Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 15, 2011

Piraterij ebooks kan beheersbaar probleem blijven

Met de groeiende populariteit van de elektronische boeken, zal ook de piraterij van literatuur onherroepelijk toenemen. Dat geven publishing-experts toe, al merken ze op dat met de nodige inspanningen het probleem beheersbaar kan blijven. Daarbij wordt opgemerkt dat het publiek geneigd zal zijn om het materiaal op een wettelijke manier aan te schaffen, maar dat piraten wellicht zullen proberen om exemplaren aan te bieden van boeken die legaal niet op digitale markt zijn gebracht.

Door het succes van de elektronische readers stijgt de vraag naar digitale boeken. Inmiddels vertegenwoordigen digitale exemplaren ongeveer 20 procent van de totale boekenverkoop op de Amerikaanse markt. "Wanneer een normale burger de mogelijkheid krijgt om een digitaal boek legaal te kopen, zullen de meeste mensen niet willen steven," voert Claire Holloway, operations manager bij ebook-verdeler Bookmasters, aan. "Wanneer die mogelijkheid echter niet geboden wordt, zal er eventueel naar andere kanalen worden gezocht."

Piraten maken daarvan volgens Holloway gebruik om gescande versies van boeken op het internet te verspreiden. Richard Mollet, chief executive van The Publisher Association, merkt echter op dat er geen vergelijking kan worden getrokken met de muziekindustrie, waar de illegale sector veel vlugger op de markt was dan de officiƫle muziekverkopers. "Retailers van ebooks zijn gewend om te gaan met uitgevers, zodat er vanaf de start een legaal digitaal kader is gecreƫerd," merkt Mollet op. "Er zal altijd piraterij gebeuren, maar het probleem zal wellicht beheersbaar blijven."

Academische boeken blijken meer illegaal gekopieerd te worden dan fictie. "Dat heeft te maken met de hogere prijzen en het feit dat studenten hen vaak slechts voor een korte periode nodig hebben," aldus Claire Holloway.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home