Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 13, 2011

Nieuwsoverzicht

De investeringsovereenkomst tussen Swedish Automobile en de Chinese investeerder Pang Da Automobile Trade ligt nog steeds op schema. Dat heeft Victor Muller, bestuursvoorzitter van Swedish Automobile, gezegd. Muller merkte op dat de investeringsplannen van Swedish Automobile met zowel Youngman als Pang Da op schema zitten. Daarmee reageerde Muller op berichten dat Pang Da van mening was dat de oorspronkelijke overeenkomst met Swedish Automobile was vervallen omdat het Zweedse concern bescherming tegen zijn schuldeisers had gekregen. Muller heeft het echter over een misverstand en stelt dat de oorspronkelijke plannen gehandhaafd blijven. Er moet nog wel een goedkeuring worden verkregen van de Chinese overheid.


Het Amerikaanse frisdrankenconcern Pepsico heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot 17,58 miljard dollar. Wereldwijd slaagde Pepsico er tijdens het voorbije kwartaal erin 8 procent meer snacks - onder meer de merken Doritos en Lay's - te verkopen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Mexico en Brazilië zouden goede prestaties zijn neergezet. Op de Amerikaanse thuismarkt waren er vooral goede resultaten bij het granenmerk Quaker. De drankenverkoop steeg met 4 procent, vooral te danken aan Zuid-Amerika. In de Verenigde Staten bleef de groei beperkt.


In de Verenigde Staten heeft de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) een ontwerp voorgesteld voor de invoering van de Volcker-rule. De Amerikaanse banksector krijgt ongeveer anderhalf jaar tijd om opmerkingen te geven op het ontwerp. Het voorstel is genoemd naar de gewezen Amerikaanse centrale bankier Paul Volcker en is één van de meest omstreden onderdelen van de Amerikaanse bankhervorming. De bedoeling is het risico in de Amerikaanse banksector terug te dringen door de handel voor eigen risico door banken te beperken. Voorzien is onder meer dat de banken niet meer voor eigen rekening en op korte termijn handelen in aandelen, afgeleide producten en andere financiële instrumenten. Ook participaties in hefoomfondsen en risicokapitaalfondsen zijn verboden.


Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar van nettowinst geboekt van 172 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 61 miljoen dollar. De omzet steeg met 21 procent tot 6,42 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde van hogere volumes en prijzen tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar werd echter een terugval in de prijzen en operationele marges opgemerkt. De aluminiumprijzen zijn, net als andere grondstofprijzen, de voorbije periode immers gedaald door zwakkere economische vooruitzichten. De gemiddelde prijs van Alcoa steeg ten opzichte van vorig jaar met 18 procent, maar daalde met 5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.


De belangrijkste oppositiepartij in Slovakije heeft een akkoord bereikt met de ontslagnemende regering over de versterking van het Europese noodfonds. Het parlement zal de plannen goedkeuren. Dat heeft Robert Fico, leider van de oppositiepartij Smer, bevestigd. Het Slovaakse parlement had eerder nog tegen uitbreiding van het noodfonds gestemd. De oppositiepartij Smer wilde pas meestemmen op voorwaarde dat de regering viel. Premier Iveta Radicova verbond het lot van haar regering uiteindelijk met de uitslag van de stemming. Meteen na de afwijzing van de uitbreiding van het noodfonds, viel de regering van Radicova. Die val maakte de weg vrij voor een nieuwe stemming in het Slovaaks parlement. Slovakije is het laatste land dat de uitbreiding nog moest goedkeuren.


De kapitein van het Liberiaanse containerschip Rena, dat midden vorige week is vastgelopen voor de kust van Nieuw-Zeeland, is gearresteerd. Hij wordt aangeklaagd omdat hij volgens de Nieuw-Zeelandse wetgeving onnodig gevaar zou hebben veroorzaakt bij het bedienen van een vaartuig. De kapitein riskeert tot twaalf maanden cel. Ook de navigatieofficier werd beschuldigd. De kapitein wordt ervan beschuldigd dat hij het schip op een gevaarlijke manier heeft laten besturen. De man is op borgtocht vrij tot hij volgende week opnieuw voor de rechter moet verschijnen. De navigatieofficier werd ook beschuldigd van het besturen van een vaartuig op een manier waarbij onnodig risico en gevaar veroorzaakt werd. Door het ongeval wordt de natuur in het gebied bedreigd.


De golf van protesten in Amerika weerspiegelt een ernstige crisis die uiteindelijk het einde van het kapitalisme zal betekenen. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei, de hoogste Iraanse leider, gezegd. Volgens Khamenei verkeren de Verenigde Staten in een complete crisis omdat volgens hem de corrupte fundamenten van het systeem zijn blootgelegd aan de Amerikaanse bevolking. De betogingen, die bekend staan onder de naam Occupy Wall Street, begonnen vorige maand in New York en spreiden zich snel uit naar andere Amerikaanse steden zoals Boston, Los Angeles, Atlanta en Philadelphia. De Amerikaanse regering kan volgens Khamenei deze beweging wel onderdrukken, maar niet ontwortelen. Uiteindelijk zal volgens hem het kapitalistisch systeem en het westen onderuit worden gehaald.


Het banenplan van de Amerikaanse president Barack Obama is gesneuveld in de Amerikaanse Senaat. De republikeinse senatoren, gesteund door een aantal leden van de democratische partij van Obama, blokkeerden een stemming over het voorstel. De republikeinen waren fel gekant tegen bepaalde delen van het voorstel, zoals stimuleringsmaatregelen en een belastingverhoging voor miljonairs. Obama probeerde de voorbije periode de publieke opinie alsnog achter zich te krijgen. Het voorstel, waarmee omgerekend ruim 330 miljard euro is gemoeid, bevatte onder andere een verlaging van de loonbelasting en ongeveer 130 miljard euro aan overheidsuitgaven voor nieuwe wegen en andere infrastructuur en de reparatie van scholen.


