Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 15, 2005

Downloads kennen snelle groei

De enorme groei van de digitale muziek blijft zich doorzetten. In Groot-Brittannië nadert de verkoop de muziekdownloads nu bijzonder snel de kaap van 25 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de British Phonographic Industry (BPI). Tijdens 2004, het eerste jaar dat het format beschikbaar was, werden 5,7 miljoen downloads verkocht. Dit jaar kwam men al aan 16,9 miljoen exemplaren.

Wekelijkse statistieken vermelden dikwijls meer dan een half miljoen downloads en vertegenwoordigen in Engeland geregeld meer dan 60 procent van de single-verkoop. Vorig jaar was dat amper 3,6 procent. Bovendien kent ook het digitale aandeel bij de top 75-singles een groei. Bij de start in april was dit aandeel 15,9 procent, maar dat is nu al gestegen tot 25,5 procent.

De verkoop van fysieke singles kende in het derde kwartaal weliswaar met 21,8 procent, maar daar staat tegenover dat de digitale downloadverkopen een groei met 288 procent kenden, waardoor de globale Britse single-markt zijn groei met 49 procent zag toenemen. Opmerkelijk is dat deze statistieken geen rekening houden metabonnementen en betaalde muziekstreams. Het succes van de digitale muziek is in realiteit dan ook nog veel groter.

Met meer dan 1,5 miljoen verschillende nummers die legaal online beschikbaar zijn, bestaat 81 procent van de downloads uit songs die niet in de hitlijsten staan. Wekelijks werden in september ongeveer 80.000 verschillende nummers verkocht, tegenover 55.000 in augustus.

In het begin van het jaar waren het volgens de BPI voor 96 procentmannelijke luisteraars die online digitale muziek aankochten. Vandaag hebben vrouwelijke liefhebbers echter al 31 procent van de markt ingenomen. Met 42,4 procent is rockmuziek het meest populaire download-genre. De legale downloads worden ook populairder bij jongeren onder de twintig jaar. Zij vertegenwoordigen nu 13,3 procent van alle aankopen.

Het onderzoeksbureau TNS benadrukt echter dat de digitale markt op dit ogenblik gedomineerd wordt door zware kopers, die meer dan 20 aankopen per jaar doen. Zij vormen 20 procent van alle Britse consumenten van digitale muziek. Minder dan 3 procent van de Britse populatie heeft dit jaar legaal muziek gedownload.

Werknemers willen grappige collega

Werknemers geven een voorkeur voor grappige collega's. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse vacaturesite Jobtrack.nl. Rustige, serieuze types blijken veel minder goed in de groep te liggen, ambitieuze collega's al helemaal niet.
De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat meer dan de helft van de Nederlandse werknemer een voorkeur heeft voor een grappige collega. Slechts 10 procent van de respondenten geeft de voorkeur aan een ambitieuze medewerker.

Daarnaast bleken werkzoekenden werkervaring en connecties als belangrijkste factoren te beschouwen bij het vinden van een baan. Een sterke persoonlijkheid en de juiste opleiding werden als minder belangrijk ervaren. Slechts 15 procent van alle ondervraagden zag de juiste opleiding als belangrijkste factor.

Uit het onderzoek bleek dat mannen en vrouwen een ander idee hebben over wat de kans op een baan zou kunnen verhogen. "Terwijl mannen denken het makkelijkst een baan te vinden door het hebben van de juiste connecties, geven de meeste vrouwen aan dat ze hun kansen hoger inschatten met voldoende werkervaring," aldus de onderzoekers.

Verandert Spielberg videogames?


Filmregisseur Steven Spielberg heeft met game-fabrikant Electronic Arts een overeenkomst gesloten voor de productie van drie nieuwe videogames. Dat is volgens het persbureau Associated Press eens te meer een bewijs van de toenadering tussen Hollywood en de sector van de videogames.

Het persbureau merkt op dat er geen financiële details bekend gemaakt werden over het contract, maar Electronic Arts zou wel gesteld hebben dat het bedrijf eigenaar zal blijven van de auteursrechten achter de Spielberg-games.

"De overeenkomst met Spielberg gaat veel verder dan eenHollywood-regissuer die zijn naam ontleent aan een spel of even optreedt als consulent," benadrukte Neil Young, onderdirecteur van Electronic Arts. Spielberg zal ook een kantoor krijgen in de studio's van Electronic Arts.

Spielberg zou nauw samenwerken met de game-ontwikkelaars om een originele content te creëren. "Dat zou al beginnen van het concept," aldus Associated Press. "Het zou niet gaan om een game dat gebaseerd is op een film, of omgekeerd, zoals het vandaag meestal de gewoonte is."

Het is volgens Young de eerste keer dat een filmmaker van het niveauvan Spielberg op een dergelijke manier zal samenwerken aan de ontwikkeling van een origineel spel. "Spielberg begrijpt echter hoe ons medium werkt en wil het in nieuwe richtingen duwen," aldus Young. "Er zullen innovaties komen die nog nooit iemand eerder heeft gezien."

Young stelde daarbij te rekenen op Spielbergs verhaaltalent en hoopte dat de regisseur games zou creëren die de spelers emotioneel zou raken. Spielberg volgt de gamesindustrie al verscheidene jaren. "Dit jaar vertelde hij aan filmstudenten dat ze het gelaat van het filmmaken zouden kunnen veranderen indien ze meer video-games zouden spelen," stipt Associated Press aan.

In het begin van de jaren negentig bracht LucasArts als 'The Dig' uit, een computer-game dat gebaseerd was op een idee van Spielberg. Het experiment werd door specialisten echter als een flop bestempeld. De eerstvolgend jaren moeten de Spielberg-games echter nog niet in de winkelrekken verwacht worden.

Spielberg regisseerde onder meer 'Saving Private Ryan', 'Schindler's List', 'Raiders of the Lost Ark' en 'E.T.'.

Tweede warmste jaar ooit?


We beleven het tweede warmste jaar uit de recente wereldgeschiedenis. Dat is de vaststelling van het Britse meteorologisch instituut, dat sinds 1861 statistieken over de temperatuur bijhoudt. Bovendien behoorden ook de voorbije jaren tot de warmste uit de voorbije 150 jaar.

Volgens Wayne Elliott, woordvoerder van het Britse Met Office, staathet nog niet helemaal vast dat 2005 het tweede of derde warmste jaar uit de recente geschiedenis zal worden. "Dat hangt af van de weersomstandigheden in Siberië tijdens de volgende maanden," voerde hij aan.

Het warmste jaar uit de voorbije anderhalve eeuw was 1998. Daarna volgen tot nu toe 2002, 2003, 2004 en 2001. Die trend voedt de theoriedat we in een periode van opwarming zitten, een klimaatverandering die te wijten zou kunnen zijn aan het verbranden van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen.

Onder meer Portugal en Spanje hebben dit jaar de ergste droogte uit hun geschiedenis gekend, terwijl Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije en Romenië getroffen werden door zware regens en overstromingen.

"Een grote meerderheid van de wetenschappers zal dit beschouwen als een duidelijk teken van de menselijke invloed op het milieu," benadrukte Craig Hutton, project-manager aan het GeoData Institute van de University of Southampton. De universiteit werkt samen met IBM aan een waarschuwingssysteem voor stormen en overstromingen.

Laptop-diefstal wordt moeilijker

Het zou in de toekomst moeilijker kunnen worden om een laptop of gsm-toestel te stelen. Finse wetenschappers hebben immers een apparaatje op de markt gebracht waardoor mobiele toestellen hun eigenaar herkennen aan zijn wandelstijl.

Het nieuwe apparaat geeft aan laptops en gsm-toestellen de mogelijkheid om veranderingen in de wandelpas van hun eigenaar te herkennen. Wanneer de eigenaar zich een mobiel toestel aankoopt, slaat de toepassing het wandelpatroon van de bezitter in zijn geheugen op.

Indien nadien een verandering wordt opgemerkt, schakelen de toestellen zichzelf uit. Opstarten kan dan pas opnieuw met een speciaal paswoord. "Deze oplossing is veel eenvoudiger dan het werken met paswoorden en traditionele biometrische herkenning," stippen de onderzoekers aan. "De eigenaar hoeft hier immers geen enkele actie te ondernemen. Het is een proces dat automatisch verloopt."

Het VTT Technical Research Center of Finland heeft een patent genomen op de toepassing. Die zou volgens de onderzoekers kunnen voorkomen dat jaarlijks miljoenen mobiele toestellen worden gestolen. Er wordt nu gezocht naar een commerciële toepassing.

Volgende shutllevlucht in mei?

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is van plan om in mei volgend jaar de volgende Space Shuttle te lanceren. Bepalend is echter hoe snel het bedrijf Michoud, dat de brandstoftanks van het ruimteveer assembleert, weer op kruissnelheid kan komen. Michoud is immers gevestigd in New Orleans en werd getroffen door de orkaan Katrina.



Op dit ogenblik is bij Michoud slechts 25 procent van de werknemers opnieuw aan de slag kunnen gaan. Maar Wayne Hale, manager van hetshuttle programma, stelde dat mei volgend jaar een haalbare deadline is. Op dat ogenblik is er een nieuw lanceervenster, van 3 tot 23 mei, waarin een lancering mogelijk is.

Hale benadrukte wel dat de lancering nog niet officieel is gepland. Eerder had de NASA de maand maart als een mogelijke lanceringsperiode naar voor geschoven. Maar bij Michoud wordt gesteld dat men door de orkaan Katrina ongeveer drie maand achterstand heeft opgelopen.

Niet alleen werd Michoud zelf getroffen door de orkaan, maar ook de schade aan de wegen en woningen van de personeelsleden zorgen op ditogenblik voor een vertraging in de werkzaamheden. Op dit ogenblik zijn 500 werknemers opnieuw aan de slag. Michoud hoopt tegen december weer met 2.500 personeelsleden op volle capaciteit te kunnen draaien.

Anglo-American krijgt volle laag

Mijngigant Anglo American heeft van Zuid-Afrikaanse politici zware kritiek gekregen omdat het bedrijf de arme zwarte meerderheid van het land in de steek zou hebben gelaten. Dochteronderneming De Beers probeert een herstructurering van de diamantsector af te wentelen.

Anglo American bezit 45 procent van de aandelen van De Beers, de grootste diamantproducent van de wereld. De Beers heeft de Zuid-Afrikaanse overheid de helft van zijn locale verkoopsactiviteiten aangeboden. Daarmee hoopt het bedrijf een dreigende herstructurering van de sector te kunnen afwentelen.

Door een herstructurering zou de Zuid-Afrikaanse regering willen bereiken dat de juwelenproductie en diamantbewerking meer ter plaatse zou gebeuren en meer in handen zou komen van de zwarte bevolking.

Woordvoerders van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij African National Congress (ANC) verweet Anglo American dat het bedrijf zijn zakken vulde ten koste van de arme bevolking. "Waarom is Anglo American tegen de nieuwe wet?" wierp Christopher Molefe, lid van eenparlementaire mineralencommissie, op. "Het bedrijf heeft honderd jaar lang niets gedaan om de zwarte bevolking op te leiden."

Molefe stelde daarbij dat Anglo American alleen maar aan zichzelf denkt en zijn positie wil behouden. "Zewillen mijnen sluiten en besparen op personeel," voerde hij aan. "Waarom wordt de zwarte bevolking gegijzeld?"

Anglo American stelde dat de plannen om een staatsbedrijf op te richten voor de diamanthandel en een uitvoertaks van 15 procent de sector zware schade zou toebrengen en zou kunnen leiden tot het opdoeken van de Diamond Trading Company, de verkoopstak van De Beers. Het bedrijf stelde dat minder lucratieve mijnen gesloten zouden worden, wat zou leiden tot een grotere werkloosheid.

Godfrey Gomwe, directeur van Anglo American South Africa, wierp echter op dat het concern erg met Zuid-Afrika is begaan en een grote bijdrage heeft geleverd tot het transformatie-proces. "We hebben hier meer dan 122.000 personeelsleden," benadrukte hij. "Bovendien doen we hier voor 17 miljoen rand zaken metzwarte bedrijven."

De Beers stelde de regering te ondersteunen in haar pogingen om kleine diamantbewerkers te stimuleren. "Maar dat kan best via gevestigde kanalen," aldus het bedrijf. Daarom werd aan de Zuid-Afrikaanse regeringde helft van Diamdel, de locale verkoopstak van de diamantproducent, aangeboden.

Tot op dit ogenblik transfereert De Beers haar complete productie in landen als Zuid-Afrika en Botswana naar Londen, waar de Diamond Trading Companyde diamanten verdeelt over verschillende bewerkers en handelaars over de hele wereld.

Langs Diamdel bevoorraadt het concern echter ook 111 kleine en middelgrote Zuid-Afrikaanse bedrijven. Diamdel haalde vorig jaar een omzet van 71,6 miljoen dollar. De Beers zou ook bereid zijn om een aantal activiteiten - het mixen van haar diamantvoorraden - over te brengen naar Zuid-Afrika.

