Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 11, 2011

Nieuwsoverzicht

Het computerbedrijf Apple heeft op de eerste dag van de voorverkoop van zijn nieuwe iPhone meer dan één miljoen voorbestellingen binnengekregen. De voorverkoop van de nieuwe iPhone werd gelanceerd in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Duitsland, Japan, Frankrijk en Groot-Brittannië. Daarmee doorbreekt het toestel het succes van zijn voorganger, die bij de voorverkoop ruim 600.000 bestellingen had laten optekenen. Apple geeft aan bijzonder opgetogen te zijn door het overweldigende enthousiasme waarmee het nieuwe toestel is onthaald. De officiële verkoop van het nieuwe toestel is voor half oktober voorzien in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Duitsland, Japan, Frankrijk en Groot-Brittannië.


De Nobelprijs voor economie is toegekend aan Thomas Sargent van de University of New York en Christopher Sims van de Princeton University. De wetenschappers worden volgens de jury bekroond voor hun empirisch onderzoek naar oorzaak en gevolg in de macro-economie. De Amerikaanse wetenschappers bestuderen onder andere de impact van de politiek op de economie en de kostprijs van die invloeden. Het werk van Sargent kan volgens de jury worden gebruikt om een verband te trekken tussen de verwachtingen die consumenten hebben over de economische ontwikkelingen en hun uitgavenpatroon. Het werk van Christopher Sims kan aantonen wat de gevolgen zijn van tijdelijke veranderingen in het politieke beleid.


In de Tunesische hoofdstad Tunis hebben islamitische betogers getracht een aantal uit te voeren op de televisiezender Nessma. Reden voor de aanval was de uitzending van de film Persepolis, die handelt over het opgroeien tijdens en na de islamitische revolutie in Iran. De film won vier jaar geleden de juryprijs op het filmfestival van Cannes. Conservatieve moslims noemen de film echter een belediging van hun geloofsovertuiging. De zender heeft gezegd niet te zullen toegeven. In Tunesië worden steeds meer aanvallen uitgevoerd op symbolen van het secularisme. De conservatieve moslims, die gedurende het regime van de verdreven president Ben Ali werden onderdrukt, treden steeds meer op de voorgrond. De aanval op Nessma werd door de politie verijdeld.


De Europese Unie heeft besloten de bestaande sancties tegen Iran en Wit-Rusland uit te breiden. De Europese treft deze maatregelen omdat in beide landen schendingen van de mensenrechten nog altijd niet zijn uitgeroeid. Opgemerkt wordt dat de situatie in Iran de voorbije maanden alleen nog maar slechter is geworden. Onder meer werden er minderjarigen geëxecuteerd. De Europese Unie verzet zich ook tegen het optreden van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko tegen politieke tegenstanders. De Europese Unie stelt dat de maatregelen Loekasjenko zouden moeten kunnen dwingen om alle politieke gevangenen in zijn land vrij te laten.


De prijs van voedsel is weer zo hoog, dat er in een aantal ontwikkelingslanden opnieuw voedselrellen kunnen uitbreken. Dat heeft Peter Brabeck-Letmathe, topman van het Zwitserse voedingsbedrijf Nestlé, gezegd in een interview met het blad Salzburger Nachrichten. Volgens Brabeck-Letmathe is de situatie nu gelijk aan die van drie jaar geleden, toen de prijzen zo hoog waren dat er problemen ontstonden in onder meer Afrikaanse landen, Haïti en de Filipijnen. In februari van dit jaar stond de index van de Verenigde Naties voor de voedselprijzen op een record van bijna 238 punten. In september was de index gedaald tot 225 punten, maar dat is nog steeds hoger dan de hoogste stand drie jaar geleden.


Het videoverhuurbedrijf Netflix heeft zijn splitsingsplannen opgeborgen. Reed Hastings, topman van Netflix, buigt daarmee voor de zware kritiek die zijn beslissing uitlokte bij de gebruikers van beide diensten van het bedrijf. Netflix heeft een dvd-verhuurdienst en de online streaming. Hastings geeft in een commentaar toe dat het bedrijf met die splitsingsplannen te snel was gegaan. Hij voegde er aan toe dat de consument de eenvoud waardeert die Netflix steeds heeft aangehouden. Het bedrijf zegt het standpunt van de consument te respecteren. Hastings wou de twee activiteiten opsplitsen omdat er teveel verschillen waren in de kostenstructuur. De consumenten, die tijdens de zomer al een zware tariefverhoging hadden moeten aanvaarden, reageerden echter verontwaardigd.


De Amerikaanse president Barack Obama krijgt veel kritiek voor de staatssteun aan het failliete bedrijf Solyndra, producent van zonnepanelen, uit Californië. Solyndra ging eind augustus failliet. Daarbij verloren 1.100 werknemers hun baan. Solyndra had een lening van 535 miljoen dollar ontvangen van het Amerikaanse ministerie van financiën, dat ook bijsprong met een schuldherschikking toen het bedrijf failliet dreigde te gaan. Daarbij werd beroep gedaan op privé-investeerders, die nog eens 75 miljoen dollar investeerden, op voorwaarde dat ze bij een faillissement voorrang kregen op de belastingbetaler. De investeerder in kwestie bleek miljardair George Kaiser, een belangrijk donor van de verkiezingscampagne van Obama. Er zijn vragen over de wettelijkheid van de constructie.


