Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 26, 2011

Hart heeft mogelijkheid zichzelf te herstellen

Het hart van pasgeboren muizen kan zichzelf herstellen na een beschadiging. Dat blijkt uit een onderzoek van het Southwestern Medical Center aan de University in Dallas. Wanneer een gedeelte van het hart werd weggesneden, zou het weefsel binnen enkele weken weer zijn aangegroeid. Volgens onderzoeksleider Eric Olson, professor moleculaire biologie, zou het hart nadien ook even goed werken als voor de beschadiging. De resultaten bieden volgens Olsen de hoop dat er op termijn manieren gevonden kunnen worden om het hart te helpen zichzelf te genezen.

"In principe beschikt het hart over mechanismen voor regeneratie, maar die zijn om bepaalde redenen permanent uitgeschakeld," merkt Olson op tegenover het webmagazine HealthDay News. "Nu er is vastgesteld dat regeneratie mogelijk is, kan er worden gezocht naar geneesmiddelen, genen of groeifactoren die deze mechanismen opnieuw zouden kunnen activeren." Onder meer vissen en kikkers hebben ook al volwassen dieren de mogelijkheid om het hart te regenereren, maar bij zoogdieren kon dat tot nu toe alleen worden vastgesteld bij foetussen.

"De regeneratieve mogelijkheden bleken te verdwijnen wanneer de muizen zeven tot tien dagen oud waren," voert Olson nog aan. "Er moeten dus mechanismen bestaan die ervoor zorgen dat het hart zijn capaciteit tot celdeling verliest." De onderzoekers stelden ook vast dat de nieuwe hartcellen afkomstig leken van bestaande hartcellen in plaats van stamcellen. Indien die mogelijkheid kan worden gestimuleerd, openen zich volgens de onderzoekers grote therapeutische mogelijkheden.

Labels: , ,

India wil einde maken aan exuberante bruiloften

De Indiase regering wil een einde maken aan de exuberante bruiloften en feesten die steeds meer vermogende burgers organiseren om hun quasi ongelimiteerde rijkdom te tonen. Voor Kuruppasserry Varkey Thomas, minister van consumentenzaken, vormt de maatregel een onderdeel van een strategie om de voedselbevoorrading van de arme bevolking te garanderen. Ook in buurland Afghanistan werd al een verbod op rijkelijke huwelijksfeesten ingevoerd om de crisis te bestrijden.

Uitgebreide huwelijksfeesten zijn in India een traditie, maar door de snelgroeiende rijke klasse is daar een exuberante dimensie aan toegevoegd. "De snelle economische groei van het land heeft het aantal rijken dan ook gevoelig doen toenemen, maar heeft ook voor een grote inflatie van de voedselprijzen gezorgd," merkt het persbureau Reuters op. "Daarvan is vooral de armere bevolking het slachtoffer geworden, want die kan die voedselproducten niet langer kopen."

"Ongeveer 15 procent van alle granen en groenten worden verspild aan extravagante en luxueuze aangelegenheden," merkt minister Thomas op. "Daarom wordt er aan een wet gewerkt die een limiet moet stellen aan de hoeveelheid voeding die tijdens dergelijke feesten wordt uitgedeeld. Een dergelijke vertoning van rijkdom is vulgair, wanneer men bedenkt dat de helft van de kinderen onder de vijf jaar in India ondervoed is." De oppositie meent echter dat de Indiase regering beter de corruptie en het zwaar inefficiënte systeem van voedseldistributie zou aanpakken.

Labels: , , ,

Eminem onttroont Lady Gaga op Facebook

De Amerikaanse zangeres Lady Gaga is niet langer de meest populaire artiest op de sociale netwerksite Facebook. De zangeres werd immers voorbij gestoken door Eminem, die inmiddels bijna 29 miljoen volgelingen heeft verzameld. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse statistiekenwebsite Famecount. Eminem heeft inmiddels bijna 20.000 volgelingen meer dan Lady Gaga. Wijlen Michael Jackson blijft echter nog altijd op de eerste plaats staan met ruim 29 miljoen volgelingen.

Verwacht wordt dat Eminem op de korte termijn ook Michael Jackson zal voorbij steken. Onlangs slaagde hij er ook in om als derde artiest in de geschiedenis de magische grens van één miljard hits op Youtube te doorbreken. Ook hier was Lady Gaga de eerste die deze mijlpaal wist neer te zetten. Het tieneridool Justin Bieber volgde als tweede en heeft Lady Gaga inmiddels ingehaald. De zangeres behoudt met 8 miljoen volgelingen wel haar eerste plaats op Twitter met ruim acht miljoen volgers. Eminem heeft daar slechts 3 miljoen volgelingen.

Daarmee haalt Eminem op Twitter nog net de top twintig van de artiesten, die wordt afgesloten door Snoop Dogg. De top wordt na Lady Gaga gevormd door Justin Bieker, Britney Spears, Katy Perry, Rihanna en Jessica Simpson. Op Facebook worden Eminem en Lady Gaga gevolgd door Rihanna en Linkin Park. Eminem verzamelt op Facebook meer dan een half miljoen nieuwe volgelingen per week, maar de fangroep van Rihanna zou een snellere groei kennen.

Labels: , ,

Europese groei Android benadert 1.000 procent

Het mobiele besturingssysteem Android is in Europa op één jaar tijd met 951 procent gegroeid. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ComScore in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Apple kende een groei met 115 procent, gevolgd door Blackberry (65 procent). ComScore laat wel optekenen dat Symbian, het besturingssysteem van Nokia, Europees marktleider blijft. Het besturingssysteem liet een groei met 12 procent optekenen.

Uit het onderzoek blijkt dat Android in de onderzochte regio eind vorig jaar 8,7 miljoen gebruikers telde. Apple telde 14,5 miljoen gebruikers. In het algemeen werd bij het smartphone-gebruik een groei met 9,5 procent opgetekend. Volgens het onderzoek beschikt 31,3 procent van de bevolking uit de betrokken landen over een smartphone. Dat is een hogere score dan in de Verenigde Staten, waar een penetratie van 27 procent werd opgetekend. In de Verenigde Staten werd wel een snellere groei opgetekend.

De onderzoekers voorspellen bovendien dat dit jaar meer dan de helft van de bevolking in de betrokken regio zal beschikken over mobiel internet. In december vorig jaar kende het mobiele internet in de regio een penetratie van 47,1 procent. Dat betekende een groei met 5,4 procent op één jaar tijd. Verder bleek uit het onderzoek dat 7,5 procent van de respondenten ingeschreven had op een plan van onbeperkt mobiel internet.

Labels: ,

Luide collega's grootste probleem voor concentrategievermogen

Een meerderheid van de werknemers heeft concentratieproblemen door luid pratende collega’s, luide apparaten en extern lawaai. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse juridisch dienstverlener JuroFoon. Daaruit bleek dat 70 procent van de werknemers zich aan dergelijke omgevingsfactoren ergeren. Luid pratende collega's vormen de grootste bron van frustratie (41,3 procent), gevolgd door luide apparaten (18,8 procent) en extern lawaai (8,6 procent).

De onderzoekers stellen dat deze vormen van geluidsoverlast vaak worden onderschat en belangrijke risico's kunnen inhouden. Ongeveer één derde van de respondenten geeft aan nooit last te ondervervinden van omgevingsgeluiden. Volgens de Nederlandse arbeidswetgeving bereikt men de veiligheidsgrens bij een blootstelling aan een geluidsniveau van 80 decibel gedurende acht uur per dag. Hogere geluidsniveaus kunnen blijvende gehoorschade veroorzaken, maar de onderzoekers stellen dat geluidshinder op het werk echter meer dan alleen het gehoor kunnen schaden.

"Er wordt opgemerkt dat geluidshinder kan leiden tot arbeidsgebonden stress en schadelijk kan zijn voor de geestelijke gezondheid," aldus het webmagazine Managersonline.nl. "Deze risico’s zijn volgens Jurofoon echter moeilijk meetbaar en daardoor nauwelijks juridisch vast te leggen. De onderzoekers wijzen er nochtans op dat deze problemen zowel aan werkgevers als aan werknemers nadelen opleveren. Er wordt dan ook opgemerkt dat werkgevers niet alleen de regelgeving moeten hanteren, maar ook aandacht moeten hebben voor andere gevaren van geluidsoverlast."

Labels: ,

Bedrijven minder maatschappelijk betrokken

Het publiek schat het maatschappelijk gedrag van de ondernemingen minder positief in dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van SE Consultancy en Motivaction. Eind vorig jaar kregen de dertig grootste Nederlandse bedrijven op het gebied van maatschappelijk ondernemen een score van 54 procent. Het jaar voordien werd er een score van 56 procent behaald. Het bedrijfsleven scoort daarmee slechter dan de overheid, maatschappelijke organisaties en burgers.

"Een kwart van de bevolking verdedigt de stelling dat het bedrijfsleven asociaal is," aldus de krant Algemeen Dagblad. "Bovendien wantrouwt 34 procent de goede bedoelingen van bedrijven. Anderzijds is 38 procent van mening dat de bedrijven daadwerkelijk goede bedoelingen hebben en 41 procent geeft aan waardering te hebben voor bedrijven die zich inzetten voor de samenleving. Bijna een kwart van de ondervraagden is van mening dat dergelijke bedrijven ook minder belasting zouden hoeven te betalen."

Voor 83 procent van de ondervraagden is het belangrijk dat bedrijven aandacht besteden aan mens, maatschappij en milieu. Volgens 70 procent hebben bedrijven daarbij een directe verantwoordelijkheid. Dat cijfer was één jaar geleden nog 65 procent. Een belangrijke oorzaak voor deze toename lijkt het terugtrekken van de overheid. Volgens 51 procent is het daardoor noodzakelijk is dat bedrijven meer maatschappelijke taken gaan vervullen, tegenover 43 procent één jaar geleden.

Labels:

Wereldwijde fusie-activiteit met één derde gestegen

Het aantal fusies en overnames is het voorbije jaar wereldwijde met 33 procent gestegen in vergelijking met het jaar voordien. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau IntraLinks. Tijdens het vierde kwartaal van het jaar werd een stijging met 20 procent opgetekend tegenover dezelfde periode het jaar voordien, maar dat betekende wel een daling met 3 procent tegenover het kwartaal voordien. Dat betekende de eerste daling in anderhalf jaar.