Latijns-America moet corruptie bestrijden

Indien Latijns-Amerika echt de weg van de democratie opwil, moet er dringend werk gemaakt worden van de strijd tegen corruptie en armoede. Die boodschap gaf Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, mee aan de deelnemers aan de Iberisch-Amerikaanse top in het Spaanse Salamanca.

"Wanneer men de armoede wil uitroeien, moet er strijd geleverd worden tegen corruptie en moeten transparantie en goed regeren gepromoot worden," stipt Annan aan. Maar de secretaris-generaal zag in Latijns-Amerika ook een opvallende verspreiding van democratische regeringen.

"Eens de democratie vaste grond heeft verworven, verhogen ook de investeringen in welzijn en gaat ook de ontwikkeling van de bevolking erop vooruit," zei hij nog. Maar Kofi Annan wees erop dat er op het continent nog altijd een koppige weerstand is van verregaande ongelijkheid en uitsluiting."

Annan vroeg dan ook speciale inspanningen ten voordele van etnische groepen. Die maken immers een belangrijk gedeelte van de bevolking van verscheidene Latijns-Amerikaanse landen uit, zoals Bolivië en Peru. De VN-topman liet verstaan dat die groepen niet altijd de gelegenheid krijgen om echt aan bod te komen.

Volgens officiële cijfers telt Latijns-Amerika nog altijd 120 miljoen extreem armen, terwijl nog eens 222 miljoen anderen er niet in slagen boven de armoedegrens uit te komen.

Canada zoekt immigranten

Canada is dringend op zoek naar immigranten. Zij moeten immers voor vervanging zorgen voor de generatie werknemers die op het punt staat met pensioen te gaan. Dat stelt Pierre Pettigrew, Canadees minister van buitenlandse zaken.

Pettigrew stelde dat het land niet alleen nieuwe arbeidskrachten nodig heeft om de Canadese economie te laten draaien, maar ook meer inwoners om de zware infrastructuur, zoals wegen en bruggen, te betalen.

"Dit is een groot land, groter dan de Verenigde Staten," merkte hij op. "Indien we met 40 miljoen Canadezen zouden zijn, zouden we de financiële lasten van de infrastructuur beter kunnen dragen." Op dit ogenblik heeft Canada een bevolking van net geen 32 miljoen inwoners.

De Canadese minister voegde er aan toe dat Canada altijd een land van immigranten is geweest en dat in de toekomst zou moeten blijven. De bevolking is het voorbije decennium echter amper met 3 miljoen mensen aangegroeid. De regering wil nu een project ontwikkelen om vanaf het volgende decennium jaarlijks 320.000 hooggeschoolde immigranten op te nemen.

Bedrijfsleiding schuldig aan stress


De bedrijfsleiding doet niet voldoende om stress op de werkvloer te bestrijden. Dat blijkt uit een recent Brits onderzoek. Maar in vele gevallen kan volgens de Britse onderzoeker James Rieley met een beschuldigende vinger gewezen worden naar de bedrijfsleiders.

"Het zijn dikwijls de meest gemotiveerde werknemers die gestresseerd raken," stelt dokter James Rieley in de Britse krant The Telegraph. "Het probleem is dat ze bezorgd zijn om het bedrijf, maar niet in staat worden gesteld zich volledig in te zetten om het bedrijf te helpen."

De problemen zijn volgens James Rieley heel uiteenlopen. "Werknemers hebben dikwijls het gevoel dat ze niet de vaardigheden hebben om de taken uit te voeren die van hen verlangd worden," voert hij aan. "Maar dikwijls worden in
de loop van projecten ook beloofde budgetten grondig teruggeschroefd."

Bovendien blijkt er van teamwork tussen de verschillende afdelingen meestal geen sprake te zijn. "Maar de bedrijfsleiding blijkt ook zo gericht te zijn op het invoeren van nieuwe projecten, dat ze pas gestarte initiatieven geen kans geven om zich te ontplooien," merkt hij op. Rieley vindt het opmerkelijk dat bedrijfsleiders met exacte dezelfde klachten komen.

Maar dit laatste verklaart volgens hem meteen waarom werkgevers er niet in slagen het stress-probleem aan te pakken. "Ze zijn immers extreem gericht op resultaten," merkt hij op. "Een probleem wordt niet opgelost door het personeel te vertellen dat er harden moet gewerkt worden."

Rieley stelt dat het management zou moeten achterhalen of het belangrijker is dat het werk zo snel mogelijk klaar is of ervoor te zorgen dat het personeel ook op termijn al het werk zal aankunnen. "Bedrijfsleiders moeten afstappen van die korte termijnvisie," benadrukt hij. "Ze moeten ervoor zorgen dat ze zelf voldoende talent hebben om het personeel beter te
motiveren."

Opleiding van het personeel is daarbij volgens Rieley van cruciaal belang. "Dat mag ook niet opgeofferd worden aan kostenbesparingen," waarschuwt hij. "Indien budget-managers de hele tijd aan besparingen denken, zijn ze een voorbeeld van slecht management."

Bovendien stelt Rieley dat de meeste bedrijven niet gericht zijn op teamwork. "De meeste werknemers zijn voorstanders van teamwork, maar de verschillende afdelingen worden al te dikwijls tegen elkaar uitgespeeld," voert hij aan. "De meeste beloningen zijn dan ook veel te dikwijls louter gericht op het individu."

Daarnaast merkt Rieley op dat het ook demotiverend werkt wanneer projecten voortijdig worden stopgezet. "Het management moeten duidelijk tonen even sterk achter een project te staan dan de werknemers," stelt hij. "Bovendien
moeten voorwaarden gecreëerd worden waardoor het werk ook daadwerkelijk kan uitgevoerd worden."

Met dergelijke klachten is het volgens Rieley niet verwonderlijk dat vele gemotiveerde werknemers gestresseerd raken. "Indien managers echt meer willen halen uit hun personeel, zouden ze in de spiegel moeten kijken en zich afvragen wat zijzelf kunnen bijdragen aan het verbeteren van de situatie," besluit hij.

Economie in de media

In Shanghai neemt teambaas Peter Sauber na 36 jaar afscheid van de autosport. Dan rijdt zijn team immers zijn laatste Formule 1-wedstrijd. De Sauber-stal betwistte 215 F1-wedstrijden, maar boekte geen enkele zege. Na dertien jaar teamchef en 36 jaar in de autosport zegt de 62-jarige Zwitser zijn passie in Shanghai vaarwel. Sauber verkocht zijn firma aan BMW, voor ongeveer 100 miljoen euro.



Op 1 januari verdwijnt de naam Sauber definitief uit de Formule 1. "Ik maak mijn bureau eind december leeg. In januari zal ik er wel achterkomen dat ik iets mis. De mensen van de firma, het circus van de Formule 1." Sauber hield donderdag een afscheidsdiner in Shanghai. Sauber bracht veel talenten voort. Bijvoorbeeld Heinz-Harald Frentzen, Nick Heidfeld en Kimi Raikkonen leerden bij de Zwitser het vak van de Formule 1. De renstal won weliswaar nooit op het hoogste platform van de autosport, in andere disciplines waren er wel degelijk successen. Sauber won bijvoorbeeld de 24 uur van Le Mans.

Canada zal niet aarzelen zijn olie-export te verleggen van de Verenigde Staten naar China als de Amerikaanse autoriteiten de afspraken over de onderlinge handel blijven negeren. Daarmee heeft de Canadese premier Paul Martin gedreigd in een vrijdag gepubliceerd interview met de krant La Presse. Canada ergert zich vooral aan de weigering van de VS om 4 miljard dollar aan invoerrechten op hout terug te betalen, waarvan bindend is bepaald dat die in strijd zijn met de onderlinge handelsovereenkomst. Premier Martin gaf te verstaan dat Canada voor het eerst in zijn geschiedenis meer opties heeft en zijn afhankelijkheid van de handel met de VS kan verminderen. "Eerst verkochten we alles aan Groot-Brittannië en later alles aan de VS." Premier Martin heeft sinds zijn aantreden begin 2004 prioriteit gegeven aan het ontwikkelen van handelsbetrekkingen met China en India.

De videotheekketens Movie MAX en FILMstation gaan hun activiteiten samenvoegen als antwoord op het krimpen van de markt en de concurrentie van piraten die illegaal films downloaden. "Steeds minder mensen gaan naar de videotheek en er zweven steeds meer illegale kopieën van dvd's op internet," aldus een woordvoerder van Movie MAX. De nieuwe combinatie, die verder gaat onder de naam Movie MAX, heeft in Nederland 210 vestigingen en in België 75 ontstaat een videothekenorganisatie die volgens Movie MAX marktleider is in de Benelux. Volgens een woordvoerder van Stichting Brein, die tegen piraterij strijdt, gingen er vorig jaar 5,6 miljoen illegale filmschijfjes rond in Nederland met een marktwaarde van 33,5 miljoen euro. Dat is exclusief illegale bestanden die van internet zijn afgehaald. "Schrikbarende aantallen," aldus een woordvoerder van Brein. Het overgrote deel van de piraten werkt vanuit huis. Het zijn mensen die van internet een film downloaden en deze voor zichzelf en enkele anderen branden.

Een ICT-bedrijf uit Groningen, in het noorden van Nederland, dat veel moeite heeft met het invullen van vacatures, gaat sollicitanten voor een gesprek betalen. Het bedrijf Wisdom heeft op korte termijn tien ervaren programmeurs nodig. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Om mensen te stimuleren op gesprek te komen, staat er bij het sollicitatiegesprek een grote klok en krijgt de gegadigde een vergoeding voor iedere minuut van het gesprek. Volgens directeur Schoenmakers van Wisdom is de dip in de ICT-branche van enkele jaren geleden weer helemaal voorbij. Het bedrijf heeft dit jaar negen medewerkers aangenomen maar kent een dusdanige groei dat het opnieuw dringend verlegen zit om personeel. Het gaat om senior IT-specialisten, ervaren Java- en Microsoft.net-programmeurs. Het lukt het bedrijf maar niet vacatures op de traditionele manier in te vullen. Wisdom zal sollicitanten die in het profiel passen, 5 euro betalen voor elke minuut dat het gesprek duurt. Het is voor het uit te betalen bedrag niet van belang of de sollicitant uiteindelijk wordt aangenomen of afgewezen.

Elektronicaconcern Philips heeft in Chili een partij van 9000 scheerapparaten laten vernietigen. De scheerapparaten met de naam Princeshave waren Chinese imitaties van de bekende Philishave. De imitaties waren via internet en op straat te koop. De partij van 3,5 ton werd onder toeziend oog van Chileense autoriteiten door een wals platgewalst. Een woordvoerder van Philips zei dat het bedrijf met deze actie vooral de consument wil beschermen. De imitatie-scheerapparaten ontbrak het aan diverse veiligheidsmechanismen. Zo was de beschermkap van het apparaat van plastic gemaakt, waardoor die makkelijk stuk kon gaan. Volgens de woordvoerder ging het niet om een imitatie van het scheersysteem van Philips, maar wel van de vorm van de Philishave, waardoor consumenten gemakkelijk konden worden misleid. De partij scheerapparaten uit China is het Zuid-Amerikaanse land op legale wijze binnengekomen. Huishoudelijke producten kunnen in Chili legaal worden ingevoerd zonder certificaat. Pas wanneer de producten worden verhandeld is een certificaat vereist.

De Britse Hilton Group gaat zijn hotels wellicht verkopen. Het bedrijf voert daarover onderhandelingen met naamgenoot Hilton Hotels uit de Verenigde Staten. De waarde van de hotelactiviteiten van Hilton Group wordt door analisten geschat op 5,3 miljard euro. Hilton Group bevestigde vrijdag dat Hilton Hotels belangstelling heeft. Tot 1964 vormden deze bedrijven een geheel. In dat jaar kwam er een splitsing tot stand, waarbij Hilton Hotels de Amerikaanse hotels bleef runnen en Hilton Group de hotels in het buitenland, inclusief Groot-Brittannië. Hilton Group telt nu vierhonderd hotels in meer dan tachtig landen. Hilton Hotels is eigenaar van 2300 hotels. De twee bedrijven werken overigens al samen op het gebied van marketing en reserveringen. Hilton Group is ook eigenaar van het Britse gokbedrijf Ladbrokes, dat 60 procent van de operationele winst genereert. Na de eventuele verkoop van de hotels zal het zich daarop gaan concentreren. Op de beurs in Londen werd enthousiast gereageerd op het bericht over de eventuele hotelverkoop. Het aandeel Hilton Group noteerde meer dan 13 procent winst.

Vanaf het ruimtevaartcentrum Kourou in Frans Guiana is donderdagavond een Ariane-raket gelanceerd met een satelliet van het Franse leger en een Amerikaanse telecommunicatiesatelliet aan boord. De lancering was eigenlijk gepland voor eind september, maar moest toen door technische problemen worden uitgesteld. Later dit jaar wil Arianespace, de commerciële tak van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, nog twee raketten van het type Ariane-5 lanceren.

