Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 12, 2011

Nieuwsoverzicht

De trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds heeft toestemming gegeven om een nieuwe schijf van 8 miljard euro steun te geven aan Griekenland. In het rapport van de trojka wordt nochtans opgemerkt dat Griekenland de Europese eisen voor dit jaar niet volledig zal kunnen nakomen. Ook met de privatisering van staatsbezittingen loopt het minder vlot dan verwacht. Anderzijds wordt opgemerkt dat de Griekse exportsector dynamische is geworden, wat zou moeten leiden tot een stabiele en geleidelijke groei op middenlange termijn. Ook de inflatie is teruggevallen, terwijl de Griekse banken hun kapitaalbasis zouden hebben versterkt. Ook werd progressie gemaakt in de transportsector, licentieprocedures en het reguleren van beroepen.


De schuldencrisis in de eurozone heeft een systemische dimensie bereikt. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd tegenover de economische commissie van het Europese parlement. Trichet benadrukte dat de eurozone het epicentrum van de wereldcrisis is geworden. Hij stelde dan ook dat een krachtdadige aanpak noodzakelijk is. Trichet voegde er aan toe dat het noodzakelijk is dat alle regeringen gelijkgestemd zijn en een totale toewijding tonen om de financiële stabiliteit veilig te stellen. Trichet voegde er aan toe dat de verwevenheid van het financiële systeem geleid heeft tot een groter risico op besmetting. Er moeten volgens Trichet snel duidelijke beslissingen worden genomen.


De nieuwe Franse bank, een combinatie van la Caisse des Dépots et Consignations en de Banque de Poste, zal binnen enkele maanden operationeel zijn. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd. Met de oprichting van die nieuwe instelling wil de Franse overheid de kredietverlening aan gemeenten en lokale instellingen verzekeren. De oprichting van de nieuwe bank volgt op de ontmanteling van de Frans-Belgische financiële groep Dexia. De Franse president benadrukte dat de nieuwe bank geen enkel risicovol product zal verspreiden. Sarkozy hekelde daarbij ook nog bankiers die in het verleden risicovolle beleggingen hebben gekocht. Ook de intekenaars moeten volgens de Franse president echter hun verantwoordelijkheid nemen.


De Chinese overheid heeft beslist zijn belangrijkste banken extra kapitaal toe te stoppen. Op die manier hoopt men de financiële markten gerust te kunnen stellen stellen. De Chinese overheid zou onder meer zijn belang in onder meer Industrial and Commercial Bank of China en Bank of China uitbreiden. Central Huijin, de binnenlandse tak van het Chinese overheidsfonds, zal participaties kopen in Agricultural Bank of China, Bank of China, China Construction Bank en Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). De overheidsinterventie komt er nadat de voorbije maanden de bankaandelen ongeveer 30 procent verloren en de investeerders zich steeds meer zorgen beginnen maken. China gaat ervan uit dat zijn tussenkomst de gemoederen zal bedaren.


De holding RHJ International (RHJI) heeft zijn bod op de Duitse BHF Bank, een dochter van Deutsche Bank, ingetrokken. RHJ International zou geen partner hebben gevonden om de overname te helpen bekostigen. Begin juli vatte Deutsche Bank exclusieve onderhandelingen aan met RHJ International, met de bedoeling tegen eind augustus een akkoord te bereiken. Maar de Europese schuldencrisis bemoeilijkt de zoektocht naar investeringskapitaal, vooral wanneer het om de overname van banken gaat. De overnameprijs van BHF Bank was geraamd op ongeveer 500 miljoen euro. Voor dat bedrag had RHJ International echter partners nodig, maar zou er niet in geslaagd zijn een geschikte kandidaat te vinden.


De technologiebedrijf Samsung en Google hebben de aankondiging van de lancering van hun nieuwe gezamenlijke smartphone uitgesteld. De bedrijven stelden de aankondiging uitgesteld te hebben uit respect voor het overlijden van Steve Jobs, topman van concurrent Apple. De aankondiging werd naar het einde van de maand verschoven. Volgens diverse bronnen plant Samsung de lancering van Nexus Prime. Het gaat om een smartphone die draait op de allernieuwste versie van Android, het besturingssysteem voor smartphones van Google. De Nexus Prime moet één van de belangrijkste uitdagers worden van de nieuwe versie van de iPhone van Apple. Al geruime tijd voeren Samsung en Apple een felle strijd over patenten op hun smartphones en tabletcomputers.


De Duitse luchthavens worden opnieuw bedreigd door acties van zowel het afhandelingspersoneel als de verkeersleiders. De werknemers van de afhandelingsdivisie van Frankfurt legden al even het werk neer uit ongerustheid over een nieuw Europees voorstel om de sector nog meer te liberaliseren. In Frankfurt geniet het afhandelingspersoneel dezelfde voordelen als andere werknemers van de luchthaven. Die voorwaarden zijn doorgaans beter dan in de afhandelingssector. Ook de verkeersleiders dreigen ermee het werk neer te leggen. Ze willen een loonsverhoging van 6,5 procent. Het voorstel van de bemiddelaar gaat maar tot 6 procent, gespreid over twee jaar. Het conflict sleept al lang aan. Dit jaar kon al twee keer een staking vermeden worden.


Bij het Franse olieconcern Total zal een belangrijke reorganisatie worden doorgevoerd. Dat heeft Christophe de Margerie, gedelegeerd bestuurder van total, tegenover de vakbonden gezegd. Total wil zijn downstreamactiviteiten splitsen. Daarbij zou de raffinage worden samengevoegd met de chemiedivisie. De marketing - bestaande uit tankstations en depots - zou een zelfstandige afdeling worden. De Margerie benadrukte echter dat de reorganisatie geen voorbode van een verkoop of beursgang van één van de betrokken divisies is. De reorganisatie is volgens de topman van Total dringend noodzakelijk om voorbereid te zijn op de dalende olievraag die tijdens de volgende tien jaar in Europa en de Verenigde Staten wordt verwacht.


