Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 13, 2011

Economische activiteiten cruciaal voor succes invasieve soorten

Biologische invasies vormen niet alleen een systeem voor ecologische modellen, maar maakt op de impact duidelijk van economische activiteiten op ecologische processen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of York. De onderzoekers merken daarbij op dat een groot gedeelte van de veranderingen die ecosystemen gevoeliger maken voor invasieve soorten, rechtstreekse consequenties zijn van het economische gedrag.

De impact op de ecosystemen worden volgens de onderzoekers echter vaak niet ernstig genomen. "De verantwoordelijken lopen immers geen risico om wettelijk aansprakelijk te worden gesteld," merkt onderzoeksleider Mark Williamson op. "Bovendien heeft die ecologische impact meestal geen rechtstreekse gevolgen voor de economische markten. In de meeste gevallen halen de grootste benadeelden slechts marginale tot onbestaande voordelen uit de betrokken economische transacties."

De onderzoekers merken ook op dat biologische invasies goede modellen vormen voor de studie van algemene modellen in ecologie. "Vooral het gedrag van ecosystemen die niet in evenwicht zijn, kunnen bij invasie gemakkelijk worden bestudeerd," merken ze op. "Biologische invasies helpen om een inzicht te verwerven in de mechanismen van verspreiding, dat belangrijk is voor de kolonisatie van nieuwe biotopen. Biologische invasie is ook cruciaal om de impact van de globalisering op ecosystemen te voorspellen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home