De vroegere Russische oliemagnaat Michaïl Chodorkovski moet zijn gevangenisstraf waarschijnlijk uitzitten in een strafkamp bij de stad Engels aan de rivier de Wolga. De ex-topman van olieconcern Yukos zou woensdag in kamp nummer 13 in de regio Saratov, ongeveer 720 kilometer ten zuidoosten van Moskou, zijn aangekomen. De kampautoriteiten in Saratov hebben echter tegen tegengesproken dat Chodorkovski daar nu verblijft. Chodorkovski werd eind september veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking en fraude. Zijn zakenpartner Platon Lebedev kreeg dezelfde straf opgelegd. Maandag kregen de advocaten van Chodorkovski en Lebedev te horen dat hun cliënten weg waren uit de gevangenissen in Moskou waar zij in voorarrest zaten, en op transport waren gezet. Zowel de advocaten als de familie van de twee krijgen pas zekerheid over de plaats waar de veroordeelden hun straf moeten uitzitten als zij op hun definitieve verblijfplaats zijn aangekomen. Over het lot van Lebedev is vrijdag al enige duidelijkheid gekomen. Hij is volgens gegevens van de Russische justitie overgebracht naar een strafkamp bij het dorp Charp in de regio Jamalo Nenetski, in het uiterste noorden van Rusland.

Friday, October 14, 2005

Blinden woest op Ryanair

Een groep blinden en slechtzienden eisen een forse schadevergoeding van de vliegtuigmaatschappij Ryanair. De groep had een vliegtuigreis gepland naar Italië, maar werd voor het vertrek gevraagd het vliegtuig te verlaten. Volgens Ryanair zouden er teveel gehandicapten aan boord zijn geweest.



De groep telde negen blinden en slechtzienden. Een woordvoerder van Ryanair beklemtoonde het incident te betreuren, maar voegde er aan toe dat negen gehandicapte personen per vlucht het absolute maximum is dat kan toegelaten worden. "Die regel werd ingevoerd voor de veiligheid van de passagiers," aldus Ryanair. "Alleen op die manier kunnen de betrokkenen door het personeel bij een noodgeval individueel geholpen worden."

De woordvoerder stelde dat aan de groep gevraagd werd om een latere vlucht te nemen, aangezien men de maatschappij vooraf niet op de hoogte had gesteld van de handicap van de passagiers. "Bovendien waren er al drie gehandicapte passagiers aan boord," benadrukte hij.

Reisorganisator Katherine Hurst stelde echter dat ze Ryanair op 20 januari had gebeld om te controleren of er geen reisbeperkingen waren voor de groep blinden. Bij het boeken van de vlucht zou er daarop geen enkele opmerking zijn gemaakt. Ze voegde er aan toe dat de groep bovendien ook nog drie begeleiders omvatte.

De blinden stelden dat ze zich in het openbaar vernederd hadden gevoeld. Eén van de deelnemers gaf daarop haar vakantie op en keerde naar huis terug. De anderen werden verdeeld over twee vliegtuigen ensommigen moesten de nacht op de luchthaven van Stansted doorbrengen.

"Ryanair wil absolute minimumprijzen handhaven, maar daar staan heel wat beperkingen tegenover," vertelde David Gillingwater, docent luchtvaart aan de Loughborough University, aan de BBC. "Iedereen die niet beantwoordt aan het beeld van de gewone passagier, magmoeilijkheden verwachten." Gillingwater voegde er aan toe dat Ryanair een privébedrijf is en dus zijn eigen voorwaarden kan opleggen.

De klagers hebben inmiddels de steun gekregen van het Labour-parlementslid Richard Howitt, voorzitter van de Disability Rights Group van het Britse parlement. "Ryanair heeft hun hele vakantie bedorven," voerde hij aan.

Vorig jaar werd Ryanair veroordeeld omdat het een gehandicapte had laten betalen voor het gebruik van een rolstoel. De man uit Londen had daarbij 18 pond moeten betalen. Uiteindelijk kreeg hij een schadevergoeding toegewezen van 1.300 Britse pond.

Manchester United begraaft casino

Het bestuur van de Engelse voetbalclub Manchester United heeft zijn plannen voor de bouw van een casino opgegeven. De club besliste de gelden die daarvoor voorzien waren, op een andere manier te investeren.

Samen met de Amerikaanse gokgigant Las Vegas Sands had Manchester United plannen uitgewerkt om op terreinen naast het Old Traffordstadion een luxueus vijfsterren-hotel te bouwen. Dat zou onder meer restaurants, een fitness-club en een casino omvatten.

De stad Blackpool heeft echter de grootste kans om de enige licentie te krijgen voor een Brits supercasino. De voetbalclub uit Manchester besefte daarmee dat het lang zou duren vooraleer een goktoelating zou worden verstrekt.

Het feit dat de casino-plannen mogelijk op de lange baan zouden moeten worden geschoven, besliste de club de financiële middelen daarvoor niet langer te reserveren. De gelden zouden gebruikt worden voor alternatieve projecten.

Sterkere positie vrouwen bestrijdt armoede


Bestrijding van armoede is onmogelijk zonder de positie van vrouwen te verbeteren. Dat merkt het United Nations Populations Funds (UNFPA) op in zijn jaarrapport 'De Belofte van Gelijkheid'. Daarbij wordt opgemerkt dat gender-apartheid de pogingen ondermijnt van de Verenigde Naties om de armoede in de wereld in 2015 te halveren.

"De wereldleiders kunnen pas een eind maken aan de armoede als ze ook een eind maken aan de discriminatie van vrouwen," benadrukte UNFPA-directeur Thoraya Obaid bij de presentatie van het rapport. "Armoede kan geen geschiedenis worden zonder dat we een eind maken aan het geweld tegen vrouwen en meisjes."

Het UNFPA stelt dat het stoppen van gender-apartheid niet alleen een kwestie is van mensenrechten, maar ook van verstandig economisch en sociaal beleid. "De meeste van de millenniumdoelen hangen samen met de maatschappelijke status van vrouwen," aldus de organisatie. "Verbetering van hun positie leidt tot economische groei."

Zo wordt er op gewezen dat beter onderwijs voor meisjes hun gezondheid en economische prestaties verbetert, maar op termijn ook die van hun man en kinderen." Onderzoek in Kenia wees immers uit dat in gebieden waar vrouwen evenveel onderwijs genieten als mannen, de landbouwopbrengsten 22 procent zijn gestegen."

Een betere positie van de vrouw in economie, politiek en onderwijs levert volgens het UNFPA een snelle winst op. "Het leidt immers tot economische groei, kleinere gezinnen, gezondere en slimmere kinderen, minder aids en minder laakbare traditionele praktijken, zoals eerwraak, genitale verminking en het doden van pasgeborenen," voert de organisatie aan. "Vrouwen investeren bovendien meer in de behoeften van het gezin."

De kosten van gender-discriminatie zijn volgens de organisatie het hoogst in arme landen en bevolkingsgroepen. "De ongelijkheid dringt door op allerlei gebieden," wordt er opgemerkt. "Van de welgestelde vrouwen in Guatemala bijvoorbeeld gebruikt zestig procent voorbehoedsmiddelen, van de armsten slechts vijf procent."

Het UNFPA benadrukt daarbij het belang van reproductieve gezondheid, namelijk alles wat samenhangt met het krijgen van kinderen. "Goede voorlichting, beschikbaarheid van zorg en voorbehoedsmiddelen en keuzevrijheid voor de vrouw verminderen de sterfte onder jonge moeders en zuigelingen," merkt de organisatie op. Een goede reproductieve gezondheid leidt ook tot kleinere gezinnen. Hoe kleiner het gezin, hoe sterker de maatschappelijke en economische positie van de vrouw."

In Afrika en sommige gebieden van Azië is de reproductieve gezondheid van vrouwenvolgens het UNFPA nog altijd zeer slecht. "Problemen op dit vlak veroorzaken wereldwijd de hoogste sterftes onder vrouwen," wordt er opgemerkt. "Een groot gedeelte daarvan kan echter relatief gemakkelijk worden vermeden. Zo heeft 99 procent van alle sterfgevallen in het kraambed plaats in ontwikkelingslanden."

Ieren doven hun sigaret

In Ierland is het aantal rokers gedaald tot minder dan een kwart. Dat zou onder meer te danken zijn aan het rookverbod op de werkvloer, in restaurants en bars, dat vorig jaar inging. In 1998 rookte bijna één derde van de Ieren. Nu wil men ook het rookgedrag van jongeren aanpakken.



"De rookvrije werkplaats heeft al bijgedragen tot de volksgezondheid," benadrukte Michael Boland, voorzitter van het Ierse Office of Tobacco Control (OTC). "Ierland heeft op dit vlak een leidinggevende positie ingenomen, met vijf andere EU-landen in zijn kielzog."

Het rookverbod op het werk werd door de Ierse regering ingevoerd in maart 2004. Daarmee haalde het land een wereldprimeur. Sindsdien hebben ook Noorwegen en Italië gelijkaardige maatregelen genomen. Ook Engeland overweegt om tegen 2008 een rookverbod op het werk in te voeren.

Volgens het OTC volgt 94 procent van de 34.957 onderzochte bedrijven het rookverbod. Ondernemingen die de wet overtreden, riskeren een boete van 3.000 euro. In totaal zouden er onder meer daardoor nog 24 procent Ieren roken, tegenover 31 procent in 1998. Het OTC voegde er aan toe dat de maatregel geen enkele economische impact heeft gehad op de horeca-sector.

De omzet van de Ierse bars zou volgens officiële cijfers zelfs met 5,8 procent gestegen zijn tegenover vorig jaar. Maar anderen wijzen erop dat de omzet de voorbije vier jaar met 9 procent is gedaald. Volgens de Vintners' Federation of Ireland zouden de verkoopcijfers van sommige pubs in het jaar na het rookverbod met 30 procent zijn gedaald.

Het OTO wil dat de Ierse regering de tabakstaks gevoelig verhoogt, zodat het rookgedrag van jongeren zou aangepakt kunnen worden. Ongeveer 20 procent van de Ierse jongeren zouden volgens de organisatie roken. "Jongeren kunnen zich sigaretten financieel gemakkelijk veroorloven," aldus een woordvoerder. "Dat moeten we dringend aanpakken."

Fair trade belangrijker dan hulpprojecten

Afrika moet vooral werken aan een vrijhandel voor landbouwproducten. Dat is volgens David Triesman, Brits minister voor Afrikaanse zaken, belangrijker om de Afrikaanse armoede te bestrijden dan het opdrijven van hulp. Hij hoopte dat daarover tijdens de WTO-vergadering in december een overeenkomst gesloten zou kunnen worden.

Triesman benadrukte dat een fair trade-overeenkomst op de vergadering van de World Trade Organisation in december de Afrikaanse groeivooruitzichten zou kunnen stimuleren. Hij voegde er aan toe dat Groot-Brittannië bij de rijkste landen (G8) zou blijven aansturen op het verhogen van de hulp, maar voegde er aan toe dat dit niet voldoende is om de Afrikaanse economie te lanceren.


"De inspanningen van de G8 zullen slechts een fractie betekenen van wat fair trade kan realiseren," vertelde Triesman tegen de deelnemers aan het Africa Investment Forum. "Fair trade moet als een prioriteit beschouwd worden," benadrukte hij.

Triesman schaarde zich daarbij aan een plan voor regionaal economisch herstel, ontwikkeld door het New Partnership for Africa's Development (Nepad), waarin Afrikaanse landen zetelen. De organisatie stelde een plan voor met een jaarlijkse investering van 110 miljard dollar in verschillende sectoren, zoals landbouw en gezondheid.

Daarmee wil men de VN-doelstellingen halen om de armoede in de wereld tegen 2015 te halveren. Nepad wil dat donors ten minste één derde van het nodige geld ophoesten. Triesman voerde aan dat een gedeelte van dat geld kon worden
samengebracht door het sneller uitkeren van beloofde financiële hulp.

De African Union voert aan dat de subsidies aan Westerse boeren de Afrikaanse landbouwproducten te duur hebben gemaakt, zodat ze de markten van de geïndustrialiseerde landen niet kunnen bereiken. Triesman benadrukte dat nieuwe Amerikaanse voorstellen om de landbouwsubsidies te beperken een uitweg zouden kunnen bieden op de WTO-vergadering van december in Hong Kong.

Een mislukking in Hong Kong zou volgens Triesman rampzalig zijn. Hij voegde er echter ook aan toe dat Afrikaanse leiders zich ook zouden moeten wapenen tegen de invoer van goedkope Chinese textiel. In vele Afrikaanse landen zou de locale textielindustrie door de Chinese import nagenoeg zijn lamgeslagen.

Faam Agnelli-familie tanende


De Italiaanse autodynastie Agnelli (Fiat) werd op het Zuid-Europese schiereiland quasi als koningen behandeld. Maar de reputatie is zwaar aan het wankelen. Een aanzet werd al gevormd door de povere cijfers van het Italiaanse automerk, maar nu heeft kleinzoon Lapo Elkann daar nog een saus van schandalen over gegoten.