De Franse regeringspartijen hebben met hun parlementaire fracties een akkoord bereikt over de invoering van een nieuwe taks voor de superrijken. De taks moet de regering helpen bij het opvullen van het begrotingstekort. De regering van premier François Fillon was al enkele tijd op zoek naar een manier om hoge inkomens zwaarder te belasten. Maar er bestond nog onenigheid over de bedragen die daarbij gehanteerd moeten worden. Nu werd overeengekomen om een belasting van 3 procent in te stellen op inkomens boven de 250.000 euro per jaar. Vanaf 500.000 euro wordt dat 4 procent. Deze taks komt bovenop de inkomensbelasting en vermogensbelasting die de betrokken nu al betalen. De taks heeft in principe een looptijd van twee jaar.


De Russische premier Vladimir Poetin is gesprekken opgestart met Chinese leiders om de betrekkingen tussen beide landen te verbeteren. Door de afnemende wapenverkoop en de vastgelopen onderhandelingen over een grote aardgasdeal zijn de diplomatieke relaties tussen beide grootmachten enigszins bekoeld. Poetin stelde dat een compromis moet worden bereikt die beide kampen tevreden stelt. Een aantal analisten vermoeden dat Rusland zich door een verkiezing van Poetin volgend jaar tot president meer op het oosten zal richten in plaats van op het westen, zoals dat de voorbije jaren onder huidig president Dmitri Medvedev het geval was.


In Oekraïne is gewezen premier Joelia Timosjenko veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Ook moet ze een schadevergoeding van 200 miljoen dollar betalen. Volgens de rechtbank is het bewezen dat Timosjenko twee jaar geleden met Rusland gasverdragen heeft gesloten die nadelig waren voor Oekraïne. Daardoor zou Oekraïne een schade van ongeveer 137 miljoen euro hebben geleden. Oppositieleidster Timosjenko pleitte de vrijspraak en stelde dat er geen misdrijf werd gepleegd. Het proces heeft volgens haar politieke doelstellingen. Timosjenko kondigde aan bij het Europees Hof voor de Mensenrechten protest te zullen aantekenen tegen haar veroordeling. De Europese Unie en de Verenigde Staten hadden eerder al gewag gemaakt van een politiek gemotiveerd proces.


De opiumproductie in Afghanistan zal dit jaar met meer dan 60 procent toenemen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Vorig jaar had een plantenziekte de productie van ruwe opium bijna gehalveerd. De geringe papaveroogst van vorig jaar leidde volgens het rapport de voorbije maanden echter tot een duidelijke prijsstijging van opium, de grondstof voor heroïne. Die hoge opiumprijs draagt ertoe bij dat veel Afghaanse boeren weer met de teelt van papavers zijn begonnen. De bebouwde oppervlakte steeg sinds vorig jaar met 7 procent tot 131.000 hectare. Minstens 191.500 Afghaanse gezinnen zijn bij de opiumteelt betrokken. Dat is ruim 6 procent van de totale bevolking.


Microblogsite Twitter krijgt voortaan ook de merkrechten op het woord tweet, de korte berichten die via de dienst worden verspreid. Dat is het gevolg van een rechtszaak in de Verenigde Staten. Het woord was geregistreerd door het bedrijf Twittad, maar Twitter argumenteerde dat het woord al lang populair was vooraleer andere bedrijven de naam claimden. Twitter zegt de rechtmatige eigenaar te zijn van het woord. Twitter stapte naar de rechtbank, maar er zou tussen beide partijen een minnelijke schikking zijn getroffen. Twitter krijgt de rechten op het woord en laat in ruil de rechtszaak vallen. Bij Twittad kunnen Twitter-gebruikers geld verdienen door reclameboodschappen te verspreiden. De twitter-account van het bedrijf was door Twitter geblokkeerd.


Een nationale bank uit de eurozone heeft de voorbije week ongewoon veel goud verkocht. Dat heeft de Europese Centrale Bank bekend gemaakt. De identiteit van de nationale bank in kwestie werd niet bekend gemaakt. Er werd opgemerkt dat de bank voor 181 miljoen euro aan goud had verkocht. Aan de huidige prijs komt dat ongeveer overeen met vier ton goud. De verkoop is opvallend, want over het algemeen blijven de bedragen onder de 10 miljoen euro. Bovendien waren nationale banken de jongste tijd veeleer actief aan de aankoopzijde. Goud maakt deel uit van de reserves van een nationale bank. Duitsland beschikt bijvoorbeeld over een reserve van 3.400 ton, terwijl Griekenland een reserve van 111 ton heeft.


De Nederlandse voetbalclub Ajax heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar geprofiteerd van onder meer deelname aan de Champions League en de transfers van Luis Suarez naar Liverpool en Urby Emanuelson naar AC Milan. Dat is gebleken uit de cijfers die de voetbalclub heeft bekend gemaakt. De club haalde een nettowinst van 5,5 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een verlies van 22,8 miljoen euro werd geboekt. Ajax streek in totaal 12 miljoen euro aan premies op voor deelname aan Europese competities, waarvan 11,3 miljoen euro werd verdiend in de Champions League. De omzet steeg met 40,5 procent naar 97,1 miljoen euro. De netto-opbrengsten van de transfers steeg van 6,2 miljoen euro tot 25,2 miljoen euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home