José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft in het Europees Parlement opgeroepen tot een dringende herkapitalisering van de banken. Die moeten volgens hem aanzienlijk meer eigen kapitaal aanhouden. Barroso betoogde dat de nationale toezichthouders een aanzienlijk hogere kapitaalratio als referentie moeten nemen bij hun beoordeling of de Europese banken opgewassen zijn tegen nieuwe schokken in de schuldencrisis. Een bepaald percentage werd door Barroso niet naar voor geschoven. Volgens bepaalde bronnen zou worden gedacht aan een kapitaalratio van 9 procent. In afwachting van een herkapitalisering moeten de toezichthouders er zich volgens Barroso ook van vergewissen dat de betrokken banken geen bonussen of dividenden uitkeren.


Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft de verwachting voor de vraag naar olie voor dit en volgend jaar naar beneden herzien. Aanleiding is de wereldwijd vertragende economie. Er wordt nu geraamd dat er dit jaar dagelijks 89,2 miljoen vaten ruwe olie zullen worden gebruikt. Dat betekent een daling met 50.000 vaten per dag tegenover de eerdere ramingen. Voor volgend jaar wordt uitgegaan van 90,5 miljoen vaten per dag. Dat betekent een daling met 210.000 vaten tegenover de eerdere schattingen. Als de conjunctuur negatief blijft zouden de prognoses nog verder kunnen worden verlaagd. Vooral in de industrielanden zou de vraag afnemen.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard (HP) gaat mogelijk zijn computer-afdeling dan toch niet afstoten, omdat de kosten hoger zouden uitvallen dan de baten. Dat zouden een aantal bronnen hebben gemeld. Na analyses zou gebleken zijn dat een afsplitsing van de computer-divisie de onderhandelingspositie van Hewlett-Packard met toeleveranciers zou kunnen verzwakken, de logistieke keten bemoeilijken en de marges op bepaalde producten doen verkleinen. Hewlett-Packard heeft de grootste computer-divisie van de wereld. Tijdens het vorige boekjaar werd er een omzet geboekt van 40,1 miljard dollar en werd een operationele winst gemaakt van 2 miljard dollar. In augustus had het bedrijf aangekondigd zich meer te willen toeleggen op software en services.


De Japanse autobouwer Toyota heeft de productie in zijn drie Thaise fabrieken stilgelegd omdat overstromingen de toelevering verstoren. Door het noodweer, het zwaarste in tientallen jaren, kunnen geen onderdelen meer geleverd worden. In Thailand worden door Toyota jaarlijks ongeveer 650.000 auto's geproduceerd. Door het noodweer stond het water op sommige plaatsen metershoog. Ook een industriegebied met een fabriek van de Japanse autobouwer Honda werd getroffen. De overstromingen in Taiwan hebben aan honderden mensen het leven gekost. Onder meer de hoofdstad Bangkok diende met zandzakjes beveiligd te worden. Rondom de internationale luchthaven Suvarnabhumi werden metershoge muren opgetrokken om het water buiten te houden.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van tien Spaanse banken verlaagd. Oorzaak zijn de zwakke economische vooruitzichten van Spanje, de lage activiteit in de vastgoedmarkten en de kwetsbaarheid voor kapitaalstromen. Onder meer de ratings van de toonaangevende banken Banco Santander (STD) en Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA.MC) werden verlaagd. Volgens het ratingbureau wordt het economisch herstel in Spanje mogelijk vertraagd door de verhoogde onrust op de kapitaalmarkten. De banksector zou daardoor volgend jaar een winst laten optekenen die vergelijkbaar zou zijn met het niveau van dit jaar en ver onder de niveaus van drie jaar geleden.


De Oostenrijkse bank Erste Group heeft gewaarschuwd dat ze zich opmaakt voor een verlies van 800 miljoen euro, als gevolg van de aanhoudende schuldencrisis en moeilijkheden in Hongarije en Roemenië. Andreas Treichl, topman van de Oostenrijkse bank, verduidelijkte dat zijn instelling stevig weerwerk moet bieden tegen een aantal externe factoren. Concreet zag Erste, de grootste bank van Oostenrijk, zich verplicht haar risicoblootstelling te herzien, wat al 180 miljoen euro in rook deed opgaan. De hoop op een oplossing voor de Europese schuldencrisis is volgens Treichl de voorbije weken aanzienlijk gekrompen. Maar ook de Hongaarse bankentaks valt Erste zwaar, net als het slabakkende herstel van haar Roemeense dochter.


De Amerikaanse Senaat heeft een wetsontwerp goedgekeurd om China te straffen voor zijn financiële beleid. Daarbij wordt opgemerkt dat China zijn nationale munt bewust zou onderwaarderen. Door een lage notering van de yuan zou China zijn export willen bevoordelen. Het wetsontwerp heeft weliswaar weinig kans om ook door het Huis van Afgevaardigden te geraken, maar gooit olie op het vuur van de gespannen Chinees-Amerikaanse handelsrelaties. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken spreekt over een zware inbreuk op de regels van de Wereldhandelsorganisatie. China zegt van zijn kant dat de Verenigde Staten hun structurele economische problemen door een goedkope dollar naar het buitenland proberen te exporteren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home