Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 24, 2005

Franse wet vindt file-sharing legaal


De Franse regering heeft eerder deze week beslist dat file-sharing legaal is. De verrassende beslissing werd in het Franse parlement aangenomen met een nipte meerderheid (30 tegen 28). Maar wellicht zal de wet geen lang leven beschoren zijn. Het was ook niet de bedoeling dat de stemming zo zou evolueren en er wordt nu aangedrongen op een tweede stemming.

Met die beslissing stellen de Franse volksvertegenwoordigers zich diametraal op tegen de meeste andere westerse landen, waar p2p-downloads als illegaal worden beschouwd en het betalen van auteursrechten soms voor de rechtbanken wordt afgedwongen. De uitslag van de stemming kwam totaal onverwacht, want ze was het gevolg van enkele amendementen op een voorstel om de digitale auteursrechten strikter te beschermen.

Volgens de nieuwe wet is het downloaden van bestanden met auteursrechten legaal, op voorwaarde dat het gebruik alleen voor privé doeleinden is bedoeld en de downloader een abonnementsgeld heeft betaald voor auteursrechten. "Dat abonnementsgeld zou kunnen toegevoegd worden aan de maandelijkse bijdrage voor breedbandtoegang en hoeft niet meer te kosten dan enkele euro's," benadrukten de supporters van de amendementen.

Het is echter weinig waarschijnlijk dat de wet een lang leven zal beschoren zijn. De regering heeft opgeroepen om het voorstel een tweede keer te stemmen. De stemming gebeurde immers woensdagavond in een nagenoeg verlaten zaal. Nochtans werd de nieuwe wet ondersteund door 22 parlementsleden van de regerende UMP-partij. Bovendien zou de wet ook nog eerst door de Franse senaat moeten goedgekeurd worden.

"Er zijn in Frankrijk meer dan acht miljoen internetgebruikers die aan file-sharing doen," benadrukte UMP-parlementslid Christine Boutin. "Dan hebben wij nog altijd het lef te stellen dat die acht miljoen mensen wetsovertreders en dieven zijn."

Een aantal Franse muzikanten hebben al woedend gereageerd. "Indien muziek gratis wordt, moeten ook de politici, die ten dienste staan van de bevolking, ook maar gratis beginnen te werken," voerde Michel Sardou aan. Rapper Joey Starr verklaarde zich te kunnen vinden in een uitzondering voor strikt privégebruik, maar hij voegde er aan toe te weigeren dat zijn werk voor enkele centen zou worden verdeeld."

Ook de muziek- en filmindustrie reageerden negatief en stelden dat deze wet een onteigening van auteursrechten was. Zij riepen de Franse regering op om in te grijpen.

Europese zorgsector investeert in IT-toepassingen


De investeringen in IT-toepassingen in de West-Europese gezondheidssector zullen tegen 2009 aangroeien tot 8,4 miljard euro. Volgens een rapport van het onderzoeksbureau IDC zal de sector tijdens de volgende jaren een groei kennen met gemiddeld 6,7 procent per jaar.

Dit jaar investeert de West-Europese gezondheidssector 6,6 miljard euro in IT-toepassingen. De groei zal volgens de onderzoekers vooral gedragen worden door geïntegreerde patiënt-informatie, die tot een betere zorgverstrekking moet leiden. Dergelijke oplossingen, waarbij per patiënt de verschillende gezondheidsdossiers met elkaar gecombineerd worden, moeten vermijden dat er vergissingen gebeuren in het voorschrijven van een geneesmiddel, onderzoeken of chirurgische ingrepen.

Dat zal volgens IDC een positieve impact hebben op de veiligheid en de tevredenheid van de patiënt. "Maar het zal ook kostenbesparend werken, aangezien ziekenhuisopnames minder lang zullen duren en onderzoeken niet meer dubbel zullen gebeuren," stippen de onderzoekers aan.

Het rapport stelt dat hardware, software, IT-diensten en de telecomsector consortia moeten oprichten die de creatie van nationale elektronische gezondheidsdossier moeten ondersteunen. "Dergelijke projecten zullen een combinatie van nieuwe infrastructuur, breedband-communicatie en specifieke sectortoepassingen vereisen," merkt IDC op. "Maar er zullen ook systemen uitgebouwd worden die de specifieke vereisten van de sector zullen vertalen naar het ontwerp en de ontwikkeling van de toepassingen."

Economie in de media


Het magazine American GQ pakt uit met pikante foto's van de 26-jarige Wafah Dufour. Het model is echter de zoon van Yeslam Bin Laden, de halfbroer van Osama Bin Laden. Het model is geboren in de Verenigde Staten, maar woonde tot haar tiende in Saudi-Arabië. Nu woont ze in New York, maar op het moment van de aanslagen van 11 september 2001 verbleef ze in Genève. Wafah wil niets met Osama bin Laden te maken hebben en heeft daarom na 9/11 de meisjesnaam van haar moeder Dafour aangenomen. "Iedereen brengt mij in verband met die man (Osama), maar ik heb niets met hem te maken." Ook zegt ze geen contact te hebben met haar vader en de andere vierhonderd familieleden van zijn kant die in Saudi-Arabië wonen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vrijdag een lening van 685 miljoen dollar goedgekeurd ter ondersteuning van de economie in Irak. Daarmee erkent het IMF-bestuur dat de Iraakse regering de juiste aanpak kiest om de economie in het door oorlog geteisterde land nieuw leven in te blazen. "De Iraakse autoriteiten zijn succesvol geweest in het stimuleren van de macro-economische stabiliteit in 2005, ondanks de extreem moeilijke veiligheidssituatie," zei adjunct-directeur Takatoshi Kato van het IMF in een verklaring. De lening van 685 miljoen dollar is bedoeld voor een periode van vijftien maanden en volgt op het noodkrediet van 436,3 miljoen dollar dat het IMF Irak eind september 2004 verschafte. De Amerikaanse regering, die erop rekent dat het IMF en de Wereldbank Irak voorzien van een belangrijk deel van de fondsen die nodig zijn voor de wederopbouw van het land, reageerde verheugd.

De Russische onderneming Gazprom heeft vrijdag geoefend met het afsluiten van het gas dat naar Oekraïne wordt uitgevoerd. De oefening is onderdeel van de psychologische oorlogsvoering van het bedrijf om de afnemer Oekraïne te pressen meer voor het gas te betalen. Gazprom heeft aangekondigd de gastoevoer 1 januari dicht te draaien indien Oekraïne niet akkoord gaat met een prijsstijging die neerkomt op meer dan een verviervoudiging van de huidige prijs van het gas dat Gazprom aan het buurland levert. Gazproms exportdirecteur Medvedev maakte vrijdag nog even duidelijk waar het allemaal om ging: "Als er geen contract is, zijn er ook geen leveringen." Ondertussen testten technici de schakels en kranen die Gazprom straks in staat moeten stellen de leidingen naar Oekraïne te sluiten zonder dat de leidingen door Oekraïne (naar derden) ook geblokkeerd raken. Circa 80 procent van het gas dat Gazprom naar andere Europese afnemers pompt gaat door Oekraïne.

Uit nieuwe beelden van de Hubble Ruimtetelesscoop blijkt dat de planeet Uranus twee manen en twee ringen meer heeft dan tot nu toe werd gedacht. De manen hebben de namen Mab en Cupid gekregen. Er zouden nu 27 manen van Uranus bekend zijn. De onderzoekers van het Amerikaanse SETI-instituut wilden met de zeer geavanceerde optische apparatuur de elf bekende ringen en de manen daarin bestuderen. Ze ontdenkten echter meer lichamen om Uranus. De meeste manen rond Uranus zijn genoemd naar figuren uit de werken van Shakespeare. Queen Mab komt voor in een monoloog uit Romeo en Julia, terwijl Cupid (Cupido) een rol speelt in Timon van Athene.

Een Japanse vloot van walvisvaarders is 'op de vlucht' voor Greenpeace-activisten. Volgens een woordvoerder van de milieugroepering is er een jacht ontstaan over de ijzige wateren van het uiterste zuiden van de Stille Oceaan bij Antarctica. Greenpeace bevindt zich met twee schepen in het gebied en stuitte eerder deze week op de walvisvaarders. „De vloot vaart in formatie op hoge snelheid noordwaarts. Er vindt geen walvisvaart meer plaats. Kennelijk zijn ze op de vlucht en proberen ze ons af te schudden", zei een Greenpeace-woordvoerder via de satelliettelefoon. Greenpeace heeft speciaal voor dergelijke gevallen een snel schip naar het zuiden van de Stille Oceaan gestuurd, zodat ze de walvisvaarders bij kunnen houden. Donderdag verstoorden activoerders op rubberbootjes de jacht, door tussen de harpoeniers en de walvissen door te varen.

Het Amerikaanse detailhandelsconcern Wal-Mart moet van een rechter in Californië 172 miljoen dollar aan boete en compensatie betalen aan 116.000 werknemers. De werknemers hadden zich aangesloten bij een rechtszaak die vier collega's in 2001 hadden aangespannen om gemiste of onderbroken luchtpauzes doorbetaald te krijgen. De rechter oordeelde dat Wal-Mart de Californische wetgeving heeft overtreden door de pauzes niet door te betalen. De advocaat van de klagers verklaarde dat uit memo's van het concern bleek dat gepoogd werd de problemen onder tafel te schuiven in plaats van ze op te lossen. Het concern kan in meer dan dertig andere Amerikaanse staten soortgelijke rechtszaken tegemoetzien.

De Britse politie en brandweer zijn donderdagavond uitgerukt na een incident in een kerncentrale in de omgeving van de Schotse hoofdstad Edinburgh. Dat maakte het energiebedrijf British Energy, dat de centrale exploiteert, vrijdag bekend. Medewerkers van de kerncentrale in Torness maakten melding van abnormaal gedrag van radioactieve materialen. Volgens een woordvoerder van British Energy hoefde geen van de 38 werknemers die ten tijde van het incident in de centrale waren, te worden geëvacueerd. Een splijtstofelement had bewogen in een vijver waar gebruikte splijtstof wordt opgeslagen. De nooddiensten werden opgeroepen omdat het in een gecontroleerde radioactieve ruimte gebeurde, zei een woordvoerder van Torness tegen de BBC.

Ford Motor Co., de op één na grootste Amerikaanse autoconstructeur, heeft 2,1 miljard dollar (1,8 miljard euro) geïnvesteerd in de niet-rendabele eenheid van Jaguar om de reorganisatie bij de luxewagendivisie mee te bekostigen. Dat meldde de woordvoerder van Jaguar vrijdag. "De Ford-groep heeft in Jaguar geïnvesteerd door aandelen met voorkeursrecht te kopen," zei woordvoerder Don Hume. "Jaguar maakte vorig jaar een verlies van 430 miljoen pond (635 miljoen euro) en in 2005 gingen de zaken nog slechter," aldus Hume. Jaguar stopte in 2004 met het produceren van wagens in het Verenigd Koninkrijk, ontsloeg 1.150 werknemers en schrapte het plan om 200.000 voertuigen te bouwen. In 1989 nam de Amerikaanse autobouwer het Britse Jaguar over voor 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro).

Het mandaat van John Brock als CEO van InBev wordt niet verlengd. Als mogelijke opvolger wordt Stefan Descheemaecker, momenteel Zone President voor Centraal- en Oost-Europa, genoemd. Dat heeft L'Echo uit goede bron vernomen. Volgens de krant wordt sinds begin dit jaar gepraat over het al dan niet verlengen van het mandaat van John Brock als CEO. Brock werd eind 2002 aangesteld voor een periode van 3 jaar. Omdat Brock aanvankelijk vrij terughoudend was in de toenadering tot AmBev en vanwege de grote kuis die de voorbije maanden plaatsvond, meer bepaald onder de Belgische managers, is zijn positie verzwakt en zouden de Belgische aandeelhouders weinig geneigd zijn het mandaat van de Amerikaan te verlengen. Als de piste van een opvolger uit het eigen huis wordt gevolgd, zou een Belg kunnen in aanmerking komen. In dat verband zou Stefan Descheemaecker, de huidige Zone President voor Centraal- en Oost-Europa zijn gepolst. In zijn voordeel spreekt dat hij heeft geijverd voor de toenadering met de Brazilianen, dat hij geen Brock-man is en dat hij goede resultaten heeft geboekt in Oost-Europa.

