Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 13, 2011

Gehechtheid aan gemeenschap veroorzaakt extra stress bij rampen

Personen die zich heel nauw betrokken voelen met hun woongemeenschap, worden bij tegenslagen vaker geconfronteerd met angsten, bezorgdheid en zenuwachtigheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Louisiana State University (LSU) naar de impact van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico vorig jaar op de lokale kustgemeenschappen in Louisiana. Onder meer wordt opgemerkt dat de hechte banden binnen deze gemeenschappen de wederzijdse zorgen intenser maken.

"Eerder onderzoek wees uit dat de gehechtheid aan een gemeenschap voordeel oplevert," merken de onderzoekers op. "Deze groep zou zich gelukkiger gevoelen, minder gestresseerd zijn en fysiek gezonder zijn dan personen die zich minder verbonden voelen met de gemeenschap. Er werd dan ook verondersteld dat de inwoners van de kustgebieden van Louisiana, waar men generaties lang in dezelfde gemeenschappen leeft, zouden beschermd zijn tegen de stress die met de olieramp gepaard ging. In realiteit bleek dat echter niet het geval te zijn."

Onderzoekers Matthew Lee en Troy Blanchard, sociologen aan de Louisiana State University, geven aan dat een betrokkenheid onder normale omstandigheden een positief gegeven is. "Het biedt sociale ondersteuning en een thuisgevoel," merken ze op. "Onder bepaalde omstandigheden leidt die betrokkenheid echter tot een verhoogde stress en andere negatieve emoties. Onder meer zagen de inwoners van de kustgebieden een belangrijk deel van hun inkomsten - onder meer de visserij - verdwijnen."

Er wordt aan toegevoegd dat de sterke lokale verbondenheid de bewoners belette om te verhuizen en een andere woonplaats te zoeken. "Bovendien hebben ze goede banden met andere bewoners die dezelfde problemen kennen," merken Lee en Blanchard op. "Dat leidt tot een wederzijdse versterking van de gevoelens van stress en angst." Wel stellen de onderzoekers dat bewoners met een sterke gehechtheid zich door de sociale banden wel sneller zullen herstellen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home