Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 10, 2011

Extreme sporters en gokkers hebben veel gemeen

Extreme sporters hebben veel gemeen met gokkers. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit Bergen. De Noorse onderzoekers stellen dat extreme sporters, zoals autopiloten of parachutespringers, even verslaafd lijken aan de opwinding dan gokkers. Bovendien zouden ook de reacties van deze sporters even impulsief zijn als verslaafde gokkers. Wel wordt opgemerkt dat verslaafde gokkers uiteindelijk vaak geconfronteerd worden met grote financiële verliezen en economisch problemen, terwijl extreme sporters daarentegen een relatief gezonde levensstijl nastreven.

Uit de resultaten van het onderzoek zou volgens de onderzoekers kunnen blijken dat ook gokkers aan hun drang zouden kunnen voldoen zonder hun gezondheid of economische veiligheid in gevaar te brengen. "Beide groepen vertonen een sterke drang naar intense stimulansen," merken ze op. "Bij valschermspringers is die stimulans afkomstig van het uiterst gecompresseerde karakter van hun sport, terwijl het bij gokkers draait om de grote sommen geld die worden ingezet."

De Noorse onderzoekers merken echter op dat er één belangrijk verschil kan worden opgemerkt tussen beide groepen. "Valschermspringers zijn op zoek naar een nieuwe ervaring, terwijl gokkers in een routine zijn vastgeraakt," merken ze op. "Valschermspringers eindigen niet met uren onafgebroken te springen, terwijl bij verslaafde gokkers wel een drang aanwezig is om onafgebroken te spelen. Omdat valschermspringers minder vaak en meer intens actief zijn, is de opwinding van het nieuwe bij hun ook veel groter."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home