De Europese Commissie heeft vrijdag ingestemd met de vraag van de Vlaamse regering om de baggerwerken in de vaargeulen van tijgebonden dokken - zoals het Deurganckdok - te blijven financieren. Dat zegt Vlaams minister voor Openbare Werken Kris Peeters, die hierover verheugd is. "Deze beslissing is enorm belangrijk om ook in de toekomst de toegankelijkheid van de Vlaamse zeehavens te kunnen garanderen," stelt hij in een reactie. Een paar weken geleden ontstond heisa rond de mogelijkheid voor de Vlaamse regering om deze baggerwerken verder financieel te blijven ondersteunen. "Uit een antwoord van Europees Commissaris Barrot werd enkele weken geleden ten onrechte afgeleid dat de Europese Commissie het Vlaams voorstel niet zou aanvaarden. De gevolgen zouden onder meer inhouden dat het Vlaamse gewest de baggerwerken in het Deurganckdok niet voor eigen rekening zou mogen nemen," legt Peeters uit.

Friday, December 23, 2005

Ook reclame wordt alsmaar groener

Steeds meer grote bedrijven investeren ruimere reclamebudgetten in milieu-projecten. Daarmee willen ze hun milieubewustzijn tonen en duidelijk maken dat ze zich inspannen om de natuur te beschermen. Zelfs bedrijven die zich nagenoeg nooit aan reclame wagen, veranderen nu van taktiek en etaleren de maatregelen en initiatieven die ze op dat vlak nemen, zelfs al verwachten ze van die reclame-inspanningen geen extra verkopen.

"Zo lanceerde General Electric eerder dit jaar jaar Ecomagination-producten, wat gepaard ging met een reclamecampagne die de milieuvriendelijkheid van de producten moet benadrukken," stipt The New York Times aan. "Ook BP heeft zopas zijn eenheid Alternative Energy opgezet en maakt dat volop bekend met uitgebreide reclamecampagnes."

Er wordt aan toegevoegd dat ook bedrijven die door de milieubeweging als echte vervuilers worden bestempeld, op de groene reclametrein springen. Zo voert Ford uitgebreid reclame voor zijn toekomstige hybride-auto's. ExxonMobil, nog altijd geplaagd door het ongeval van de Exxon Valdez voor de kusten van Alaska (1989), brengt eveneens milieu-aspecten naar voor in zijn reclamecampagnes in de Amerikaanse kranten.

"Het energieprobleem is een bijzonder essentieel maatschappelijk onderwerp en als marktleider beschouwen we het als onze verantwoordelijkheid om daarover te communiceren," benadrukte Exxon-woordvoerder Russ Roberts tegenover The New York Times. "De oliebedrijven, die aangevallen worden vanwege hun grote winsten op de dure energieprijzen, proberen zichzelf daarbij als een onderdeel van de oplossing van het probleem te positioneren dan als het probleem zelf," voegt de krant daar aan toe.

Maar ook andere sectoren beseffen maar al te goed dat reclame voor energievriendelijke motoren en groene producten hun imago kan opkrikken. Ze willen de milieubewuste consument ervan overtuigen dat hij zich in alle gemoedsrust hun producten of aandelen kan aanschaffen. "Wanneer wij de volgende tien jaar acht miljard dollar investeren in alternatieve energie, maken we daar reclame rond," stelde BP-woordvoerder Scott Dean. "Het zijn immers de investeerders, consumenten en regeringen die op basis daarvan beslissingen nemen."

Eileen Claussen, directeur van het Pew Center on Global Climate Change, voerde aan dat de grote bedrijven eindelijk tot het beseft gekomen zijn dat milieubewustzijn een belangrijk onderdeel van hun imago en merk kan zijn. Maar voor vele milieuorganisaties zijn al die groene campagnes niet meer dan een laagje vernis. "Sommige bedrijven zoeken met hun campagnes een maximale goedkeuring voor een minimum aan inspanningen," benadrukte Michael J. Brune, directeur van het Rainforest Action Network.

The New York Times merkt op dat bedrijven geen cijfers bekend maken over hun groene reclames, maar voegt er aan toe dat het om bijzonder grote budgetten lijkt te gaan. Zelfs bedrijven die normaal geen campagnes opstarten om hun eigen groene verdiensten in de verf te zetten, lijken daar nu een uitzonderling op te maken. De investeerdersbank Goldman Sachs heeft nooit reclame gemaakt voor zijn investeringen in windmolenparken, maar geeft nu wel ruchtbaarheid aan een landschenking in Tierre del Fuego (Chili), in samenwerking met de Wildlife Conservation Society.

Hetzelfde geldt voor het Canadese aluminiumbedrijf Alcan. Dat heeft nooit reclame gemaakt rond zijn activiteiten, maar is de jongste maanden gestart met advertenties rond zijn inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bovendien heeft het ook acties gevoerd rond een duurzaamheidsprijs ter waarde van één miljoen dollar, die het bedrijf vorig jaar is gestart. In kranten in Quebec werd eveneens aangekondigd dat Alcan 100.000 bomen had gepland in de Canadese provincie.

Een woordvoerder van Alcan stelde dat de reclame het bedrijf geen kilogram meer aluminium zal laten verkopen. "Dergelijke acties zijn vooral intern gericht," merkte hij op. "Ons personeel wil fier zijn op het milieubeleid van het bedrijf. Buitenstaanders zullen onze campagne misschien snel vergeten, maar het personeel zal zich hen nog lang blijven herinneren."

Apple-website groeit dankzij iTunes

Vooral dankzij de populariteit van iTunes is de website van Apple Computer tijdens de maand november de snelst groeiende geweest van alle grote merken. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Nielsen/NetRatings. De website kreeg vorige maand 30,8 miljoen unieke bezoekers, waarmee een groei van 57 procent gerealiseerd werd ten opzichte van het jaar voordien. Toen werden er 19,6 miljoen bezoekers geteld.

Na Apple mochten Google (29 procent) en Amazon (16 procent) zich in de grootste aangroei van bezoekers op hun website verheugen. Met 104 miljoen unieke bezoekers blijft Yahoo veruit de meest populaire website van de wereld. De voorbije maand zag Yahoo een groei van tien procent tegenover twaalf maand voordien, maar daarmee klasseert de website zich bij de stijgers pas op de zevende plaats.

Wanneer niet alleen rekening gehouden wordt met de allergrootste spelers, maar alle websites met minstens één miljoen bezoekers bekeken worden, is de fotosharing-website PhotoBucket de grootste groeier. Verleden jaar november had die site 983.000 bezoekers. Vorige maand was dat opgelopen tot 15,6 miljoen. PhotoBucket ging daarbij MySpace en Facebook, twee websites rond social networking, vooraf. Wikipedia slaagde erin zijn bezoekersaantallen te verviervoudigen en klasseerde zich daarmee op een negende plaats.

Nieuw uitstootrecord voor Verenigde Staten

Hoewel de Verenigde Staten zich blijven verzetten tegen het Kyoto-protocol, stelde de Amerikaanse regering enkele weken geleden dat het land de uitstoot van broeikasgassen op een efficiënte manier aanpakt. Maar uit gegevens van de Amerikaanse regering zelf blijkt nu dat de uitstoot het voorbije jaar naar een recordhoogte is gestegen. Maar ook Europa zou het slechter doen dan verhoopt werd.

"De uitstoot van broeikasgassen is in de Verenigde Staten op veertien jaar tijd nagenoeg verdubbeld," meldt de Britse krant The Guardian. "Nochtans heeft de Amerikaanse regering zopas nog gezegd dat de vrijwillige maatregelen van het bedrijfsleven er goed in slagen om het probleem van de broeikasgassen efficiënt aan te pakken." Maar uit een analyse blijkt dat ook Europa er niet in slaagt om zijn verbintenissen na te komen.

Het Amerikaanse ministerie van energie maakt bekend dat de uitstoot van broeikasgassen vorig jaar met twee procent is toegenomen tot 7.122,1 miljoen ton. Dat is ongeveer een kwart van de wereldwijde uitstoot. De groei tijdens 2004 was de grootste van de voorbije vijf jaar en blijkt deel uit te maken van een versnellende trend. Ook 2003 was immers al een recordjaar. Gezien de sterke economische groei van de Verenigde Staten worden ook dit jaar weer nieuwe recordcijfers verwacht.

Lord Rees, voorzitter van de Britse Royal Science Society, benadrukte dat alle geïndustrialiseerde landen inspanningen moeten doen om de uitstoot te beperken. "De recente cijfers geven aan dat we veel dringender actie moeten ondernemen," voegde hij daar aan toe. Hij wees erop dat het niveau van koolstofdioxide in de atmosfeer op dit ogenblik ongeveer 380 deeltjes per miljoen vertegenwoordigt. Dat is wellicht het hoogste niveau in twintig miljoen jaar en meer dan éénderde hoger dan voor de industriële revolutie.

Rees benadrukte dat de industrielanden tegen 2050 hun emissies met minstens zestig procent zullen moeten beperken indien men de concentraties wil stabiliseren op het dubbele van de niveau's voor de industriële revolutie. "De huidige Amerikaanse strategie lijkt niet voldoende," voegde hij daar aan toe. Maar ook Europa blijkt in de problemen te komen. Volgens het Institute for Public Policy Research blijken tien van de vijftien traditionele EU-landen achter te zijn op het vooropgestelde schema. Alleen Groot-Brittannië, Zweden en Frankrijk zouden min of meer op koers zitten.

In een reactie op het beleid van de federale regering, hebben zeven Amerikaanse staten besloten om samen te werken aan het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Het gaat daarbij om Connecticut, Delaware, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York en Vermont. Die samenwerking neemt in 2009 een aanvang.

Ook Afrika begint te bloggen

Bij de onlusten in Ethiopië doken plots overal weblogs op met ooggetuigenverslaggeving en nieuws. Dat is volgens analisten het teken dat het internet en de burgerjournalistiek ook in Zwart Afrika duidelijk een doorbraak beleefd.



"De website van BBC News ontving duizenden e-mails over de onlusten in Ethiopië, maar de meeste verhalen verschenen op weblogs," meldt de Britse officiële omroep. "Tot voor kort was het bloggen in Zwart-Afrika nagenoeg onbestaande, op uitzondering van het voor de hand liggende Zuid-Afrika."

Door de relatieve schaarsheid van internettoegang en de fysieke afstand tot het westerse epicentrum van de online wereld, was het bloggen een elitair tijdverdrijf voor expatriates die in Afrika gevestigd zijn en diaspora-studenten in andere werelddelen. Maar die situatie is volgens experts duidelijk aan het wijzigen. De voorbije maanden is er bijvoorbeeld in Ethiopië een belangrijke blogbeweging op gang gekomen.

Dat heeft uiteraard te maken met de langzame, maar duidelijke verspreiding van internet-infrastructuur in het Afrikaanse land, maar ook met de politieke gebeurtenissen die het land hebben geraakt sinds de verkiezingen van de voorbije maand mei. Die verkiezingen bleken een belangrijk recruteringsmoment voor de bloggemeenschap.

Naast de leidinggevende Ethiopische blogs, zoals ethiopundit, zijn er de jongste periode heel wat nieuwe initiatieven opgestart, zoals Weichegud, ET Politics, Satisfy My Soul en Friends of Ethiopië. De meeste van die blogs maken gebruik van het gratis en anonieme Blogger-platform om hun visies te publiceren. Dergelijk fenomeen blijkt ook elders in Afrika opgemerkt te worden. De website BlogAfrika probeert zelfs de honderd meest gelezen Afrikaanse blogs te volgen.

Afrika vormt nog altijd een kleine fractie van de wereldwijde blogosfeer, maar zorgt voor experts wel voor een constante vloed van kopij voor iedereen die iets over het continet te weten wil komen. "Het zorgt voor een groot overzicht van de conversaties die over en in Afrika aan de gang zijn," benadrukte Ethan Zuckerman, één van de initiatiefnemers achter BlogAfrica en eigenaar van de weblog 'My Heart's in Accra'.

Zuckerman, wetenschapper aan het Berkman Center (Harvard Law School) in de Verenigde Staten en specialist in de invloed van technologie op de ontwikkelingslanden, is ook de man achter Global Voices. Dat project wil interessante weblogs over de hele wereld volgen, met de nadruk op landen die in de traditionele media dikwijls over het hoofd worden gezien.

Daarbij werd de voorbije maanden onder meer aandacht besteed aan de Egyptische verkiezingen (Big Pharaoh), de aandelenbeurs van Nairobi (African Bullets and Honey), de vakbondprotesten in Zimbabwe (Zimbabwean Pundit) of geneesmiddelen voor Nigeriaanse kinderen (Kid's Doc in Jos).

