Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 12, 2011

Baby kweekt snel gevoel van rechtvaardigheid aan

Kinderen hebben al op bijzonder jonge leeftijd basisnoties over rechtvaardigheid en altruïsme. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Washington. Volgens de Amerikaanse wetenschappers kunnen baby's als op vijftien maanden een onderscheid maken tussen een eerlijke en onevenwichtige verdeling van voeding. Dat besef over rechtvaardige porties is volgens de onderzoekers gelinkt aan hun bereidheid om speelgoed met anderen te delen.

"Normen over rechtvaardigheid en altruïsme worden veel sneller verworven dan oorspronkelijk werd verondersteld," merkt onderzoeksleider Jessica Sommerville, professor psychologie aan de University of Washington, op. Sommerville voegt er aan toe dat de bevindingen van het onderzoek belangrijke implicaties heeft voor het stimuleren van gelijkbehandeling en samenwerking. Eerder was verondersteld dat kinderen vanaf twee jaar in staat zijn om anderen te helpen en dat men vanaf zes tot zeven jaar een gevoel voor rechtvaardigheid ontwikkelde.

"Baby's beginnen al op vijftien maanden coöperatieve gedragingen, zoals spontane hulp aan anderen, te vertonen," merkt Sommerville op. "Er kan verondersteld worden dat op dat ogenblik ook rechtvaardigheid en altruïsme aanwezig zijn." De onderzoekster benadrukt dat baby's van vijftien maanden tijdens het onderzoek verbaasd leken dat sommige personen opvallend meer porties voeding kregen dan anderen. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze basisnoties zijn aangeboren of door de omgeving worden aangeleerd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home