Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 16, 2011

Samenwerking verschil tussen mens en chimpansee

Het streven naar samenwerking zou een belangrijk onderscheid kunnen vormen tussen mensen en chimpansees. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Max Planck Insitute in Leipzig en Nijmegen. De onderzoekers stelden vast dat jonge kinderen een voorkeur hebben om een probleem samen aan te pakken, terwijl bij chimpansees die betrachting niet zou opgemerkt worden. De onderzoekers merken op te willen onderzoeken of dit verschil ook bij andere primaten kan worden opgemerkt.

"Menselijke gemeenschappen zijn gebouwd op samenwerking," merken de onderzoekers op. "Kinderen erkennen al op zeer jonge leeftijd de noodzaak aan hulp en rekruteren actief collaboratoren. Er worden akkoorden afgesloten en er wordt erkend dat anderen partijen een bijdrage leveren in het succes. Ook chimpansees werken samen, zoals bij de bewaking van grenzen of de jacht. Mensen tonen echter een grotere motivatie om samen te werken dan chimpansees."

Wanneer er een keuzemogelijkheid wordt geboden, blijken kinderen volgens de onderzoekers in 78 procent van de tijd te opteren voor een samenwerking. Bij chimpansees blijft dat beperkt tot 58 procent. "Dat geeft aan dat kinderen actief voor een samenwerking kiezen, terwijl chimpansees op dat vlak toevallige keuzes lijken te maken," merken de onderzoekers op. "Het gedragsverschil tussen mens en primaten lijken te stammen uit blijkbaar kleine motivatie-verschillen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home