Koerdistan wordt een groeiregio


Eerder deze maand is de Turkse luchtvaartmaatschappij Fly Air gestart met rechtstreekse vluchten op Irbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Het is niet de eerste buitenlandse maatschappij die vanuit Europa of het Midden-Oosten rechtstreekse verbindingen heeft ingelegd met de regio. Maar in het geval van Turkije toont het de snelle verandering aan in de relatie met de Iraakse Koerden en een bewijs voor de groeiende economie van de regio.

Irbil wordt als economisch centrum steeds belangrijker. Er zijn plannen voor de bouw van nieuwe ministerie- en universiteitsgebouwen en een grote nieuwe luchthaven, maar ook worden nieuwe woonprojecten opgestart en staat ook Dream City, een luxueus centrum met villa's, zwembaden, winkel- en ontspanningsinfrastructuur op stapel. De relatieve veiligheid van de regio trekt immers talrijke buitenlandse investeerders aan, vaak afkomstig uit andere, minder veilige, Iraakse regio's.

Een groot gedeelte van de constructie gebeurt door Turkse bedrijven. Dat is volgens een aantal analisten een bewijs dat Turkije van zijn mentale remmingen tegenover de Koerden kan loskomen en zich meer op de regio gaat richten, wat voor beide partijen een voordeel zou kunnen opleveren. De Turken staan immers bijzonder argwanend tegen het nagenoeg onafhankelijke Iraaks Koerdistan, dat een steeds grotere invloed zou kunnen krijgen op de verzuchtingen van de Turkse Koerden. Bovendien is er het feit dat vele leden van de Turkse Koerdische PKK-rebellen zich in Noord-Irak verschuilen.

Maar de BBC stelt dat de spanningen tussen Turken en Koerden blijkbaar beginnen af te nemen. "Dat heeft te maken met de politieke realiteit op het terrein," wordt er aan toegevoegd. "De Koerden zijn immers een macht geworden waar men binnen de Iraakse regering rekening moet houden en hun autonomie is gegarandeerd in de grondwet." Maar vele analisten zijn van oordeel dat vooral de intense handel tussen beiden voor betere diplomatieke relaties heeft gezorgd.

Daarbij stellen ze dat Turkije best beseft dat zijn Koerdisch gebied zonder die grensoverschrijdende handel een arme regio zou blijven en dus veel vatbaarder zou zijn voor geweld. "Maar Turkije weet ook dat niet alleen goederen over die grenzen worden verhandeld, maar ook ideeën en modellen." Vele Turkse Koerden gaan trouwens in Noord-Irak op zoek naar werk.

Het betere contact tussen Koerden in Turkije, Iran, Irak en Syvrië heeft volgens sommigen echter ook voor een heropleving gezorgd van de Koerdische cultuur, wat de Koerden weer zou kunnen laten dromen over een grote Koerdische staat. Daarbij wordt Noord-Irak door vele Koerden in de omringende landen beschouwd als een droomland waar men vrij kan leven in een vrije staat.

De Iraakse Koerden proberen de buurlanden herhaaldelijk gerust te stellen en benadrukken dat ze zich niet van Irak willen losweken of willen tussenkomen in de gang van zaken bij die buren. Indien de Iraakse Koerden trouwens te ver zouden gaan, zou Turkije de grenzen wel eens kunnen sluiten en dat is voor Noord-Irak nog altijd de belangrijkste verbindingsweg met de buitenwereld.

Farmacie leider op gebied van octrooien

De farmaceutische industrie is in Europa nog altijd de grootste aanvrager van octrooien. Vorig jaar werden aan de sector in totaal 13.770 octrooien toegekend. De grootste individuele aanvrager is echter Philips, met 2.362 aanvragen.

De farmaceutische industrie gaat telecommunicatie (12.120 octrooien) en gegevensverwerking (8.134 octrooien) vooraf. Daarna volgen elektronische componenten (7.385 octrooien), meten en testen (6.700 ), organische chemie (6.188), biochemie en gentechniek (3.975), voertuigtechniek (3.901), machine-componenten (3.238) en organische macromoleculaire verbindingen (3.113).

Bij de bedrijven wordt Philips gevolgd door Matsushita (1.711), Siemens (1.296), Nokia (805), Bosch (710), Intel (620), Basf (597), 3M (595), Motorola (578) en Sony (572). In Europa worden overigens nog steeds geen octrooien toegekend op het gebied van software. Een voorstel daarrond is in juli 2005 door het Europese Parlement afgewezen.

Cuba teert niet meer op suiker


Cuba kent dit jaar een economische groei van 11,8 procent. Dat stelt de regering van Fidel Castro, eraan toevoegend dat het land de financiële crisis van de jaren negentig absoluut achter zich heeft gelaten. Het persbureau Associated Press merkt daarbij op dat Cuba wel een eigen methode hanteert om zijn bruto binnenlands product te berekenen. Het toerisme is inmiddels de belangrijkste inkomstenbron van het land geworden.

De Cubaanse minister van economie José Luis Rodriguez benadrukte dat zijn land zich helemaal hersteld heeft van de jaren negentig, toen verregaande maatregelen moesten genomen worden om het land de crisis, veroorzaakt door het in elkaar storten van de Sovjet-Unie, te laten overleven. De groei was volgens Rodriguez zelfs de grootste groei uit de revolutionaire geschiedenis van het land.

Rodriguez voorspelde voor volgend jaar een economische groei van 10 procent. De economische groei van het land wordt vooral gedragen door het toerisme, de nikkelindustrie en de export van diensten, zoals de betaalde gezondheidsprojecten in Venezuela.

Cuba houdt bij de bepaling van het bruto binnenlands product ook rekening met de enorme sociale zekerheid en gesubsidieerde diensten. Dat maakt het bijzonder moeilijk om de Cubaanse groei te vergelijken met andere landen. De Cubaanse berekeningen worden door de Economische Commissie voor Latijns-America van de Verenigde Naties dan ook niet als officieel aanvaard.

Castro wierp echter op dat men niet moet denken dat Cuba valse gegevens bekend maakt. Vorig jaar kende Cuba naar eigen berekeningen een groei van 5 procent. Volgens de Verenigde Naties moest dat echter bijgestuurd worden tot 3 procent.

Tijdens het Sovjet-tijdperk was Cuba nagenoeg volledig afhankelijk van zijn suikerexport en ruilhandel met zijn toenmalige ideologische medestanders. Na het einde van het Sovjet-tijdperk moest Cuba zijn economie te diversifiëren. De voorbije jaren heeft het toerisme de suikersector van de troon gestoten als belangrijkste inkomstenbron van Cuba. De ineenstorting van de suikerprijzen en een weinig efficiëntie suikerproductie, heeft ertoe geleid dat talrijke bedrijven zijn gesloten en duizenden werknemers worden herschoold.

Minstens drie mailadressen per persoon


E-mail is een dagelijks bestanddeel geworden van het leven. Dat besluit DoubleClick Email Solutions uit zijn 'Consumer Email Study'. Daarbij blijkt immers dat e-mail tot de vaste bezigheden van het publiek behoort.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat driekwart van de respondenten op het werk zijn e-mail enkele keren per dag controleert. Maar die beroepsmatige e-mails blijken ook 's avonds thuis (55 procent) en tijdens het weekend (54 procent) nagekeken te worden.

Bijna de helft van de respondenten had minstens drie mail-adressen. Daarbij wordt één adres door 95 procent als belangrijkste beschouwd. Bijna driekwart van de respondenten gebruikt altijd hetzelfde mail-adres om online aankopen te doen.

"De studie toont duidelijk aan dat e-mail zich bij de meeste consumenten gevestigd heeft als een cruciaal communicatiemiddel," aldus de onderzoekers. "Dit betekent ook grote mogelijkheden voor marketeers, maar daarbij moet men verfijnd genoeg tewerk gaan, zodat de communicatie verloopt volgens de eisen van de consument."

Online uitgevers moeten nieuwe dingen doen


Online uitgevers moeten producten brengen die gebracht kunnen worden op de platformen die jonge internauten gebruiken in plaats van de kranten. Dat stelt journalist Steve Outing van het magazine Editor & Publisher. Hij verwijst daarbij naar toepassingen als mobiele apparaten, instant messengings, spelconsoles en het internet.

"Online uitgevers moeten meer moeite doen om het nieuwe internet-succes de volgende jaren te kunnen bijhouden," voerde hij aan. Hij stelde daarbij dat ze vooral jongeren meer in hun eigen online milieu moeten benaderen. "Men moet vooral oog hebben voor de platformen die de kranten zijn komen vervangen. Over enkele jaren wordt de gedrukte communicatie echt gezien als het zwakkere broertje."

Ook de draagbare muziekspelers en het podcast-succes vormen volgens Outing voor kranten een unieke gelegenheid om in contact te treden met een jonger publiek. "Het is verbijsterend hoe snel podcasts een massapubliek hebben bereikt," voerde hij aan. "Online uitgevers doen er dan ook goed aan om dergelijke podcasters naar de eigen website te halen en daarmee zijn eigen merknaam populair maken."

Verder stipte hij aan dat nieuwssites zich toegankelijker moeten tonen en registraties alleen maar zouden vragen wanneer dat echt absoluut nodig is. Maar men zou er volgens hem vooral goed aan doen om ervoor te zorgen dat de bezoeker zich op de website actief kan tonen. "Participatorische media worden steeds belangrijker," benadrukte Steve Outing. "De websites zouden dan ook moeten experimenteren met wiki's en geen angst hebben om feedback uit te lokken of te stimuleren." Tot slot voerde hij aan dat het volgend jaar een echte uitdaging zal worden om de globale conversaties van het internet te ondersteunen. "Zo zouden locale kranten kunnen uitzoeken hoe ze het belangrijkse sociale netwerk voor hun gemeenschap kunnen worden," stelde hij voor.

Peking geniet van heldere hemel


De Chinese regering heeft laten weten dat de hoofdstad Peking gisteren de grens van 230 dagen heldere hemel heeft doorbroken. Daarmee is het milieubeleid van Peking volgens China Daily tien dagen voor op zijn voorziene schema.

Het is volgens het stadsbestuur van Peking nu het zevende jaar op rij dat de luchtkwaliteit van de stad een verbetering vertoont tegenover het jaar voordien. Daarbij wordt gesteld dat dit jaar grote inspanningen gedaan werden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo werden niet minder dan 4.000 oude bussen en 30.000 taxi's, verantwoordelijk voor een aanzienlijk aandeel binnen de luchtvervuiling, uit dienst genomen. De vervoersmiddelen werden vervangen door milieuvriendelijker exemplaren.

Bovendien ging er op 1 juli een maatregel van kracht waardoor de uitlaatgassen van motorvoertuigen aan strengere milieu-eisen moesten voldoen. Bovendien zou de overheid ook strikter toekijken op de toepassing van de diverse milieuwetten. Er zou ook strenger worden opgetreden tegen overtreders.

Economie in de media


In 2004 voerde België voor 5 miljoen euro kerstbomen in de Europese Unie uit. Daarmee komt het op de tweede plaats als grootste Europese uitvoerder. Denemarken staat met 44 miljoen euro afgetekend en ongrijpbaar op de eerste plaats. Dat blijkt uit een speciaal kerstbericht dat Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek, donderdag vrijgaf. Kerstbomen worden vooral naar Duitsland uitgevoerd. In 2004 voerden de Duitsers voor 26 miljoen euro dennenbomen in. Dat is aanzienlijk meer dan Groot-Brittannië (9 miljoen) en Frankrijk (8 miljoen). Beide landen komen op de tweede en derde plaats. Volgens Eurostat slaan de typische kerstaankopen op veel meer dan alleen kerstbomen. Er zijn de elektrische guirlandes, goed voor een invoer van 220 miljoen euro in 2004, maar ook alle soorten bollen, ballen, kaarsen, ossen, ezels, schapen en andere kleurrijke prullaria. De hele Europese Unie voerde in 2004 voor 600 miljoen euro kerstkitsch in. De Britten zijn de grootste consument (226 miljoen euro), gevolgd door Duitsland en Italië. De meeste kerstspullen zijn afkomstig uit China.

Het Wereld Natuurfonds (WWF) heeft donderdag de Russische bevolking dringend opgeroepen de traditionele consumptie van kaviaar voor de jaarwisseling te laten. Door de illegale vangst van steur in de Kaspische Zee wordt de vis met uitroeiing bedreigd. "Net als de balalaika (Russisch tokkelinstrument), de matroesjka (houten pop waarin weer kleinere poppetjes zitten), wodka (sterke drank) en de Kalasjnikov (machinegeweer) is kaviaar een symbool van Rusland," aldus een WWF-woordvoerder tijdens een persconferentie in Moskou. "Maar dit symbool staat op het punt van uitsterven." Steur is de vis waarvan de kuit gebruikt wordt om er kaviaar uit te bereiden. Zwarte kaviaar (Ikra) is kuit van de steur die zwemt in de Kaspische Zee. Ongeveer 60 procent van de kaviaar die wereldwijd wordt verkocht, is afkomstig van steur uit de Kaspische Zee. Een groot deel van de illegale vangst is in handen van de Russische maffia, die een rechtstreekse bedreiging vormt voor het voortbestaan van de steur, meldde het WWF.

