Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 10, 2011

Nieuwsoverzicht

Rusland lijkt voorlopig nog een uitzicht te hebben op een toetreding tot de World Trade Organization (WTO). Dat is het gevolg van mislukte gesprekken met buurland Georgië, waarmee Rusland drie jaar geleden een oorlog uitvocht. Georgië is al lid van de internationale handelsorganisatie en dreigt de toegang van Rusland te blokkeren. Twistpunt is de positie van Abchazië en Zuid-Ossetië. Die gebieden behoren officieel nog bij Georgië, maar Rusland heeft de twee regio's als onafhankelijke landen erkend. Georgië wil internationaal toezicht op de handel van Abchazië en Zuid-Ossetië met Rusland, maar dat wordt door de Russische regering afgewezen. Rusland is de grootste economie van de wereld die geen lid is van de World Trade Organization.


Het mijnbouwconcern Rio Tinto heeft een belang van 51 procent in zijn Zimbabwaanse dochter Murowa Diamonds afgestoten. Dat heeft een Zimbabwaanse staatskrant gemeld. Het mijnconcern schikt zich met de verkoop van het belang in een nieuwe Zimbabwaanse wet die bepaalt dat buitenlandse bedrijven een meerderheid van hun aandelen aan lokale partijen moeten overdragen. Zimbabwe had buitenlandse bedrijven tot de laatste week van september de tijd gegeven voorstellen in te dienen over de overdracht van de aandelen. Volgens de autoriteiten hebben echter zevenhonderd bedrijven nog niet aan die eisen voldaan.


De Europese Commissie gaat Portugal helpen ontvangen steungelden beter in te zetten. Portugal heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie om hulp gevraagd. De Europese Commissie heeft aangekondigd een klein team van experts naar Portugal te sturen om de lokale autoriteiten te adviseren. De adviezen van het team moeten ervoor zorgen dat het ontvangen geld beter ingezet wordt om de afgesproken voorwaarden te halen. Daarnaast moet de hulp ook de groeiperspectieven van Portugal helpen ondersteunen. Portugal kreeg in mei een steunpakket van 78 miljard euro van de Europese Unie en het International Monetair Fonds. Het land voert in ruil voor de noodsteun zware bezuinigingen door om het begrotingstekort terug te dringen.


Duitsland heeft beslist om een bedrag van 2,5 miljard euro te investeren in Griekenland. Daarover hebben de de Duitse minister van economische zaken Philip Rösler en de Griekse minister van ontwikkeling Michalis Chrisohoidis een overeenkomst ondertekend. De investeringen moeten helpen om de inkrimpende Griekse economie nieuw leven in te blazen. Duitsland heeft plannen om later nog eens 1,5 miljard euro te investeren in Griekse infrastructuurprojecten. De Duitse ontwikkelingsbank stelt zijn expertise beschikbaar om in Griekenland een vergelijkbare instelling op te richten. Het doel van de nieuwe ontwikkelingsbank is de ondersteuning van kleine en middelgrote ondernemingen.


Sergio Marchionne, topman van het autoconcern Fiat, zet de samenwerking met de Italiaanse werkgeversorganisatie Confindustria op. Marchionne meldde dat Fiat vanaf begin volgend jaar niet langer deel zal uitmaken van Confindustria. Daardoor is het autoconcern niet langer gebonden aan de nationale arbeidsovereenkomsten die door de werkgeversorganisatie werden onderhandeld. Die overeenkomsten wijken volgens Marchionne teveel af van de afspraken die op andere markten van de geïndustrialiseerde worden gemaakt, waardoor de concurrentie van Fiat teveel zou worden uitgehold. Fiat is de grootste werkgever van Italië. Eerder heeft Marchionne ook al de Italiaanse vakbonden onder druk gezet.


De Britse Premier League mag niet beletten dat naar de voetbalwedstrijden gekeken wordt via decoders die niet in Groot-Brittannië worden verkocht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld op een klacht van de Britse voetbalbond en de televisiezender Sky. Een uitbaatster van een Britse pub was door die twee partijen gedaagd omdat ze in haar etablissement de wedstrijden uit de Britse voetbalcompetitie vertoonde met een decoder die ze in Griekenland had gekocht. Toch is het arrest geen volledige nederlaag voor de Premier League. Het Europees Hof bepaalt immers ook dat auteursrechten kunnen gelden op de omkadering van de wedstrijden. Door die auteursrechten is voor de publieke vertoning van die omkadering toestemming nodig.


De Britse groep Tesco, na Wal-Mart en Carrefour de grootste retailer ter wereld, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gemaakt van 1,77 miljard pond. Dat betekent een stijging met 3,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 8,8 procent tot 35,5 miljard pond. Deze groei werd vooral ondersteund door sterke resultaten bij de Aziatische activiteiten. Daar steeg de winst met 19 procent, vooral gedragen door Maleisië, China en Thailand.De Britse vestigingen daarentegen lieten slechts een omzetgroei van 0,7 procent optekenen. Bij de verkoop van elektronische apparaten werd zelfs een terugval met 0,9 procent geregistreerd. Het Britse marktaandeel viel tijdens het derde kwartaal terug van 30,8 procent naar 30,4 procent.


Luchtvaartmaatschappij American Airlines zal mogelijk verplicht zijn om een gerechtelijk akkoord aan te vragen, zodat het bedrijf tijdelijk bescherming zou krijgen tegen zijn schuldeisers. AMR Corporation, het moederbedrijf van de luchtvaartmaatschappij, wordt geconfronteerd met een schuldenberg van 12 miljard dollar. Het luchtvaartbedrijf heeft te kampen met een verouderde vloot, hoge loonkosten en zware pensioenlasten. Sinds begin dit jaar hebben al tweehonderd piloten de maatschappij verlaten. In tegenstelling tot veel rivalen die het voorbije decennium uitstel van betaling vroegen en daardoor konden herstructureren, slaagde AMR Corporation er niet in zijn zware kostenstructuur te saneren.