Het Duitse handelsoverschot is tijdens de maand augustus met bijna 3 miljard gestegen. Normaal wordt gerekend op een doorsnee overschot van 10,3 miljard euro in augustus, maar dat is dit keer gestegen tot 13,8 miljard euro. Dat heeft het Duitse federale bureau voor de statistiek bekend gemaakt. De stijging is vooral te danken aan een recordhoge export. De waarde van de uitgevoerde goederen steeg met 3,5 procent ten opzichte van juli tot 90,5 miljard euro. De waarde van de import bleef daarentege vrijwel gelijk met 76,8 miljard euro in augustus tegenover 76,7 miljard euro in juli. Daardoor kon het handelsoverschot gevoelig worden opgedreven.


De Duitse autogroep Audi heeft tijdens de maand september wereldwijd 120.200 wagens verkocht. Daarmee boekte Audi naar eigen zeggen een nieuw verkoopsrecord. Tegenover de maand september van vorig jaar werd een groei met 17,1 procent gerealiseerd. In Europa werd een groei met 9 procent tot 67.200 exemplaren opgetekend, waarbij vooral uitstekende resultaten werden opgetekend in Groot-Brittannië en Scandinavië. In de Verenigde Staten werd een groei met 19,3 procent opgetekend. In China steeg de verkoop met 33,2 procent, waardoor dit jaar al evenveel exemplaren op de Chinese markt werden verkocht dan tijdens de twaalf maanden van vorig jaar. Voor dit jaar wordt in China een verkoop van 300.000 exemplaren verwacht.


De Griekse centrale bank heeft het Financiële Stabiliteitsfonds geactiveerd voor de redding van Proton Bank. Het is de eerste financiële instelling die via het speciale reddingsfonds genationaliseerd wordt.
Proton werd afgesplitst van een gezonde bank, waarin alle publieke en private deposito's en onbesmette activa weden ondergebracht. Enige aandeelhouder wordt het Financiële Stabiliteitsfonds, dat speciaal is opgericht voor Griekse banken die niet langer in staat zijn zelf kapitaal op te halen uit de markten. Eerder raakte al bekend dat er tegen de bank ook onderzoek loopt wegens het witwassen van geld. Volgens een aantal waarnemers hebben de problemen bij Proton geen rechtstreekse band met de eurocrisis.


De landen van de Europese Unie zijn bereid hun uitstoot van broeikasgassen verder aan te pakken, maar alleen als de andere vervuilers dezelfde maatregelen nemen. Dat is de uitkomst van overleg door de Europese ministers van milieu. De lidstaten van de Europese Unie formuleerden hun standpunt in aanloop naar de grote klimaattop eind november in het Zuid-Afrikaanse Durban. Daar wordt onderhandeld over verlenging van het zogenoemde Kyoto-protocol tegen opwarming van de aarde, dat volgend jaar afloopt. Eerder lieten onder meer Canada, Japan en Rusland al weten niet verder te willen gaan zolang China, de grootste producent van koolstofdioxide, niet in het systeem instapt. De Europese Unie is verantwoordelijk voor 11 procent van de productie van koolstofdioxide.


Jerry Yang, oprichter en gewezen topman van Yahoo, zou interesse hebben om het bedrijf over te nemen. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Yang zou in samenwerking met private equity-bedrijven een bod willen doen op Yahoo en het internetbedrijf van de beurs willen halen. Verwacht wordt dat ook mede-oprichter David Filo mee in de operatie zou worden betrokken. Yang en Filo hebben samen een belang van ongeveer 9 procent in Yahoo. Ook Microsoft en het Chinese online veilingbedrijf Alibaba zouden interesse hebben om Yahoo over te nemen. Ook private-equityspelers zoals Bain Capital zouden mogelijk interesse hebben om een bod te doen op het internetbedrijf.


De vooruitzichten voor de grootste economieën ter wereld worden steeds somberder. Dat bleek uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De economische index van de organisatie stond tijdens de maand augustus op 100,8 punten. Tijdens de maand juli werd nog een niveau van 101,4 punten opgetekend. Dat betekent dat de economische activiteit in de drieëndertig lidstaten van de organisatie verder is afgenomen. De graadmeters voor de meeste landen zakten onder het langetermijngemiddelde van 100 punten. Alleen Duitsland, Rusland en de Verenigde Staten bleven boven die grens. Japan was volgens de organisatie het enige land dat nog niet op een vertraging afstevent.


Het Zuid-Koreaanse technologieconcern LG Electronics heeft een nieuwe smartphone gelanceerd. Het toestel biedt ondersteuning aan netwerken van de vierde generatie. Volgens waarnemers is de lancering een laatste poging van het concern om zijn verlieslijdende mobiele divisie te redden. Het bedrijf hoopt door het snel inspelen op de nieuwe technologie meer verkopen te kunnen realiseren. De mobiele divisie van LG Electronics lijdt al vijf achtereenvolgende kwartalen verlies. De verwachting is dat de afdeling over het derde kwartaal van dit jaar opnieuw verlies lijdt vanwege een gebrek aan nieuwe smartphones. LG Electronics heeft weliswaar de derde grootste mobiele divisie van de wereld, maar lijdt onder de concurrentie van Samsung en HTC Corporation.


Het Australische mijnbedrijf BHP Billiton heeft van de Australische autoriteiten toestemming gekregen om zijn mijnactiviteiten van Olympic Dam, waar koper en uranium worden ontgonnen, uit te breiden. Olympic Dam zou één van de grootste open mijnprojecten in een woestijngebied worden. De investering in de mijn, die gelegen is in het zuiden van Australië, zouden kunnen oplopen tot 30 miljard dollar. Dat heeft te maken met de zware infrastructuurwerken die vereist zijn om de ontginning mogelijk te maken. Onder meer moet er een ontziltingsinstallatie komen om water over een afstand van 300 kilometer naar de mijn te brengen. Het project moet de koperproductie daar verviervoudigen tot 750.000 ton per jaar. De productie is vooral bestemd voor Azië en China.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home