Oekraïne laat zich niet chanteren of onder druk zetten door Rusland. Dat heeft de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Boris Tarasjoek donderdag gezegd in een hooglopend conflict tussen beide landen over de aardgasprijzen en de Russische marinebasis op de Krim. Rusland dreigt de prijs voor het aardgas dat zijn buurland importeert volgend jaar te verviervoudigen. Oekraïne, dat voor zijn energie grotendeels afhankelijk is van Rusland, waarschuwt in reactie daarop de huur (77 miljoen euro) te verhogen die Rusland jaarlijks betaalt voor zijn marinebasis bij Sebastopol. De aan de Zwarte Zee gelegen basis biedt Rusland een doorgang tot de Middellandse Zee. De Oekraïense diplomaat Leonid Osavoljoek heeft eveneens donderdag gezegd dat Rusland zich delen van de Krim onrechtmatig heeft toegeëigend. "We willen ons bezit terug," zei hij. Oekraïne heeft gevraagd of de stijging van de gasprijs stapsgewijs mag verlopen, zodat het bedrijfsleven tijd heeft zich aan te passen. De Russische aardgasgigant Gazprom heeft dat verzoek verworpen en dreigt de gaskraan dicht te draaien als er voor 1 januari geen overeenkomst is bereikt. Rusland levert ongeveer de helft van het aardgas in de Europese Unie, waarvan ongeveer 80 procent door Oekraïense leidingen moet. De angst bestaat dat door het conflict de toevoer van gas naar Europa in het gedrang komt.

Veel Spanjaarden zijn donderdag in een klap rijk geworden door deelname aan de jaarlijkse kerstloterij die bekendstaat als 'El Gordo' - de dikke. De loterij is wat betreft het totale prijzengeld (2 miljard euro) de grootste ter wereld. Er is echter niet een gigantische hoofdprijs, zoals bij veel loterijen gebruikelijk is. El Gordo kent maar liefst 1.700 hoofdprijzen met een waarde van 300.000 euro. En die hoofdprijzen vielen donderdag op het lotnummer 20085, verkocht in het Catalaanse dorp Vic. Dat dorp is dus donderdag in een klap een half miljard euro rijker geworden.

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft woensdag de loftrompet gestoken over zijn Mexicaanse collega Vicente Fox, nadat die zich zeer kritisch had uitgelaten over de Verenigde Staten. Vorige maand noemde Chávez Fox nog een schoothondje van Washington, wat leidde tot een heftige diplomatieke rel tussen beide Latijns-Amerikaanse landen. Fox noemde vorige week een Amerikaans voorstel om een groot hek te bouwen op de grens tussen Mexico en de VS om illegale immigratie tegen te gaan een schande. Volgens de linkse en anti-Amerikaanse Chávez ademt dit standpunt de waardigheid van illustere Mexicaanse revolutionairen als Pancho Villa en Emiliano Zapata, en van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Azteken.

Pernod Ricard verkoopt zijn whiskymerken Glen Grant, Old Smuggler en Braemar aan het Italiaanse drankenconcern Davide Campari-Milano voor in totaal 130 miljoen euro. Dat maakte de Franse groep donderdag bekend. De verkoop van de drie Schotse whiskymerken moet Pernod Ricard in staat stellen te voldoen aan de voorwaarden die de Europese Commissie stelde bij de bij de overname van de Britse sectorgenoot Allied Domecq. Pernod Ricard, 's werelds tweede grootste producent van sterke dranken, verwierf dit voorjaar Allied Domecq voor zowat 10,7 miljard euro.

Ongeveer de helft van de Belgen telefoneert niet handenvrij in de wagen en heel wat chauffeurs raadplegen de wegenkaart terwijl ze aan het sturen zijn. Dat en andere opmerkelijke vaststellingen blijken uit een enquête van Lightspeed Research. TomTom, aanbieder van persoonlijke navigatiesystemen in de wagen, maakt de studie bekend naar aanleiding van de verkeersdrukte tijdens de eindejaarsperiode. Uit de enquête bleek dat 48,5 procent van de Belgen niet handenvrij telefoneert achter het stuur. Daarnaast leest 28,1 procent de kaart achter het stuur. Opmerkelijk is dat 3,9 procent van de ondervraagden tijdens het rijden de schoenen uittrekt. Het onderzoek maakt ook duidelijk dat meer mannen dan vrouwen hun GSM niet handenvrij gebruiken. Het gaat respectievelijk om 57,8 procent tegenover 37,6 procent. Ook zou 32 procent van de mannen kaartlezen achter het stuur. Dit tegenover 23,7 procent van de vrouwelijke bevolking.

Het eerste overdekte themapark in België, Plopsaland Indoor, heeft officieel de deuren geopend. Het overdekte themapark combineert de magie van de Studio 100-figuren met attracties op kindermaat en heeft zijn vaste stek in de Grenslandhallen in Hasselt. De organisatoren mikken op een jaarlijks bezoekersaantal van 300.000 personen. Met de bouw van Plopsaland Indoor was een investering van 12,5 miljoen euro gemoeid. Het startschot voor de bouwwerken van het all-weather themapark werd eind april gegeven. Plopsaland Indoor bestaat uit een park van 8.800 kubieke meter en een overdekte buitenruimte van 2.000 kubieke meter. Plopsaland Indoor bevat in totaal 20 attracties, die allemaal ingekleed zijn rond de figuren van Samson & Gert, Kabouter Plop en Piet Piraat. Verder is er ook een theater, een klimzeil, een verkeerspark met een echte garage en een tankstation, een restaurant en play-stationstand.

Een krachtige Ariane-5 draagraket heeft in de nacht van woensdag op donderdag een Europese weersatelliet (MSG-2) en een Indiase telecommunicatiesatelliet gelanceerd. De 25ste Ariane-5 vertrok woensdag om 23.33 uur Belgische tijd van op de Europese lanceerbasis Kourou. De nuttige lading woog 6.390 kilo, bijna het maximum dat de standaard Ariane-5 kan meevoeren. De MSG-2 is de tweede van de jongste generatie geostationaire weersatellieten van Eumetsat. Deze intergouvernementele organisatie, waarin België via het KMI voor 2,79 procent participeert, laat zijn kunstmanen ontwikkelen en lanceren door het Europese ruimtevaartbureau ESA. Na tests draagt dit dan de weersatelliet over aan Eumetsat. De industriële partner in de MSG-2 was Alcatel Alenia Space, met als Belgische deelnemers onder de zowat 60 onderaannemers Alcatel Alenia Space Etca, Trasys Space, Spacebel, Amos en het Centre Spatial de Liège. Het MSG-programma kost in totaal 1,673 miljard euro, waarin België voor 46,67 miljoen euro participeert.

Thursday, December 22, 2005

Matige IT-groei in Europees onderwijs

De investeringen in IT-projecten voor het onderwijs zullen in West-Europa de volgende jaren een tragere groei kennen. Dat is volgens het onderzoeksbureau IDC in grote mate te wijten aan een gebrek aan budgetten.

Vorig jaar werd in het Europese onderwijs 7,6 miljard euro geïnvesteerd in IT-projecten. Dat zal volgens de onderzoekers tegen 2009 aangroeien tot 9,7 miljard euro. "Maar in het begin van die periode zal die groei heel traag zijn," aldus IDC. "Dat zal vooral het geval zijn in Italië en Duitsland, waar voor dit jaar een stijging van minder dan één procent moet vooropgesteld worden."

Die trage groei wordt volgens IDC veroorzaakt door besnoeiingen op de budgetten. "Zo had het Italiaanse ministerie van onderwijs voor dit jaar IT-investeringen ingeschreven voor een bedrag van 184 miljoen euro," stipt IDC aan. "Maar daar was gewoon geen geld voor." Er wordt aan toegevoegd dat de situatie niet in alle West-Europese landen hetzelfde is.

In het hoger onderwijs zal de groei volgens IDC sneller gaan. Daar verwacht men een groei van 5,7 procent tussen 2005 en 2009, want de onderzoekers stellen dat daar meer aandacht wordt besteed aan oplossingen met een grote waarde, zoals student management systemen en e-learning. In het lager- en middelbaar onderwijs zal er volgens IDC vooral geïnvesteerd worden in hardware.

Website duurder dan men denkt

Bedrijven onderschatten heel dikwijls de onderhoudskost van hun website. Dat blijkt uit het 'Gebruikersonderzoek Content Management Systemen 2006' van Entopic. Maar over het algemeen is men wel tevreden met zijn website.

"Meer dan driekwart van bedrijven beschouwt informeren als de belangrijkste doelstelling van zijn website," benadrukken de Nederlandse onderzoekers. Maar ruim tien procent ziet de verkoop als de belangrijkste bestaansreden van de online aanwezigheid.

Opmerkelijk is echter dat 42 procent van de onderzochte bedrijven de kosten van het beheer van de website verkeerd inschat. Ook bij de implementatie gebeuren blijkbaar heel dikwijls verkeerde inschattingen. In veel gevallen wordt de projectbegroting overschreden en bij veertig procent is daarbij sprake van een verkeerde inschatting van de implementatiekosten. De grootste accuraatheid wordt daarbij bereikt bij de kosten van hard- en software.

Eénderde van de bedrijven verwachtte bovendien dat zijn content management systemen (csm)maximaal drie jaar zou meegaan. Veertig procent hoopt daarbij op een periode van vier tot zes jaar. Negatieve ervaringen met csm-projecten worden wel steeds meer een zeldzaamheid.

De meeste bedrijven toonden zich echter wel tevreden met hun content management systeem, terwijl men ook een positieve waardering had voor de partner waarop een beroep werd gedaan voor de implementatie. Nagenoeg de helft wil in de toekomst echter meer zelf in handen nemen, terwijl twintig procent meer activiteiten zou willen uitbesteden.

Slechts negen procent van de bedrijven toont zich ronduit ontvreden over het csm-project. Klachten zijn er vooral over de traagheid, omslachtigheid en een weinig intuïtief karakter.

Akropolis is bijna klaar


Na bijna dertig jaar zijn de restauratiewerken aan de Akropolis in de Griekse hoofdstad Athene bijna achter de rug. Architect Haralambos Bouras benadrukte dat de dringende werken binnen het jaar zullen afgerond kunnen worden. In 2009 zou met minder dringende renovatiewerken op de Akropolis begonnen kunnen worden.

Bouras benadrukte dat de hoogdringende restauraties aan het Parthenon en de Nike-tempel en tegen de volgende kerstperiode klaar zouden zijn. Ook de werken aan de Propylaeën zouden dan kunnen afgeleid worden. De drie monumenten werden bijzonder zwaar aangetast door tientallen jaren blootstelling aan de vervuilde lucht van Athena. Maar ze werden ook beschadigd door een restauratie in de jaren dertig.

Daarbij werd immers ijzer gebruikt als versterking. Maar roestvorming heeft het marmer doen barsten. De Nike-tempel moest zelfs steen voor steen ontmanteld worden. Al het oude ijzer werd verwijderd en de barsten werden hersteld. Nu zullen de werken zich volgens Bouras kunnen richten op het verbeteren van het visuele aspect van de monumenten. Ook zal aandacht besteed worden aan de omwalling van de Akropolis, die teruggaat tot Mykeense periode uit de dertiende eeuw voor christus.

Voor 2005 en volgend jaar zou er 16,6 miljoen dollar zijn beschikbaar gesteld voor de herstellingen. Op dit ogenblik zou al meer dan vijftig procent van de bouwblokken behandeld en teruggeplaatst zijn. Het nieuwe materiaal is afkomstig uit Mont Pendeli, ten noorden van Athena, waar ook de originele bouwstenen vandaan komen.

Het vierde belangrijk gebouw van de Akropolis, de Erechtheion-tempel, werd in de jaren tachtig al gerenoveerd. Het minder dringende werk zou tegen 2020 moeten afgerond zijn. Daarmee zou nog eens een bedrag van 83 miljoen dollar zijn gemoeid.

New York Times volgt Chinees gerecht

De Amerikaanse krant The New York Times krijgt de gelegenheid om tussen kerstmis en nieuwjaar onbeperkt te filmen in het hooggerechtshof van Shanghai. Het is de eerste keer dat een buitenlands medium een dergelijke toelating krijgt.

