Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 17, 2011

Nieuwsmedia spelen kat en muis met censuur

Internet-censuur wordt een steeds belangrijker hindernis voor nieuwsorganisaties, regeringen en industrie. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse openbare omroep BBC en het Canada Center for Global Security Studies. Opgemerkt wordt dat het internet slechts 13 procent van het wereldwijde publiek van de Britse omroep vertegenwoordigt, maar vooral in landen met autoritaire regimes steeds belangrijker wordt. In die landen worden nieuwsmedia volgens de onderzoekers steeds vaker gedwongen tot een spel van kat en muis met de censuur.

"Uit het onderzoek van de internet-censuur in China en Iran blijkt dat de gehanteerde technieken snel veranderen en belangrijke nieuwe obstakels vormen voor nieuwsorganisaties, regeringen bedrijven," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. Onderzoeksleider Ronald Deibert, directeur van het Canada Center for Global Security Studies, stelt dat de problemen van internet-censuur verder gaan dan mensenrechten. Tientallen landen filteren niet alleen pornografie, maar ook politieke boodschappen en belangrijke gebeurtenissen."

"China telt 500 miljoen internet-gebruikers," merkt Deibert op. "Die groep is veel groter dan de luisteraars van de internationale radioberichtgeving van de Britse omroep." De onderzoeker merkt op dat de censuur-strategieën moeilijk voorspelbaar zijn en snel kunnen veranderen. Nieuwsmedia moeten volgens Deibert dan ook voorbereid zijn om een spel van kat en muis aan te gaan met de censuur door constant de firewall-systemen van autoritaire regimes te controleren en intelligent gebruik te maken van alternatieven zoals sociale media.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home