Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 17, 2011

Nieuwsoverzicht

Chinese overheidsvertegenwoordigers hebben tijdens de bijeenkomst van de ministers van financiën van de G-Twintig gezegd dat ze tientallen miljarden in de eurozone willen injecteren. China zou met het geld belangen willen nemen in infrastructuur en staatseigendommen van met schulden geplaagde landen. Ook zouden Chinese banken hun aankopen van Europese staatsobligaties kunnen vergroten.
In ruil voor de steun zou China onder meer budgethervormingen en besparingen in de Europese publieke sector eisen. China wil er volgens een aantal bronnen zeker van zijn dat Europa de omvang van de schulden onder controle kan houden en kan garanderen dat de tekorten niet verder aangroeien, vooraleer een akkoord wordt gegeven om bij te springen.


BHP Billiton, het grootste mijnbouwconcern van de wereld, is geïnteresseerd in een overname van het Braziliaanse ijzerertsbedrijf Ferrous Resources. Dat hebben aantal bronnen gemeld. BHP Billiton zou op het punt staan een bod te lanceren van 2 miljard pond op het hele bedrijf. Gesprekken tussen de twee partijen zouden de voorbije periode in een stroomversnelling zijn geraakt. Een andere optie voor BHP Billiton is het nemen van een belang in Ferrous Resources. Ferrous Resources zag ruim een jaar geleden af van een beursgang. Reden was de volatiliteit op de wereldwijde financiële markten. De Braziliaanse groep wou daarmee de nodige financiële middelen verzamelen voor nieuwe mijnoperaties en een uitstapmogelijkheid creëren voor zijn eigenaars.


De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de verkoop van Barbie-producten werd een groei met 17 procent opgetekend. Ook de franchise van de populaire animatiefilm Cars levert volgens Robert Eckert, topman van Mattel, goede resultaten op. De verkopen van Fisher-Price, die 40 procent van de totale omzet van Mattel vertegenwoordigen, lieten een stijging met 5 procent optekenen. De winst van de Amerikaanse speelgoedmaker steeg met ruim 6 procent tot 301 miljoen dollar. Daarnaast kondigde Mattel aan voor 500 miljoen dollar eigen aandelen te zullen inkopen.


Het Duitse automerk Mercedes-Benz heeft tijdens de maand september 120.982 exemplaren verkocht. Daarmee wordt volgens moederbedrijf Daimler een nieuw record voor de maand september opgetekend. Tegenover de maand september van vorig jaar werd een stijging met 2 procent gerealiseerd. Vooral in China en de Verenigde Staten werd een belangrijke groei gerealiseerd. In China werd een stijging met 12,7 procent tot 15.272 exemplaren opgetekend. In de Verenigde Staten werd een toename met 9 procent tot 21.649 eenheden gerealiseerd. In West-Europa moest daarentegen een daling met 6,4 procent tot 56.939 exemplaren worden geboekt. Over de eerste negen maanden van dit jaar boekte Mercedes-Benz een groei met 7,6 procent tot 919.288 exemplaren.


De Duitse softwareproducent SAP heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,13 miljard euro. Dat betekent een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is wel te danken aan eenmalige baten voor een totaal van 723 miljoen euro aan terugnames uit provisies voor juridische procedures. De omzet uit software steeg met 16 procent tot 2,69 miljard euro. Bij de licenties werd een groei met 28 procent tot 841 miljoen euro opgetekend. Het bedrijf merkt op dat de orderportefeuille zeer sterk blijft en blijft bij zijn omzetverwachtingen voor het hele jaar. Tijdens de voorbije zomer had SAP aangegeven dit jaar een omzetgroei tussen 10 procent en 14 procent te zullen realiseren.


De Europese Unie eist van veertien landen een totaalbedrag van 214 miljoen euro aan landbouwsubsidies terug. De steun werd volgens de Europese Commissie de voorbije jaren onrechtmatig verstrekt. Opgemerkt wordt dat een aantal landen de Europese regels hebben overtreden of de uitbetalingen onvoldoende hebben gecontroleerd. De zwaarste sanctie wordt opgelegd aan Zweden, dat een bedrag van 76,6 miljoen euro moet terugbetalen. Ook Italië moet een bedrag van 70,9 miljoen euro terugstorten. Ook Denemarken, Duitsland, Spanje, Cyprus, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Finland en Groot-Brittannië moeten onrechtmatige subsidies terugstorten.


Luchtvaartmaatschappij Gulf Air claimt de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld te zijn die live televisie aanbiedt tijdens zijn vluchten. In de nieuwe Airbus A330-220 van Gulf Air, de nationale luchtvaartmaatschappij van Bahrain, is een communicatiesysteem geplaatst waardoor aan passagiers via breedband internet, mobiele telefoon en live televisie wordt aangeboden. Het communicatie-systeem werd geleverd door Panasonic. De luchtvaartmaatschappij benadrukte dat het communicatiesysteem stapsgewijs bij de hele vloot zal worden geïnstalleerd. Samer Majali, chief executive van Gulf Air, heeft het over een mijlpaal in de diensteverlening van de luchtvaartmaatschappij.


Autobouwer BMW heeft tijdens de maand september 159.214 wagens verkocht. Daarmee heeft de Duitse autoconstructeur een nieuw record gevestigd. Tegenover de maand september van vorig jaar werd een groei met 11,4 procent opgetekend. Het hoofdmerk BMW liet een stijging met 9,3 procent tot 128.446 exemplaren optekenen. Dochtermerk Mini liet een groei met 20,5 procent tot 30.387 eenheden registreren. Op de Duitse thuismarkt meldde de autobouwer een groei met 9,9 procent. Over de eerste negen maanden van het jaar werd een groei met 16 procent tot 1,2 miljoen exemplaren opgetekend. Het bedrijf zegt op koers te zitten om zijn doelstelling over het hele jaar, waarbij een verkoop van meer dan 1,6 miljoen exemplaren was voorzien, te realiseren.