De Amerikaanse krant krijgt de mogelijkheid om vier dagen lang de Chinese gerechterlijke procedures te bestuderen. "De journalisten zullen elke gerechtszaal kunnen betreden en interviews afnemen met de betrokken partijen en advocaten," aldus China Daily.

In het verleden hebben een aantal buitenlandse televisiezenders verslaggeving kunnen brengen over de Chinese rechtspraak, maar dat was telkens rond één specifiek onderwerp of geding. Het initiatief zou goedgekeurd zijn door het departement buitenlandse zaken van Shanghai.

China Daily wijst erop dat de meeste gerechtszaken open staan voor locale journalisten, maar voegt er aan toe dat buitenlandse correspondenten voorafgaandelijk toelating moeten vragen.

Frans onderwijs tegen Verenigde Staten?

Vele Franse schoolboeken zijn duidelijk bevooroordeeld tegenover de Verenigde Staten. Dat schrijven geschiedenisleraar Barbara Lefebvre en journaliste Eve Bonnivard in hun boek 'Elèves sous influence'. Onder meer kwamen ze tot de vaststelling dat terrorisme er voorgesteld wordt als een reactie op het Amerikaans beleid.

Lefebvre en Bonnivard onderzochten lesboeken over hedendaagse geschiedenis op de manier waarop de Verenigde Staten in de wereld worden voorgesteld na de aanslagen op de Twin Towers in New York. Daarbij vonden ze naar eigen zeggen duidelijke aanwijzingen van vooroordelen. Zo worden de Verenigde Staten gelijkgesteld met hegemonie, globalisatie en een voortdurende speurtocht naar oorlog en vijanden. "Terrorisme wordt zelfs voorgesteld als een reactie op het Amerikaanse beleid," aldus de auteurs.

Ook andere aspecten van het Amerikaanse beleid worden volgens het boek kritisch benaderd. Zo wordt in een schoolboek over de tegenstand van de Verenigde Staten tegen het Kyoto-protocol opgemerkt dat vervuilen blijkbaar goed is voor de gezondheid van de Verenigde Staten. Een aantal uitgevers zou al gereageerd hebben en beloofd hebben in de volgende edities meer aandacht te besteden aan een neutraler standpunt.

Efficiënt investeren in veiligheid


Jaarlijks betaalt België 12,5 miljard euro om de kosten van verkeersongevallen op te vangen. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Verkeersveiligheid, waarbij aangedrongen wordt op een zo efficiënt mogelijke investering in verkeersveiligheid.

In de studie 'Investeringen in verkeersveiligheid in Vlaanderen - Een handleiding
voor kosten-batenanalyse' stipt onderzoeker Bram De Brabander aan dat er in 2002 in België 1.353 verkeersdoden vielen. Dat komt overeen met 14 personen per miljard gereden kilometer. Daarnaast raakten er 8.230 mensen zwaargewond en 56.345 lichtgewond.

Bram De Brabander becijferde dat de kosten van al deze verkeersongevallen voor België
12,5 miljard euro of 4,6 procent van het bruto binnenlands product(BBP) bedragen. Wereldwijd wordt de schade van verkeersongevallen geschat op 160 miljard euro of 2 procent van het BBP in ontwikkelde landen. Voor België blijkt dit dus een onderschatting te zijn.

De Brabander stelt dat verkeersongevallen directe economische kosten tot gevolg hebben, zoals de medische kosten voor behandeling en revalidatie, de kosten voor verzekeringsmaaschappijen, de schade aan voertuigen en openbaar domein, de inzet van brandweer, politie en gerecht. Maar daarnaast zijn er ook de kosten van files ten gevolge van verkeersongevallen.

Indien de Belgische overheid het aantal verkeersdoden tegen 2010 wil halveren, moeten er volgens Bram De Brabander bij de investeringen efficiënte keuzes gemaakt worden.

Terechte argwaan tegen thuiswerk?


Het wantrouwen van sommige werkgevers tegen thuiswerkend personeel blijkt niet helemaal ongegrond te zijn. Uit een onderzoek van de Amerikaanse vacaturebank CareerBuilder zou immers blijken dat dit voor een belangrijk gedeelte van de thuiswerkers een dagje extra vakantie betekent.

Uit het onderzoek 'Out of the Office 2005' blijkt dat éénderde van de ondervraagden geregeld van thuis uit werken. Maar daarbij geeft een kwart toe op een thuiswerk-dag minder dan één uur echt voor de bedrijf actief te zijn. Nog eens 53 procent komt niet aan drie uur werk toe. Slechts 14 procent maakt er een volledige werkdag van acht uur van.

Blijkbaar vormt de kroost de belangrijkste oorzaak van het onproductieve tijdsverbruik. Twintig procent van de ondervraagden stelt immers dat de kinderen teveel aandacht vragen om echt intensief met het werk bezig te kunnen zijn.

Daarnaast geeft 17 procent toe zijn tijd te verliezen met het surfen op het internet en het plegen van privé-telefoongesprekken. Eén op zes komt er tenslotte voor uit echt lui te zijn. Zij brengen de thuiswerk-tijd in bed of voor de televisie door.

Saoedi's vliegen met Eurofighter


Saoedi-Arabië heeft een vloot Eurofighters besteld bij de Britse producent BAE Systems. Het is het eerste contract voor het gevechtsvliegtuig buiten Europa. De Eurofighter Typhoon moet bij de Royal Saudi Air Force de Tornado vervangen.

De bestelling betekent het behoud van duizenden jobs in Engeland. De Eurofighter, die gebouwd wordt door bedrijven uit Groot-Brittannië, Spanje en Italië, is een concurrent van de Amerikaanse Joint Strike Fighter en de Franse Rafale. Voor de Saoedische luchtmacht betreft het een vernieuwing van de vloot, die sinds 1985 uitgerust werd met Tornado's, die eveneens bij BAE Systems werden geproduceerd.

Er werden geen details bekend gemaakt over de overeenkomst en het aantal toestellen. Volgens sommige bronnen zou het contract echter meer dan 10,6 miljard dollar waard zijn. Eerder al kocht ook Oostenrijk achttien toestellen. De producerende landen hebben 620 exemplaren besteld. De thuisbasis van de Eurofighter ligt in Warton (Lancashire). BAE Systems heeft er in zijn vliegtuigafdeling 9.000 medewerkers.

Economie in de media


De productie van Japanse fabrikanten van consumentenelektronica en informatietechnologie groeit volgend jaar met 2,3 procent tot 19,39 biljoen yen (140 miljard euro). Dit jaar moet de sector een daling verwerken van rond 4 procent. Dat heeft de branchevereniging Jeita donderdag gemeld. Die stelt dat de productiegroei in 2006 op twee peilers rust. De eerste is die van de consumentenelektronica. Daar komt de waarde van de productie volgend jaar 2,3 procent hoger op 2,54 biljoen yen (18,3 miljard euro). De tweede peiler is die van de componenten en onderdelen. Die neemt toe met 2,4 procent tot 9,38 biljoen yen (67,3 miljard euro). De productie van elektronica voor de industrie zal volgend jaar voor het eerst in drie jaar stijgen. Deze groei komt uit op 2 procent tot 7,40 biljoen yen (53,7 miljard euro).

Rusland en China worden als handelspartners voor Duitsland steeds belangrijker. De Duitse uitvoer profiteerde in het derde kwartaal van Ruslands inkomsten uit olie en van de sterke economische groei in China. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek donderdag laten weten. De export naar zowel Rusland als China nam toe met 24 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar tot respectievelijk 4,8 miljard en 6,2 miljard euro. De export naar Rusland en China groeide sneller dan de totale uitvoer van Duitsland. Die nam toe met 9,7 procent tot 197 miljard euro. De export naar de Europese Unie ging met 7,1 procent omhoog. Duitslands invoer uit Rusland en China zwol eveneens hard aan. De groei van de import uit Rusland nam met 34 procent een hoge vlucht, vooral door de prijsstijging van olie, tot 5,5 miljard euro. Duitsland kocht in China voor 10,4 miljard euro. Dat betekende een stijging van 23 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

De schenking van duizenden nieuwe vissersboten na de tsunami van vorig jaar, kan leiden tot economische ellende door overbevissing in de al vrijwel uitgeputte viswateren van Zuidoost-Azië. Dat bleek donderdag uit een rapport van het Wereld Viscentrum. Hulpprojecten waarbij landen die door de tsunami zijn getroffen meer vissersboten krijgen dan ze voor tweede kerstdag 2004 hadden, zijn volgens het centrum ondoordacht. In de Indonesische provincie Atjeh werden ongeveer 8000 boten vernietigd door de vloedgolven, maar de vissers krijgen 10.800 schepen gedoneerd. De nieuwe boten zijn vooral niet geschikt voor diep water. Vissers kunnen niet naar zee om tonijn te vangen, ze zijn afhankelijk van de vis dicht bij de kust en als dat ecosysteem wordt vernietigd, heeft dat een groot effect op de lange termijn.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Aso heeft China donderdag tijdens een persconferentie een „aanzienlijke bedreiging” genoemd. Hij wees daarbij op het kernwapenarsenaal van de Volksrepubliek en de almaar stijgende militaire uitgaven, waarvan de precieze bestemming onduidelijk is. Dat berichtte het Japanse persbureau Kyodo. De toch al gespannen relatie tussen de Aziatische landen is het afgelopen jaar om uiteenlopende redenen verder verslechterd. China verwijt Japan onder meer dat het onvoldoende afstand neemt van zijn oorlogsverleden. Peking en Tokio zijn bovendien verwikkeld in een conflict over de natuurlijke hulpbronnen in de zee die beide landen scheidt.

De lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie hebben woensdagnacht in Brussel een akkoord bereikt over de visvangstquota en de verdeling daarvan per lidstaat voor het jaar 2006. Groot-Brittannië, over een paar dagen voorzitter-af, heeft water bij de wijn gedaan om tot een akkoord te komen. De onderhandelingen duurden twee dagen en een nacht. Frankrijk heeft gedeeltelijk zijn zin gekregen wat de ansjovisvangst in de Golf van Biskaje aangaat. Daar mag 500 ton worden gevangen, het door Frankrijk geëiste minimum om de vissers aan het werk te houden. Sinds juli gold er in de Golf van Biskaje een moratorium op de ansjovisvangst. Vlaams minister Leterme spreekt van aanvaardbare proporties. De Vlaamse vissers zullen langer op zee mogen blijven dan oorspronkelijk voorzien, en mogen iets meer schol en tong vangen. Volgens Leterme kan het economisch verlies nu op twee procent geschat worden. Leterme zal de komende weken in de Vlaamse regering voorstellen doen om de verdere herstructurering van de sector te ondersteunen.

Wednesday, December 21, 2005

Europa heeft meer migranten nodig

De Europese Commissie wil de migratie naar Europa stimuleren om te voorkomen dat in de komende twintig tot dertig jaar een tekort aan arbeidskrachten ontstaat als gevolg van de vergrijzing. Eurocommissaris voor justitie Franco Frattini heeft daaraan een aantal voorstellen gedaan om vooral hoogopgeleide migranten aan te trekken.

Frattini wil dat de lidstaten van de Europese Unie binnen drie jaar een gezamenlijk beleid opstellen over het aantal immigranten dat nodig is, de verwerking van de aanvragen en de toelatingscriteria. Dat moet volgens voorkomen dat onevenredig veel hoogopgeleide migranten in de Verenigde Staten, Canada en Australië terecht komen dan in de Europese Unie.

Verder stelde Frattini voor dat seizoensarbeiders een visum zouden kunnen krijgen waarmee ze meerdere keren naar de Europese Unie kunnen reizen. Daarnaast voerde hij ook aan dat hoogopgeleiden en geschoolde arbeiders sneller in aanmerking zouden moeten kunnen komen voor een permanente verblijfsstatus.

Tussen 2010 en 2030 zou het Europese arbeidspotentieel met twintig miljoen mensen kunnen afnemen. Vanaf 2010 sterven er meer Europeanen dan er geboren worden, maar de veranderingen zullen niet overal tegelijk hun intrede doen. In Duitsland en Italië is er nu al sprake van een afname, terwijl Ierland pas in 2035 met dat probleem geconfronteerd zou worden.

Europese afvalberg blijft groeien


De Europese Unie verzamelt op dit ogenblik minstens 1,3 miljard ton afval per jaar. Dat is meer dan ooit voordien. Bovendien waarschuwt de Europese Commissie ervoor dat die berg ook bijzonder snel aangroeit.

