekeurd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 21,1 miljard dollar. Daarmee wordt de transactie de grootste overname van het jaar in de Amerikaanse energiesector. De overname creëert in de Verenigde Staten een bedrijf met 107.000 kilometer pijpleidingen. Er zou nauwelijks een overlapping zijn tussen de pijpleidingen van de twee bedrijven. Alleen in de Rocky Mountains zou er sprake zijn van een beperkte overlapping. Kinder Morgan heeft wel plannen om de divisies exploratie en productie van El Paso te verkopen. Dat zou een bedrag van 6 miljard dollar kunnen opleveren.


Pierre-Henri Gourgeon treedt af als topman van de luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Hij wordt opgevolgd door Alexandre de Juniac, de gewezen kabinetschef van voormalig Frans minister Christine Lagarde. Een officiële reden voor het vertrek van Gourgeon werd niet gegeven. Gourgeon, die pas enkele maanden geleden met een grote meerderheid voor vier jaar werd herverkozen, stond onder zware druk omwille van de teleurstellende financiële resultaten en de aanhoudende sociale onrust bij de luchtvaartmaatschappij. In de Franse pers wordt echter ook gewag gemaakt van interne intriges. Sinds begin dit jaar is de marktwaarde van de luchtvaarmaatschappij met 60 procent gedaald.


Het Amerikaanse informaticabedrijf IBM heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 26,2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 7 procent tot 3,84 miljard dollar. De resultaten zijn volgens IBM te danken aan het feit dat grote bedrijven en databanken nog aanzienlijk in informatica blijven investeren, ondanks de wereldwijde economische moeilijkheden en de financiële crisis in Europa. Samuel Palmisano, voorzitter van IBM, stelde dat het bedrijf profiteert van zijn innovatie-gerichte strategie en onafgebroken investeringen in groei-initiatieven.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home