Fiat-patriarch Gianni Agnelli werd door het publiek en de pers altijd bewonderd, ondanks zijn playboy-achtige manieren en ondeugden. Wanneer er toch iets uit de hand dreigde te lopen, reageerden de media meestal vergoeilijkend. Maar dat lijkt nu niet langer op te gaan.

Lapo Elkann, kleinzoon van Gianni Agnelli, werd enkele dagen geleden immers naar een ziekenhuis overgebracht nadat hij een overdosis drugs zou genomen hebben in de woning van een travestie. Dat heeft hem tot een spotfiguur gemaakt in kranten, websites en satirische televisieprogramma's, waarbij geen details worden verhuld over zijn nachtelijke avonturen met drie travesties.

Fiat ontkende eerst het drugsgebruik, maar kon dat niet blijven volhouden nadat de berichten over de hospitalisatie werden bevestigd. "Nu laten de Italianen de Agnelli's vallen," vertelde Alan Friedman, die een biografie schreef over Gianni Agnelli, aan het persbureau Reuters.

Elkann (28) kreeg zijn eerste job bij de gewezen Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger. De Agnelli-telg werd maandag in het ziekenhuis opgenomen en kwam daar woensdag weer tot het bewustzijn. In televisieprogramma's werden prompt figuren uit de travestie-scène van Turijn opgevoerd.

Van Elkann werd verwacht dat hij het merkimago van het automerk na de vernietigende verliezen van 2002 zou herstellen. Hij probeerde jonge autobestuurders aan te trekken met feestjes, het sponsoren van een café, een strand en een Jamaicaans bobslee-team en door een Fiat Panda te laten optreden in de James Bond-film 'Casino Royale'.

Fiat-topman Luca di Montezmolo meende dat het schandaal het bedrijf niet zou benadelen. Reuters merkt echter op dat een aantal anonieme twijfelen of Elkann zijn job zal terugkrijgen. "Men kan geen merknaam-manager hebben wiens eigen imago is beschadigd," stelden ze.

Honda Insight zuinigste wagen van Verenigde Staten

De handgeschakelde hybride Honda Insight is uit een onderzoek van het Amerikaanse Environmental Protection Agency en het Amerikaanse ministerie van energie naar voor gekomen als de zuinigste auto op de markt. De tweede plaats was voor de hybride Toyota Prius. De Dodge Ram is de grootste brandstofvreter.



De Honda Insight bleek met één gallon (3,78 liter) brandstof in een stedelijk gebied 60 mijl (96,5 kilometer) ver te komen. Op de snelweg kwam hij zelfs aan 66 mijl. Ook de Prius kwam in de stad uit op 60 mijl, maar haalde op de autostrade slechts 51 mijl.

De derde plaats was voor de Volkswagen Beetle en Golf met dieselmotor. Zij haalden is de stad 37 mijl en op de autostrade 44 mijl. De top vijf wordt rondgemaakt door de Volkswagen Jetta diesel met respectievelijk 36 en 41 mijl en de Ford Escape Hybrid met 36 en 31 mijl.

Honda, Toyota en Volkswagen nemen in de toptien acht plaatsen voor hun rekening. Twee versies van de hybride Ford Escape zijn de enige Amerikaanse wagens bij de tien meest zuinige wagens op de Amerikaanse wegen.

Niet alle constructeurs zetten echter dergelijke voorbeeldige prestaties neer. De Dodge Ram 1500 Pickup met automatische versnellingsbak komt in de stad met één gallon amper 9 mijl verder en zingt het op autostrade welgeteld 3 mijl langer uit. Zijn handgeschakelde broertje rijdt respectievelijk 9 en 15 mijl verder. Andere brandstofvreters zijn de Bentley Arnage (10 en 14 mijl), de Ferrari 612 Scaglietti (10 en 17 mijl) en de Aston Martin V12 Vanquish S (11 en 17 mijl).

Volgens EPA-directeur wordt de lijst samengesteld om consumenten te helpen overwogen keuzes te maken wanneer ze een auto kopen. De Amerikaanse regering wil het gebruik van milieuvriendelijker auto's stimuleren door het verstrekken van informatie en belastingsverlagingen voor hybride modellen.

Maar volgens diverse milieugroeperingen maakt de lijst duidelijk dat de regering en de autoconstructeurs niet voldoende inspanningen doen om de consumenten te helpen beter om te gaan met dure brandstofprijzen.

Economie in de media


Samsung, de grootste fabrikant van geheugenchips voor computers en andere elektronische apparatuur ter wereld, betaalt driehonderd miljoen dollar (250 miljoen euro) boete om een vervolging wegens illegale prijsafspraken af te kopen. Dat heeft het Amerikaanse federale openbaar ministerie donderdag meegedeeld. Het is de op een na hoogste boete in een antitrustzaak in de Verenigde Staten. De schikking vormt het sluitstuk van een drie jaar durend onderzoek naar kartelvorming van de grootste fabrikanten van dram-chips. Eerder betaalden Samsungs eveneens Zuid-Koreaanse rivaal Hynix en het Duitse Infineon al boetes van respectievelijk 185 miljoen dollar (154 miljoen euro) en 160 miljoen dollar (134 miljoen euro). De Amerikaanse justitie opende het onderzoek in 2002, een jaar nadat de prijzen voor geheugenchips ondanks de malaise in de high-techsector begonnen te stijgen. Topman Michael Dell van Dell Computer weet de prijsstijging toen al aan kartelachtig gedrag van de chipfabrikanten.

Onlangs hebben bergbeklimmers nabij de stad Gracac de langste grot van Kroatië ontdekt. De grot, die gelegen is in het Crnopac massief ten zuiden van Gracac, is tot “Šibenik kanaal” gedoopt, naar de stad waar de archeologen die de ontdekking deden vandaan komen. De archeologen waren ter plaatse om een andere recent ontdekte grot nader te onderzoeken, toen zij onverwacht op het Sibenik kanaal stuitten. De grot is 10 tot 35 meter breed en meer dan een kilometer lang. De kans is groot dat de komenden jaren nieuwe ontdekkingen worden gedaan, aangezien een groot gedeelte van de grotten in Kroatië nog niet in kaart is gebracht. Het Šibenik kanaal is op dit moment nog niet opengesteld voor toeristen, maar zeker is dat Kroatië de komende jaren haar aanbod aan dergelijk adventure tourism sterk zal uitbreiden.

Zeker vijfhonderd toeristen zijn donderdag geëvacueerd van Machu Picchu, een bezienswaardigheid in Peru. Ongeveer 1500 mensen zitten nog steeds in de oude Inca-vesting in de Andes. Door modderstromen na hevige regenval zijn de spoorverbindingen van en naar Machu Picchu geblokeerd. De toeristen werden per trein en bus naar de stad Cusco gebracht. De resterende buitenlanders, onder wie veel Amerikanen en Europeanen, worden de komende uren van Machu Picchu gehaald, zei een woordvoerder van de stad Cusco. Het duurt zeker twee dagen voordat de spoorverbindingen in het gebied zijn hersteld. Op sommige plaatsen bedekt een modderkoek van 2 meter de rails. Machu Picchu wordt 'de verloren stad van de Inca's' genoemd en werd in 1911 ontdekt. Volgens archeologen was de op 2560 meter hoogte gelegen stad in de 15e eeuw de verblijfplaats van de grote Inca-keizer Pachacutec. Jaarlijks komen een half miljoen bezoekers naar Machu Picchu.

De Amerikaanse televisieshow van rijkeluisdochter Paris Hilton (24) verdwijnt mogelijk van de buis. De zender Fox zegt geen plek meer te hebben voor de vierde reeks van de realityshow The Simple Life. Volgens Amerikaanse media donderdag reageerde de 24-jarige Hilton niet boos of verdrietig. Ze zou blij zijn meer tijd te hebben voor haar nieuwe album, haar filmprojecten en andere ondernemingen. Fox overweegt de serie met een gewijzigde inhoud bij een andere zender onder te brengen. In The Simple Life werden Hilton en de eveneens steenrijke Nicole Richie, de dochter van popster Lionel Richie, met de harde arbeidswereld geconfronteerd. Hilton verbrak ruim een week geleden haar verloving met de Griekse rederszoon Paris Latsis.

Akzo Nobel gaat twee fabrieken bouwen in China. Voor het project trekt het chemie- en farmacieconcern 15 miljoen euro uit. Dat heeft Akzo Nobel donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een polysulfidenfabriek in Taixing, die in 2007 in gebruik wordt genomen en een papierchemicaliënfabriek in Guangzhou. Deze zal in het vierde kwartaal van 2006 klaar zijn. Polysulfiden vormen het belangrijkste ingrediënt voor de productie van afdichtingsmiddelen. Deze worden gebruikt in de luchtvaartindustrie en bij de vervaardiging van isolerend glas. Akzo Nobel verwacht dat de productie van papier en karton in China in 2010 is verdubbeld.

De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft zich na moeizame gesprekken met de vakbonden akkoord verklaard om voor 65 miljoen euro besparingen door te voeren. Tijdens de onderhandelingsmarathon werd beslist om de besparingen niet door middel van loonsverminderingen, maar wel door het bewerkstelligen van een efficiëntere organisatie door te voeren. Alitalia-topman Giancarlo Cimoli zal de afspraken nu aan de raad van bestuur voorleggen. Commentatoren in Rome spreken alvast van een overwinning voor de vakbonden. Cimoli had de vakbonden eerder opgeroepen om bij te dragen tot de sanering van het bedrijf. Hij moet binnenkort een herstelplan van ongeveer 550 miljoen euro voorleggen, waarvan het grootste deel dient om de gestegen brandstofprijzen te dekken. De Italiaanse regering trad Alitalia onlangs tegemoet met een hulppakket van 80 miljoen euro.

In september steeg de verkoop van nieuwe wagens in Europa met 1,9 procent. Dat is al de derde stijging in de voorbije vier maanden. De stijging kan vooral verklaard worden door het feit dat consumenten in Duitsland en Frankrijk ingegaan zijn op kortingen. De autobouwers Toyota en Volkswagen zagen hun marktaandeel stijgen. In september steeg het aantal verkochte wagens tot 1,44 miljoen stuks, tegenover 1,41 miljoen wagens in september 2004. Tijdens de eerste negen maanden van het jaar daalde het aantal verkochte wagens met 0,1 procent tot 11,8 miljoen verkochte eenheden. Volkswagen, de grootste Europese autobouwer, verkocht in september 265.559 wagens, een stijging van 6,3 procent. Audi verkocht 4,8 procent meer wagens, bij Skoda bedroeg de stijging 2,1 procent. Volkswagen zag zijn marktaandeel in september stijgen tot 18,5 procent tegenover 17,7 procent een jaar ervoor. Autobouwer Toyota zag zijn verkoop in september stijgen met 3,2 procent tot 74.237 wagens, waardoor het marktaandeel steeg van 5,1 naar 5,2 procent.

Phillip Bennett, voormalig voorzitter en afgevaardigd bestuurder van het Amerikaanse beurshuis Refco, is woensdag door de gerechtelijke autoriteiten aangehouden voor beursfraude. Hij wordt er voorts van verdacht nog een persoonlijke schuld te hebben van 430 miljoen dollar tegenover Refco. Bennett werd gearresteerd omdat er aanwijzingen waren dat hij naar Europa zou vluchten. Volgens de openbaar aanklager verborg de 57-jarige Bennett de afgelopen drie jaren "honderden miljoenen dollars voor investeerders en beursautoriteiten. Dat bedrag was een van Bennetts eigen vennootschappen schuldig aan Refco". Door de transacties verborgen te houden was Refco op papier financieel gezonder dan het in realiteit was. Grote zakenbanken als Crédit Suisse First Boston hadden de beursgang van het bedrijf in augustus mee voorbereid. Bennett verkocht bij de beursgang 5 procent van de aandelen voor ruim 116 miljoen dollar.

De tropische storm Stan heeft in Centraal-Amerika niet alleen 2180 levens geëist en duizenden dakloos gemaakt, ook de drugshandel is getroffen. De politie meldde donderdag dat 300 hectare papaver is verwoest. Uit papaver wordt opium gemaakt. "Naast de schade aan de papaveroogst, heeft de regen ook de smokkel van cocaïne uit Colombia geraakt. We hebben informatie dat ze er niet in slaagden iets via lucht, land of zee te vervoeren”, zei een woordvoerder van de narcoticabrigade in Guatemala. De Guatemalteekse papavers vormen een belangrijke bron voor de drugsproductie in het nabijgelegen Mexico. Daar wordt van de opium morphine en heroïne gemaakt voor de winstgevende markt in de Verenigde Staten.

