Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 11, 2011

Grotten van Altamira moeten bezoekers blijven weren

De grotten van Altamira in het noorden van Spanje moeten gesloten blijven voor het publiek. Dat heeft Cesareo Saiz-Jiminez, professor aan het Spaanse Institutuut voor Natuurlijke Rijkdommen en Agrobiologie, gezegd. De grotten werden negen jaar geleden voor het publiek afgesloten omdat gevreesd werd dat de stroom toeristen een schadelijke impact zou hebben op het fragiele ecosysteem van de grotten. Sinds kort wordt echter op een heropening van de grotten aangestuurd. Indien men de schilderingen wil bewaren, moet volgens Saiz-Jiminez van die plannen worden afgezien.

De grotten van Altamira werden negen jaar geleden gesloten nadat de wetenschappers hadden gewaarschuwd dat bacteriƫn en zwammen de schilderingen in de grotten aantasten en de pigmenten wegvraten. Daardoor zou volgens de wetenschappers onherstelbare schade kunnen worden aangericht aan de schilderingen. Vorig jaar stelde de Spaanse overheid echter voor om de grotten opnieuw te openen. Dat zou immers opnieuw grote groepen toeristen aantrekken en een stimulans kunnen betekenen voor de lokale economie.

In de jaren zeventig werden 174.000 bezoekers geteld. Op het einde van dat de decennium werden de grotten gesloten uit bezorgdheid over het voortbestaan van de schilderingen, maar vijf jaar later werden opnieuw toeristen toegelaten. Per jaar werden echter maximaal 8.500 bezoekers toegelaten. De overheid heeft nu voorgesteld om opnieuw een beperkt aantal bezoekers toe te laten. De geraadpleegde wetenschappers stellen echter dat de bezoekers een te grote negatieve impact zouden hebben.

Er wordt gewag gemaakt van een grotere lichtintensiteit, een stijging van de temperatuur en luchtvochtigheid, koolstofdioxide en turbulentie, wat een ideale voedingsbodem zou zijn voor bacteriƫn en zwammen. Ook zouden toeristen stof, huidschilfers en textielvezels achterlaten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home