Er wordt opgemerkt dat er in alle regio's een belangrijke stijging kon worden opgetekend, maar wel het grootste was in de groeimarkten. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika (Emea) werd een stijging met 33 procent opgetekend en in de Verenigde Staten werd een toename met 26 procent genoteerd, maar in Azië werd een stijging met 65 procent opgetekend en ook in Zuid-Amerika werd een groei met 55 procent genoteerd. De wereldwijde fusiebeweging zit nu terug op het niveau van drie jaar geleden.

Volgens de onderzoekers is de toename te danken aan de continue stabiliteit in de equity-markt, gunstige rentetarieven, de heropleving van financiële sponsoractiviteiten door grotere kapitaalvoorraden, een organisatiegroei die alleen kan worden gerealiseerd door fusies en overnames en een behoefte aan natuurlijke grondstoffen. IntraLinks verwacht ook voor dit jaar een verdere groei, vooral in Azië en Zuid-Amerika, waar de hoeveelheid van intraregionale deals tussen groeiende markten naar verwachting het sterkst zou groeien.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 126,8 miljard euro. Dat is een stijging met 21 procent tegenover het jaar voordien. Het Duitse concern verkocht tijdens het voorbije jaar voor het eerste meer dan zeven miljoen exemplaren. De operationele winst bedroeg 7,1 miljard euro. Dat is drie keer meer dan het jaar voordien. Martin Winterkorn, chief executive van het Duitse concern, merkte op dat Volkswagen daarmee het beste jaar uit zijn geschiedenis achter de rug heeft. De nettowinst steeg van 960 miljoen euro naar 6,84 miljard euro. Volkswagen heeft de groei voor een groot deel te danken aan groeimarkten als China en Brazilië. Het concern verwacht de verkoop en de winst dit jaar verder te verhogen, maar concrete details werden niet naar voor geschoven.


De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing heeft een contract binnengehaald om 179 tankvliegtuigen te bouwen voor het Amerikaanse leger. Het contract heeft een waarde van 35 miljard dollar. De tankvliegtuigen zijn gebaseerd op de Boeing 767 en het contract zou ongeveer 50.000 banen creëren. De vliegtuigen zullen in de vestiging van Boeing in Everett in de staat Washington en tot tankers omgebouwd worden in Wichita in de staat Kansas. Pratt & Whitney, een dochter van United Technologies, zal de motoren leveren. De huidige vloot tankervliegtuigen van de Air Force dateert uit de jaren vijftig en zestig en was dringend aan hernieuwing toe. Het contract was eerder toegekend aan Airbus en Northrop Grumman, maar Boeing had tegen die beslissing beroep aangetekend. William Lynn, de Amerikaanse vice-minister van defensie, benadrukte dat een eerlijke keuze werd gemaakt, waarbij rekening gehouden met een veelheid aan factoren, waaronder prijs en de gevechtscapaciteiten.


De Duitse autobouwer Opel wil zijn aanbod verruimen en neemt weer een cabriolet in zijn programma op. De wagen, gebaseerd op het model van de Astra, zal over twee jaar in de Poolse fabriek van Opel in Gliwice gebouwd. Nick Reilly, topman van Opel, had eerder al gezegd dat de Duitse autobouwer te weinig modellen in zijn aanbod had en in andere segmenten wou doorstoten. Alles bij elkaar kondigde hij voor de komende jaren investeringen van 11 miljard euro aan in nieuwe producten en technologieën. De nieuwe cabrio is volgens Reilly een ideale aanvulling van de productportfolio. De productie van de Astra Twin-Top werd eind vorig jaar stopgezet. Opel en zijn Britse zustermerk Vauxhall leden vorig jaar een operationeel verlies van 1,8 miljard dollar. De combinatie produceerde 1,23 miljoen wagens in Europa.


De Italiaanse autofabrikant Fiat gaat op jaarbasis 300.000 auto's bouwen in Rusland. Dat heeft Fiat bekend gemaakt, kort nadat de Russische onderneming Sollers had gemeld zich terug te trekken uit een gepland samenwerkingsverband met het Italiaanse concern. Fiat had al vergevorderde plannen samen met Sollers op grote schaal wagens te gaan produceren voor de groeiende Russische markt. Sollers bleek uiteindelijk te kiezen voor een alliantie met het Amerikaanse Ford. Volgens een aantal bronnen zouden de voorwaarden van Fiat voor Sollers te hoog zijn geweest. Het Italiaanse concern heeft inmiddels aan de Russische regering gemeld bij zijn plannen te blijven om Rusland auto's te willen produceren. Het gaat zowel om personenwagens als commerciële voertuigen. De Russische vestiging zou ook het Jeep-model van Chrysler, de Amerikaanse partner van Fiat, produceren.


De Zweedse autofabrikant Volvo Cars gaat de volgende vijf jaar tot 11 miljard dollar investeren in nieuwe fabrieken en automodellen. Het bedrijf mikt vooral op een sterke groei op de lucratieve Chinese automarkt. Dat heeft Stefan Jacoby, topman van Volvo, gezegd tijdens bij een bezoek aan China. Over twee jaar moet Volvo in Chengdu een fabriek met een capaciteit van 100.000 wagens in gebruik kunnen nemen. Daarnaast is Volvo van plan om ook een fabriek te bouwen in de stad Daqing. Daarnaast zal Volvo een Chinees hoofdkantoor en onderzoekscentrum vestigen in Shanghai. Het dealernetwerk in China wordt uitgebreid tot 220 filialen. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het huidige niveau. Volvo werd in augustus vorig jaar overgenomen door het Chinese autobedrijf Geely overgenomen van het Amerikaanse concern Ford. Met die transactie was een bedrag gemoeid van 1,8 miljard dollar.


Een lokale divisie van Deutsche Bank heeft van de Korea Stock Exchange een boete opgelegd gekregen van 1 miljard won. Dat komt overeen met een bedrag van ruim 642.000 euro. De Zuid-Koreaanse beurs is van oordeel dat Deutsche Bank zich schuldig gemaakt heeft aan ongepaste transacties. Het is de hoogste boete die de Korea Stock Exchange ooit heeft opgelegd. Deutsche Bank zou onder meer misleidende informatie hebben verspreid over de aard van bepaalde transactie en zou de regels voor grote verkooporders hebben gebroken. De handelaren van Deutsche Bank zouden expres de Koreaanse Kospi-index hebben laten dalen. De plaatselijke financiële autoriteiten hadden eerder al de handel in onder meer beursgenoteerde derivaten van Deutsche Bank in Zuid-Korea vanaf begin april voor een periode van zes maanden verboden.


De Britse Lloyds Banking Group heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 2,2 miljard pond. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 6,3 miljard pond. De Britse financiële groep moest het voorbije jaar echter 4,3 miljard pond opzij zetten voor slechte leningen door de financiële en economische problemen in Ierland. Het jaar voordien moest daarvoor een bedrag van 2,9 miljard pond worden opzij gezet. Daarmee ontwikkelde de Ierse leningportefeuille zich tegengesteld aan de algemene trend. Over de hele linie daalden de verliezen op leningen immers met 45 procent tot 13,2 miljard pond. Een groot gedeelte van de Ierse schulden erfde Lloyds Banking van Halifax Bank, dat tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis werd overgenomen. De bank merkte verder op dat de leningen aan consumenten met 2 procent terugvielen tot 363,7 miljard pond.


Spanje gaat een snelheidsbeperking invoeren op de autosnelwegen om het brandstofverbruik te drukken. Het gaat om één van de tijdelijke energiebesparingsmaatregelen die de Spaanse regering aankondigde omdat de olieprijzen door de onlusten in Libië fors de hoogte in gaan. Door de maatregel mag op de Spaanse snelwegen nog slechts 110 kilometer per uur worden gereden. Normaal is dat 120 kilometer per uur. Om het openbaar vervoer te stimuleren, worden korte treinritten 5 procent goedkoper. Ook zal het aandeel biobrandstoffen op de markt opgetrokken worden van 5,8 procent tot 7 procent. Een prijsstijging van 10 euro per vat olie in de afgelopen dagen houdt volgens de Spaanse vice-premier Alfredo Perez Rubalcaba een verhoging van de Spaanse energiefactuur met 6 miljard euro in. Dat zal volgens Rubalcaba ernstige problemen met zich meebrengen die op de Spaanse economie zullen wegen.


Saoedi-Arabië heeft de olieproductie opgeschroefd naar 9 miljoen vaten per dag vanwege de onrust in de Arabische wereld. Dat heeft een bron rond de Saoedische olieindustrie bekend gemaakt. In Libië is de olieproductie door de politieke onlusten in het gedrang gekomen. Sommige buitenlandse oliebedrijven hebben de productie deels of geheel opgeschort. Onder meer heeft de Italiaanse oliemaatschappij Eni, de grootste buitenlandse olieproducent in Libië, ruim de helft van zijn activiteiten stopgezet. Eni produceert 280.000 vaten olie per dag in Libië, maar op dit ogenblik is de productie teruggeschroefd tot 120.000 vaten per dag. Het Duitse oliebedrijf Wintershall en het Spaanse Repsol hebben de olieproductie in Libië ook stopgezet. Het Franse olieconcern Total heeft de activiteiten in het Noord-Afrikaanse land deels opgeschort.


Verena Ross, een Duitse experte in financieel toezicht, zal de dagelijkse leiding op zich nemen van de European Securities and Markets Authority (ESMA), de nieuwe Europese regulator voor de financiële markten. Ross werkt al jaren in Londen en was onder meer bij de Bank of England gespecialiseerd in Oost-Aziatische economieën. Op dit ogenblik is Ross directeur van de internationale tak van de Britse Financial Services Authority (FSA). Ook was ze een tijdlang adviseur van de Securities and Futures Commission in Hongkong. De opdracht van de nieuwe executive director van de Europese regulator heeft een looptijd van vijf jaar. Voorzitter van de Europese financiële regulator wordt de Nederlander Steven Maijoor, die begin april zijn nieuwe functie zal opnemen. Het Europees Parlement met de benoeming van Ross nog bekrachtigen.


De Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 11,2 miljard dollar. Het grootste gedeelte van die winsten was echter afkomstig van de verkoop van een aantal divisies, zoals AIA Group en American Life Insurance Comany. Die verkoop bracht de Amerikaanse verzekeraar in totaal 17,6 miljard dollar op. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd nog een verlies geleden van 8,87 miljard dollar. Over het hele jaar boekte de Amerikaanse verzekeraar een nettowinst van 7,8 miljard dollar. Dat is de eerste winst in drie jaar tijd, maar dat is uitsluitend toe te schrijven aan een eenmalig overschot uit de verkoop van de activa. Zonder dat effect was er een operationeel verlies van 2,2 miljard dollar. Na de verkoop van de divisies bestaat de groep nog hoofdzakelijk uit levensverzekeraar SunAmerican Financial Group en Chartis, gespecialiseerd in hypotheken en schadeverzekeringen.


International Consolidated Airlines Group (IAG), de fusiegroep van British Airways en het Spaanse Iberia, boekte het voorbije kwartaal een operationele winst van 6 miljoen euro. Dat is merkelijk beter dan het pro-formaverlies van 114 miljoen euro een jaar eerder. Het gaat om de eerste kwartaalcijfers van de luchtvaartcombinatie sinds de fusie vorige maand definitief werd. Volgens Willie Walsh, chief executive van International Consolidated Airlines, hadden het gure winterweer in Engeland in december en de staking van de Spaanse verkeersleiders een negatieve invloed op de resultaten. De omzet steeg met 13 procent tot 3,81 miljard euro. Over het hele jaar boekte de Brits-Spaanse luchtvaartgroep een winst ven 84 miljoen euro. Het jaar voordien werd er nog een verlies opgetekend van 1,15 miljard euro. De omzet steeg met 10 procent tot 14,79 miljard euro.


De economie van de Verenigde Staten heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een groei gekend van 2,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een nieuwe raming van het Amerikaanse ministerie van handel. Bij een eerdere meting in januari was er nog sprake geweest van een groei met 3,2 procent. Bovendien hadden analisten een herziening naar boven verwacht tot 3,3 procent. De zwakkere economische groei hing onder meer samen met de sterker gedaalde overheidsuitgaven in het vierde kwartaal, vooral door bezuinigingen bij de individuele staten en lokale overheden. Daarnaast gingen de consumentenuitgaven minder sterk omhoog dan eerder voorzien. In het derde trimester van vorig jaar bedroeg de economische groei 2,6 procent op jaarbasis. Volgens de herziening kende het bruto binnenlandse product van de Verenigde Staten het voorbije jaar een groei met 1,8 procent. Het jaar voordien was er nog sprake van een inkrimping met 2,6 procent.


De inwoners van IJsland lijken het akkoord met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van de Icesave-schulden te steunen. Dat blijkt uit een peiling door de IJslandse krant Frettabladid en televisie-zender Stöd 2. Het referendum is voorzien voor de eerste helft van de maand april. Volgens de enquête wil meer dan 61 procent van de ondervraagden voor het Icesave-verdrag stemmen. De IJslanders moeten zich uitspreken over het akkoord, omdat president Olafur Grimsson had geweigerd de deal te ondertekenen. De IJslandse regering heeft afgesproken om al het geld dat is voorgeschoten van zeker 320.000 Britse en Nederlandse spaarders bij de ingestorte IJslandse internetspaarbank te compenseren. Met de deal is in totaal een bedrag van 3,8 miljard euro gemoeid. In maart vorig jaar had een meerderheid van de IJslanders tegen een eerste overeenkomst met Groot-Brittannië en Nederland gestemd.


Het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL) en het bedrijf Amonix hebben een nieuw type zonnepaneel ontworpen. Het systeem produceert volgens de ontwerpers twee keer zoveel energie als traditionele zonnepanelen. Het systeem volgt de zon zodat steeds de juiste hoek van inval voor de meeste efficiëntie wordt gevonden. Ook zorgen speciale lenzen voor een betere intensiteit van het zonlicht. Hierdoor heeft het systeem een efficiëntie van 26 procent, terwijl traditionele panelen een maximale efficiëntie van 13 procent halen. In een testomgeving zou zelfs een efficiëntie van 42 procent zijn behaald. Dat zou een wereldrecord zijn. Traditionele zonnecellen zijn gebaseerd op silicium, maar de nieuwe producten van Amonix zijn gebaseerd op gallium. Deze cellen worden ook gebruikt in de ruimte en zijn veel sterker. Het systeem neemt tevens twee keer minder ruimte in dan traditionele zonnepanelen.


Meer Nieuws

Friday, February 25, 2011

Tijdperk van het bloggen is nog niet afgelopen

Een aantal analisten merkt op dat het bloggen over zijn hoogtepunt is, maar die beweringen kloppen niet met de werkelijkheid. Dat zegt Mathew Ingram, technologie-journalist bij het webmagazine Gigaom. Hij verwijst daarbij naar een onderzoek van het Pew Research Center, waaruit zou gebleken zijn dat jongeren blogs verlaten en overstappen op sociale netwerken zoals Facebook. Maar de cijfers tonen volgens Ingram in werkelijkheid aan dat het bloggen nog altijd aan het toenemen is. Het fenomeen kent volgens Ingram echter wel een duidelijke evolutie.

"Het Pew Research Center merkt op dat het bloggen onder jongeren tussen twaalf en zeventien jaar tegen het einde van het voorbije decennium op twee jaar tijd met de helft is gedaald," aldus Ingram. "Maar in de leeftijdsgroep tussen achttien en drieëndertig jaar is er slechts sprake van een daling met 2 procent, terwijl in de demografie tussen vierendertig en vijfenveertig daarentegen een stijging met 6 procent werd opgetekend. Op het Blogger-platform daalde het aantal Amerikaanse unieke gebruikers met 2 procent, maar wereldwijd werd een groei met 9 procent genoteerd."

"Er kan een gelijkenis worden getrokken met beweringen dat het internet over zijn hoogtepunt is, zoals al werd beweerd," merkt Ingram nog op. "In werkelijkheid is het internet in evolutie en breidt het uit naar andere gebieden. Het klopt dat Facebook en Twitter door hun snelheid en gebruiksgemak vele gebruikers van het bloggen hebben weggehaald, maar beiden hebben ook op vele manieren het bloggen versterkt. Bloggen is geëvolueerd tot een continue manier van publiceren. Er is een wisselwerking ontstaan tussen blogs en posts op sociale netwerken."

In werkelijkheid is er volgens Ingram een brede waaier van platforms ontstaan. "Het feit dat er zoveel mogelijkheden zijn ontstaan, heeft ervoor gezorgd dat mensen meer kans hebben om een publicatie-kanaal te vinden dat hen past," voert Ingram nog aan. "Zelfs al zou het echte bloggen op de terugweg mogen zijn, dan blijft de sector van de persoonlijke publicatie gezonder en bloeiender dan ooit voordien."

Labels: , ,

Russen kopen opnieuw meer plezierboten

De Russische consumenten hebben opnieuw meer interesse in de aankoop van plezierboten, na een dalperiode van twee jaar. Dat blijkt ter gelegenheid van de Moscow Boat Show. Volgens Burevestnik Group, de grootste invoerder van plezierboten in Rusland, kan er sinds het begin van dit jaar een omzetgroei met 20 procent worden opgetekend. Volgens Dmitry Baranov, analist bij Finam, hebben tussen 2 procent en 4 procent van de Russen een gesofisticeerde boot.

"Uit cijfers van het Russische statistische bureau blijkt dat Russen opnieuw meer aan ontspanning en vrije tijd besteden," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Een gedeelte daarvan gaat blijkt naar het yachting te gaan. Andrei Boiko, mede-eigenaar van Burevestnik, stelt dat de markt langzaamaan opnieuw tot leven komt." De krant voegt er aan toe dat boten niet langer het exclusieve domein van de superrijken vormen. De gemiddelde consument is volgens Moscow Boat Show de middenklasse tussen dertig en vijftig jaar.

Er wordt aan toegevoegd dat er vooral interesse is in een boten met een gemiddelde grootte en een prijs tussen 30.000 euro en 500.000 euro. De krant voegt er aan toe dat de vele speedboten, cruisers en yachten op de Moskva-rivier de populariteit van de sector duidelijk maken. "De voorbije twee jaar zijn er in Moskou ongeveer twintig yacht-scholen bijgekomen," stipt The Moscow Times nog aan. "De boten in de Verenigde Staten en Europa worden wel als superieur bestempeld, maar ook de Russische bootindustrie begint te groeien."

Labels: , ,

Italië wil Olympische Spelen in Rome

De Italiaanse regering zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Rome over negen jaar de Olympische Spelen kan organiseren. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gezegd nadat Mario Pescante (72), ondervoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, als voorzitter van het biedingscomité was aangesteld. Pescante, een gewezen voorzitter van het Italiaanse Olympische Comité (CONI), werd aangesteld nadat twee andere kandidaten hadden afgehaakt. Rome organiseerde ook al in 1960 de Olympische Spelen.

Eerder had Luca Di Montezemolo, voorzitter van Ferrari, het aanbod om voorzitter te worden van het biedingscomité, afgewimpeld. Ook ondernemer Nerio Alessandri, actief in de sector van de fitness-apparatuur, wees het aanbod af. Rome was ook kandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2004, maar werden uiteindelijk toegewezen aan Athene. Berlusconi stelde dat de kandidatuur een stimulans zal betekenen voor de economische ontwikkeling en groei van de stad.

Rome is de eerste stad die zijn officiële kandidatuur heeft ingediend, maar verwacht wordt dat ook Zuid-Afrika, Japan, de Verenigde Arabische Emiraten en Spanje het evenement zullen willen binnen halen. Pescante gaf toe dat er nog een hele weg moet worden afgelegd. Er zal aan een financieel plan worden gewerkt, dat aan het Italiaanse parlement zal worden voorgelegd. Het Internationaal Olympisch Comité zal over twee jaar een definitieve beslissing nemen.

Labels: , ,

Veilinghuis Sotheby's verkoopt Sovjet-ruimtecapsule

Bij het veilinghuis Sotheby's in New York wordt tijdens de eerste helft van april een duplicaat geveild van de ruimtecapsule waarmee de Russische kosmonaut Yoeri Gagarin vijftig jaar geleden de eerste bemande ruimtevlucht uitvoerde. De huidige eigenaar, die anoniem wenst te blijven, kocht de ruimtecapsule jaren geleden van de Russische overheid en was van mening dat de vijftigste verjaardag van de bemande ruimtevaart een geschikt ogenblik was om tot een verkoop over te gaan. Verwacht wordt dat de ruimtecapsule tussen 2 miljoen dollar en 10 miljoen dollar zou kunnen ophalen.