Het besluit van een Oostenrijks luxehotel om kinderen onder de twaalf jaar niet meer toe te laten, heeft in het alpenland tot commotie geleid. De autoriteiten spreken over een slecht signaal. De Oostenrijkse organisatie van hoteliers bestempelt de maatregel als uiting van egoïsme en groeiende intolerantie. Het viersterrenhotel Cortisen in St.-Wolfgang bij Salzburg doet kinderen vanaf 1 mei in de ban. Directeur Ballner wil dat volwassenen rust hebben en zich kunnen ontspannen. "Kinderen gedragen zich als terroristen”, aldus de eigenaar. Ballner heeft een keer de notenpasta van de wand moeten bikken nadat een familie op bezoek was geweest, zegt hij in de krant Kronen-Zeitung. Honden blijven wel welkom.

Thursday, October 13, 2005

Amerikaan wil niet onderdoen voor buur

De Amerikaan wil niet onderdoen voor de buren. Dat is volgens het tijdschrift Manager Magazin één van de grote redenen waarom de consumptiedrang in de Verenigde Staten zo hoog ligt. Amper één procent van het inkomen wordt er gespaard. Dat zorgt echter voor een groot tekort op de Amerikaanse betalingsbalans.

"De Amerikanen zijn de grootste consumenten van de wereld," schrijft het tijdschrift Manager Magazin. "In een gemiddeld huishouden gaat 99 procent van het inkomen op aan consumptie-uitgaven. Amper één procent wordt opzij gelegd. Bovendien wordt er heel wat geleend, geleasd en op afbetaling gekocht."

Het magazine merkt op dat de Amerikaanse economie daar volop van profiteert. "Vorig jaar kende die immers een groei van vier procent," aldus het tijdschrift. "Maar ook de rest van de wereld profiteert van die Amerikaanse consumptiedrang. De Verenigde Staten importeren meer goederen dan ze exporteren. Dat tekort op de betalingsbelans jaagt de wereldconjunctuur op."

Manager Magazin merkt op dat een groot gedeelte van de Amerikaanse bevolking naar een bepaald spaardoel streven. "Indien ze dat hebben bereikt, stoppen ze met het opzij leggen van geld," benadrukt het tijdschrift. "De voorbije kwarteeuw hebben de Amerikanen bovendien veel geld verdiend aan de waardestijgingen van aandelen en onroerend goed."

Maar belangrijk is volgens Manager Magazin echter ook dat de Amerikaan niet wil onderdoen voor de buren. Bovendien is er ook het historisch gegroeid optimisme van de arme migranten die op enkele generaties tijd uitgroeiden tot de rijkste industrie van de wereld. "Daardoor durven de Amerikanen relatief vlug financiële risico's nemen," stipt het tijdschrift nog aan.

Rio Tinto vindt Iraans goud

Mijngigant Rio Tinto heeft een belangrijke goudbron ontdekt in Iran. Het Engels-Australische bedrijf stelde dat de Iraanse goudproductie met deze vondst wel eens zou kunnen vervijfvoudigen. Op dit ogenblik produceert Iran 800 kilogram goud per jaar.

John Bartram, exploratie-manager van Rio Tinto in Iran, stelde dat het gebied zich bevindt in Sari Gunayin Koerdistan. De productie zou over drie tot vier jaar kunnen opgestart worden. Op dit ogenblik produceert Iran amper 800 kilogram goud per jaar. De ontdekte voorraad zou dat ten minste met vijf vermenigvuldigen.

Rio Tinto heeft 70 procent in handen van de aandelen van het bedrijf Zar Kuh Mining, die het gebied van Sari Gunay heeft geëxploreerd. Dertig procent is in handen van een Iraans bedrijf. Verwacht wordt dat jaarlijks vier miljoen ton goudhoudende grond zaluitgegraven worden.

De goudproductie zou twaalf tot achttien jaar kunnen duren. De investering in het gebied zou ongeveer 120 miljoen dollar kosten. Over de financiering daarvan kon Rio Tinto echter nog geen details kwijt. Ook in Iran is de overheid veel terughoudender geworden over de exploitatie van natuurlijke rijkdommen. Het Turkse Turkcell zag zijn aandeel in een belangrijk Iraans telefooncontract eerder dit jaar van 70 procent teruggeschroefd worden tot 49 procent.

Bartram stelde echter dat Rio Tinto beveiligd is door een contract met het Iraanse ministerie van industrie.Wanneer Zar Kuh een certificaat heeft gekregen voor het gebied, kan gestart wordt met een haalbaarheidsstudie. Ook Persian Gold en Zarcan International Resources zijn in Iran op zoek naar goud.

Dure olie remt vrachtwagenverkoop


Er moet volgend jaar geen groei worden verwacht op de Europese vrachtwagenmarkt. De hoge olieprijzen zullen volgens MAN, de derde grootste vrachtwagenfabrikant van Europa, immers een negatieve invloed hebben op de vraag. Het bedrijf zelf wil zware besparingen doorvoeren in het personeelsbeleid.

De evoluties van de olieprijzen zijn volgens Anton Weinmann, directeur van de MAN-vrachtwagenafdeling, een groot probleem. Op de European Road Transport Show in Amsterdam stelde hij dat het marktvolume volgend jaar het niveau van 2005 evenaren. Dat betekent dat er ongeveer 350.000 exemplaren zouden worden verkocht. MAN zelf verwacht dit jaar in West-Europa, de belangrijkste markt van het bedrijf, ongeveer 68.000 exemplaren te zullen verkopen.

Het bedrijf wil volgend jaar honderd miljoen euro besparen op zijn personeelskosten. Daarover wordt met de vakbonden onderhandeld, maar die gesprekken hebben volgens Weinmann nog niet tot een overeenkomst geleid. "Indien hier geen overeenkomst wordt bereikt, zullen we misschien onze investeringsplannen moeten herzien," benadrukte hij. "Dan zouden we misschien verplicht zijn om te bekijken of investeringen in Duitsland en Oostenrijk zin hebben."

Amerikaanse olieproductie op WO2-niveau

De Amerikaanse olieproductie is de voorbije maand teruggevallen tot 4,197 miljoen vaten per dag. Dat is het laagste niveau sinds 1943, toen de productie 4,117 miljoen vaten per dag opleverde. Dat heeft de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) bekend gemaakt.

Het is volgens de EIA ook de eerste keer sinds april 1950 dat de Verenigde Staten minder dan 5 miljoen vaten per dag heeft geproduceerd. Het laagterecord is vooral te wijten aan de orkanen die tijdens de laatste week het zuiden van de Verenigde Staten hebben getroffen.

Een belangrijk gedeelte van de Amerikaanse olievoorraden is immers afkomstig uit de Golf van Mexico en lagen op het traject van de orkanen Katrinaen Rita. De productie in het gebied - normaal goed voor een gemiddelde van 1,5 miljoen vaten per dag - viel daardoor enkele tijd nagenoeg stil.

Inco grootste nikkelproducent van wereld?

Nikkelproducent Inco wil 10,6 miljard dollar betalen voor de overname van Falconbridge. Door de samensmelting van de twee Canadese bedrijven zou meteen een nieuwe marktleider ontstaan. Inco staat op dit ogenblik immers op de tweede plaats. Maar ook de concurrentie zou geïnteresseerd zijn.

Falconbridge telt 14.500 werknemers en is één van de grootste producenten van nikkel en zink in de wereld en een grote speler op de markt van koper, zilver en goud. In juni fuseerde het bedrijf met Noranda. Inco telt meer dan 11.000 personeelsleden en heeft in zijn 103-jarig bestaan een aandeel van 20 procent op de wereldwijde nikkelmarkt toegeëigend. Daarmee stond het bedrijf op de tweede plek.

Een aantal analisten vreest echter dat het bod van Inco zou leiden tot een opbieden. Ook zijn Zwitserse rivaal Xstrata, dat al 19 procent van de Falconbridge-aandelen in handen heeft, zou geïnteresseerd zijn om meer in het Canadese bedrijf te investeren. Dat zou volgens de analisten kunnen leiden tot een overdreven overnameprijs.

Wordt Sicilië Italiaans vasteland?

Al eeuwenlang worden er plannen gemaakt om het eiland Sicilië te verbinden met het Italiaanse vasteland. Die oude droom is een stap dichterbij gekomen met de toewijzing van een contract voor het bouwen van een brug aan een internationaal consortium, geleid door het Italiaanse bedrijf Impregilo. Het zou meteen de langste hangbrug van de wereld worden, met een centraal gedeelte van 3,3 kilometer. De twee torens van de brug zouden 383 meter hoog worden.

Impreglio-topman Pietro Ciucci beloofde dat het project ook daadwerkelijk gerealiseerd worden, ondanks protesten uit milieuhoek en opmerkingen van de Italiaanse Groene Partij dat de brug door de mafia als Trojaans paard zou gebruikt worden. Hij stelde dat in de nabije toekomst al begonnen zou worden met de fysieke werken. "Dan zal alle scepticisme voorgoed zijn weggevaagd."

Met het project is een bedrag gemoeid van 3,88 miljard euro. Het wordt volgens het persbureau Reuters het meest complexe bouwproject uit de Italiaanse geschiedenis. Volgend jaar zou al begonnen worden met de werken. De brug zou klaar moeten zijn in 2012, maar vele critici vrezen dat het mega-project nooit echt gerealiseerd zal worden. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi stelde dat de brug cruciaal is voor Zuid-Italië, dat geconfronterd wordt met een verschrikkelijke infrastructuur en een hoge werkloosheid. Het project zou ongeveer 40.000 jobs creëren.

Tegenstanders stellen echter dat het geld beter besteed zou worden aan het verbeteren van de wegen, spoorlijnen, scholen en ziekenhuizen van de regio. De centrum-linkse oppositie heeft al bekend gemaakt het project te zullen schrappen indien de verkiezingen van volgend jaar die partij aan de macht zal brengen, zoals op dit ogenblik wordt vooropgesteld. Volgens de Italiaanse Groene Partij zal de brug een afgrijselijk gezicht zijn en dat de bouwwerken mafiosi vanuit het hele land zal aantrekken. Ciucci stelde echter dat het bedrijf samenwerkt met de politie en het gerecht om dat te beletten.

Al in de Romeinse tijd werd er geopperd om Sicilië aan Italië vast te maken. Sindsdien is het onderwerp geregeld opnieuw verschenen op de politieke agenda van de Italiaanse politiek. Tot nu toe moeten reizigers een ferry nemen om de Straat van Messina over te steken. De duur van die oversteek kan uitlopen tot twee uur. De brug wordt zestig meter breed en heeft tien rijstroken. De brug zou een capaciteit hebben van 6.000 auto's per uur en 200 treinen per dag.

Voorstanders stellen dat de brug het commerciële en toeristische transport in Zuid-Italië en Sicilië zal bevorderen en de economie van het eiland zal ondersteunen. Milieugroepen merken echter op dat de brug gevaar zou kunnen opleveren, aangezien ze zich situeert in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen. Messina werd in 1908 door een aardbeving verwoest. Daarbij vielen 87.000 doden. Maar architecten stellen dat de brug bestand zal zijn tegen zware aardbevingen.

Spammers buigen voor strengere wet


De Verenigde Staten blijven nog altijd de spam-kampioen van de wereld, maar de Amerikaanse computers versturen toch minder junkberichten dan één jaar geleden. Dat meldt het computer-beveiligingsbedrijf Sophos. De verzender kan daarentegen meer teruggevonden worden in China en Zuid-Korea.

Volgens Sophos is ongeveer 26 procent van het wereldwijde spamverkeer afkomstig uit de Verenigde Staten. Vorig jaar was dat echter nog 41,5 procent. Zuid-Korea komt met bijna 20 procent op de tweede plaats, maar dat is een groei met 8 procent. Het spamaandeel van China groeide van 9 tot 16 procent.

Volgens Sophos is de evolutie in de Verenigde Staten grotendeels te wijten aan de strijd die de regering heeft aangebonden met de verzenders van frauduleuze e-mails, dankzij het uitspreken van effectieve gevangenisstraffen, een striktere wetgeving en een betere beveiliging. "Dat heeft beruchte spammers uit de markt gehouden of hen verplicht naar andere oorden uit te wijken," stipt Sophos-consulent Graham Cluley aan.

Sophos stelde dat strengere wetten ook resultaten opleveren in Canada, dat zijn aandeel op de internationale spammarkt zag dalen van 7 naar 2,5 procent. "Maar er moet gevreesd worden dat spammers zich steeds meer zullen richten op spyware en phishing," waarschuwt het bedrijf.

Meer dan 60 procent van de spam-berichten is volgens Sophos trouwens afkomstig van zombie-computers, die door een virus of andere code zijn gekraakt en zonder medeweten van hun eigenaars junkberichten doorsturen. "Daardoor kunnen de schuldigen zich in een ander land ophouden dan in het gebied waar ze de onwetende computer misbruiken," aldus nog Sophos.

EBRD bezorgd om Sakhalin-project

Siberische Sakhalin-project, waar naar gas geboord zou worden. De EBRD zou vooral vragen hebben bij de mogelijke effecten op de zalmtrek en de risico's voor walvissen en de visrijke Aniva-baai ten zuiden van het eiland Sakhalin.

