Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 14, 2011

Nieuwsoverzicht

Australië, één van de grootste producenten van broeikasgassen ter wereld, voert in juli volgend jaar een belasting in op kooldioxide. De heffing zou lopen tot het midden van het decennium en de vijfhonderd grootste bedrijven van Australië belasten. Daarna wordt overschakeld op een systeem van emissiehandel, zodat de prijs van uitstootrechten door de markt bepaald kan worden. Het voorstel van de centrumlinkse regering voor de belasting werd door het Australische parlement met één stem overschot aangenomen. De Australische premier Julia Gillard had het over een historische stap voor Australië en zijn inwoners. De nieuwe heffing stelt tot doel om de uitstoot tegen het einde van het decennium met 5 procent te verlagen.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft in zijn juridische gevecht met zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung opnieuw een overwinning behaald. Samsung mag de jongste versie van zijn tabletcomputer Galaxy Tab in de huidige vorm immers ook niet meer in Australië verkopen. De bedrijven liggen al een hele tijd met elkaar in de clinch over de schending van patenten. In verscheidene landen lopen er rechtszaken rond het conflict. De Australische rechter bepaald dat de Galaxy Tab niet meer mag verkocht worden vooraleer Samsung aanpassingen heeft doorgevoerd aan de specificaties waarvoor de patenten gelden. Het is nog onduidelijk of Samsung in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.


Europese webwinkels mogen klanten in de toekomst geen aangevinkte opties meer presenteren. Dat hebben de Europese minister beslist. De maatregel, die de lidstaten binnen twee jaar moeten omzetten in nationale wetten, maakt deel uit van een nieuwe regeling om consumenten beter te beschermen. Ook nieuw is dat Europese consumenten na elke online aankoop veertien dagen krijgen om zich te bedenken. Tot nu toe bedraagt die periode zeven dagen. Consumenten worden ook vrijgesteld van kosten waarover ze niet duidelijk worden geïnformeerd voor ze hun bestelling plaatsen. Ook hier zullen de consumenten expliciet bevestigen dat ze begrijpen dat ze een prijs moeten betalen. Handelaars mogen bovendien geen winst maken op de kosten voor het gebruik van een betaalkaart.


Gevreesd moet worden dat Wall Street tegen eind volgend jaar nog eens 10.000 banen zal schrappen. Dat heeft Thomas DiNapoli, de fiscale topman van de Amerikaanse staat New York, gezegd. Dat betekent een inkrimping met 17 procent. Daarmee zouden in Wall Street sinds het begin van de financiële crisis ruim drie jaar geleden 32.000 werkplaatsen zijn verdwenen. In het begin van de jaren negentig en het begin van deze eeuw liet de sector telkens nog een inkrimping optekenen met bijna 20 procent. De terugval heeft te maken met het zwakke economische herstel van de Verenigde Staten en de weinig hoopgevende signalen in de financiële sector.


Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, heeft het Zuccotti-park laten opruimen. De deelnemers aan de demonstraties tegen Wall Street kamperen al weken in het Zuccotti-park, maar daardoor zijn volgens het stadsbestuur onhygiënische toestanden ontstaan. De situatie was volgens een woordvoerder van de overheid niet in belang van de inwoners en van de betogers. Onder meer zouden de vuilnisbakken uitpuilen met afval. Er zijn ook geen toiletten in het park. Daarom werd een professionele schoonmaakploeg ingeschakeld om het park op te kuisen. De demonstranten dienden het park te verlaten voor de duur van de operatie, maar mochten volgens Bloomberg na de schoonmaakoperatie terugkeren.


Het Slovaakse parlement heeft de uitbreiding van het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) goedgekeurd. Daarmee kan het versterkte fonds nu definiet van start gaan. Slovakije was de laatste lidstaat van de Europese Unie die de akkoorden over het stabilisatiefonds nog moest ratificeren. Dat gebeurde echter niet zonder problemen. Het Slovaakse parlement stemde in een eerste rond immers tegen de uitbreiding van het stabilisatiefonds. Tijdens een tweede stemming gaf de sociaal-democratische oppositiepartij Smer wel zijn steun aan het voorstel, maar dan wel in ruil voor het uitschrijven van vervroegde verkiezingen.


Het Canadese bedrijf Research In Motion heeft de gigantische panne in het Blackberry-netwerk kunnen oplossen. De storing in het datanetwerk van Blackberry heeft drie dagen aangesleept. De storing begon door problemen met een server voor de regio's Europa, Midden-Oosten en Afrika. De volgende dag leken de problemen verholpen, maar enkele uren later werden opnieuw zware storingen gemeld. In een videoboodschap op YouTube heeft Mike Laziridis, mede-oprichter van Research In Motion, zich ook verontschuldigd voor de gigantische panne in het netwerk. Hij maakte ook bekend dat het bedrijf maatregelen heeft genomen om dergelijke incidenten in de toekomst te kunnen uitsluiten. Een actie van hackers wordt uitgesloten geacht.


De Duitse economie zal volgend jaar een nog een groei kennen van 0,8 procent. Dat hebben een aantal Duitse economen voorop gesteld. In april was nog gezegd dat de Duitse economie volgend jaar een groei met 2 procent zou kennen. De bijstelling gebeurde onder invloed van de schuldencrisis. De economen stellen dat de toegenomen onzekerheid weegt op de consumptie en investeringen. Ook de Duitse export zou het moeilijker kunnen krijgen door de economische moeilijkheden bij een belangrijke handelspartners. Dit jaar zou de Duitse economie nog een groei kennen van 2,9 procent. Verder wordt opgemerkt dat het Duitse begrotingstekort dit jaar zal uitkomen op 0,9 procent. Volgend jaar zou dat verder dalen tot 0,6 procent.