Sotheby's veilt de ruimtecapsule Vostok 3KA-2, waarmee de laatste controles voor de bemande ruimtevlucht van Gagarin werden uitgevoerd. Het interieur van de ruimtecapsule, die ongeveer 816 kilogram instrumenten bevatte, werd door de Russische overheid voor de verkoop ontmanteld. De capsule, die een diameter van minder dan twee meter heeft, viel tot in het midden van de jaren tachtig onder het Russische staatsgeheim.

De Vostok 3KA-2 voerde tijdens zijn experimentele vlucht de levensgrote pop Ivan Ivanovich mee. De pop werd achttien jaar geleden door de Perot Foundation bij Sotheby's gekocht en is sinds veertien jaar uitgeleend aan het Amerikaanse Smithsonian National Air and Space Museum in Washington. De ruimtecapsule voerde ook de bastaardhond Zvyozdochka (Kleine Ster) mee. Ook die keerde veilig uit de ruimte terug bij een landing in de omgeving van Izhevsk, een industriële stad in de Russische republiek Udmurtia.

Labels: , ,

Marketing heeft een cruciale rol in uittekenen duurzame toekomst

Marketing en reclame kunnen een belangrijke rol spelen in de transactie naar een duurzame economie. Dat zegt Martin Sorrell, chief executive van het reclameconcern WPP Group. Sorrell merkt daarbij op dat het publiek marketing en communicatie weliswaar vooral associeert met de aanmoediging van consumptie, maar de sector heeft volgens hem ook al herhaaldelijk zijn waarde bewezen in de promotie van openbare diensten.

"Naarmate de planeet steeds dringender moet evolueren van een superconsumptie naar een duurzaam gebruik, zal marketing volgens Sorrell cruciaal zijn om de wereld, zowel de individuele consument als de maatschappij in zijn geheel, te overtuigen van de uiteindelijke voordelen," merkt het webmagazine Warc.com op. "Een onderzoek van consulent Deloitte ondersteunt de stelling van Sorrell. Daar wordt opgemerkt dat ongeveer 70 procent van de wekelijkse transacties repetitieve aankopen zijn zonder een bewuste overweging van alternatieve mogelijkheden."

Deloitte stelt dat shoppers op een nieuwe manier geëngageerd zouden moeten kunnen worden. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de inzet van sociale media die tot een gezamenlijke creatie van goederen en diensten zou kunnen leiden. Ook wordt gewezen op een hertekening van de winkelomgeving om positieve gewoontes te promoten. "Om de consumptie los te koppelen van het gebruik van grondstoffen en degradatie van het leefmilieu, moeten de enge concepten van economische groei vervangen worden door bredere kwalitatieve objectieven zoals welzijn en welvaart," aldus Deloitte.

Labels: , ,

Kinderen op boerderij lopen minder risico op astma

Kinderen die op een boerderij opgroeien, lopen minder risico's op astma. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Children's Hospital van de Munich University in Duitsland. Daarbij bleek dat kinderen op een boerderij 51 procent minder risico lopen op astma. Dat is volgens de onderzoekers wellicht te wijten aan de blootstelling aan een diversiteit van microben die mogelijk bescherming zouden kunnen bieden. De onderzoekers zeggen een aantal microben ontdekt te hebben die bescherming tegen astma zouden bieden.

Onderzoeksleider Markus Ege geeft toe dat het nog niet helemaal duidelijk is op welke manier deze microben bescherming bieden. "Mogelijk creëert de combinatie van een aantal micro-organismen in het milieu een immuunsysteem dat astma tegengaat. Het zou echter ook kunnen zijn dat de blootstelling aan een diversiteit van microben de werking van bepaalde micro-organismen tegengaat." Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat kinderen op boerderijen minder gevoelig zijn voor astma en allergieën, vooral als ze worden blootgesteld aan koeien, varkens en hooi.

De onderzoekers merken op dat de impact van de boerderij-omgeving zowel in een stedelijke omgeving als in een rurale omgeving kan worden vastgesteld. Markus Ege waarschuwt wel dat uit het onderzoek niet mag worden afgeleid dat microben in het algemeen als gezond zouden mogen worden bestempeld of dat ouders hun kinderen bewust aan microben zouden moeten blootstellen. James Gern, professor kindergeneeskunde aan de School of Medicine and Public Health aan de University of Wisconsin, stelt dat de beschermende werking verder moet worden onderzocht.

Verder onderzoek zou volgens Gern mogelijk uiteindelijk kunnen leiden tot een oplossing om astma in de toekomst te voorkomen.

Labels: , ,

Sociale media nieuwe oorzaak van burn-out

Steeds meer werknemers worden door het gebruik van social media met een burn-out geconfronteerd. Dat is volgens de Nederlandse internetexpert Jim Stolze te wijten aan het feit dat de dertigplusser nog niet helemaal vertrouwd is met het fenomeen van de sociale media. Hij merkt op dat jongeren heel goed beseffen dat niet alle informatie kan worden verwerkt, maar een dertigplusser heeft volgens Stolze nog een band met het fenomeen van de fysieke post en zou er zich nog niet kunnen bij neerleggen dat er tussen de informatiestromen een keuze moet worden gemaakt.

"Mensen krijgen gemiddeld 110 berichten berichten per dag te verwerken en niet iedereen weet hoe daarmee moet omgegaan worden," aldus het webmagazine nu.nl. "Wanneer de telefoon of de laptop wordt aangezet, komen de berichten vanzelf binnen. Dat kan wel leuk leuk zijn, maar dat is tegelijk ook heel dwingend." Volgens Stolze moet men gewoon leren aanvaarden dat een mens gewoon niet kan multitasken. Het verbod op sociale netwerksites op het werk gaat volgens Stolze echter te ver.

Hij maakt een vergelijking met een koffiezetapparaat. "Wanneer dat te dichtbij staat, loopt men de kans dat de medewerkers alleen nog maar koffiedrinken en met elkaar staan te praten," merkt hij op. "Voor bepaalde beroepen vormen sociale media echter een duidelijk voordeel." Hij voegt er ook aan toe dat een werkgever die een goede relatie heeft met zijn medewerkers de sociale media niet als een technologie, maar als een cultuur zal zien. Bij het nieuwe werken hoort volgens hem het adopteren van nieuwe sociale technologie.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De videowebsite YouTube wil proberen de live uitzendrechten van Europese voetbalwedstrijden binnen te halen. Daarover zouden op dit ogenblik gesprekken worden gevoerd met de Europese voetbalbonden. De videowebsite, dochter van het internetbedrijf Google, zou ook geïnteresseerd in onder meer de Amerikaanse ijshockey-competitie. Het is niet bekend in welke landen of met welke organisaties YouTube spreekt over het uitzenden van Europees voetbal. De Union of European Football Associations (UEFA) kent binnenkort de uitzendrechten voor de periode tot het midden van het decennium toe. YouTube verwierf vorig jaar voor twee seizoen de live zendrechten van de Indiase nationale cricketcompetitie. Ook werden al eerder live evenementen uitgezonden, zoals de State of the Union van de Amerikaanse president Barack Obama.


Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,7 miljard dollar. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 23,5 miljard dollar. Dat jaar moest het concern met 50 miljard dollar steun van de Amerikaanse overheid van de ondergang worden gered. Het is voor het eerst in zes jaar dat het bedrijf opnieuw winstgevend is geworden. De verliezen liepen de voorgaande jaren op tot ruim 90 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal werd een winst opgetekend van 510 miljoen dollar, tegenover een verlies van 3,5 miljard dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. In totaal verkocht General Motors vorig jaar 8,35 miljoen wagens. Dat is een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. General Motors bleef daarmee 30.000 exemplaren onder de cijfers van Toyota, de grootste autobouwer van de wereld.


Het Franse telecomconcern France Télécom heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 45,5 miljard euro. Dat betekent een beperkte groei van 0,6 procent tegenover het jaar voordien, te wijten aan de groeiende concurrentie op de Franse thuismarkt. De Franse telecommarkt is immers in beweging door de entree van een vierde marktspeler. De omzetgroei is onder meer te danken aan de overname van Mobinil, een Egyptische aanbieder van mobiele telefonie. Ook de sterke koers van de Poolse zloty ten opzichte van de euro droeg bij tot de omzetgroei. Het Franse bedrijf zegt te verwachten dat de omzet ook dit jaar naar alle verwachtingen eenzelfde trend zal volgen. De nettowinst steeg van 3,02 miljard euro naar 4,88 miljard euro, onder meer dankzij een winst van 870 miljoen euro bij de oprichting van een Britse joint venture.


Een Britse rechter heeft beslist dat Julian Assange, de Australische stichter van WikiLeaks, moet worden uitgeleverd aan Zweden. Assange moet daar terechtstaan voor seksueel misbruik van twee vrouwen. De verdediging van Assange kondigde onmiddellijk na de uitspraak aan dat in beroep te gaan tegen de beslissing. De uitleveringsprocedure kan nog maanden aanslepen. Tot een definitieve beslissing blijft Assange onder strikte voorwaarden vrij op borgtocht. Assange blijft zijn onschuld volhouden en stelt dat de vrouwen de zaak tegen hem gefabriceerd hebben. Assange heeft ook zware kritiek op het Zweedse juridische systeem. Hij is echter vooral bang door Zweden uitgeleverd te zullen worden aan de Verenigde Staten. WikiLeaks raakte bekend door het openbaar maken van geheime documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan en vertrouwelijke diplomatieke rapporten. In de Verenigde Staten wordt onderzocht of Assange zich schuldig heeft gemaakt aan verraad.


De Nederlandse holding Spyker Cars verkoopt zijn sportwagendivisie aan de Engelse groep CCP Global Holdings Limitied van de Russische miljardair Vladimir Antonov. Spyker produceerde oorspronkelijk uitsluitend sportwagens, maar nam vorig jaar het Zweedse automerk Saab over van General Motors. Met de verkoop van de Spyker-sportwagendivisie is een bedrag gemoeid van 15 miljoen euro, samen met een winstaandeel van 17 miljoen euro over een periode van zes jaar. Spyker Cars zal de opbrengst van de verkoop gebruiken om zijn schulden af te bouwen. Vladimir Antonov was eerder ook al betrokken bij Spyker Cars. Viktor Muller, de Nederlandse eigenaar van Spyer Cars, zegt zich door de verkoop van de sportwagentak meer te willen richten op Saab. Het is nog niet duidelijk of de Nederlandse holding na de verkoop van het Spyker-merk zijn naam zal veranderen.