Sakhalin Energy Investment is eigendom van Shell, dat 55 procent van de aandelen in bezit heeft, Mitsui (25 procent) en Mitsubishi (20 procent). Het consortium bereidt een megaproject voor dat een van de grootste gasinstallaties met pijpleidingen ter wereld moet worden. Shell en zijn partners voeren gesprekken om een lening van vijf miljard
dollar los te krijgen bij internationale publieke geldverschaffers, waarvan de EBRD slechts een klein deel voor zijn rekening zou nemen.

De EBRD-woordvoerder zei dat de bank hoopt eind dit jaar een besluit te nemen over het al dan niet voldoen aan de milieurichtlijnen. Indien de bank groen licht geeft, volgt er nog een periode van 120 dagen voor inwinnen van advies. Het afsluiten van een financiering is dit jaar al eens uitgesteld. Gehoopt wordt nu dat de financiering in
het eerste kwartaal van 2006 rond komt.

EBRD-president Jean Lemierre had rond het project in Londen een ontmoeting met een aantal organisaties om de effecten van het Sakhalin-project te bespreken. Volgens een EBRD-woordvoerder is het normaal dat een dergelijk groot project zorgen met zich meebrengt die bekeken moeten worden, maar hij benadrukte tegelijk dat nog niet was besloten of het project voldoet aan de milieuvoorschriften.

Amerikaanse wetenschap boert achteruit

Een groep experten van de Amerikaanse National Academies heeft de Verenigde Staten opgeroepen maatregelen te nemen om de wetenschappelijke concurrentiepositie van het land te versterken. Indien er niet ingegrepen wordt, dreigen de Verenigde Staten volgens hen hun leidende positie op dat vlak te verliezen.

De experten wijzen er op dat de wetenschappelijke en industriële kracht van het buitenland groeit, terwijl tegelijkertijd het oude overwicht van de Verenigde Staten wordt uitgehold. "De bouwstenen van ons economisch leiderschap verdwijnen," waarschuwde Norman R. Augustine, gewezen topman van Lockheed Martin. "De uitdagingen waar ons land voor staat, zijn enorm."

De onderzoekers stelden vast dat het voorbije jaar in China 600.000 ingenieurs hun diploma haalden, tegenover 350.000 in India en 70.000 in de Verenigde Staten. Ook bleek dat Amerikaanse achttienjarige in een vergelijkende internationale studie beneden het gemiddelde scoorden voor mathematica en wetenschappen.

Eén ingenieur of scheikundige kost in de Verenigde Staten evenveel als vijf collega's in China en elf in India. Bovendien sloten chemische bedrijven in Verenigde Staten 70 vestigingen, terwijl er nog eens 40 op het punt staan de deuren dicht te doen. Verder bleek dat er op dit ogenblik wereldwijd 120 grote chemische bedrijven worden gebouwd. Eén daarvan bevindt zich in de Verenigde Staten, vijftig in China.

Onder meer willen de experts de oprichting van een Advanced Research Projects Agency om nieuw onderzoek te ondersteunen naar energie-oplossingen op lange termijn. Verder zouden 200 beloftevolle jonge wetenschappers over een termijn van vijf jaar 500.000 dollar moeten krijgen voor hun onderzoek.

Buitenlandse studenten zouden volgens het rapport ook een automatische verlenging van hun visum moeten krijgen, waardoor ze aangezet zouden kunnen worden om in de Verenigde Staten naar werk te zoeken. Bedrijven die een belangrijk deel van hun budget investeren in onderzoek en ontwikkeling, zouden belastingsvoordelen moeten krijgen.

Uit het rapport blijkt verder dat in de Verenigde Staten beurzen zouden moeten gecreëerd worden om jaarlijks 10.000 topstudenten te bewegen wetenschap en wiskunde te gaan doceren. Tevens zouden jaarlijks ook 30.000 extra studiebeurzen voor wetenschap, wiskunde en techniek moeten toegewezen worden.

Tevens werd gesteld dat de investeringen in basiswetenschap de volgende zeven jaar met tien procent per jaar zouden moeten opgedreven worden. Daarnaast wordt ook gevraagd dat breedband-internet aan goedkope tarieven ter beschikking gesteld zou worden. De maatregelen moeten volgens de experten hoogwaardige jobs creëren, dankzij het ontwikkelen van nieuwe industrieën en nieuwe energiebronnen, steunend op de geniale ideeën van wetenschappers en technici.

Deze nieuwe koers zou jaarlijks 10 miljard dollar kosten. Het rapport - 'Rising Above the Gathering Storm' - is te lezen op de website www.nationalacademies.org.

Leonardo's interessant voor adverteerder

Wetenschap wordt de jongste jaren steeds populairder. Het magazine Advertising Age stelt dat adverteerders daar hun voordeel kunnen mee doen, door aan te haken bij de belangstelling voor en nieuwsgierigheid naar toekomstige technologische ontwikkelingen.


"Het milieu, onderzoek met stamcellen en ruimtevaart zijn in de Verenigde Staten de populairste onderwerpen," stipt het magazine aan. "Bijna 80 procent van de Amerikaanse bevolking zou meer willen afweten van wetenschap en de jongste jaren zijn diverse populair-wetenschappelijke boeken bestsellers geworden. Ook uit het koopgedrag blijkt volgens het tijdschrift de nieuwe belangstelling voor wetenschap.

Reclamebureau JWT voert aan dat er in de Amerikaanse stedelijke agglomeraties meer dan 15 miljoen Leonardo`s, mensen met een brede belangstelling voor onderzoek en techniek, wonen. "Hun gemiddelde leeftijd is 32 jaar, ze zijn hoog opgeleid en hebben een goed salaris," aldus JWT. "Zij willen vooral hun intellectuele nieuwsgierigheid bevredigen, praten over wetenschap met vrienden en erover lezen in boeken en tijdschriften."

Leonardo`s zijn volgens het bureau vaak de eersten die iets nieuws uitproberen. Velen houden ook weblogs bij. "Bovendien zetten ze zich vaak in voor het milieu of andere aan wetenschap gelieerde activiteiten," typeert het reclamebureau deze bevolkingsgroep.

Reclamebureaus moeten anders denken

Over vijf jaar zal een kwart van de huidige reclamebestedingen naar gesponsorde programma's gaan. Dat blijkt uit een Nederlandse enquête onder adverteerders en onder reclamebureaus door de Nederlandse Vereniging van Reclamebureaus (VEA). Adverteerders blijken er alvast positiever tegenover te staan dan de reclamebureaus.

Eerder dit jaar bleek uit Nederlands onderzoek dat minder dan 20 procent van de televisie- commercials daadwerkelijk bekeken wordt. "Het is dan ook niet zo vreemd, dat adverteerders naar trefzekerder manieren zoeken om de consument met hun merken en producten te confronteren," stipt VEA aan.

De organisatie merkt dat dit een andere instelling vraagt van dereclamebureaus. "Zij zijn gewend om in filmpjes van dertig seconden te denken, met een boodschap vanuit deafzender," wordt er opgemerkt. "Het zal lastig voor hen zijn om na te denken over een inhoud die relevant is voor de ontvanger."

Uit de enquête bleek dat adverteerders het met die VEA-stelling meer eens zijn (75 procent) dan de reclamebureaus (50 procent). Maar wel is er een grotere eensgezindheid over het feit dat het tot een participatie zal komen tussen partijen die samen content creëren. Dat wordt naar voor gebracht door 85 procent van de adverteerders en 75procent van de reclamebureaus.

Her en der wordt gevreesd dat de grote reclamebureaus de omschakelingvan uurloon naar het veel riskantere participatie-model niet zullen kunnen maken, maar dat wordt door het merendeel van de adverteerders en de bureaus zelf echter ontkend.

Wel stelde 66 procent van de adverteerders dat de televisie zenders niet denken vanuit de marketingdoelstellingen van de adverteerder maar vanuit kijkcijfers,waardoor een directe samenwerking met zo'n zender niet als optimaal beschouwd wordt voor de adverteerder. Ook 63 procent van de reclamebureaus was die stelling toegedaan.

Economie in de media


Het Japanse bandenconcern Bridgestone betaalt de Amerikaanse autofabrikant Ford 240 miljoen dollar. De schikking volgt na het vervangen van miljoenen autobanden in 2000 en 2001. Alle kwesties in de bandenaffaire zijn nu van de baan, zo liet Firestone, de Amerikaanse divisie van de Japanse bandenproducent, weten. Ford moest tegen de 30 miljoen banden vervangen. De Amerikaanse autoriteiten waren na onderzoek van veel ongelukken met de terreinwagen Explorer van Ford tot de conclusie gekomen dat de banden niet deugden. Het loopvlak liet in veel gevallen los, waardoor de wagen bij hoge snelheid kon kantelen. Ford en Bridgestone beschuldigden elkaar over en weer, maar de meeste schuld kwam uiteindelijk bij de bandenfabrikant te liggen. Met de schikking kan Firestone een hoofdstuk afsluiten en zich weer op te toekomst richten, aldus directeur Shoshi Arakawa van Bridgestone.

Van de Nederlandse vertaling van 'De Da Vinci Code' van Dan Brown is dinsdag het miljoenste exemplaar over de toonbank gegaan. Tachtig procent werd verkocht in Nederland, twintig procent in België. Het is de eerste keer dat er zo veel exemplaren van een thriller verkocht worden in Nederland. Dat meldt de uitgeverij Veen Bosch & Keuning Uitgevers (VBKU), die het boek in ons land verdeelt. Ook andere boeken van Dan Brown scoren goed. Van 'Het Bernini Mysterie', de opvolger van 'De Da Vinci Code', zijn inmiddels ruim een half miljoen exemplaren verkocht. Het 'Juvenalis Dilemma' en de luxe geïllustreerde editie van 'De Da Vinci Code' zijn eveneens een succes. De Nederlandse uitgeverij Luitingh verwacht dit najaar twee miljoen boeken van Dan Brown verkocht te hebben.

China heeft woensdagochtend (Belgische tijd) probleemloos zijn tweede bemande ruimtevlucht gelanceerd, zo heeft het officiële persbureau Nieuw China meegedeeld. In tegenstelling tot de eerste bemande missie twee jaar geleden zijn er deze keer twee taikonauten aan boord. Op de basis Jiuquan, 1.000 km ten westen van Peking aan de rand van de Gobi-woestijn, vertrok om 03.00 uur Belgische tijd een Lange Mars 2F draagraket met in de nok de Shenzhou VI capsule. De start was rechtstreeks op de nationale televisie, radio en het internet te zien. Om 03.21 uur bevond het ruimteschip zich in een baan om de Aarde, aldus een woordvoerder van de lanceerbasis. In de Shenzhou zaten Fei Junlong (40) en Nie Haisheng (41) die de tweede en derde Chinees in de ruimte werden. De eer om de eerste te zijn was op 15 oktober 2003 weggelegd voor de toen 38-jarige Yang Liwei.

Het Europese Ruimtevaartbureau ESA hoopt tegen 2008 een nieuwe Cryosat de ruimte in te sturen, als alternatief voor de milieusatelliet die zaterdag bij een mislukte satelliet in zee is gestort. Door een officieel nog niet uitgeklaard defect in de lichte Russische draagraket Rockot ging de 136 miljoen euro kostende Cryosat verloren. De satelliet diende drie jaar lang de evolutie van de ijsmassa's in de poolgebieden te bestuderen, in functie van het fenomeen van klimaatsverandering. Volgens Liebig moet het mogelijk zijn binnen de drie jaar een nieuwe Cryosat te bouwen. Alles hangt af van de vraag of er een "betaalbaar aanbod" van de industrie komt. Ook moeten de lidstaten van ESA met middelen voor de pinnen komen.

Het aantal mensen dat in het voormalige Oostblok onder de armoedegrens leeft, is de afgelopen jaren duidelijk afgenomen. In 2003 was het aantal 40 miljoen kleiner dan vijf jaar ervoor. De afname is vooral het gevolg van meer economische groei, zo staat in een rapport dat de Wereldbank woensdag heeft vrijgegeven. Ook het geld dat familieleden die in het buitenland werken overmaken, heeft tot een vermindering van de armoede geleid. In 2003 hadden 61 miljoen mensen - 12 procent van de bevolking - minder dan 2 dollar per dag te besteden. Vijf jaar ervoor waren het er 101 miljoen. Volgens de Wereldbank zal het aantal verder dalen tot 40 miljoen in 2007. De opsteller van het rapport, Asad Alam, liet weten dat regeringen de economische groei moeten stimuleren. Ze moeten er ook voor zorgen dat iedereen daarvan kan profiteren. In Rusland nam de armoede sterker af dan was verwacht. Daarentegen telden Polen en Georgië meer arme mensen dan vijf jaar geleden. Dat laatste is een gevolg van een tegenvallende economische ontwikkeling en van steeds grotere inkomensverschillen. Volgens de Wereldbank zijn er vooral in de landelijke gebieden en de kleine steden meer arbeidsplaatsen nodig.