De online encyclopedie Wikipedia heeft haar Italiaanse versie tijdelijk offline gehaald. Daarmee werd gereageerd op een Italiaans wetsvoorstel dat elke burger het recht geeft informatie op de site te laten aanpassen indien die content als kwetsend beschouwd wordt. Het feit dat informatie en bron correct zouden zijn, speelt daarbij geen enkele rol. Dat druist volgens Wikipedia in tegen de mensenrechten en de grondbeginselen van de online encyclopedie. Het wetsvoorstel moet een kader creëren voor afluistertechnieken in Italië, maar de regering van Silvio Berlusconi voegde er een paragraaf aan toe dat een rechtzetting geëist kan worden door personen die menen door bepaalde informatie schade te lijden. De wet is in eerste instantie gericht tegen de websites van nieuwsmedia.


Denemarken schrapt de uitbouw van een nieuwe infrastructuur voor controles aan de grenzen met Zweden en Duitsland. Dat heeft de onlangs verkozen sociaaldemocratische premier Helle Thorning-Schmidt beslist. Onder druk van de populistische Deense Volkspartij had de vorige regering de grenscontroles opnieuw ingevoerd. Die beslissing zorgde voor veel onrust in Europa, omdat de grenscontroles indruisen tegen het verdrag van Schengen. Dat verdrag staat garant voor het vrij verkeer van personen en goederen. Met de grenscontroles wou de conservatieve Deense regering de instroom van migranten indijken. Een woordvoerder van de Europese Commissie reageerde tevreden op het schrappen van de grenscontroles.


De Amerikaanse autobouwer Ford zal tegen het midden van het decennium ruim 12.000 nieuwe banen creëren in zijn Amerikaanse fabrieken. Dat heeft de autobouwer beloofd in een akkoord met de vakbond United Auto Workers (UAW). Daarnaast wordt ook een investering van 6,3 miljard dollar in de Noord-Amerikaanse fabrieken aangekondigd. Volgens de vakbondsleiding moet het grootste deel van de 12.000 banen tegen het einde van volgend jaar zijn gerealiseerd. De overeenkomst tussen de vakbond en de autobouwer betreft een totale investering van 16 miljard euro. Met de investering worden voor het midden van het decennium nieuwe modellen op de markt gebracht en oudere modellen verbeterd.


De Italiaanse zuivelgroep Parmalat, sinds kort in handen van het Franse Lactalis, zou volgens Italiaanse media de verkoop van zijn fruitsappenmerk Santàl overwegen. Santàl is een historisch merk en een rendabele divisie van Parmalat, maar behoort niet tot de kernactiviteiten van de Italiaanse zuivelgroep. Volgens berichten zouden al een aantal investeringsfondsen interesse hebben laten blijken in het fruitsappenmerk. Met de verkoop van Santàl zou een bedrag van 200 miljoen kunnen zijn gemoeid. Parmalat werd na een maandenlange strijd begin juli van dit jaar overgenomen door Lactalis. Onder meer de Italiaanse overheid heeft zich lange tijd zwaar verzet tegen de overname, die geleid heeft tot de creatie van de grootste zuivelgroep van de wereld.


De Europese Commissie heeft haar plannen voorgesteld omtrent het cohesiebeleid tot het einde van het decennium. Opvallend daarbij is dat de Europese Commissie de financiële steun aan landen en regio's kan opschorten als die bepaalde vooropgestelde economische en fiscale doelstellingen niet halen. Met het cohesiebeleid, gespreid over periodes van zes jaar, wil de Europese Unie de achtergestelde landen en regio’s extra ondersteunen. Het huidige plan, dat nog twee jaar doorloopt, heeft een budget van 347 miljard euro ter beschikking. Dat zou worden opgedreven tot 376 miljard euro. Ook is voorzien dat minstens 20 procent van de uitgaven van het Europees Sociaal Fonds naar sociale projecten moet gaan.


De wereldwijde hongersnood is door beursspeculaties op levensmiddelen alleen maar toegenomen. Dat heeft Benjamin Luig, adviseur voor landbouw bij de Duitse katholieke hulporganisatie Misereor, gezegd. Luig merkt op dat beursspeculaties in gronden en voeding de prijzen voor levensmiddelen kunnen doen stijgen. In de armste regio's, zoals grote delen van Afrika, wordt dat volgens Luig levensbedreigend. In die gebieden geven gezinnen immers tot 80 procent van hun inkomsten uit aan eten. In het midden van de jaren negentig zouden wereldwijd 850 miljoen mensen met een structureel hongerprobleem zijn geconfronteerd. Volgens Luig zijn daar inmiddels echter 100 miljoen slachtoffers bijgekomen.


De Franse verzekeringsgroep AXA heeft drie aanbiedingen gekregen voor de verkoop van haar private-equitydivisie. Volgens Franse media zouden onder meer de Amerikaanse investeringsfondsen Texas Pacific Group (TPG) en Kohlberg Kravis Roberts (KKR) een voorlopig voorstel hebben ingediend. Dat geldt ook voor de Caisse des dépôts et placements du Québec, die al langer een samenwerking heeft met de Franse verzekeringsgroep. Ook het Franse investeringsfonds Eurazeo werd genoemd, maar zou niet in de shortlist zijn opgenomen. De Zwitserse zakenbank Crédit Suisse had van de Franse verzekeringsgroep een mandaat gekregen om een overnemer te vinden voor de visie. Met een portefeuille van 20 miljard euro is AXA Private Equity één van de grotere spelers in de sector in Europa.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home