De fusieplannen tussen de Duitse autoconstructeurs Porsche en Volkswagen worden wellicht uitgesteld tot volgend jaar. Dat is een gevolg van een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke manipulatie met de prijs van het Porsche-aandeel. Het openbaar ministerie in Stuttgart zei dat uit onderzoek is gebleken dat er gegronde vermoedens zijn dat Porsche tijdens het laatste gedeelte van het voorbije decennium de markt onvoldoende heeft geïnformeerd over zijn plannen om de controle over Volkwagen te verwerven. Porsche dreigde uiteindelijk echter onder druk van de schulden te bezwijken en had de hulp van Volkswagen nodig om te overleven. Twee jaar geleden werden er in de affaire huiszoekingen verricht in de kantoren van Porsche en in de woningen van toenmalig bestuursvoorzitter Wendelin Wiedeking en zijn financieel directeur Holger Härter. Institutionele beleggers claimen in het dossier 2,5 miljard euro van Porsche.


De Amerikaanse entertainmentgroep Walt Disney neemt Togetherville, een sociaal netwerk voor kinderen, over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Togetherville werd in mei vorig jaar gelanceerd in een experimentele versie en presenteert zich als een online ontmoetingsplaats voor kinderen en voor de grote mensen die hen omringen. Op het netwerk komen kinderen van zes tot tien volgens het sociale netwerk in contact met elkaar om te praten, te spelen, video’s te bekijken en creatief te zijn in een omgeving zonder publiciteit. Ouders krijgen via Facebook toegang tot de Togetherville-link van hun kinderen. Daardoor kunnen ze onder meer controleren welke vrienden van hun kinderen toegang tot het netwerk krijgen. De inhoud van het akkoord tussen Facebook en Togetherville is niet bekend. Met de overname wil Walt Disney zijn aanwezigheid in de online gamesector versterken.


Het Duitse chemieconcern BASF heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 63,9 miljard euro. Dat is een stijging met 26 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 1,41 miljard euro naar 4,56 miljard euro. Jürgen Hambrecht, voorzitter van BASF, heeft het over absolute recordcijfers voor zowel winst als omzet. De sterke groei komt vooral uit China. De autoverkoop daar is met een derde toegenomen tot 13,8 miljoen voertuigen. Een vierde van de omzet heeft direct of indirect met de auto-industrie te maken. Tijdens het vierde kwartaal werd een nettowinst geboekt van 1,1 miljard euro, tegenover een winst van 455 miljoen euro tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg van 13,17 miljard euro naar 16,42 miljard euro. Hambrecht stelde ook optimistisch te zijn over de prestaties van het concern tijdens het eerste kwartaal en het volledige jaar.


De Franse financiële groep Crédit Agricole heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 328 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het voordien werd nog een winst geboekt van 433 miljoen euro. Er wordt echter opgemerkt dat het kwartaalverlies te wijten is aan een eenmalige afschrijving van 1,25 miljard euro op zijn belang in de Italiaanse groep Intesa Sanpaolo. De financiële groep maakte ook bekend geen extra kapitaal nodig te zullen om te kunnen voldoen aan de nieuwe Basel-normen voor de financiële sector. Dat is het gevolg van een overeenkomst met de Franse financiële toezichthouder, waardoor Crédit Agricole 5,5 miljard euro intern kan doorschuiven die anders van het eigen vermogen had moeten worden afgetrokken. Over het hele jaar werd een winstgroei met 12 procent tot 1,26 miljard euro opgetekend.


Het Franse defensiebedrijf Thales heeft tijdens het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 45 miljoen euro. Het jaar voordien bedroeg het verlies nog 128 miljoen euro, maar de daling was vooral te danken aan belastingvoordelen. Het tekort is in belangrijke mate te wijten aan een provisie van 721 miljoen euro voor slechtlopende contracten. Het gaat onder meer om de Airbus A400M, het militaire transportvliegtuig van Airbus dat met ruim drie jaar vertraging kampt en kostenoverschrijdingen laat optekenen die in de miljarden lopen. De omzet steeg met 2 procent tot 13,12 miljard euro. Luc Vigneron, chief executive van Thales, zegt echter te verwachten dat de situatie langzaamaan verbetert en dat het bedrijf opnieuw in de richting van winstgevendheid zal evolueren. Dit jaar verwacht hij nog wel druk van de beperkingen van defensiebudgetten van de Europese regeringen.


Royal Bank of Scotland (RBS) heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 1,1 miljard pond. Het jaar voordien bedroeg het verlies 3,6 miljard pond. Er wordt echter opgemerkt dat de operationele winst 1,9 miljard pond bedroeg, tegenover een operationeel verlies van 6,1 miljard pond het jaar voordien. Er wordt aan toegevoegd dat Royal Bank of Scotland, dat voor 83 procent in handen is van de Britse overheid, het voorbije jaar minder geld opzij hoefde te zetten voor slechte leningen. De Britse bank leed tijdens de wereldwijde financiële crisis zware verliezen. Om de bank voor de ondergang te behoeden, injecteerde de Britse staat meer dan 45 miljard pond in Royal Bank of Scotland. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar boekte de bank een winst van 12 miljoen pond, tegenover een verlies van 765 miljoen pond tijdens dezelfde periode het jaar voordien.


De Amerikaanse spaceshuttle Discovery is vanop Cape Canaveral met een nieuwe missie naar het International Space Station vertrokken. De missie zal ongeveer elf dagen duren en moet onder meer nieuwe onderdelen voor het ruimtestation aanbrengen. Het is de negendertigste en meteen laatste missie van Discovery, want het Amerikaanse spaceshuttle-programma wordt beëindigd. Tot nu toe verbleef Discovery 352 dagen in de ruimte, waarbij 5.628 banen om de aarde werden getrokken. In totaal vervoerde Discovery 246 astronauten. Discovery werd ook als eerste opnieuw ingezet na de ongevallen met de ruimteveren Challenger en Columbia. In april maakt ook Endeavour zijn laatste vlucht. De volgende zomer wordt het Amerikaanse spaceshuttle-programma definitief afgesloten met de laatste vlucht van het ruimteveer Atlantis.


De Japanse autofabrikant Toyota roept opnieuw miljoenen auto's terug naar de garage. Wereldwijd moeten bijna 2,4 miljoen exemplaren van Toyota en Lexus, het luxemerk van Toyota, worden gecontroleerd. In Europa moet het tapijt rond het gaspedaal gecontroleerd worden, terwijl in de Verenigde Staten de voetmatten een inspectie krijgen. Mogelijk is er sprake van oneffenheden die het gaspedaal kunnen belemmeren. Het euvel heeft voor zover bekend geen ongevallen veroorzaakt. Het gaat in Europa om 37.200 exemplaren van de Lexus RX-serie. Toyota heeft de voorbije periode al ongeveer tien miljoen auto's terug moeten roepen, onder meer omdat sommige voetmatten verschoven en gaspedalen konden klemmen. De terugroepacties hebben een bijzonder negatieve impact gehad op het uitstekende imago van de Japanse autofabrikant.


De Nederlandse horecasector heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzetgroei met 3,7 procent laten optekenen tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee komt een einde aan een periode van drie jaar omzetdalingen. De groei is voor de helft te danken aan hogere prijzen en voor de helft aan een hoger volume van de verkopen. Alle branches in de horeca haalden een grotere omzet dan tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien. Hotels lieten een omzetgroei met 9,3 procent optekenen. Ook de restaurants beleefden na lange tijd opnieuw een opleving. Daar werd een omzetgroei met 1,4 procent opgetekend. De prijsstijging bedroeg 1,8 procent, maar het volume daalde met 0,4 procent. Over het hele jaar was het volume van de verkopen van de horeca 2,9 procent lager dan een jaar eerder. De prijzen stegen echter met 2 procent. Hierdoor bleef de omzetdaling beperkt tot 0,9 procent.


Het Britse concern British American Tobacco (BAT), de tweede grootste sigarettenfabrikant ter wereld, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,9 miljard pond. Dat betekent een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. De volumes kenden echter een daling met 2 procent. Het concern - eigenaar van merken zoals onder meer Dunhill, Kent en Lucky Strike - merkt echter op dat de hele sector met die dalende markt geconfronteerd hebben. Het concern zegt zijn aandeel in belangrijke markten verhoogd te kunnen hebben. De omzet steeg met 5 procent tot 14,9 miljard pond, te danken aan hogere prijzen en gunstige wisselkoersen. Het Britse concern zegt een aantal kleine overnames niet uit te sluiten. Volgens waarnemers zou onder meer het Columbiaans Productora Tabacalera de Colombia Protabaco een overnamedoelwit kunnen zijn.


Meer Nieuws

Thursday, February 24, 2011

Hainan moet groot internationaal toeristisch resort worden

China wil de economie van het eiland Hainan stimuleren door lokale bedrijven aan te moedigen om financiële middelen te verwerven op de kapitaalmarkt en de provincie te ontwikkelen tot een internationaal toeristische regio. Tijdens het nieuwe vijfjarenplan zullen minstens tien lokale bedrijven een beursintroductie realiseren. Luo Shixiang, assistent secretaris-generaal van de provincie Hainan, kondigde aan dat de provinciale overheid de nodige richtlijnen zal uitwerken om een kapitaalmarkt te ontwikkelen en reguleren.

"De lokale overheid zal zich richten op het ontwikkelen van kapitaalintensieve sleutelindustrieën, zoals toerisme, infrastructuur, tropische landbouw en hightech," aldus de krant China Daily. "Luo Shixiang benadrukt dat de kapitaalmarkt moet worden gebruikt om de infrastructuur, zoals openbaar vervoer en afvalverwerking, te verbeteren. Hij voegde er aan toe dat het algemene investeringsklimaat van Hainan moet worden verbeterd." Op dit ogenblik telt Hainan drieëntwintig beursgenoteerde bedrijven, die vorig jaar samen een bedrag van 1,88 miljard dollar ophaalden.

Op dit ogenblik komen vijfenzestig bedrijven in aanmerking voor een beursintroductie. Drie bedrijven hebben al een dossier ingediend bij de regulator. In december vorig jaar keurde China plannen toe om van Hainan tegen het einde van het decennium een internationaal toeristisch resort te maken. Er zijn ook plannen om van Hainan de tweede grootste internationale winkelbestemming van de wereld te maken, na Hongkong. Er zijn daarbij ook belastingskortingen voorzien voor buitenlandse toeristen en reizigers uit Taiwan, Hongkong en Macao.