Het satellietbedrijf Eutelsat gaat naar de beurs en beoogt tussen de 1,2 en 1,7 miljard euro op te halen. Het in Parijs gevestigde satellietbedrijf gaat maximaal 78 miljoen aandelen plaatsen tegen een openingskoers van tussen de 15,25 en 17,75 euro, afhankelijk van de belangstelling van beleggers en investeerders. Met het nieuwe geld wil Eutelsat delen van de 2,2 miljard euro grote schuld aflossen en markten aan gaan boren in het oosten van Europa en het Midden-Oosten. Zo liet het satellietbedrijf in de afgelopen weken weten tijdens presentaties aan institutionele beleggers. Eutelsat is met een netwerk van 23 satellieten de nummer drie exploitant van bandbreedte via de ruimte, na Intelsat en marktleider SES Global. De satellietexploitant rekent onder meer bedrijven als Deutsche Telekom, France Telecom, RTL Group, BBC en CNN tot de klantenkring. Zo'n 120 miljoen huishoudens in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten kijken naar 1.700 televisiekanalen via de ruimtelijke communicatielijnen van Eutelsat. In juni van dit jaar boekte het satellietbedrijf, ooit mede opgericht door France Telecom, British Telecom en KPN, een omzet van 750 miljoen euro en een winst voor bijzondere lasten van 579 miljoen euro.

Wednesday, October 12, 2005

Veel soorten slechte bazen

Iedereen is al wel eens woest op de baas, maar een aantal maakt het daarbij echt wel bijzonder bont en slaagt erin om de sfeer op de werkvloer grondig te verpesten. Dat doen ze volgens het Amerikaanse Workplace Bullying and Trauma Institute op heel uiteenlopende manier.

Eén eerste categorie bullebakken wordt door het instituut beschouwd als een slang. "Ze glimlachen in je gezicht, maar slaan vervolgens van achter met hun staart," wordt er opgemerkt. "Ze gaan met mensen om als met schaakstukken. Bij hen voelen werknemers zich uitgeperst en misbruikt."

De tweede categorie afgrijselijke bazen bestaat uit de brulapen, die graag in het openbaar hun woede en agressie etaleren. "Motivatie staat voor hen gelijk met angst," voert het instituut aan. "Er valt alleen mee samen te werken door die uitbarstingen van woede te negeren."

De vitter doet het volgens het instituut al niet veel beter. "Hij legt op alle slakken zout en is nooit tevreden," wordt er gesteld. "Ze ondermijnen daardoor het zelfvertrouwen van de werknemers. Die kunnen in de ogen van de baas nooit iets goed doen en proberen dat uiteindelijk ook niet meer."

Tenslotte is er ook nog de poortwachter. "Dat is een koud en berekenend type dat zijn lieverdjes heeft," meent het instituut. "Zij slagen erin te bereiken wat onmogelijk is voor harde werkers die niet op intieme voet staan met de baas. Die gebruikt informatie om te manipuleren."

Museum op oudste rif van de wereld

Een gedeelte van het oudste koraalrif van de wereld zal worden open gesteld voor het publiek. Twee locale milieuverenigingen zijn er immers in geslaagd een gebied van ruim 35 hectaren van het Isle La Motte in de Amerikaanse staat Vermont te kopen.

Het Isle La Motte bevindt zich aan de noordkant van het Lake Champlain in de staat Vermont en vormt een onderdeel van het Chazy Reef, dat ongeveer een half miljard jaar geleden gevormd zou zijn in de warme zeegebieden ten zuiden van de evenaar. Door de tijden heen zou het naar zijn huidige locatie gedreven zijn.

Het originele rif strekte zich uit over een afstand van duizend mijl. Gedeelten ervan zijn nog terug te vinden in onder meer Newfoundland en Tennessee. Volgens wetenschapper Charlotte Mehrtens, diensthoofd geologie aan de Universiteit van Vermont, stelt echter dat nergens in de wereld zoveel van het Chazy Reef zichtbaar is.

Het gebied zal als openlucht-museum toegankelijk zijn voor het publiek. In een oude hoeve zou een bezoekerscentrum worden ingericht. Er werd niet meegedeeld hoeveel de aankoop van het gebied heeft gekost.

Amazone uitgeroepen tot rampgebied

Een gedeelte van de Amazone-rivier is uitgeroepen tot rampgebied. De gouverneur van de gelijknamige Braziliaanse provincie stelde dat de droogte grote trajecten van de rivier onbevaarbaar heeft gemaakt en daarmee locale gemeenschappen in gevaar heeft gebracht.

De provincie wil geld, voedsel en geneesmiddelen vrijmaken voor de getroffen gemeenschappen, die nu alleen nog via de lucht kunnen bereikt worden. Ze hebben een bijzonder moeilijk om nog voeding en andere cruciale voorraden aan te leggen.

De waterstand van de Amazone kent geregeld hoogtes en laagtes, maar dit jaar is het droge seizoen veel erger geweest dan normaal. Om sommige plekken zou er nog geen twee meter water staan, wat de scheepvaart bijzonder gevaarlijk maakt en de visserij bijzonder moeilijk is geworden. De visvangst is de voornaamste activiteit van de meeste locale gemeenschappen.

Carlos Eduardo de Souza Braga zou inmiddels ook met de Braziliaanse president Lula da Silva gesproken hebben om arbeiders te sturen naar het rampgebied. Zij zouden bronnen moeten aanboren, zodat geïsoleerde dorpen zouden kunnen voorzien worden van drinkwater, dat ze voordien uit de rivier haalden.

Gehoopt wordt dat het waterniveau opnieuw zal beginnen te stijgen met de intrede van het regenseizoen, begin november.

Angelina Jolie bekroond voor humanitair werk


Angelina Jolie is bekroond met de Global Humanitarian Award van de Amerikaanse United Nations Association. De actrice kreeg de bekroning voor haar werk als goodwill ambassadeur van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Jolie noemde haar humanitair werk het belangrijkste aspect van haar leven.

De Amerikaanse actrice heeft een geadopteerd zoontje Maddox (4), afkomstig uit Cambodja. Deze zomer adopteerde ze ook nog Zahara, een klein meisje uit Ethiopië. Vier jaar geleden nam ze haar taak op als goodwill ambassadeur voor de High Commissioner for Refugees van de Verenigde Naties.

Angelina Jolie zei dat ze bij de aanvaarding van die opdracht zichzelf voorgenomen had om alles in het werk te zullen stellen om vluchtelingen van over de hele wereld te zullen helpen. Ze voegde er aan toe te hopen dat ze die belofte ook zou kunnen nakomen.

Ze voegde er aan toe dat die vluchtelingen elke inspanning verdienen die voor hen gedaan wordt en stelde dat de Verenigde Naties de best mogelijk strijd voor rechtvaardigheid vertegenwoordigen. Ze voegde er nog aan toe fier te zijn een klein stukje te kunnen bijdragen tot die inspanningen.

Website voor slachtoffers aanslagen Londen

Een overlevende van de bomaanslagen op de Londense metro in juli heeft een website opgezet als een virtuele zelfhulpgroep voor andere slachtoffers van de terrorische aanslagen. Tijdens explosies op drie metrostellen en bus vielen toen 52 slachtoffers.

De Canadees Peter Zimonjic was met de Londense metro onderweg naar zijn werk toen de trein naast hem explodeerde. Een uur lang hielp hij ter plaatse slachtoffers verzorgen, voor hij weer naar buiten liep en zijn vrouw, acht maand zwanger, kon verwittigen.

Zimonjic werkt als krantenjournalist en beschreef zijn belevenissen in The Sunday Telegraph. Na publicatie van het artikel kreeg hij telefoon van iemand die hem geholpen had de gewonden te verzorgen. "We hadden een goed gesprek en konden onze emoties delen," stipt hij aan.

Dat bracht Zimonjic op het idee dat het ook voor anderen een uitlaatklep kon zijn om hun gevoelens te kunnen uiten. Uiteindelijk leidde dat tot de website www.londonrecovers.com, waar slachtoffers over hun ervaringen en gevoelens kunnen getuigen.

Kwaliteit Europese televisie achteruit

Het gaat niet goed met de Europese televisie. Volgens het Open Society Institute (OSI) is het televisienieuws immers vaak onder de maat, zeker bij de commerciële zenders. Bovendien stelt de mediawaakhond dat het met de onderzoeksjournalistiek bijzonder droevig is gesteld, zowel bij de publieke omroepen als bij de commerciële zenders.

"Europa telt bijna vierduizend tv-kanalen, maar de kwaliteit is er alleen maar op achteruit gegaan," voert de mediawaakhond aan. "De sector is in handen van enkele bedrijven en ook de kijkcijfers gaan naar een beperkt aantal zenders."

De organisatie stelt dat het televisienieuws al te vaak ondermaats blijft. "Dat is zeker het geval bij de commerciële zenders," wordt er opgemerkt. "Ook met de onderzoeksjournalistiek op televisie is het bijzonder droevig gesteld. Dat geldt niet alleen voor de commerciële zenders, maar ook voor de publieke omroepen."

Dit zijn volgens de OSI bijzonder verontrustende vaststellingen. "De televisie is voor de Europeanen immers nog altijd de belangrijkste bron van informatie, ondanks het dynamische proces van de nieuwe informatietechnologie," wordt er opgemerkt.

Daarbij werd opgemerkt dat publieke omroepen steeds meer compromissen over kwaliteit om te kunnen concurreren met commerciële kanalen, een stelling die woensdagochtend ook nog eens naar voor gebracht werd door gewezen BRT-topman Cas Goossens tijdens het VRT-radioprogramma 'Het Beste Moet Nog Komen'.

De OSI-onderzoekers merkten daarnaast nog op dat vele omroepen steeds meer afhankelijk worden van de regering of politieke partijen. "Tegelijk komen er steeds groter concentraties in de commerciële sector, vaak ook met duidelijke politieke banden," voeren ze aan. "Deze ontwikkelingen brengen het pluralisme en de diversiteit in gevaar. Vooral in de jonge democratieën in Midden- en Oost-Europa is dat bijzonder zorgwekkend."

De OSI-studie wijst er verder op dat in vrijwel elk land ongeveer drie zenders de markt beheersen. "Zo hebben in Bulgarije, Kroatië en Tsjechië de drie populairste kanalen samen een marktaandeel van 80 procent," wordt er opgemerkt. "In Frankrijk trekt het commerciële TF1 bijna eenderde van de kijkers en de helft van de reclame-inkomsten naar zich toe. Alleen in Turkije en Duitsland is het aanbod versnipperd. Daar hebben de drie grootste zenders slechts de helft van de kijkers."

De Hongaarse mediaspecialist Miklos Haraszti stipt aan dat de opmars van de commerciële televisie heeft geleid tot kijkcijferoorlogen met de publieke zenders. "Dat leidt onvermijdelijk tot een debilisering van de programmering van de publieke zenders in veel landen," waarschuwde hij.

Galerijen werken aan Antwerpse kunstshow

De Antwerpse kunstgalerijen willen in de toekomst een kunstshow brengen. Daarop zou aan de bezoeker een staalkaart getoond worden van de kunst die de Antwerpse topgalerijen te bieden hebben. Gehoopt wordt om eind volgend jaar of begin 2007 met een eerste editie te kunnen uitpakken.


“Wij hebben een andere opdracht dan de kunstmusea,” licht François Verlinden, eigenaar van de galerij Koraalberg in de galerijbuurt op het Antwerpse Zuid, het initiatief toe. “Maar met een eigen kunstshow kunnen we de bezoeker een overzicht bieden aan de kwaliteit die de Antwerpse topgalerijen te bieden hebben.”

De Antwerpse topgalerijen hebben al een samenwerking rond gezamenlijke nocturnes, maar hebben nu ook het plan opgevat om met een eigen kunstshow uit te pakken. “Er gebeurt op het vlak van kunst en cultuur heel wat in de stad,” merkt François Verlinden op. “Het is bijvoorbeeld schitterend hoe conservator Christoph Ruys van het Antwerpse FotoMuseum een levend museum gemaakt heeft. Met die kunstshow willen wij daar nog iets aan toevoegen en daarmee de culturele uitstraling van Antwerpen nog iets extra bieden.”

François Verlinden hoopt op dat vlak ook tot een samenwerking te kunnen komen met het Antwerpse stadsbestuur. “Een gelijkaardig initiatief in Londen heeft bewezen dat een kunstshow van galerijen op promotioneel gebied voor een stad veel kan betekenen,” stipt hij aan. De galerijen hebben daarvoor vorige maand een vereniging - Antwerp Galeries - opgericht. Die moet niet alleen voor de promotie van het Antwerpse galerijcircuit zorgen, maar ook de kwaliteitsbewaking op zich nemen.

François Verlinden wijst erop dat Antwerpen onder meer op het gebied van mode, fotografie en kunst wereldfaam geniet. “Dat kunnen we ook bereiken met de kunstgalerijen,” voert hij aan. “De kwaliteit die er geboden wordt, is immers van absolute topkwaliteit. Bovendien kan dit voor de stad een extra troef zijn om zich op de wereldkaart duidelijk te profileren.

