Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 17, 2011

Digital rights management straft voor legaal contentgebruik

Het elimineren van de beperkingen vanwege digital rights management kan een bijkomend element vormen in de strijd tegen piraterij. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Rice University en Duke University. Daarbij wordt opgemerkt dat de restricties van digital rights management de piraterij weliswaar moeilijker en duurder maken, maar vooral een negatieve impact hebben op de legale gebruikers van content.

"Producten die afgeschermd zijn met digital rights management zullen alleen worden aangekocht door consumenten die gebruik maken van legale producten," voert onderzoeker Dinah Vernik, professr marketing aan de Rice University, aan. "Dit betekent dat alleen legale gebruikers de prijs betalen en met de restricties worden geconfronteerd. Illegale gebruikers ontsnappen aan die problemen, aangezien piraten-producten geen technologische restricties kennen."

"Digital rights management verhindert legale gebruikers er in veel gevallen van om heel doodgewone activiteiten, zoals het maken van een muziek-backup, uit te voeren," voeren Devavrat Purohit en Preyas Desai, professsoren marketing van de Duke University, aan. "Omwille van die beperkingen, kiest een aantal consumenten er ook voor om piraten-producten te gebruiken. Het wegnemen van die beperkingen maakt het product gebruiksvriendelijker en verhoogt de concurrentiekracht tegenover fysieke muziekdragers."

Er wordt ook opgemerkt dat een daling van de piraterij aan de eigenaars van copyrights niet altijd een hoger inkomen garandeert.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home