Milieucommissaris Stavros Dimas wees erop dat die groei onevenwichtig is, want de stijging is veel groter dan de economische groei van Europa. Op dit ogenblik gaat de helft van het huisvuil nog altijd onverwerkt naar stortplaatsen en Dimas wees er dan ook op dat de afval-aanpak gemoderniseerd moet worden en dat er meer aan recycling gedaan moet worden.

De Europese Unie wil die stortplaatsen zien verdwijnen, maar door de groeiende afvalberg lukt dat niet zo gemakkelijk. Bovendien groeide de massa plastic op de stortplaatsen tussen 1990 en 2002 met 21,7 procent.

Dimas drong er bij de lidstaten aan om aan de nationale afvalpreventie te werken. Hij stelde voor om de bevolking met een reinigingsheffing te belasten naar geland de hoeveelheid afval die geproduceerd wordt. Dat stimuleert hen volgens Dimas om meer aan recyclage te doen.

De Europese Commissie werkt zelf ook aan promotieacties voor recycling.

Secretaresse zorgt voor efficiëntie

Wanneer managers meer taken aan een secretaresse zouden toevertrouwen, zouden ze per week twee dagen werk kunnen besparen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van Secretary Plus. Volgens de onderzoekers kan een secretaresse duidelijk meer taken van de manager overnemen en hem op die manier efficiënter laten werken.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat managers zonder secretaresse één tot twee dagen per week besteden aan secretariële werkzaamheden zoals het maken van afspraken, telefoongesprekken, het maken van notulen en het behandelen van de correspondentie.

"Maar tal managers die wel een secretaresse hebben, denken tijd te kunnen besparen door meer secretariële werkzaamheden uit te besteden," stipt Secretary Plus aan. "Maar in veel gevallen gebeurt dat niet, meestal uit gewoonte, capaciteitsgebrek, gebrek aan tijd om een secretaresse in te werken of omdat men vindt het zelf sneller en beter te kunnen."

Dat laatste is volgens Secretary Plus echter een vergissing. "Zo denken veel managers dat het efficiënter is om hun e-mails zelf te beantwoorden," wordt er opgemerkt. "Een secretaresse kan de berichten echter schiften, zodat een manager zelf alleen de echt belangrijke of persoonlijke berichten hoeft te behandelen of te beantwoorden.

Mythes zorgen voor gigantische CEO-vergoedingen

Ondanks alle herrie over de gigantische vergoedingen voor de grote bedrijfsmanagers, blijkt dat in de praktijk weinig gevolgen te hebben. Er wordt nog altijd opgeworpen dat er voldoende geldige redenen zijn voor dergelijke hoge uitkeringen, maar dat wordt door gewezen DuPont-topman Edgar S. Woolard categorisch tegengesproken.

Vorig jaar kregen de CEO's van de grote Amerikaanse bedrijven gemiddeld 10 miljoen dollar uitgekeerd. Dat is dertien procent meer dan het jaar voordien. "Vergeleken met de inhoudingen op pensioenen en ziekteverzekeringen, is dat bijzonder wraakroepend," stipt The Kansas City Star aan.

De krant voegt er aan toe dat het begrijpelijk is dat de betrokken bedrijfsleiders geen voorstander zijn om die vergoedingen terug te schroeven, maar er wordt opgemerkt dat deze praktijken de al besmeurde reputaties van de Amerikaanse managers zeker en vast geen goed doen. "Maar zelfs op dat vlak blijft alles verbazend stil," stipt de krantaan.

Dat is echter niet naar de zin van Edgar S. Woolard (71), de vroegere topman van DuPont de Nemours en nu een topfiguur bij de New York Stock Exchange. "Er doen heel wat verkeerde mythes de ronde over de vergoedingen van de bedrijfsmanagers," voert Woolard aan.

Zo stelt hij dat de betalingen aan de CEO's helemaal niet door de concurrentie wordt veroorzaakt, terwijl het volgens hem al evenzeer onzin is dat de personen die over die vergoedingen beslissen, vanuit een onafhankelijke positie kunnen oordelen.

"Het is al evenmin waar dat CEO's dergelijke bedragen verdienen omdat ze rijkdom zouden creëren voor de aandeelhouders," voegt hij daar aan toe. "Dat is een visie van de jaren negentig, toen de beurs een explosieve groei kende. Dat geldt nu niet meer, maar de stelling over de CEO-compensatie wordt nu nog wel altijd gehanteerd."

Woolard voerde daarbij aan niet te kunnen begrijpen dat CEO's niet meer bezorgd zijn over het imago van de manager-sector. "Ze lijken steeds meer figuren te worden die geen enkel respect hebben," stipte hij aan. "Het is ook tijd dat leiders beginnen aan te sturen op meer rationele vergoedingen."

Bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding wordt dikwijls beroep gedaan op externe consulenten. "Maar die zullen er wel voor zorgen dat ze de CEO voldoende belonen, willen ze de volgende keer opnieuw voor een opdracht ingehuurd worden," merkt hij op.

Woolard is dan ook een voorstander van een interne vergoedingsverhouding, waarbij de CEO een extra percentage zou krijgen op de vergoedingen van de andere leidinggevende figuren binnen het bedrijf.

Leggen blogs leiders aan ketting?

De macht van de besluitvormers wordt aan banden gelegd. Dat is althans de mening van Harvard-professor Barbare Kellerman. Zij stelt dat technologie zoals weblogs ervoor zorgen dat organisaties meer transparant worden, zodat de bewegingsvrijheid van de leiders aan banden wordt gelegd.

"De macht van de directiekamers is niet langer absoluut," benadrukt Kellerman, auteur van het boek 'Bad Leadership: What It Is, Why It Happens, Why It Matters'. Door de nieuwe technologieën zullen leiders volgens haar in de toekomst meer in het lijntje lopen. "We houden hen van veel te dichtbij in de gaten," stelt ze. "De druk om correct tehandelen, zal alleen nog maar groeien."

Het magazine Newsweek voegt er aan toe dat weblogs in ieder geval een grote invloed zullen hebben op de controle die het bedrijf kan uitoefenen op de public relations. "Iedereen kan op zijn blog vertellen over zijn verhouding of ervaringen met het bedrijf," aldus het magazine. "Die commentaren gaan onmiddellijk naar de openbaarheid. Censuur is bijna onmogelijk."

Leiders zullen volgens Newsweek dan ook moeten beseffen dat een gedeelte van de macht uit hun handen glipt. "Het bloggen heeft weer een muur van het directie-bastion naar beneden gehaald," meent het magazine.

Economie in de media

Het merendeel van de meer dan 50 prijsvechters in de Europese luchtvaart legt vóór 2010 het loodje. Uiteindelijk zullen niet meer dan drie of vier financieel gezonde low-budgetmaatschappijen overeind blijven. Dit is één van de uitkomsten van een wereldwijd onderzoek van de International Federation of Airline Pilot Associations (Ifalpa), waarbij ook de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is aangesloten. Dat schrijft De Financiële Telegraaf woensdag. De prijsvechters die overleven zullen met verdere groei een marktaandeel van 30-40% gaan opeisen in het verkeer binnen Europa. Nu bedraagt dat aandeel met meer dan 100 miljoen passagiers per jaar al ruim 25%. Wereldwijd is dat 18-20% oftewel 325 miljoen van in totaal 1,8 miljard luchtreizigers. De pilotenvakbonden waarschuwen dat de sterke groei bij de prijsvechters de lonen en werkomstandigheden sterk onder druk zetten om de concurrentie te blijven volhouden. Wereldwijd telt de luchtvaart al meer dan honderd low-budgetvliegers, 20% van alle maatschappijen.

Internetbedrijf Google gaat voor 1 miljard dollar een belang van 5,0 procent nemen in sectorgenoot America Online, dochter van Time Warner. De investering vormt een uitbreiding van de reeds bestaande samenwerking tussen de twee bedrijven, zo blijkt dinsdag uit een gezamenlijk communiqué. Google wordt hiermee de enige aandeelhouder van AOL naast Time Warner. Het akkoord zal er met name toe leiden dat de Instant Messenger van AOL, marktleider in de VS, en de dienst voor internettelefonie Google Talk op elkaar zullen worden afgestemd, aldus het communiqué.

Computerfabrikant Hewlett Packard (HP) werft informatici uit India aan die in ons land opdrachten uitvoeren voor onder meer Mobistar. Eerder raakte bekend dat het bedrijf naar alle waarschijnlijkheid 140 Belgische medewerkers aan de deur zet. Dat schrijft De Morgen woensdag. De Indiërs zijn heel wat goedkoper dan Belgische werknemers, omdat ze op de loonlijst staan van HP in India (Bangalore), legt Martin Willems, vakbondsvertegenwoordiger van de socialistische bediendenbond bij Mobistar, uit. "Dat betekent dat HP België geen socialezekerheidspremies voor de Indiërs moet betalen. De Indiërs krijgen hier wel het minimumloon uitbetaald", zegt Willems. Dat minimumloon ligt op ongeveer 1.700 euro bruto. Een Belgische IT-werknemer verdient doorgaans zo'n 4.000 euro bruto. Volgens Willems gaat het om een tiental Indiërs die bij HP in Brussel werken. In Bangalore werken er nog eens minstens zoveel Indiërs aan hetzelfde project voor Mobistar.

Heineken heeft zijn merk Amstel in Rusland gelanceerd, bericht de zakenkrant Vedomosti woensdag. In eerste instantie zal het biermerk in Moskou en Sint Petersburg worden verkocht. Vanaf januari 2006 verwacht het concern zijn Amstel-bier ook in andere regio’s te introduceren. Verder is Heineken gestart met de verkoop van zijn Slowaakse merk Zlatu Bazant, ook bekend als Golden Pheasant, aldus de Vedomosti. Beide bieren worden bij de brouwerij van Heineken in St. Petersburg geproduceerd.

Vrijwilligers zijn er woensdag in geslaagd ongeveer honderd grienden die een dag eerder waren aangespoeld op een strand in Nieuw-Zeeland, weer het water in te krijgen. Natuurbeschermers hopen de walvissen met boten terug naar open zee te kunnen leiden. De vrijwilligers, onder wie ook toeristen, hebben 24 uur lang gevochten om de dieren in leven te houden. De walvissen werden voortdurend met vochtige doeken natgehouden om hen koel te houden en te voorkomen dat hun huid zou uitdrogen. Voor vijftien dieren kwam de hulp echter te laat.

Tuesday, December 20, 2005

Geen levende dieren op eBay


Op de online veilingsite eBay zullen dan toch geen levende dieren te koop aangeboden worden. Het bedrijf nam die beslissing nadat het overspoeld was met duizenden brieven van boze gebruikers. Er zullen dan ook geen annonces verschijnen van dierenasielen en kwekers.

Het is in princiepe niet mogelijk om op eBay levende dieren te koop aan te bieden, op uitzondering van vissen en slakken. Het bedrijf koesterde echter plannen om aan dierenasielen de mogelijkheid te bieden om gratis annonces te plaatsen. Kwekers zouden betalende advertenties kunnen plaatsen.

Die plannen leverden echter prompt ruim tweeduizend brieven op, waarvan de meeste aanstuurden op het behoud van het verbod. Vele schrijvers voerden aan dat het onmogelijk zou zijn om te bepalen of de dieren bij de kwekers in goede omstandigheden hadden kunnen opgroeien en of het aanbod van echte dierenasielen of malafiede aanbieders afkomstig was. De gigantische reactie deed de directie dan ook besluiten van de plannen af te zien.

Microstippen tegen autodiefstal

Het aanbrengen van een laag microstipjes op een auto-onderdelen helpt diefstal te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Australische National Motor Vehicle Theft Reduction Council. Het gebruikte systeem van deze microdots wordt ook toegepast in andere sectoren en zelfs op de gokmunten in Las Vegas.

Volgens onderzoek van de Australische National Motor Vehicle Theft Reduction Council blijkt dat het aantal diefstallen van BMW-auto's vorig jaar met 60 procent daalde nadat deze nieuwe technologie werd toegepast. Diefstal van Subaru-modellen daalde in Australie met 90 procent. De techniek wordt nu ook toegepast door Ford, Porsche, Audi en Lotus. Mitsubishi experimenteert ermee in Groot-Brittannie, terwijl Volkswagen tests met de microdots uitvoert in Taiwan. Nissan gebruikt microdots op dure koplampen in Amerika.

De microstipjes bestaan uit kleine polyester deeltjes die met een spray op bijvoorbeeld auto-onderdelen worden aangebracht. Elk van de duizenden microstipjes toont een uniek identificatienummer. Op die manier krijgt men een zogenaamde vingerafdruk die met behulp van ultraviolet licht en een vergrootglas zichtbaar gemaakt kan worden. Waarschuwingstickers op het kostbare object vergroten het afschrikwekkend effect.