Met de stad zou er volgens de galerijhouder kunnen gezocht worden naar een geschikte locatie voor de organisatie van de kunstshow. Gehoopt wordt om eind volgend jaar of begin 2007 uit te kunnen pakken met een eerste editie. “Het mag immers geen eenmalig gebeuren blijven, maar zou op geregelde tijdstippen kunnen georganiseerd worden,” zegt hij.

Vrouwelijke leiders moeten zichzelf blijven

Vrouwen worden betere leiders als ze hun vrouwelijke eigenschappen in ere houden. Dat is de boodschap van het boek 'Uit het Harnas' van de Nederlandse Paulien Assink. Voor mannen geldt volgens de auteur trouwens hetzelfde.

"Leiders moeten op zoek naar hun eigen drijfveren om te komen tot innerlijk leiderschap," schrijft Assink, adviseur bij het Nederlandse Twynstra Gudde. "Als vrouwen gedreven worden door angst of door status en geld, dan blijft alles bij het oude. Ik zie vaak dat vrouwen zich vermannen. Ik heb het zelf ook gedaan."

Ze merkt op dat er pas iets fundamenteel kan veranderen in het huidige leiderschap als vrouwen en mannen uit liefde voor zichzelf en de mensheid dienstbaar zijn aaneen gezamenlijke toekomst. "Dat is waar de wereld naar snakt," voegt ze daar in haar boek aan toe.

Mobiele telefonie rem op Zuid-Amerikaans internet

Meer dan de helft van de Zuid-Amerikanen had vorig jaar een eigen telefoon. Dat is een verdubbeling in vergelijking met zes jaar geleden. Maar zes van de tien Zuid-Amerikanen belt mobiel en dat betekent volgens een rapport een obstakel voor de toegang tot het internet.

Op de conferentie Telecom Americas 2005 in het Braziliaanse Salvador da Bahía werd gesteld dat zaktelefoons in Latijns-Amerika veel populairder zijn dan vaste verbindingen. "Het aantal vaste telefoonaansluitingen in Latijns-Amerika groeide de afgelopen vijf jaar jaarlijks met acht procent, terwijl het aantal mobiele bellers gemiddeld met 32,6 procent per jaar steeg," meldt OneWorld.

Ruim 80 procent van alle bezitters van een mobiele telefoon in Zuid-Amerika belt volgens de studie met een prepaid-card. "In Centraal Amerika is dat zelfs nog iets meer," wordt er opgemerkt. "Mensen die weinig te besteden hebben, zijn immers meestal voordeliger uit met een prepaid-abonnement. Miljoenen Latijns-Amerikanen gebruiken hun mobiel toestel dan ook alleen om bereikbaar te zijn en bellen zelf nauwelijks."

Het gebrek aan vaste aansluitingen remt volgens de studie echter de verspreiding van internettoegang, want een vaste telefoonaansluiting is er nog altijd de meest gebruikte methode om toegang tot internet te krijgen. Hoewel het aantal internetgebruikers snel groeit, hebben nog maar twaalf op de honderd inwoners van Latijns-Amerika en de Cariben toegang tot internet. In de Verenigde Staten en Canada is dat aantal vijf keer zo hoog.

"Digitale uitsluiting is een symptoom, de ziekte is economische uitsluiting," benadrukte Reza Jafari, voorzitter van het forum Telecom Americas 2005. "Armoede en ongelijkheid zijn de belangrijkste oorzaak voor de beperkte toegang die de bevolking heeft tot nieuwe communicatietechnologie. In een recent onderzoek gaf 59 procent van de Mexicanen aan dat een computer voor hen te duur is. Eenentwintig procent zei geen computer te bezitten omdat ze er de noodzaak niet van zagen.

Anders dan in de Verenigde Staten en Canada, is het aantal internetgebruikers in Latijns-Amerika veel hoger dan het aantal computerbezitters. Latijns-Amerikanen die zich geen computer kunnen veroorloven, surfen meestal in internetcafés, op hun werk, op school of bij vrienden. Gevolg van de beperkte internettoegang is dat alleen een kleine elite gebruik kan maken van nieuwigheden als goedkoop naar het buitenland bellen via internet. Belangrijker is dat veel mensen moeizaam toegang krijgen tot informatie en kennis die op het net aanwezig is.

Breedbandaansluiting, die in de meest rijke landen al is ingeburgerd, is een privilege waar slechts één procent van bevolking in Latijns-Amerika gebruik van maakt. Chili is met 5,9 procent een uitzondering. Een breedbandverbinding is voor de meeste Latijns-Amerikanen onbetaalbaar. De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben (ECLAC) heeft berekend dat een gemiddelde Peruaan voor een 256 kbps breedbandverbinding 40 procent van zijn maandinkomen kwijt is.

Economie in de media


De Amerikaanse computerproducent Apple Computer heeft in het vierde kwartaal een nettowinst geboekt van 430 miljoen dollar. Dat is fors meer dan de winst in dezelfde periode een jaar eerder. Die bedroeg 106 miljoen dollar. Dat bleek uit dinsdag gepubliceerde cijfers. De hogere winst is vooral te danken aan een goede verkoop van de populaire muziekspeler iPod en de Macintosh-personal computer. Ook profiteerde het bedrijf van een belastingvoordeel. De winst per aandeel kwam uit op 50 dollarcent. Zonder de belastingbate was dit 38 dollarcent. Dat is niet veel hoger dan de verwachtingen van analisten, die rekenden op een winst per aandeel van 37 dollarcent. De omzet van Apple viel wat tegen. Die kwam uit op 3,68 miljard dollar tegen 2,35 miljard dollar vorig jaar. Analisten gingen gemiddeld uit van 3,74 miljard dollar.

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft dinsdag een schikking getroffen ter waarde van 761 miljoen dollar met het Amerikaanse RealNetworks. RealNetworks beschuldigde Microsoft ervan misbruik te maken van zijn monopoliepositie door de gratis afspeelfunctie Media Player in het besturingsprogramma Windows op te nemen. Daardoor kregen rivalen zoals de RealPlayer van RealNetworks geen kans om de concurrentie met Microsoft aan te gaan op dat gebied.

Microsoft betaalt RealNetworks 460 miljoen dollar in contanten. Daarnaast levert het bedrijf uit Redmond voor 301 miljoen dollar aan diensten om de producten van RealNetworks te promoten. Bovendien gaan beide ondernemingen samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. RealNetworks klaagde eind 2003 Microsoft aan. Het bedrijf eiste toen een schadevergoeding van 1 miljard dollar. Microsoft ging eerder al akkoord met schikkingen ter waarde van 4 miljard dollar met bedrijven als IBM en Oracle. De zaak van RealNetworks was de laatste grote antitrustzaak tegen Microsoft.

Maradona is afgekickt, afgevallen en sinds kort in Italië succesvol als presentator. Voor een geweldig salaris presenteert de voormalige voetbalster een tv-programma. Dat herinnerde de Italiaanse belastingdienst aan een schuld van circa 3 miljoen euro die Maradona nog heeft uitstaan. De Argentijn was in de jaren 1985 tot 1991 in dienst van SC Napoli. Volgens de belastingen vergat de voetballer destijds aan veel van zijn financiële verplichtingen te voldoen en verzweeg hij nogal wat inkomsten. Rente en straf hebben de schuld inmiddels doen oplopen tot het lieve sommetje van 50 miljoen euro. Parlementsleden in Rome opperden dinsdag dat de 44-jarige wondervoetballer van weleer maar eens moet gaan aflossen.

Het Japanse Toyota heeft zijn excuses aangeboden omdat het in de jaren negentig heeft gezegd geen asbest meer te gebruiken, terwijl dat wel het geval was. Tussen 1995 en 1999 werden in ruim 165.000 auto's, bestemd voor de binnenlandse markt, onderdelen verwerkt waarin asbest zat. Toyota liet dinsdag weten de auto's niet te zullen terugroepen omdat de stof volledig is afgedicht en geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Het concern had aangekondigd dat er per 1994 geen asbest meer in zijn auto's zou zitten, maar kortgeleden liet toeleverancier Mahle Tennex weten dat er in luchtfilters en oliekoelers toch nog asbest zat. Halverwege de jaren tachtig werd bekend dat asbest gevaar voor de volksgezondheid oplevert. In juni dit jaar kreeg de stof in Japan weer grote aandacht doordat Kubota, een producent van industriële machines, had laten weten dat 75 van zijn medewerkers waren overleden aan ziektes die door asbest waren ontstaan. Daarna werden op grote schaal in Japan publieke instellingen als scholen en stations gecontroleerd op de aanwezigheid van de stof. Die bleek nog veel te zijn gebruikt. Japan wil er in 2008 helemaal van af zijn.

De Olympische Spelen in 2008 leveren Peking 1,8 miljoen banen op. Het bureau voor de statistiek van de stad heeft dit becijferd. "Vooral de enorme projecten als de aanleg van een metrotraject van 300 kilometer en snelwegen van 600 kilometer leveren ontzettend veel werk op," zegt een woordvoerder van het bureau dinsdag in de krant China Daily. Peking spendeert tussen 2004 en 2008 12,3 miljard dollar aan infrastructuur. Ook is de bouw van de sportcomplexen zeer bevordelijk voor de werkgelegenheid en zal de servicesector veel banen opleveren. Volgens het bureau zullen de investeringen ook een enorme impuls geven aan bereikbaarheid, telecommunicatie en het toerisme in Peking en omliggende gebieden.

Een op drie 18-jarigen veroorzaakt een verkeersongeval in het eerste jaar na het behalen van het rijbewijs. Dat blijkt uit de schadestatistieken van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars. Jongeren lopen veel meer risico om bij een ongeval betrokken te geraken dan volwassen bestuurders. Per jaar veroorzaken gemiddeld zeven Belgen op honderd een ongeval. In de leeftijdscategorie 18-25 jaar ligt dat aantal een stuk hoger. Zo raken 32 op 100 bestuurders van 18 jaar betrokken bij een ongeval in het eerste jaar na het behalen van hun rijbewijs. Over het algemeen zijn mannen grotere brokkenmakers dan vrouwen in het verkeer. Het gemiddelde bedrag van een schade-geval schommelt volgens Assuralia tussen 2.000 en 3.000 euro. "Bij een weekendongeval met slachtoffers kan dat bedrag al snel oplopen tot 25.000 euro," zegt Peter Wiels van Assuralia.

De raad van bestuur van de NMBS zal woensdag de nieuwe tariefstructuur vastleggen, op voorstel van het directiecomité. De gemiddelde prijsstijging bedraagt 3,85 procent vanaf 1 februari. Het gaat om de maximale prijsstijgingen die zijn toegestaan in het beheerscontract. Daarin zijn de prijsstijgingen gekoppeld aan de inflatie. Minister van overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte ((sp.a) wil geen hogere prijsstijgingen toestaan, ondanks de 300 miljoen euro die de NMBS jaarlijks moet betalen voor het gebruik van de infrastructuur. De gewone tickets zullen 4,25 procent duurder worden, de treinkaarten 3,49 procent. Volgens het directiecomité blijft het Belgische spoor nog steeds goedkoper dan Frankrijk of Nederland.

Scotland Yard heeft dinsdagochtend tien mensen opgepakt in de grootste operatie die ooit in Londen werd gevoerd tegen netwerken van mensensmokkelaars. Na een onderzoek van twee jaar, waarbij 200 Britse agenten waren betrokken, werden in Londen negen personen opgepakt en in Lincolnshire (Engeland) een persoon. De tien arrestanten, allen Turkse Koerden, zouden het netwerk hebben geleid. De groep zou de voorbije jaren tienduizenden mensen, vooral Turkse Koerden, illegaal naar Groot-Brittannië hebben overgebracht. Zij betaalden 3.000 tot 5.000 pond (4.500 tot 7.000 euro) voor hun reis. De tocht werd georganiseerd vanuit de Balkan. Na een reis van verschillende maanden werden de illegalen Groot-Brittannië binnengesmokkeld in vrachtwagens en auto's. Sommigen staken het Nauw van Calais zelfs over aan boord van kleine vliegtuigjes die landden op kleinere luchthavens. De Belgische, Franse, Italiaanse, Nederlandse en Deense politie verleenden hun medewerking aan het onderzoek. De enorme sommen die met de mensenhandel werden verdiend, werden gedeeltelijk geïnvesteerd in bars of biljartzalen.

DaimlerChrysler heeft een bestelling voor 500 hybride bussen voor het openbaar vervoer in New York bedongen. Dat maakte de Duits-Amerikaanse constructeur dinsdag bekend. De waarde van de bestelling werd niet vrijgegeven. Het is het grootste contract voor hybride bussen dat DaimlerChrysler ooit kreeg. De motor van de bussen werkt zowel op benzine als op elektriciteit. De stad New York bestelde 216 bussen van het merk Orion, de staat New York tekende voor 284 voertuigen. De leveringen beginnen in het tweede trimester van volgend jaar.