Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 15, 2011

Nieuwsoverzicht

In het departement Alpes-de-Haute-Provence is het grootste zonnepanelenpark van Frankrijk in gebruik genomen. Het park bestaat uit 113.000 zonnepanelen, gespreid over een oppervlakte van 200 hectaren. Daarmee heeft het zonnepanelenpark bijna een even grote oppervlakte als het nabijgelegen prinsdom Monaco. De capaciteit van het zonnepanelenpark bedraagt 90 megawatt. Met het project was een investering gemoeid van 110 miljoen euro. De centrale werd gebouwd door het Franse energiebedrijf Eco Delta, in samenwerking met de bedrijven Sumimoto en Siemens. Het park is ingeplant op het plateau Puimichel op een hoogte van 800 meter op het grondgebied van de gemeente Les Mées.


Het softwareconcern Microsoft heeft de overname van de online telefoondienst Skype afgerond. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8,5 miljard dollar. In mei van dit jaar raakte bekend dat Microsoft de telefoondienst zou overnemen. Skype wordt nu officieel een divisie binnen Microsoft. Tony Bates, chief executive van Skype, wordt voorzitter van de Skype Division van Microsoft. Het is de bedoeling dat Skype in de toekomst geïntegreerd wordt in verschillende producten van Microsoft. Skype werd acht jaar geleden opgericht, maar werd zes jaar geleden overgenomen door de online veilingsite eBay. Twee jaar geleden werd Skype verkocht aan de investeerdersgroep Silver Lake.


Het internetbedrijf Google heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 2,73 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 26 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 37 procent tot 7,51 miljard dollar. De groei is in belangrijke mate te danken aan de toename van de reclame-inkomsten. Het bedrijf wijst er ook op dat zijn sociale netwersite GooglePlus sinds zijn lancering in juni van dit jaar meer dan 40 miljoen leden heeft aangetrokken. Google heeft tijdens het voorbije kwartaal ook een recordaantal van 2.585 nieuwe medewerkers aangeworven. In totaal heeft het Amerikaanse internetbedrijf wereldwijd 31.353 medewerkers.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beschikt over voldoende kapitaal om een rol te kunnen spelen bij het bestrijden van de schuldencrisis. Dat heeft de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner gezegd. Volgens de Amerikaanse minister beschikt het Internationaal Monetair Fonds nog over substantiële middelen waarvan de besteding niet is vastgelegd. Daarmee wees hij de suggestie van de hand dat de instelling meer geld moet krijgen om Europa te helpen bij het bestrijden van de schuldencrisis. Opkomende economieën zoals India, China en Brazilië zouden volgens waarnemers voorstander zijn van een versterking van het fonds om de Europese crisis te bestrijden. In ruil daarvoor zouden ze een grotere stem in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds willen.


Ierland moet zijn begrotingstekort sneller terugbrengen indien het land zijn geloofwaardigheid op de financiële markten wil herstellen en de groei wil stimuleren. Dat staat in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die aanvoert dat Ierland meer bezuinigingen moet doorvoeren dan eerder met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds werd afgesproken. Ierland had vorig jaar van beide instellingen voor 85 miljard euro aan noodsteun ontvangen, maar moest in ruil zijn begrotingstekort volgend jaar terugbrengen tot 8,6 procent. Volgens de OESO is Ierland op weg om aan die verplichting te voldoen, maar moeten meer inspanningen worden gedaan om op termijn terug te kunnen keren naar de internationale financiële markten.


Het ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) heeft de kredietbeoordeling van de Franse bank BNP Paribas met één niveau verlaagd. Andere Franse banken hielden hun rating, maar het oordeel over de Franse bankensector in zijn geheel werd eveneens verlaagd. Het ratingbureau zegt daarbij dat diverse Franse banken met een significante blootstelling aan de financiële problemen in de periferie van de eurozone worden geconfronteerd. Dat kan volgens het ratingbureau de winsten onder druk zetten en ervoor zorgen dat het duurder wordt voor de banken om aan kapitaal te komen. De Franse bankensector als geheel hoort volgens het ratingbureau niet meer tot de minst risicovolle groep.


De iPad en iPhone van het Amerikaanse technologieconcern Apple mogen in Nederland nog altijd op de markt worden gebracht. Dat heeft een rechtbank in Den Haag bepaald. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung had zijn Amerikaanse concurrent Apple aangeklaagd vanwege vermeende schending van octrooien. Volgens Samsung wil Apple geen licentie afsluiten voor een aantal technologieën van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Samsung is volgens het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) verplicht een licentie te verlenen voor standaardoctrooien. De Nederlandse rechter zegt dat Samsung verzuimd heeft daarbij Apple te benaderen om over de voorwaarden van de licentie te praten. Beide partijen moeten van de rechter rond de tafel gaan zitten.


De Nederlandse economie zal tijdens de tweede helft van dit jaar geconfronteerd worden met een milde recessie. Dat is de conclusie van een rapport van de bank ABN Amro. Oorzaak is volgens het rapport het afnemende vertrouwen bij zowel consumenten als producenten, samen met het geringe onderlinge vertrouwen bij de banken. ABN Amro ziet tal van gelijkenissen met de vooravond van de crisis drie jaar geleden. Naast de vertrouwenskwestie is volgens het rapport ook de nationalisatie van de Belgische tak van de Dexia-bank een voorbode voor groeivertraging. In het rapport wordt wel opgemerkt dat de daling van de grondstoffenprijzen aan veel ondernemingen opnieuw ruimte hebben geboden om de winstmarges te herstellen.


