Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 12, 2011

Archeologen ontkennen instortingsdreiging Taj Mahal

De Taj Mahal in de Indiase stad Agra staat niet op instorten. Dat hebben archeologen gezegd in een reactie op berichten dat het complex door zijn verzwakte funderingen mogelijk binnen de twee jaar zou kunnen instorten. Het Indiase parlementslid Ramshankar Katheria had gezegd dat een dringende bewarende maatregelen nodig waren om de Taj Mahal van de ondergang te redden. Het complex trekt jaarlijks ongeveer vier miljoen toeristen aan.

Ramshankar Katheria zegt meer dan eens zijn bezorgdheid over de toekomst van de Taj Mahal te hebben geuit tegenover de Indiase regering. De Taj Mahal is gebouwd op de oevers van de vervuilde Yamuna-rivier, die de houten basisstructuur van het ruim driehondervijftig jaar oude complex vochtig houden. De Archeological Survey of India (ASI), die sinds vier jaar belangrijke restauratiewerken aan de Taj Mahal uitvoert, ontkent het gevaar op instorting. Daar wordt opgemerkt dat tests geen enkele bedreiging voor het voortbestaan van de Taj Mahal hebben uitgewezen.

"Er moet een doorgedreven onderzoek komen naar de bedreigingen waarmee de houten structuur van de funderingen worden geconfronteerd," voert Katheria echter aan. "Door de daling van het waterpeil van de Yamuna zijn de steunbalken van de Taj Mahal bijzonder broos geworden. Daardoor dreigen termieten in het hout een basis te vinden, tenzij er maatregelen worden gehouden om het waterpeil opnieuw te doen stijgen." Hij voegde er aan toe dat het zure stof uit de droge rivierbedding eveneens een bedreiging vormt voor het gebouw.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home