Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 15, 2011

Jetlag bepaald door persoonlijke biologische klok

Het probleem van jetlag kan mogelijk worden veroorzaakt door de persoonlijke circadiaanse klok van de reiziger zelf. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Washington. Opgemerkt wordt dat de circadiaanse klok van sommige personen licht afwijkt van de duur van de zonnedag en dus moet worden aangepast. Die aanpassing gebeurt op een natuurlijke en onbewuste manier, maar dat proces kan volgens de onderzoekers worden verstoord door de plotse grote schommelingen in de cyclus van duisternis en licht van een radicaal nieuwe geografische locatie.

Iedere persoon heeft een eigen circadiaans ritme, dat invloed heeft op de lichaamsfuncties en het gedrag. Ook weet men dat reizen op lange afstand van west naar oost een desastreuze impact kan hebben op het slaappatroon van het individu. In omgekeerde richting zijn die effecten veel minder uitgesproken. Een persoon die zijn circadiaanse klok moet versnellen om zich aan te passen aan de zonnedag, heeft meer problemen met jetlag dan een collega wiens persoonlijke klok moet worden vertraagd.

"Bij het versnellen en vertragen van het circadiaans ritme worden afwijkende processen ingeschakeld," merkt Horacio de la Iglesia, professor biologie aan de University of Washington, op. Uit een onderzoek hij hamsters bleek dat een lichtimpuls van één uur in een kortere zonnedag optreedt als zonsopkomst, terwijl die bij een langere zonnedag als zonsondergang wordt geïnterpreteerd. Dat betekent volgens de onderzoekers dat er andere mechanismen in de hersenen worden geactiveerd wanneer de circadiaanse klok moet worden versneld of vertraagd.

"Dit zou aanwijzingen kunnen geven over de werking van circadiaanse klokken bij nachtdieren en zou ook een mogelijke remedie kunnen bieden voor jetlag," voert de la Iglesia aan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home