Hainan is de grootste speciale economische zone van China. Het voorbije jaar ontving de provincie bijna 26 miljoen externe bezoekers. Daardoor steeg de omzet van de lokale toeristische industrie met 22 procent tot 25,8 miljard yuan.

Labels: , ,

Bezorgdheid over aankopen in applicatiewinkel van Apple

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) gaat applicaties uit de AppStore van Apple onder de loep nemen omdat kinderen onbewust grote bedragen zouden uitgeven met de aanschaf van mobiele applicaties. Daarmee reageert de Amerikaanse regulator op een controverse die is ontstaan rond Smurf's Village, een iPhone-spel van Capcom. Het bleek in de applicatie bijzonder gemakkelijk te zijn om dure objecten voor het game te kopen.

"Vorig jaar werd een mededeling aan het spel toegevoegd die spelers waarschuwt voor ze een aankoop doen, maar Apple zou altijd regelmatig klachten ontvangen over dure afrekeningen," merkt de Amerikaanse krant The Washington Post op. "Volgens een aantal bronnen zou Apple de ontwikkelaars van het game al hebben aangemaand om de nodige veiligheidsmaatregelen in te lassen, maar de Federal Trade Commission zou de zaak toch willen opvolgen."

"De aankopen binnen een aantal applicaties voor iPhones, iPads en iPods, vormen een reden tot bezorgdheid," benadrukte een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regulator in een brief aan een aantal belangengroepen. "Sommige consumenten, waaronder vooral kinderen, lijken de gevolgen van deze aankopen niet te begrijpen. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat de situatie nauwlettend zal worden opgevolgd."

Labels: ,

Rusland heeft meest dodelijke alcoholconsumptie ter wereld

Hoewel Russen op het gebied van alcoholconsumptie wereldwijd slechts op de vierde plaats staan, staat Rusland wel helemaal bovenaan op het gebied van alcohol-gerelateerde overlijdens. Dat is de conclusie van een rapport van de World Health Organization. Dat heeft volgens het Russische Institute for Demographic Studies te maken met de voorkeur van de Russische consument voor sterke dranken in plaats van wijn of bier en met de slechte kwaliteit van de beschikbare producten.

Volgens de World Health Organization is Moldavië met een gemiddeld jaarlijks verbruik van 18,2 liter per hoofd van de bevolking de grootste alcoholconsument van de wereld. Daarna volgen Tsjechië met 16,4 liter en Hongarije met 16,2 liter. Rusland staat op vierde plaats met 15,7 liter. In Rusland is alcohol echter verantwoordelijk voor 20 procent van alle overlijdens bij mannen en 6 procent bij vrouwen. Igor Belobodorov, hoofd van het Institute for Demographic Studies, merkt op dat het hoge alcoholgebruik te wijten is aan het lage inkomen en het strenge klimaat.

In Rusland vertegenwoordigt sterke drank 63 procent van de totale alcohol-consumptie, tegenover 33 procent voor bier en amper 1 procent voor wijn. In Moldavië is dat evenredig verdeeld over de drie types. In Tsjechië staat bier bovenaan met een aandeel van 57 procent. Hongarije verdeelt de consumptie over wijn (40 procent), bier (35 procent) en sterke dranken (24 procent). In de Verenigde Staten bedraagt de gemiddelde alcoholconsumptie 9,4 liter.

Het laagste alcoholgebruik in de wereld werd opgetekend in Afghanistan (0,02 liter), Koeweit (0,1 liter) en Mauretanië (0,11 liter).

Labels: ,

Britse wijndrinkers hebben vooral aandacht voor druif

Slechts 3 procent van de Britse consumenten kiest bij de aankoop van wijnen in de eerste plaats voor een merk. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Wilson Drinks Report (WDR). Bij rode wijn kiest slechts 2 procent in eerste instantie voor het wijnmerk. De onderzoekers voegen er aan toe dat de druivenvariëteit voor de Britse consument belangrijker blijkt te zijn dan het land van origine of het wijnmerk. Daarbij wordt opgemerkt dat 9 procent zijn keuze laat bepalen door de druivenvariëteit, terwijl het land van herkomst voor 6 procent doorslaggevend is.

Uit het onderzoek blijkt dat 47 procent van de Britse wijnconsumenten zich in de eerste plaats laat leiden door de kleur. Ook de prijs heeft echter een belangrijke impact. Daarbij zegt 18 procent in eerste instantie aangetrokken te worden door een speciale aanbieding, terwijl 13 procent aangeeft zich op de verkoopprijs te baseren. De onderzoekers merken daarbij op dat er blijkbaar drie beslissingsniveaus kunnen worden opgemerkt. Na een eerste keuze voor kleur, zegt 27 procent voor de druivenvariëteit te gaan. Een even grote groep kiest echter voor prijskortingen.

Er wordt echter opgemerkt dat sommige consumenten bij hun keuze met een beperkte kennis van start gaan en daarbij combinaties gebruiken van druif en land van herkomst om hun keuzes te maken. Daarbij wordt opgemerkt dat daarbij onder meer combinaties gemaakt worden van merlot met Chili en sauvignon met Nieuw-Zeeland. Het resultaat geeft volgens de onderzoekers aan dat retailers zouden moeten overwegen om hun wijnen volgens druivenvariëteit te rangschikken.

Labels: ,

Hersenen in staat om autonoom auto te besturen

Duitse wetenschappers hebben een auto ontwikkeld die rechtstreeks door de hersenen van de chauffeur kan worden bestuurd. Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Berlijn ontwikkelden de BrainDriver-technologie, die met behulp van een headset de hersenactiviteit van de bestuurder meet. De wetenschappers hebben voorlopig nog geen concrete plannen om een versie van BrainDriver te ontwikkelen die geschikt zou kunnen zijn voor de consumentenmarkt.

"Verschillende patronen van hersenactiviteit worden door de software van de auto gekoppeld aan acties, zoals accelereren, remmen en sturen," merkt het webmagazine Physorg.com op. "Een testrit op een oud vliegveld verliep zonder problemen, maar er zit nog wel een kleine vertraging in de besturing. De BrainDriver is volgens hoofdonderzoeker Raul Rojas een demonstratie-model, dat dan ook niet geschikt is voor het gebruik op de openbare weg."

Interfaces die mensen en machines toelaten om op deze manier met elkaar te communiceren, zullen volgens de onderzoekers in de toekomst wel veel mogelijkheden bieden om een auto op een autonome manier te besturen. Vooraleer ze in de auto plaats nemen, moeten bestuurders voorlopig echter nog altijd een training volgen waarin ze de verschillende hersenactiviteiten in hun brein leren activeren om de gepaste signalen te kunnen doorgeven aan de wagen.

Labels: ,

Nederlands bedrijf wil commercieel koraal kweken

Koraalriffen zijn een belangrijke bron van biodiversiteit en worden volgens sommigen de regenwouden van de zee genoemd. Door klimaatverandering, vervuiling, toerisme en de steeds grotere vraag naar koralen van liefhebbers verdwijnen de riffen echter bijzonder snel. In Nederland hoopt men een gedeelte van het probleem te kunnen aanpakken door koralen te kweken. Het bedrijf EcoDeco uit Utrecht hoopt over een tweetal jaar de eerste commercieel gekweekte koralen op de markt te kunnen brengen.

EcoDeco wil de volgende twee jaar de economische levensvatbaarheid van het project uittesten. "Koralen worden vooral gekocht omdat ze er in een aquarium heel mooi uitzien," benadrukt een woordvoerder tegenover het webmagazine Oneworld.nl. "Koraal wordt nu nog door vissers en duikers van de zeebodem gehaald en verkocht. Een stuk koraal ter grootte een menselijke vuist wordt voor ongeveer 50 euro verkocht. Het is de bedoeling om de koralen te kunnen kweken voor ongeveer dezelfde prijs."

"Onder de meest gunstige omstandigheden kan het koraal met ongeveer een procent per dag groeien," merkt Ronald Osinga, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, op. "Per twee tot drie maanden verdubbelt het koraal in omvang. Door de opwarming van het klimaat zijn die gunstige omstandigheden in de natuur zeldzaam geworden." Het bedrijf maakt gebruik van een nieuw filtersysteem, dat het koraal in leven houdt. Traditionele waterpompen doden het plankton in het water zit, terwijl dat net het voedsel is dat koraal nodig heeft.

Labels: ,

Vrouwen hebben verkeerde perceptie over eigen lichaam

Bijna de helft van de vrouwen gelooft ten onrechte dat hun figuur voldoet aan de wensen van de man. Bovendien hebben ze zelf een verkeerd beeld van hun eigen lichaam. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het fitness-evenement Vitality Show. Volgens de onderzoekers hebben vrouwen zoals Sophia Loren, Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor een ideale lichaamsverhouding die de andere sekse het meest aanspreekt. Aan dat model zouden de hedendaagse vrouwen echter niet meer beantwoorden.

Bij een vraag om hun lichaam te vergelijken met fruit of groente, maakte ruim 27 procent van de vrouwen gewag van een pompoen, gevolgd door een peer of appel (21 procent), aubergine (16 procent) en wortel of broccoli (15 procent). "In werkelijkheid kan bij de helft van de vrouwen een appel als beeld naar voor geschoven worden in plaats van een peer of pompoen, zoals velen zelf denken," aldus de Britse krant The Telegraph. "Vrouwen hebben minder ronde vormen dan ze aanvankelijk dachten."

"Onze tailles zijn gegroeid en vrouwen zijn voller rond de taille dan ooit tevoren," merkt gezondheidsspecialiste Marilyn Glenville op. "Onze stressvolle levens zijn hiervan de oorzaak. Wanneer we gestrest zijn, ontdoet het lichaam zich van de extra energie in de vorm van vet en glucose. Tenzij men een fysische inspanning doen, is het lichaam gedoemd het vet rond de taille op te slaan. Dat is het gevolg van de ligging van de taille in de omgeving van de lever, waar het snel omgezet kan worden in energie.”

