Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 11, 2011

Figuren die op hun strepen staan hebben vervelende dagen

Personen die van zichzelf vinden aanspraak te kunnen maken op een positie, verworvenheden of rechten zonder daarvoor een tegenprestatie te hoeven doen, zullen sneller geneigd zijn om een vervelende taak als een verlies van tijd en moeite te bestempelen, waardoor echter de werkdag voor hen langzamer vooruit dreigt te gaan van voor hun collega's. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan.

"De meeste mensen moeten dagelijks wel eens routineuze of vervelende taken uitvoeren," merkt Ed O'Brien, psycholoog aan de University of Michigan, op. "Mensen die van zichzelf vinden dat ze op bepaalde zaken aanspraak kunnen maken, zullen echter sneller van mening zijn dat het werk louter verspilling van hun kostbare tijd is. Dat heeft echter vooral tot gevolg dat de tijd voor die figuren langzaam lijkt te vorderen.

"De resultaten geven aan dat de perceptie over tijdsverlies ook gevolgen zouden kunnen hebben voor tijd-gerelateerde interpersoonlijke opdrachten die misschien vervelend zouden kunnen worden bestempeld, zoals vrijwilligerwerk of recyclage," voert O'Brien aan. "Bovendien kan het ook gevolgen hebben voor de tijd die iemand bereid is om aan een relatie te besteden." In het onderzoek bleek onder meer dat proefpersonen die vinden dat ze aanspraak kunnen maken, een verslag over hun dagelijkse leven vervelender vonden en een groter verlies aan tijd vonden dan andere respondenten.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home