Microdots kunnen ook worden toegepast op laptops, boten en agarische apparatuur. De casino`s in Las Vegas gebruiken de techniek sinds de jaren negentig op hun gokmunten, om zo de eigen munten te onderscheiden van namaak.

Origineel Disney-materiaal ontdekt in Japan


In een opslagplaats op een campus van een Japanse universiteit is een collectie oud Disney-materiaal gevonden. De collectie was in het begin van de jaren zestig naar Japan overgebracht voor tentoonstellingen in musea en supermarkten. Het teruggevonden materiaal omvat enkele bijzonder zeldzame werken van Walt Disney.

Aan de Chiba-universiteit in de buurt van Tokyo stootten medewerkers tijdens een inventaris op een collectie films, tekeningen en schetsen van Walt Disney. Daartussen zat ook materiaal voor 'Flowers and Trees', de allereerst kleuren-kortfilm van Walt Disney uit 1932. Verder bleek de collectie ook originele schetsen, fragmenten en decortekeningen van films zoals 'Sleeping Beauty', 'Bambi', 'Fantasia' en 'Cinderella' te bevatten.

Disney-woordvoerder Erika Nakajim stelde dat het bedrijf verrast was met de vondst. De collectie reisde naar Japan in het begin van de jaren zestig voor tentoonstellingen in musea en winkelcentra. Disney schonk de collectie vervolgens aan het National Museum of Modern Art in Tokyo. Die gaf het voor onderzoek dan weer door aan een wetenschapper van de Chiba-universiteit

De collectie werd teruggevonden tijdens een inventaris in het kader van een digitalisatie van de beelden en nam vervolgens contact op met Disney in verband met auteursrechten. Hiroyuki Kobayashi, mediadocent aan de universiteit, stelde dat het materiaal bijzonder belangrijk is.

Venezolaans ultimatum voor ExxonMobil


De druk van Zuid-Amerikaanse leiders op westerse bedrijven neemt toe. Zo heeft het olieconcern ExxonMobil van Venezuela een ultimatum gekregen om nog voor het einde van het jaar toe te treden tot een joint-venture met de staat. Indien het bedrijf daar niet op ingaat, verliest het meer dan waarschijnlijk al zijn consessies op Venezolaanse olievelden.

De Venezolaanse regering van Hugo Chavez heeft met bijna alle buitenlandse oliebedrijven een dergelijke overeenkomst getekend. Daarbij kreeg de staat telkens de meerderheid in de nieuwe structuren. Meteen kan Venezuela, dat de grootste petroleumreservers van de wereld heeft, beslissen wat die buitenlandse bedrijven kunnen en mogen doen. Bovendien zullen de betrokken bedrijven - waaronder Chevron, BP, Shell en Total - in de toekomst zwaardere belastingen moeten betalen.

Chavez stelt dat het alleen maar eerlijk is dat buitenlanders financieel over de brug moeten komen, aangezien ze in het verleden altijd goedkoop zijn weggekomen. Het extra geld zou besteed worden aan sociale projecten in sloppenwijken en arme landelijke gebieden. Maar ExxonMobil heeft tot nu toe altijd geweigerd in te gaan op de nieuwe eisen van de Venezolaanse overheid. Indien het bedrijf voet bij stuk houdt, dreigt het al zijn oliebelangen in het land kwijt te raken.

De buitenlandse energiebedrijven raken hoe langer hoe meer geïrriteerd door de minderheidsrol die hen door de linkse regeringen van Zuid-Amerikaanse landen wordt opgedrongen. Met de verkiezing van de linkse president Morales dreigt nu ook Bolivië het Venezolaanse voorbeeld te zullen volgen en hen nieuwe voorwaarden te zullen opleggen.

Verantwoordelijk ondernemen een hype?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een nieuwe hype. Volgens de Nederlandse hoogleraar Harry Hummels van de Universiteit Nyenrode proberen bedrijven daar nu allerlei dingen onder te stoppen die vroeger gewoon tot de normale bedrijfsvoering behoorden. Maar de industrie lijkt het met Hummels niet helemaal eens te zijn.

"Harry Hummels is van mening dat de hype rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) ervoor zorgt dat het begrip te breed wordt," stipt Chemie Magazine aan. "Het besparen van energie, dat vroeger gewoon bij gezonde zuinigheid hoorde, wordt nu ineens een nieuw etiket opgeplakt."

Dat geldt volgens Hummels ook voor het vermijden van milieuschade. "Dat zou, ook zonder dikke mvo-rapporten, de normaalste zaak van de wereld moeten zijn," aldus Hummels. "Bovendien moeten de concrete voordelen van mvo op tafel komen, na al het ongefundeerde enthousiasme."

Managers van DSM en Akzo Nobel zijn het daar volgens het magazine niet mee eens. "Zij zien de concrete voordelen voor hun chemiebedrijf, nu deze beide actief in mvo investeren," wordt er opgemerkt.

Zo zouden duurzame beleggers vroeger niet naar DSM omgekeken hebben, maar nu interesse tonen omdat DSM helemaal bovenaan staat in de Dow Jones Sustainability Index. Akzo Nobel voert in zijn verslag aan hoe kartelvorming tegengegaan wordt. Bovendien zegt het bedijf zijn energie-efficiency met 20 procent opgedreven te hebben.

"Een chemisch bedrijf moet midden in de maatschappij staan," aldus de woordvoerder van Akzo Nobel.

Twintig procent verslaafd aan e-mail


Een groot aantal werknemers besteedt een halve arbeidsdag aan e-mailverkeer. Dat blijkt uit een enquête van computerbeveiliger Symantec bij Europese werkgevers. Daarbij stelt de meerderheid van de ondervraagden dat e-mail verslavend werkt.

"E-mail domineert de werkdag," stipt Symantec aan. "Meer dan de helft van de werknemers besteedt dagelijks meer dan twee uur per dag aan het lezen en reageren op e-mail. Voor 15 procent is het gebruik van e-mail zelfs toegenomen tot vier uur."

Driekwart van de ondervraagden vindt e-mail verslavend en 21 procent geeft toe daadwerkelijk verslaafd te zijn. "Zij zoeken dwangmatig contact met hun e-mail en raken lichtelijk in paniek als ze geen toegang krijgen tot hun inbox," stippen de onderzoekers van Symantec aan.

De e-mailverslaving verlengt volgens de studie bovendien de werkdag. De meeste werknemers controleren voor 9 uur 's ochtends en na 17 uur 's middags hun zakelijke e-mail. Bovendien loopt nog eens 34 procent bij het opstaan en 30 procent voor het naar bed gaan langs zijn inbox. Bijna driekwart kijkt ook buiten kantoor en buiten werksituaties naar zijn zakelijke elektronische post.

Het digitale postverkeer blijkt volgens Symantec sterk te groeien. "Het aantal e-mails van de ondervraagden is in de afgelopen twaalf maanden met gemiddeld 47 procent toegenomen," aldus nog de onderzoekers.

Middelmatigheid is de norm

Managers zijn niet begaan met het bedrijf waarvoor ze werken. Dat blijkt uit een enquête van het Nederlandse adviesbureau Twynstra Gudde. Daardoor slagen leidinggevenden er volgens de onderzoekers niet meer in om medewerkers te motiveren en de prestaties van het bedrijf op te krikken.

"Middelmatigheid lijkt de norm," aldus Twynstra Gudde. "Werknemers geven collega's en zichzelf te weinig kritiek. Organisaties ontberen vertrouwen en openheid. Leidinggevenden houden vast aan een verouderde managementstijl."

In De Telegraaf merkt Twynstra Gudde op dat mensen vooral worden ingezet als middel. "Men moet gewoon zijn werk doen," wordt er opgemerkt. "De nieuwe stijl – de ambitie van het individu inpassen in de ambities van het bedrijf – blijkt in de praktijk echter lastig te realiseren."

Dat heeft volgens de onderzoekers ook te maken met in hoeverre een manager zijn nek durft uit te steken. "Veel managers leggen de lat niet hoog," zeggen ze. "De ambities van leidinggevenden komen vaak ook niet overeenkomen met die van de organisatie."

De bevraagde managers bedachten het functioneren van hun bedrijf met een score van 5,9 op tien. Hun medewerkers waren echter een stuk kritischer. Zij kwamen niet verder dan 4,3 op tien. Kleinere bedrijven bleken wel beter uit de bus te komen dan grotere organisaties.

Download-abonnementen worden succes


Europese en Amerikaanse breedband-gebruikers zullen de muziekdistributie de volgende vijf jaar compleet veranderen. Dat is de conclusie van een studie van het onderzoeksbureau Strategy Analytics. Daarbij zal er volgens de onderzoekers vooral gewerkt worden met maandelijkse abonnementen.

"Europese en Amerikaanse breedband-gebruikers zullen de volgende vijf jaar miljarden euro's besteden aan het downloaden van muziek via iTunes (Apple), Rhapsody (Real Networks), Napster, Yahoo en een hele reeks internet-providers," aldus Strategy Analytics.

Dit jaar zal al meer dan één miljard euro worden besteed aan online muziek. Over vijf jaar zou dat cijfer volgens het onderzoeksbureau opgelopen zijn tot 3,7 miljard euro. Op dat ogenblik zullen de downloads nagenoeg 16 procent van de totale verkopen vertegenwoordigen. Vorig jaar was dat nog geen twee procent.

De legale online muziek krijgt volgens de studie grote steun van de sterk groeiende breedband-bevolking en de explosieve verkoop van MP3-spelers en mobiele telefoons die geschikt zijn voor muziekweergave.

Opgemerkt wordt dat Apple op dit ogenblik succes boekt met de verkoop van individuele songs voor 0,82 euro, maar voegt er aan toe dat over vijf jaar meer dan 60 procent van de online muziekinkomsten afkomstig zal zijn van abonnementen, waardoor de consument voor een maandelijks bedrag toegang krijgt tot miljoenen songs.

Goede werkrelatie zorgt voor harde werker

Werknemers die goed met hun baas kunnen opschieten, zullen niet snel ander werk zoeken. Dat blijkt uit het proefschrift 'Promoting Cooperation' van de Nederlander Mattijs Lambooij (UniversiteitUtrecht). Het loopbaanbeleid van een bedrijf is voor de werknemer volgens hem minder belangrijk dan de relaties die hij heeft met zijnleidinggevenden en collega's.

"Wanneer de leidinggevenden extra aandacht schenken aan de werknemer, dan zijn de werknemers bereid iets extra's te doen voor de leidinggevende," benadrukt Lambooij. "Wanneer werknemers goed worden behandeld, blijken ze bereid te zijn harder te werken dan ze formeel verplicht zijn."

Lambooij benadrukt dat deze werknemers van onschatbare waarde zijn voor organisaties. "Ze nemen taken op die niemand zou oppakken als iedereen alleen maar precies deed wat in zijn contract staat," voert hij aan. Bedrijven zouden leidinggevenden volgens hem in staat moeten stellen een informele ruilrelatie met hun personeel aan te gaan.

Daarbij benadrukte hij dat de leidinggevende ruilwaar ter beschikking moeten krijgen om positief gedrag te kunnen belonen. "Werknemers zullen er op reageren door meer samen te werken met hun leidinggevenden en met hun collega's," aldus nog Lambooij.

Economie in de media

Popzangeres Britney Spears heeft het Amerikaanse roddelblad US Weekly voor de rechter gedaagd. Ze eist 20 miljoen dollar schadevergoeding omdat het tijdschrift leugens over haar en haar man Kevin Federline zou hebben verspreid. Dat maakte haar advocaat maandag bekend. US Weekly schreef in oktober dat Spears alles in het werk had gesteld om te voorkomen dat een pikante videoband van haar en haar echtgenoot zou worden gepubliceerd. Volgens de 24-jarige zangeres bestaat die band helemaal niet. Spears werd in 1999 in een klap een tieneridool met haar hit Baby one more time. Zij verkocht daarna wereldwijd meer dan zestig miljoen albums. Sinds haar huwelijk met Federline in september 2004, en helemaal na de geboorte van hun zoontje Sean Preston een jaar later, is haar muzikale carrière echter op een bijzonder laag pitje komen te staan. Het kleine en arme land Nauru in de Stille Oceaan wil zijn enige vliegtuig terug van de Verenigde Staten. Die hebben het toestel aan de ketting gelegd wegens wanbetalingen, maar het vliegtuig is de enige verbinding tussen het eiland en de rest van de wereld."De inbeslagname van het vliegtuig heeft levens in gevaar gebracht, omdat Nauruaanse families naar Australië moeten reizen voor medische spoedgevallen," zei de Nauruaanse minister van Transport Kieren Keke. De Boeing 737-400 van de staatsmaatschappij Air Nauru werd zondag aan de ketting gelegd door de Amerikaanse bank Export-Import, omdat het verarmde land sinds 2002 veel rekeningen niet heeft betaald. Nauru is een eiland van 21 vierkante kilometer met 7500 inwoners. Het land was ooit schatrijk door de export van fosfaten, die op het eiland worden gewonnen uit versteende vogelpoep. Het land is nu echter vrijwel bankroet door corruptie en slecht beleid.

