Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 11, 2011

Werk aan waterkrachtcentrale Patagonië mag verder gaan

Een Chileense rechtbank heeft de schorsing van de bouw van een grote hydroelektrische dam in Patagonië verworpen. Eerder waren de werken aan de dam voor drie maanden opgeschort. Volgens milieubewegingen zal het damproject een unieke biotoop vernietigen. De milieubewegingen hebben aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van de rechtbank. De hydroelektrische centrale zou 2.750 megawatt elektriciteit genereren. Die elektriciteit moet de nodige energie voorzien voor de groeiende Chileense economie.

Met het HidroAysen-project is een investering van 2,9 miljard dollar gemoeid. Het project wordt uitgevoerd door het Spaans-Chileense consortium Endesa-Colburn. In mei werd het project door de Chileense regering goedgekeurd. Dat heeft echter tot zware en soms gewelddadige protesten geleid. Het HidroAysen-project bestaat uit vijf dammen in twee riviervalleien in Patagonië. De aanleg zou leiden tot de overstroming van een oppervlakte van 6.000 hectaren wildernis. In juni werd beslist om het project voor drie maand op te schorten om de bemerkingen van critici te bestuderen.

De regering van de Chileense president Sebastian Pinera voert aan dat het project nodig is voor de economie van het land. De hydroelektrische centrale zou de energie-capaciteit van Chili met 20 procent opdrijven. Tegenstanders voeren echter aan dat het project één van de laatste onaangeroerde gebieden van de hele planeet zal verminken. De tegenstanders willen desnoods naar het Internationaal Hof voor de Rechten van de Mens om de komst van de centrale tegen te houden.

Bij de werken zouden meer dan vijfduizend arbeiders worden betrokken. Die zouden meer dan tien jaar lang in het afgelegen gebied moeten blijven. Daardoor zou de populatie van de regio verdubbelen.

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home