Het Zweedse autobedrijf Saab heeft een gedeelte van de eerder toegezegde lening ontvangen van de Chinese groep Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Een concreet bedrag werd niet bekend gemaakt, maar volgens een aantal bronnen zou Youngman een bedrag van 11 miljoen euro hebben overgemaakt. Dat pakket zou deel uitmaken van een totale lening van 70 miljoen euro. Saab rekent erop dat Youngman snel bijkomende middelen naar het Zweedse bedrijf zal overmaken. Saab wil de lening uiteindelijk terugbetalen met de opbrengsten van de investeringen die men de volgende tijd hoopt te ontvangen van Youngman en het Chinese autobedrijf Pang Da. Zij hebben toegezegd 245 miljoen euro in Saab te investeren in ruil voor een aanzienlijk belang in het Zweedse bedrijf.


Consulent Roland Berger is gestart met de oprichting en ontwikkeling van het European Rating Agency (ERA). Die nieuwe entiteit moet de concurrentie aangaan met de traditionele kredietbeoordelaars Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s. Volgens Roland Berger zal het nieuwe ratingbureau opgericht worden op basis van een nieuw operationeel model, waarbij de inherente zwaktes en de tegenstrijdige belangen van de huidige structuur zouden worden aangepakt. De nieuwe entiteit zou bestaan uit een consortium van Europese financiële instellingen. Roland Berger verwijst naar het feit dat de huidige kredietbeoordelaars betaald worden door de bedrijven waarvoor ze een kredietbeoordeling moeten geven. De onafhankelijkheid en transparantie van het nieuwe bureau zou gegarandeerd worden.


De Europese Centrale Bank (ECB) blijft gekant tegen een verplichte bijdrage van private investeerders bij het redden van in financiële moeilijkheden verkerende eurolanden. Dat heeft de financiële instelling in haar maandbulletin benadrukt. Er wordt opgemerkt dat de Europese Centrale Bank zich zal blijven verzetten tegen elk plan dat niet gebaseerd is op het principe van vrijwilligheid of verplichte elementen zou bevatten. Een gedwongen deelname kan volgens de instelling directe negatieve effecten hebben op de bankensector in de eurozone. Bovendien zou dat volgens de Europese Centrale Bank kunnen leiden tot de noodzaak van een grote herkapitalisatie van de banken.


De klacht wegens poging tot verkrachting van de Franse schrijfster Tristane Banon tegen Dominique Strauss-Kahn, de voormalige directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds, is door de openbare aanklager in Parijs zonder gevolg geklasseerd. De openbare aanklager gaf wel aan dat er feiten werden vastgesteld die kunnen worden gekwalificeerd als seksuele agressie. Er zouden echter te weinig bewijzen zijn om een vervolging in te stellen wegens een poging tot verkrachting. De openbare aanklager wees er echter op dat er op seksuele agressie een verjaringstermijn staat van drie jaar. Aangezien de feiten dateren van acht jaar geleden, is volgens de openbare aanklager een vervolging onmogelijk.


De Europese ministers van financiën werken aan een plan om de verplichte versterking van de banken onder de zogenaamde Basel-regels sneller door te voeren. Daarbij zou worden uitgegaan van een kernkapitaalratio van 9 procent. Dat heeft een Franse ambtenaar aan het persbureau Bloomberg gezegd. Volgens berekeningen van Crédit Suisse zouden de nieuwe regels zowat 66 banken verplichten om samen 220 miljard euro op te halen. Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank en BNP Paribas zouden samen voor een bedrag van 47 miljard euro moeten zorgen. Société Générale en Barclays zouden elk 13 miljard nodig hebben. In de banksector wordt met gemengde gevoelens gereageerd.


De Amerikaanse bank JP Morgan Chase heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,26 miljard dollar. Dat betekent een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling was naar eigen zeggen vooral te wijten aan een daling van de commissie-inkomsten uit zakenbank-activiteiten, die door de groeiende schuldencrisis gevoelig zijn teruggevallen. Anderzijds kon de bank genieten van een aantal eenmalige baten. De omzet bleef nagenoeg ongewijzigd op 23,76 miljard dollar. Rekening houdend met de huidige marktomgeving heeft de bank volgens Jamie Dimon, topman van JP Morgan Chase, een redelijk kwartaal achter de rug.


In de Verenigde Staten is de fondsenbeheerder Raj Rajaratnam veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar. Rajaratnam, oprichter van het hefboomfonds Galleon, werd door een rechtbank in New York schuldig bevonden aan handel met voorkennis. De fondsenbeheerder zou door tips van kennissen miljoenen dollar winst hebben kunnen boeken. Volgens de fondsenbeheerder waren de winsten te danken aan een gedegen onderzoek, maar aan de hand van een aantal telefoontaps kon de openbare aanklager aantonen dat er wel degelijk sprake was van voorkennis. Rajaratnam riskeerde een gevangenisstraf van meer dan twintig jaar, maar er werd rekening gehouden met de zwakke gezondheidstoestand van de man.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home