"De pompoenfiguur wordt in de westerse wereld gezien als het ideale model en het is dus begrijpelijk dat vrouwen hun lichaam op deze manier willen zien," merkt psychologe Stally Stubbs op. "De realiteit is echter dat slechts 8 procent van de vrouwen echt een zandloperfiguur heeft. Vrouwen moeten realistischer zijn en de pluspunten en gebreken van het lichaam accepteren."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Duitse bankconcern Commerzbank heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst behaald van 257 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 1,86 miljard euro een jaar eerder. Over het hele jaar werd een nettowinst van 1,43 miljard euro geboekt. Een jaar eerder moest de bank nog een verlies van 4,5 miljard euro optekenen. De ommezwaai was vooral te danken aan goede resultaten van Mittelstandsbank, een divisie die zich richt op de financiering van middelgrote ondernemingen. Het bankbedrijf profiteerde het voorbije jaar van de aantrekkende Duitse economie. Commerzbank werd tijdens de financiële crisis zwaar getroffen. De bank begint dit jaar met het aflossen van de staatssteun die men tijdens de financiële crisis had ontvangen. Ongeveer een tiende van die schuld van 16 miljard zou terugbetaald worden.


Het Deens conglomeraat A.P. Möller-Maersk heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 28,2 miljard Deense kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 3,87 miljard euro. Dat is de hoogste winst die de Deense groep ooit heeft gerealiseerd. Het jaar voordien werd nog een recordverlies geleden van 5,49 miljard kronen. Het concern is onder meer eigenaar van Maersk Line, de grootste containervervoerder van de wereld. Maersk verhoogde zijn winstverwachting het voorbije jaar een aantal keren, vooral dankzij een herstel van de containermarkt. Voor dit jaar verwacht de onderneming dat de winst lager zal uitpakken. Dat heeft te maken met olievolumes, die naar verwachting zullen afnemen, de onzekerheid over de olieprijzen en de vrachttarieven in de containersector. Maersk haalt 40 procent van zijn omzet in groeimarkten en wil zich daar naar eigen zeggen verder op toeleggen.


De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq overweegt om een tegenbod uit te brengen op NYSE Euronext, een week nadat Deutsche Börse en het Europees-Amerikaanse beursbedrijf het eens waren geworden over een fusie. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Nasdaq is al tijden op zoek naar een fusiepartner, in een markt waar beursbedrijven het steeds meer van schaalgrootte moeten hebben om concurrerend te blijven. Als blijkt dat Nasdaq geen sterk tegenbod kan uitbrengen op NYSE Euronext, wil het verder op zoek naar een andere partner. Het bedrijf zelf in de etalage zetten zou voor Nasdaq-topman Robert Greifeld ook nog een optie zijn. NYSE Euronext en Deutsche Börse sloten vorige week een akkoord om samen het grootste handelsplatform voor aandelen ter wereld te vormen. Het nieuwe bedrijf komt voor 60 procent in handen van Deutsche Börse en wordt voor 40 procent eigendom van NYSE Euronext.


De verkoop van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers aan het Britse Barclays is weliswaar niet perfect gelopen, maar was door de omstandigheden wel aanvaardbaar. Dat heeft een Amerikaanse faillissementsrechter beslist. Daarmee wees de rechter een verzoek van de schuldeisers van Lehman Brothers af. De schuldeisers hoopten op een schadevergoeding van 11 miljard dollar. Volgens de schuldeisers van Lehman Brothers had Barclays bij de overname van de Amerikaanse zakenbank een voorkeursbehandeling gekregen. Barclays had minder dan 2 miljard dollar betaald voor Lehman Brothers, wat volgens de schuldeisers veel te laag was. Achteraf bleek de val van Lehman het hoogtepunt van de kredietcrisis. De rechter verwees echter onder meer naar de systeemrisico's en het feit dat een grotere economische kon worden vermeden. De rechter zag ook geen beter alternatief voor de verkoop, die uiteindelijk duizenden banen redde in de sector.


Autobouwer Mini, dochter van de Duitse BMW-groep, gaat ervan uit dat de verkoop de komende jaren stevig zal toenemen. Wolfgang Armbrecht, topman van Mini, zegt dat de autobouwer op middellange termijn rekening houdt met een jaarproductie van 300.000 wagens. Het voorbije jaar haalde Mini nog een wereldwijd verkooprecord van 234.000 exemplaren. Het bedrijf stoelt zijn prognoses op de lancering van een aantal nieuwe modellen. Onder meer komt dit jaar de nieuwe Mini Countryman ook in de Verenigde Staten en China op de markt. De Verenigde Staten zijn de grootste markt voor Mini, gevolgd door Groot-Brittannië. Duitsland komt op de derde plaats. Armbrecht gaf ook nog aan dat het productgamma van Mini opnieuw uitgebreid zou kunnen worden. Het zou daarbij gaan om het project Rocketman, dat binnenkort zou worden voorgesteld.


Antonio Fazio, de gewezen president van de Italiaanse centrale bank, hangt een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd omdat hij enkele jaren geleden de overname van de Italiaanse bank Antonveneta door ABN Amro zou hebben geprobeerd tegen te houden. Het schandaal kostte Fazio eerder ook al zijn baan. De Italiaanse justitie wil de gewezen bankier naast een celstraf ook een boete van 100.000 euro opleggen. Fazio zou ten onterechte de Banca Popolare Italiana (BPI) hebben voorgetrokken in het overnamegevecht. ABN Amro nam Antonveneta uiteindelijk zes jaar geleden over. De gewezen bankier zou vaker op deze manier zijn opgetreden. Ook de overname van de Banca Nazionale del Lavoro door de Spaanse Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) zou hij hebben tegengewerkt, door de Italiaanse verzekeraar Unipol voor te trekken. Fazio heeft altijd volgehouden volledig onpartijdig te hebben gehandeld.


In Rotterdam hebben zich vorig jaar twintig internationale bedrijven gevestigd via een speciaal daarvoor opgericht bureau. Die leverden de Nederlandse stad 1.400 directe nieuwe arbeidsplaatsen op en ongeveer duizend indirecte banen. Dat heeft directeur Remco Buurman van het Rotterdam Investment Agency (RIA) gemeld. Uit de jaarrapportage blijkt wel dat het vooralsnog een probleem blijft om internationale bedrijven in de creatieve en zorgsector aan Rotterdam te binden, terwijl de stad wel ambities heeft op dat gebied. Het Rotterdam Investment Agency werd twee jaar geleden opgericht om internationale bedrijven naar Rotterdam te halen. Adviseurs hadden immers opgemerkt dat Rotterdam kansen liet liggen om internationale ondernemingen aan te trekken. Van de twintig nieuwe bedrijven komen er acht uit China. Het jaar voordien werden twaalf bedrijven aangetrokken, waarvan er vijf uit China kwamen.


Voor India is de tijd gekomen om opnieuw tarwe en rijst te exporteren en daarmee een rem te zetten op de stijging van de voedselprijzen in de wereld. Dat heeft Sharad Pawar, minister van landbouw van India, gezegd. India is de tweede producent van tarwe en rijst in de wereld en het land heeft de export de voorbije jaren gevoelig beperkt. Volgens minister Pawar heeft India echter voldoende voorraden en hij wil dat de regering zich gaat beraden om het roer om te gooien. Pawar denkt dat de productie van tarwe in India tijdens het huidige oogstjaar naar een record van 84 miljoen ton gaat, na 80,7 miljoen ton in het voorgaande jaar. De productie van rijst zal volgens hem toenemen van 89 miljoen ton naar 94 miljoen ton. India voerde de exportbeperkingen ongeveer vier jaar geleden in om de afzet in eigen land veilig te stellen.


De groepering Conspiracy Cells of Fire (CCF) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een drietal brandstichtingen in het in aanbouw zijnde hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Ook een recente cyberaanval op de website van de bank, zou door de groepering in gang zijn gezet. Dat claimt Conspiracy Cells of Fire in een bericht op de nieuwswebsite Indymedia.nl. Volgens de groepering investeert Rabobank in de wapenindustrie en was dat één van de belangrijkste redenen voor de aanslagen. Een woordvoerder van Rabobank liet weten nog nooit van de organisatie gehoord te hebben en zei zich niet te herkennen in het beeld dat de organisatie van de Nederlandse financiële groep schetst. De groep zegt ook andere bedrijven aan te willen pakken. Daarbij worden Shell, ING Groep, ABN Amro en Randstad genoemd. Conspiracy Cells of Fire is een van oorsprong Griekse anarchistische actiegroep. De verklaring zou afkomstig zijn van de Nederlandse cel van de groep.


Het mijnbouwconcern Rio Tinto heeft van het Franse concern Imerys een bod ontvangen op zijn talkdivisie Luzenac. Het Franse concern biedt ongeveer 248 miljoen voor de divisie. Er is nu een periode van exclusiviteit afgesproken om te onderhandelen over het bod. Luzenac is de grootste producent van talk ter wereld. Dat mineraal wordt onder meer gebruikt in diervoeding, verf en plastic. De divisie heeft circa duizend werknemers, verdeeld over 24 locaties in Europa, Noord-Amerika, Australië en Azië. Imerys merkt op dat de overname van Luzenac zou passen binnen zijn groeistrategie. Door de overname zou het Franse zijn portfolio immers kunnen uitbreiden en een belangrijke speler worden op de talkmarkt. Er wordt er aan toegevoegd dat de acquisitie Imerys zou toelaten zijn activiteiten op het gebied van polymeren, verven, keramiek en papier uit te breiden.


De investeringsmaatschappij RHJ International (RHJI) heeft zijn belang van 77,9 procent in het Japanse Niles aan de Franse autotoeleverancier Valeo verkocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 15,5 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 138 miljoen euro. Die extra financiële middelen geven RHJ International volgens chief executive Leonhard Fischer een grotere armslag om zijn transformatie naar een financiële dienstengroep verder te zetten. Na de overname vorig jaar van het Britse Kleinwort Benson koos RHJ International voor een toekomst van privaatbankier. De holding wil daarom af van haar industriële participaties. Na de verkoop van Niles is de industrie in de portefeuille van RHJ International van 41 procent naar 24 procent teruggevallen. Er blijven nog enkele industriële participaties over. Auto-onderdelenbedrijf Honsel vroeg eind vorig jaar een gerechtelijk akkoord aan, terwijl het Japanse Asahi Tec een schuldherschikking aankondigde.


