Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 16, 2011

Droogteperiode kan ecosysteem definitief veranderen

Frequente en zware droogtes kunnen een blijvende impact hebben op ecosystemen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Oregon State University naar de gevolgen van een zware droogteperiode in de French Joe Canyon in de Amerikaanse staat Arizona. De onderzoekers merken op dat het ecosysteem na de droogteperiode een totaal andere dynamiek vertoont en ook geen signalen kunnen worden opgemerkt van een terugkeer naar de oorspronkelijke toestand.

De French Joe Canyon werd het voorbije decennium door zware droogtes getroffen. Daardoor droogde de rivier verscheidene keren volledig uit. "Dat zorgde voor een fundamentele verschuiving in fauna en flora," stipt David Lytle, professor zoölogie aan de Oregon State University, aan. "Populaties die in het gebied honderdduizenden jaren aanwezig zijn geweest, bleken te verdwijnen en vervangen te worden door andere soorten. Extreme droogtes kunnen voor een catastrofale regime-verandering zorgen waarvan bepaalde soorten zich nooit meer herstellen."

"Voor de droogteperiodes was French Joe Canyon een schitterende oase met een grote diversiteit aan vegetatie, vogels en zeldzame soorten," benadrukt Lytle. "De droogteperiodes hebben er niet voor gezorgd dat de biodiversiteit is afgenomen, maar wel kunnen er nu totaal andere soorten worden opgemerkt. Het fenomeen situeert zich echter in het hele gebied, wat bepaalde soorten uit de regio zou kunnen verdrijven of helemaal doen uitsterven als ze compleet op de specifieke omstandigheden van de omgeving waren afgesteld."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home