Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 13, 2011

Uitbraak van cyberoorlog is heel onwaarschijnlijk

Een echte cyberoorlog lijkt weinig waarschijnlijk. Dat heeft Thomas Rid, onderzoeker aan het King's College London, gezegd. De Britse wetenschapper voert daarbij aan dat in het verleden nog nooit een cyberoorlog heeft plaats gehad en ook op dit ogenblik geen onmiddellijke dreiging lijkt te vormen. Het is volgens Rid, onderzoeker aan het Department of War Studies aan het King's College, ook onwaarschijnlijk dat het ooit in de toekomst zover zal komen.

"Intuïtief lijkt de dreiging logisch," merkt Thomas Rid op. "Nagenoeg iedereen heeft een smartphone, een email-adres en een account in sociale netwerken. De burger voelt zich constant kwetsbaar voor een cyberaanval. Een cyberoorlog lijkt dan ook de logische volgende stap. Cyberoorlog is ook voor regeringen over de hele wereld een groeiende bekommernis. Vele landen ontwikkelen dan ook defensieve - en vaak ook offensieve - digitale oorlogsstrategieën. Recente aanvallen, zoals de Stuxnet-operatie tegen het Iraanse nucleair programma, hebben die speculaties nog gevoed."

"Om van een cyberoorlog te kunnen spreken, moet de bedreiging echter potentieel dodelijk zijn en een politieke daad van geweld inhouden door het gebruik van software," stipt Rid echter aan. "Tot nu toe heeft echter geen enkele cyberaanval aan die voorwaarden voldaan. Bovendien heeft geen enkele individuele actie een oorlogsdaad omvat. Politieke cyberaanvallen zijn louter gesofisticeerde versies van activiteiten die altijd binnen een oorlogssfeer werden opgemerkt, zoals sabotage, spionage en subversieve operaties."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home