Medewerkers van een winkel van het Italiaanse modehuis Gucci in Zuid-China worden uitgebuit. Dat hebben vijf gewezen medewerkers van de vestiging in een brief aan de Chinese media beweerd. Er wordt daarbij gewag gemaakt van erbarmelijke werkomstandigheden. Onder meer zouden de werknemers aan hun oversten toelating moeten vragen om water te drinken of naar het toilet te gaan. Ook zouden de vele verplichte overuren niet worden betaald, terwijl het personeel de kassatekorten door gestolen winkelwaar zou moeten bijpassen. Gucci kon de feiten niet bevestigen, maar zegt uit voorzorgen de verantwoordelijken van de winkel te hebben ontslagen. De werkomstandigheden in de tweeënveertig andere Chinese Gucci-filialen zullen worden gecontroleerd.


De Nepalese milieuvereniging Eco Himal wil op Mount Everest mobiele toiletten laten installeren. De organisatie merkt op dat menselijke uitwerpselen een groot problemen vormen op de Everest. Door de extreem lage temperaturen worden de uitwerpselen immers heel traag ontbonden. Sinds Edmund Hillary en Tenzing Norgay in 1953 als eersten de top van de Everest bereikten, hebben al meer dan vierduizend mensen de berg beklommen. Daardoor is de berg een grote vuilnisbelt geworden. De Eco Everest Expedition heeft de voorbije drie jaar ruim 13 ton afval van de bergtop gehaald. Geraamd wordt dat er nog ongeveer 10 ton afval is achtergebleven.


De Europese Centrale Bank kan de schuldencrisis in de eurozone niet oplossen in de plaats van de verschillende landen. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd in een interview met de krant Financial Times. Volgens Trichet heeft de instelling alles wat binnen haar mogelijkheden lag om in buitengewone omstandigheden haar verantwoordelijkheid te nemen. De ultieme garantie moet volgens hem echter van de individuele landen komen. Wanneer er alles wordt aan gedaan om de landen toe te laten hun verantwoordelijkheid naast zich neer te leggen, dreigt men volgens Trichet op een mislukking af te stevenen.


Het olieconcern British Petroleum (BP) heeft toestemming gekregen om langs de Schotse Shetland-eilanden nieuwe boorplatformen te bouwen. Met het project zou een investering zijn gemoeid van 4,5 miljard pond. British Petroleum wil nog veertig jaar lang olie ontginnen in de Noordzee. Het concern wil over vier jaar twee nieuwe boorplatformen bouwen ten westen van de Shetland-eilanden. De productie zou over vijf jaar van start moeten gaan. Gemikt wordt op een maximale capaciteit van 120.000 vaten per dag. De plannen hebben heel wat kritiek gekregen van de milieugroep Greenpeace, die het bedrijf ervan beschuldigt een nieuw Atlantisch front te willen creëren om de dalende productie in andere delen van de Noordzee te compenseren.


De Portugese regering heeft een draconische begroting voor volgend jaar voorgesteld. De besparingsmaatregelen zijn in de nieuwe begroting fors opgedreven. Portugal, dat financiële steun moest krijgen, slaagt er moeilijk in om zijn tekorten terug te dringen. In het nieuwe besparingspakket worden onder meer de dertiende en veertiende maand geschrapt voor ambtenaren en gepensioneerden met een uitkering van dan 1.000 euro. In de privésector wordt een verhoging van de arbeidstijd met een half uur per dag aangekondigd. In mei engageerde Portugal zich nog bij de Europese unie en het Internationaal Monetair Fonds om een drastisch besparingsprogramma aan te nemen. In ruil zou Portugal over een periode van drie jaar 78 miljard euro steun ontvangen.


Het ratingbureau Fitch heeft ermee gedreigd de kredietwaardigheid van verschillende grootbanken te verlagen. Het bedrijfsmodel van de betrokken financiële instellingen zou volgens Fitch gevoelig kunnen reageren op de toenemende uitdagingen op de financiële markten. Onder meer voor de Duitse Deutsche Bank, de Britse Barclays Bank en de Franse financiële instellingen BNP Paribas en Société Générale werden negatieve vooruitzichten aangegeven. De kredietwaardigheid van de Zwitserse bank UBS werd daadwerkelijk met één niveau naar beneden herzien. De vooruitzichten voor de Zwitserse bank zouden volgens het ratingbureau echter wel stabiel blijven.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van Spanje op lange termijn met één niveau verlaagd. Reden voor de verlaging noemt het bureau de risico's op de groeivooruitzichten en de risico's voor de banken. De outlook blijft bovendien negatief, waarmee Standard & Poor's de rating nog verder dreigt te verlagen. Tot nu toe genoot Spanje bij Standard & Poor's de derde hoogste rating. De ratingverlaging verhoogt de druk op het land, aangezien een slechtere kredietwaardigheid een hogere rente voor leningen door Spanje met zich meebrengt. Het ratingbureau vreest dat vooral de Spaanse banken in steeds grotere moeilijkheden zullen raken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home