De economie van China is veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Een nieuwe berekeningswijze geeft aan dat het bruto binnenlands product (bbp), de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, in 2004 ongeveer 1,97 biljoen dollar (1,65 biljoen euro) heeft bedragen, 16,8 procent meer dan eerder werd becijferd. De dienstensector blijkt tot dusver sterk onderschat te zijn, zo verklaarde Li Deshui, directeur van het Chinese bureau voor de statistiek, dinsdag. Ook de opkomst van veel kleine bedrijven is nu beter in de statistieken verwerkt. De snelle stijging van het aantal bedrijfjes is een gevolg van de sterke groei van de Chinese economie, die dit jaar op ongeveer 9 procent uitkomt. Als gevolg van de herziening van de cijfers is China in 2004 opgeklommen van de zevende naar de zesde plaats op de ranglijst van grootste economieën in de wereld. Dat ging ten koste van Italië. Er werd al op gespeculeerd dat het land ook Frankrijk en Groot-Brittannië zou passeren en na de Verenigde Staten, Japan en Duitsland de vierde plaats zou bereiken. Volgens directeur Deshui moeten daarvoor de cijfers over 2005 worden afgewacht.

NASA legt de laatste hand aan de voorbereidingen voor de reis van de ruimtesonde New Horizons naar Pluto. De lancering staat gepland voor 17 januari van het nieuwe jaar. Pas halverwege 2015 zal de sonde de verste planeet in ons zonnestelsel bereiken, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maandag. New Horizons weegt 454 kilogram en is ongeveer net zo groot als een piano. Tijdens de negen jaar durende reis zal de sonde door het hele zonnestelsel vliegen. Het is de eerste ruimtesonde die Pluto, de kleinste planeet uit ons stelsel, gaat onderzoeken. De enige duidelijke beelden die tot op heden beschikbaar zijn van Pluto, zijn gemaakt door de ruimtetelescoop Hubble. Nader onderzoek is noodzakelijk: "Deze planeet herbergt veel aanwijzingen over hoe ons zonnestelsel is gevormd, aldus Andrew Dantzler van de NASA. Aan boord van de sonde zijn zeven onderzoeksinstrumenten aanwezig die meer duidelijkheid moeten geven over onder andere de atmosfeer en de oppervlakte van de planeet. Aanvankelijk stond de lancering voor 11 januari gepland, maar deze werd een week uitgesteld omdat er mogelijk problemen zouden zijn met de brandstoftank van de lanceerraket.

De autoriteiten in Venezuela hebben maandag de noodklok geluid en een landelijke zoekactie ontketend na de diefstal van een vrachtwagen met daarin een capsule met hoog radioactief materiaal. De wagen werd zondagavond gestolen in de westelijke deelstaat Yaracuy. De directeur nucleaire zaken van het ministerie van Energie, Angel Diaz, heeft via de staatstelevisie de dieven gevraagd hun levensgevaarlijke buit terug te geven. Ook riep hij de Venezolanen op de autoriteiten te waarschuwen als zij de capsule ter grootte van een broodtrommel vinden. De capsule bevat Iridium-192. Dat is een stof die gammastraling uitzendt en onder meer wordt gebruikt om defecten in ondergrondse leidingen op te sporen. Volgens het hoofd van de Venezolaanse burgerbescherming kan niet worden uitgesloten dat de capsule met boze opzet is gestolen, De autoriteiten gaan er echter vooralsnog van uit dat de dieven alleen uit waren op de vrachtwagen.

Greenpeace-activisten hebben maandag in Brazilië dertig ton illegaal gekapt tropisch hardhout opgekocht en overgedragen aan de politie, in de hoop dat die de illegale houtkappers aanpakt. De actie werd uitgevoerd in de afgelegen provincie Rondonia, in de buurt van de grens met Bolivia. In dat gebied zijn volgens Greenpeace veel illegale kappers actief, vaak met medeweten van de autoriteiten en zonder dat wordt ingegrepen, aldus een woordvoerder van de Greenpeace-actiegroep tegen het kappen van het Braziliaanse regenwoud. De Braziliaanse regering heeft de afgelopen jaren verscheidene maatregelen genomen tegen de ontbossing van het regenwoud. Volgens internationale metingen is tussen juli 2004 en augustus van dit jaar ruim negentienduizend vierkante kilometer regenwoud gekapt, ongeveer de helft van de oppervlakte van Nederland. Tussen 2003 en 2004 werd volgens de Braziliaanse overheid nog ruim 27.000 vierkante kilometer tegen de grond gewerkt.

Het Nederlands is een ingewikkelde en onlogische taal. Dat zegt 60 procent van de ondervraagden in een onderzoek van Maurice de Hond dat dinsdag gepubliceerd is. Daarnaast heeft 58 procent moeite met de spelling bij het opstellen van bijvoorbeeld een brief. 37 Procent zegt het Nederlands gemakkelijk en logisch te vinden. De nieuwe regels die in augustus 2006 van kracht worden, zijn bij 67 procent van de ondervraagden nog onbekend. 33 Procent zegt wel enigszins op de hoogte te zijn van de spellingsregels. Bijna de helft van de ondervraagden (42 procent) probeert zich te houden aan de spellingsregels van 1995, maar zondigt nog vaak tegen de nieuwe regels. Volgens eigen zeggen heeft 28 procent de veranderingen van 1995 goed onder de knie, een even groot deel zegt nog te spellen op de wijze van voor dat jaar. De nieuwe spelling heeft de afgelopen dagen veel stof doen opwaaien. Verscheidene Nederlandse media weigeren deze spelling te gebruiken. De nieuwe vorm maakt volgens de media de Nederlandse taal onnodig onduidelijk en lelijk.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft radiozenders opgeroepen geen decadente westerse muziek meer te draaien. De nadruk moet meer liggen op 'ontspannende melodieën en memorabele muziek van de islamitische revolutie naar de traditie van de Koran', meldden de autoriteiten maandag. Ook materialistische en gewelddadige films wil de regering gaan aanpakken. De president riep de bevolking ook op zich voor te bereiden op de terugkeer van de twaalfde imam, Mahdi. Sjiieten geloven dat deze 'verborgen imam', die in de negende eeuw verdween, eens zal terugkeren om de wereld te redden. Vorige maand maakte de nieuwe minister voor Cultuur, Mohammed Hossein, bekend dat zijn departement geschoond zou worden van hervormingsgezinde bestuurders. Jarenlang gold het ministerie als een bolwerk van progressieve krachten in het strenggelovige Iran.

Het Japanse autoconcern Toyota kan volgend jaar het Amerikaanse General Motors (GM) van de troon stoten als ’s werelds grootste autofabrikant. Toyota wil volgend jaar zijn productie vergroten met 10 procent tot 9,06 miljoen auto’s. GM streeft naar een productie van 9,08 miljoen auto’s, maar gezien de problemen waarin het concern verkeert wordt dat aantal misschien niet gehaald. Toyota zit GM al enige tijd op de hielen. In eigen land gaat de productie het komende jaar omhoog met 8 procent tot 4,99 miljoen auto’s. In het buitenland wil het concern zijn productie vergroten met 12 procent tot 4,07 miljoen stuks.

Openbare vervoersmaatschappijen, zoals De Lijn of de Brusselse MIVB, moeten binnenkort voor een vierde van hun wagenpark milieuvriendelijke voertuigen aankopen. Die verplichting geldt ook voor de aanbesteding van andere voertuigen van meer dan 3,5 ton (bijvoorbeeld vuilniswagens) door gemeenten en lokale overheden. De Europese Commissie keurt morgen/woensdag een ontwerprichtlijn in die zin goed. Met de maatregel wil de Europese Commissie de markt voor milieuvriendelijke voertuigen een duw in de rug geven. De technologie bestaat, zegt de Commissie, maar ze komt onvoldoende van de grond. De richtlijn moet nadien nog door het Europees Parlement en de EU-lidstaten worden goedgekeurd. Een jaar na de goedkeuring treedt ze in werking.

Het inkomen uit landbouwactiviteiten per Belgische landbouwer lag dit jaar 3,7 procent hoger dan in 2004. Daarmee doet de Belgische landbouw het opmerkelijk beter dan het Europese gemiddelde, waar er een daling is met 6,3 procent. De schommelingen hebben voornamelijk met prijsschommelingen te maken. De cijfers zijn eerste schattingen door de Europese Commissie. Het gaat om het arbeidsinkomen, inclusief landbouwsubsidies, maar exclusief sociale voordelen of andere inkomsten. De stijging van het inkomen per actieve in België komt er na jaren van daling. Ten opzichte van 2000 is er een daling met 5,3 procent, terwijl het Europees gemiddelde een stijging is met 3,8 procent.

De Britse zanger Elton John heeft maandag een miljoenenbod naast zich neergelegd. Een Amerikaanse tv-zender bood 5,7 miljoen pond (ongeveer 8,73 miljoen euro) om exclusief de ceremonie rondom het geregistreerd partnerschap van Elton John en zijn partner David Furnish vast te leggen. Dat meldde de website van de BBC maandag. Het koppel overwoog het miljoenenbod te accepteren om het te investeren in de Elton John Aids Foundation, maar zag daar toch van af. nze ouders hebben ons geweldig gesteund. Uit respect voor hun willen we het daarom besloten vieren, legde de Britse artiest zijn besluit uit. De ceremonie vindt woensdag plaats in Windsor in het zuiden van Engeland, waar in april van dit jaar prins Charles en Camilla in het huwelijksbootje stapten. Vanaf woensdag kunnen mensen van hetzelfde geslacht in Engeland en Wales een geregistreerd partnerschap sluiten. In Noord-Ierland werden deze partnerschappen maandag voor het eerst gesloten, vanaf dinsdag kan dat ook in Schotland.

Monday, December 19, 2005

Sociale verantwoordelijkheid is te rekbaar


Bedrijven zoals Microsoft, Yahoo en Google offeren hun morele waarden op aan de verovering van nieuwe markten. Dat schrijft Margot Wallström, ondervoorzitter van de Europese Commissie, in haar weblog. Wallström riep de bedrijven in kwestie op om hun verantwoordelijkheden te herontdekken.

Margot Wallström voerde in haar weblog (weblog.jrc.cec.eu.int/page/wallstrom) aan dat Microsoft, Yahoo en Google begrippen zoals ethiek en sociale verantwoordelijkheid blijkbaar uit hun gedragscode hebben geschrapt. Ze reageerde daarmee op het feit dat de drie bedrijven wel erg ver zijn gegaan om tegemoet te komen aan de eisen van de Chinese overheid.

Google zou zijn bestanden aanpassen, zodat informatie geweerd wordt waar de Chinese overheid bezwaar tegen heeft. Ook Microsoft en Yahoo hebben dergelijke toegevingen gedaan aan de eisen van Chinese overheid. Wallström schreef dat de bedrijven erg rekbare ethische normen hebben, afhankelijk van de locaties waar ze actief zijn.

Ze voegde er aan toe dat de bedrijven zich moeten realiseren dat de actieve ondersteuning van democratie en sociale verantwoordelijkheid nodig zijn voor de groei. Ze vroeg dan ook dat deze bedrijven het Global Compact rapport van de Verenigde Naties zouden lezen, waarin benadrukt wordt op de belangrijkheid van een combinatie van zakelijke doelstellingen en mensenrechten. Commentaren van lezers wezen er echter op dat ook de Europese Commissie zijn relaties met China zou moeten bestuderen.

In september was Yahoo door Reporters Without Borders ervan beschuldigd om informatie te verstrekken die de Chinese overheid toeliet om journalist Shi Tao te linken aan e-mails die zogezegd staatsgeheimen zouden gelekt hebben. Tao werd daarop veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Yahoo liet toen opmerken te opereren binnen de wettelijke grenzen van de landen waar het bedrijf actief is.

In juni bleek dat de Chinese gebruikers van de Microsoft-weblogs werden gecensureerd en woorden als vrijheid, democratie en betogen werden geweerd. Pop-ups waarschuwden de gebruikers om andere termen te gebruiken voor de betrokken woorden die werden gecensureerd. Ook Microsoft stelde dat het de locale wetten moest respecteren.