Cyprus krijgt een lening van 2,5 miljard euro van Rusland. Dat heeft Russische minister van financiën Anton Siluanov gezegd. Het Cypriotische parlement had eerder al zijn toestemming gegeven voor de lening. Het krediet loopt over een periode van vierenhalf jaar, tegen een rente van 4,5 procent. Door de blootstelling van zijn banken aan het nabijgelegen Griekenland is Cyprus zelf in financiële problemen terechtgekomen. Het eiland zag daardoor zijn kredietwaardigheid de voorbije maanden naar beneden bijgesteld. Daardoor is de rente op tienjarig Cypriotisch staatspapier opgelopen tot ruim 11 procent. De Russische lening gaat volgend jaar in. Cyprus zegt door de lening in staat te zullen zijn om zijn herfinancieringsnoden op middellange termijn te dekken.


Voor het derde jaar op rij hebben economische en technische studenten het internetbedrijf Google verkozen tot de meest aantrekkelijke werkgever ter wereld. Dat blijkt uit een internationale enquête van de Zweedse consulent Universum. Volgens de samenstellers van het rapport zal er een sterke partij met een duidelijke talentstrategie nodig zijn om het internetbedrijf van de eerste plaats te verdringen. Bij de economie-studenten staat auditeur KPMG op de tweede plaats, gevolgd door PwC, Ernst & Young, Deloitte, Microsoft, Procter & Gamble, JP Morgan, Apple en Goldman Sachs. Bij de technologie-studenten wordt de top tien vervolledigd door IBM, Microsoft, BMW, Intel, Sony, Apple, General Electric, Siemens en Proceter & Gamble.


Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar hebben in Portugal 3.066 bedrijven het faillissement aangevraagd. Dat blijkt uit cijfers van het Portugese ministerie van justitie. Daarbij wordt gewag gemaakt van een verdrievoudiging op vijf jaar tijd. Reden voor de stijging is de wereldwijde financiële en economische crisis. Vijf jaar geleden werden tijdens het eerste kwartaal 999 faillissementsprocedures opgestart. Tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar was dat al opgelopen tot 2.056 aanvragen. Vijf jaar geleden werden bovendien tijdens het eerste kwartaal 1.039 faillissementen uitgesproken. Dat is tijdens de eerste drie maanden van dit jaar opgelopen tot 3.115 faillissement. Vooral kleine en middelgrote ondernemingen worden getroffen.


Koffieketen Starbucks heeft een Amerikaanse medewerker ontslagen, wegens een zelfgemaakte song over een slechte werkdag in de winkel van de koffieketen. Barrista Christopher Cristwell (25) vertolkte in het nummer zijn frustraties achter de toonbank, waar hij klanten van koffie moest voorzien. De song stond al enkele maanden op de videosite YouTube, maar pas toen de clip in grote getallen bekeken bleek te worden, greep Starbucks in en werd Cristwell ontslagen. De man werkte vijf jaar bij de Amerikaanse koffieketen. Na zijn ontslag plaatste Cristwell een tweede song op YouTube, waarin hij naar voor bracht hoeveel hij van zijn baan, zijn collega's en de klanten hield.


De Hongaarse conservatieve regering van Viktor Orban is van plan om de nieuwe taks op gesuikerde of gezouten producten uit te breiden tot koffies en een aantal gearomatiseerde biersoorten. In Hongarije werd begin september de zogenaamde chipstaks ingevoerd, waarmee de regering de volksgezondheid hoopte te kunnen beschermen. Die belasting zou de regering van Orban nog verder willen uitbreiden. Daarbij wordt onder meer opgemerkt dat bieren met fruitsmaken suiker bevatten en bijzonder populair zijn bij jongeren. De bieren zouden volgens Orban een alcoholverslaving vergemakkelijken. Ook koffie is volgens de Hongaarse regering slecht voor de gezondheid.


De wereldwijde vraag naar autobanden zal tegen het einde van het decennium met 50 procent toenemen, maar op korte termijn zijn de vooruitzichten minder optimistisch. Dat geldt vooral voor de vrachtwagenmarkt. Dat heeft de Franse bandenfabrikant Michelin tijdens een samenkomst voor beleggers gezegd. Daarmee stelt Michelin zich minder positief op dan midden september, toen Michel Rollier, gedelegeerd bestuurder van het Franse concern, op het autosalon van Frankfurt aangaf dat de onzekerheden over de verdere evolutie van de wereldconjunctuur geen enkele invloed hebben op de vraag naar banden. Voor dit jaar verwacht Michelin een verkoopsgroei van 8 procent.


In de Verenigde Staten werden tijdens de maand september 103.000 banen gecreëerd. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid. Daarmee ligt de banengroei dubbel zo hoog dan was verwacht. Uit de bijgestuurde cijfers blijkt bovendien dat tijdens de maand augustus 42.000 banen waren gecreëerd, terwijl eerder gewag was gemaakt van een nulgroei. De groei is vooral te danken aan de tewerkstelling bij de dienstverleners. Daar werden 117.000 banen gecreëerd, vooral dankzij de gezondheidssector met 40.800 eenheden en de zakelijke dienstverleners met 48.000 banen. Ook in de bouw werden 26.000 werkplaatsen gecreëerd. In de industrie gingen 13.000 banen verloren. Bij de overheid was er sprake van een daling met 34.000 eenheden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home