Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 14, 2011

Inefficiënte kachels eisen twee miljoen levens per jaar

Internationale inspanningen om rokerige, inefficiënte kachels in ontwikkelingslanden te vervangen door betere alternatieven zouden elk jaar bijna twee miljoen levens kunnen redden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse National Institutes of Health. Er wordt opgemerkt dat ongeveer drie miljard mensen in de wereld worden blootgesteld aan de luchtvervuiling van inefficiënte kachels in hun woningen. Er wordt aan toegevoegd dat de brandstof voor deze inefficiënte kachels bovendien bijdraagt tot de ontbossing en milieudegradatie.

"De meeste mensen in de ontwikkelingslanden beseffen niet dat de rook van hun kookvuren een zware bedreigingen vormen voor de gezondheid van een grote massa mensen," voert onderzoeksleider Francis Collins, directeur van het National Institutes of Health, op. Collins voegt er aan toe dat inmiddels onderzoek wordt verricht naar de meest efficiënte en goedkoopste verwarming die bovendien de volksgezondheid het best zou kunnen bewaren.

Er wordt aan toegevoegd dat bijna de helft van de wereldpopulatie biomassa - hout of groentenafval - gebruikt voor kookvuren en verwarming. "Die primitieve vuren vullen de woningen echter met een dichte rook die bijzonder schadelijk is voor de gezondheid," wordt er opgemerkt. "Vooral vrouwen en kinderen lopen het grootste risico. Mannen zijn tijdens de dag immers vaak uithuizig. Daarom lopen vrouwen en kinderen in deze gebieden vaak dezelfde risico's als rokers."

Aangezien vrouwen en meisjes vaak verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van brandstof en daarbij vaak grote afstanden moeten afleggen, lopen zij volgens de onderzoekers ook een groter risico om het slachtoffer te worden van geweld. Door efficiënte kachels zou bovendien de nodige tijd kunnen worden vrijgemaakt voor educatie en economische ontwikkeling.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home