Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 14, 2011

Lokale bevolking ideale assistent voor onderzoekers

De lokale bevolking is het best geplaatst om het leefmilieu in afgelegen gebieden te helpen bestuderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Stanford University. Onderzoeksleider Jose Fragoso, ecoloog aan de Stanford University, merkt op dat het inzetten van opgeleide lokale medewerkers zelfs vaak de enige manier is om een gedetailleerd en omvattend project op te zetten in grotere gebieden, zoals onderdelen van het Amazone-rivierbekken.

"Er wordt vaak beweerd dat de culturele en educatieve kloof tussen de lokale bevolking en getrainde wetenschappers te groot is om te overbruggen," merkt Jose Fragoso op. "Men gaat er vaak vanuit dat er voor het inzamelen van betrouwbare gegevens geen beroep kan worden gedaan op de lokale bevolking. Een milieustudie in een gebied van 48.000 vierkante kilometer in het Amazone-gebied heeft echter het tegenovergestelde bewezen. Zonder de hulp van de lokale bevolking zou het onmogelijk zijn geweest om gegevens over een dergelijke oppervlakte te verzamelen."

De onderzoekers geven wel aan dat er een aantal problemen moeten overwonnen worden. "In het onderzoek werd beroep gedaan op leden van de Makushi en Wapishana," stipt Fragoso aan. "Veel van de oudere dorpelingen waren ervaren Amazone-kenners, maar konden niet lezen, rekenen of schrijven. Vele jongeren hadden wel basisonderwijs genoten, maar hadden onvoldoende kennis over de dieren en planten die in het Amazone-gebied leven. Daarom moest ervoor gezorgd worden dat beide groepen samen het onderzoek uitvoerden."

"Bij de controle van de verzamelde gegevens, bleek dat de lokale onderzoekers minstens even goede resultaten aanbrachten dan de getrainde wetenschappers," merkt Fragoso nog op. "Bovendien bleek de grotere kennis van de lokale situatie een belangrijk voordeel te zijn. De lokale medewerkers maakten niet meer fouten dan de getrainde wetenschappers." In totaal legden de lokale medewerkers te voet meer dan 43.000 kilometer af.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home