De kredietbeoordelaar Moody’s heeft ermee gedreigd de rating van IJsland te verlagen als bij een referendum de schuldaflossing aan Nederland en Groot-Brittannië opnieuw wordt afgeschoten. IJsland is beide landen 5 miljard dollar verschuldigd. Nederland en Groot-Brittannië betaalden dat bedrag aan landgenoten die gedupeerd waren door het faillissement van de IJslandse internetbank Icesave als gevolg van de mondiale bankencrisis drie jaar geleden, die IJsland financieel deed imploderen. Bij een eerste referendum stemden de IJslanders vorig jaar tegen het afbetalingsplan. Zopas schreef de IJslandse president Olafur Grímsson een nieuwe volksraadpleging uit. Volgens een opiniepeiling zou dit keer 57 procent van de IJslanders de heronderhandelde schuldaflossing goedkeuren. Die is minder nadelig voor de eilandbewonders.


De universiteit van Bayreuth in Beieren heeft de doctorstitel van de Duitse minister van defensie Karl-Theodor zu Guttenberg ingetrokken. Eerder al had christendemocraat zelf al aangegeven definitief te verzaken aan zijn academische titel. Guttenberg is al enkele tijd het onderwerp van een plagiaatschandaal. In zijn doctoraalscriptie, die hij vijf jaar geleden indiende, zou de jurist tal van bronnen overgeschreven hebben zonder daarvan melding te maken. In het Duitse parlement erkende Guttenberg zeer slordig tewerk gegaan te zijn, maar hij benadrukte geen bewuste fouten gemaakt te hebben gepleegd. Er is dus volgens hem ook geen sprake van plagiaat en een ontslag zou dan ook niet aan de orde zijn. De socialistische oppositie blijft wel het aftreden van Guttenberg eisen. Guttenberg had met zijn doctoraat de hoogste onderscheiding gehaald.


De Amerikaanse groep Toll Brothers, bouwer van luxewoningen, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,4 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 40,8 miljoen dollar. In de resultaten is wel een eenmalig belastingvoordeel van 20,4 miljoen dollar. Het bedrijf kon echter ook profiteren van hogere verkoopprijzen. De omzet steeg met 3 procent tot 334,1 miljoen dollar. De gemiddelde prijs van een koopwoning van Toll Brothers steeg met 7 procent tot 586.000 dollar. Voor de rest van het jaar verwacht Toll Brothers dat de prijzen zullen dalen tot een niveau van 540.000 dollar tot 565.000 dollar. Het bouwbedrijf sloot het kwartaal af met een orderboek voor 1.472 nieuwe woningen, goed voor 825,2 miljoen dollar. Toll Brothers denkt over het volledige boekjaar 2.200 tot 2.800 huizen te verkopen. Vooral de oostkust en Texas zouden in trek zijn.


De groep Dutch Brand Management (DBM), distribiteur van het merk Björn Borg in de Benelux, is nu ook eigenaar van de eenendertig winkels van de kledinglijn. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De overname zou geen gevolgen hebben voor het personeel van de winkels. De Björn Borg Stores worden overgenomen van Detail Line, dat de voorbije jaren franchisenemer van de winkels was. Met de winkels in eigen beheer zegt Dutch Brand Management veel meer greep op het merk te krijgen. Dankzij de overname groeit de omzet van de distributeur dit jaar naar 55 miljoen euro. De winkels ondergaan dit jaar een metamorfose naar het voorbeeld van het nieuwe internationale Björn Borg-concept. De eerste winkel volgens deze formule is al in Stockholm geopend. Winkels in Spanje, Duitsland, Engeland en België volgen binnenkort.


Meer Nieuws

Wednesday, February 23, 2011

Vrouwen positiever tegenover maatschappelijke veranderingen

Het Amerikaans publiek is bijzonder verdeeld in zijn oordeel over de veranderingen die de structuur van het Amerikaanse gezin de voorbije vijftig jaar heeft ondergaan. Dat blijkt uit een rapport van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat 31 procent van de respondenten de veranderingen heeft aanvaard, maar er is ook een groep van 37 procent die zich sceptisch opstelt. Tenslotte is er ook een groep van 32 procent die deze veranderingen verwerpt en van mening is dat deze wijzigingen een slechte invloed hebben op de Amerikaanse maatschappij.

Bij de voorstanders zegt ruim de helft dat deze trends geen enkel verschil maakt voor de maatschappij, maar de anderen voeren aan dat deze evoluties eerder een positieve dan een negatieve invloed hebben gehad op de maatschappij. Tegenstanders verwerpen echter nagenoeg elke trend, op uitzondering van gemengde huwelijken en kinderloze vrouwen. De sceptici delen meestal de tolerante mening van de voorstanders, maar tonen zich toch bezorgd over een aantal evoluties. Onder meer over alleenstaande moeders is er een groot verschil met voorstanders.

Bij de tegenstanders is er onder meer een grote weerstand tegen het ongehuwd samenwonen (99 procent). De onderzoekers merken verder op dat de Latino-Amerikanen (42 procent) en niet-kerkgangers (48 procent) het meest geneigd zijn om de evoluties te aanvaarden. Twintigers (46 procent) en Afro-Afrikanen (45 procent) blijken zich vooral sceptisch op te stellen. Kerkgangers (53 procent) en vijfenvijftigplussers (47 procent) behoren het vaakst tot de tegenstanders.

Er wordt aan toegevoegd dat vrouwen ook grotere voorstanders van de veranderingen (36 procent) zijn dan mannen (26 procent).

Labels: ,

Digitale sector op weg naar ruim 40 procent buitenreclame

Digitale buitenreclame zal in de Verenigde Staten over twee jaar een omzet realiseren van ongeveer 4,5 miljard dollar. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Adcentricity. Daarbij wordt over een periode van vier jaar gewag gemaakt van een groei met 57 procent. Het voorbije jaar werd een omzet gerealiseerd van ongeveer 3,08 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien. Voor dit jaar wordt een verdere groei met 15,5 procent tot 3,56 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld.

Er wordt aan toegevoegd dat de traditionele buitenreclame over twee jaar een omzet zal realiseren van 5,75 miljard euro. Dat betekent dat digitale buitenreclame op dat ogenblik een marktaandeel van ongeveer 44 procent zou hebben uitgebouwd. Adcentricity merkt op dat digitale buitenreclame 67 procent van de Amerikaanse bevolking bereikt en daarbij in alle demografische groepen een evenwichtige aanwezigheid laat optekenen.

Adcentricity merkt op dat digitale buitenreclame zich vooral richt op blanke mannen en een jonger publiek. "Alleen bij ziekenhuizen, het openbaar vervoer en de bioscopen hebben vrouwen een meerderheid van 51 procent," voeren de onderzoekers aan. "In liften hebben mannen daarentegen een meerderheid van 64 procent." Er wordt aan toegevoegd dat ook consumenten met een jaarinkomen van meer dan 100.000 dollar overtegenwoordigd zijn.

Labels:

Groot-Brittannië heropent oudste commerciële windturbinepark

Groot-Brittannië heeft zijn eerste commerciële windturbine-park heropend na een zware renovatie. Het windturbinepark van Delabole in Cornwall werd twintig jaar geleden in gebruik genomen met tien turbines van 50 meter hoogte. Het park werd nu echter uitgebreid met vier extra turbines van 99 meter hoogte. Die nieuwe turbines zijn efficiënter in het opvangen van de windenergie. De capaciteit van de site wordt daardoor opgedreven tot 9,2 megawatt. Dat is voldoende om 7.000 woningen van elektriciteit te voorzien.

Good Energy, beheerder van de site, investeerde 11,8 miljoen pond in de renovatie van het windturbinepark. "Delabole was het eerste commerciële windturbinepark van Groot-Brittannië en blijft in zijn nieuwe vorm cruciaal voor de Britse duurzame energievoorziening," merkte Chris Huhne, Brits minister van energie, op ter gelegenheid van de heropening van het turbinepark. "Een windturbinepark is bovendien ongevoelig voor onstabiliteit aan de wal en is dus vitaal voor de garantie van duurzame energievoorziening.

Juliet Davenport, chief executive van Good Energy, benadrukte dat Delabole door de capaciteitsverhoging een aandeel van 20 procent heeft in de duurzame energieproductie van het concern. Delabole is volgens haar een eerste project van de pijplijn van nieuwe windenergieprojecten die Good Energy ontwikkelt. Delabole werd negen jaar geleden door Good Energy overgenomen. Uit een rapport is gebleken dat Britse lokale gemeenschappen de volgende twintig jaar ongeveer 12 miljard pond inkomsten zouden kunnen puren uit hernieuwbare energieprojecten.

Labels: , , ,

Sociale netwerken vertegenwoordigen één derde online display-reclame

Sociale netwerken waren tijdens de maand december in de Verenigde Staten verantwoordelijk voor 34 procent van de online display-reclame. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien hadden de sociale netwerken een aandeel van 23 procent. Op de tweede plaats volgen portals met een belang van 17 procent, tegenover 21 procent het jaar voordien. Entertainment volgt op een derde plaats met een aandeel van 11 procent, tegenover 10 procent het jaar voordien.

De onderzoekers voegen er aan toe dat de Amerikaanse internet-gebruikers vorig jaar in totaal 4,9 triljoen display-reclames toegestuurd hebben gekregen, video uitgezonderd. In december vorig jaar stond dat cijfer op 3,5 triljoen reclames. Deze evolutie geeft volgens de onderzoekers aan dat de online reclame-markt zich bijzonder sterk herstelt van de impact van de economische recessie. Er wordt aan toegevoegd dat marketeers steeds meer reclamebudgetten aan het internet toewijzen.

Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar leverden 104 verschillende adverteerders meer dan 1 miljard display-impressies. Tijdens het vierde kwartaal van het jaar voordien werden slechts 80 adverteerders met meer dan 1 miljard impressies geteld. Op de eerste plaats staat de Amerikaanse netwerk-provider AT&T met 94 miljard impressies, gevolgd door sectorgenoot Verizon met 66,7 miljard impressies. De top vijf wordt rond gemaakt door Scottrade (59 miljard impressies), Experian Interactive (54 miljard impressies) en ebay (36,8 miljard impressies).

Labels: , ,

Eén op drieduizend websites verbergt malware

Eén op drieduizend websites verbergt malware. Dat blijkt uit een rapport van het beveiligingsbedrijf Kaspersky. Daarbij wordt opgemerkt dat het voorbije jaar een opvallende stijging werd opgetekend in het aantal web-gerelateerde aanvallen. In totaal werden daarbij meer dan 580 miljoen incidenten geteld. Er wordt aan toegevoegd dat het risico niet langer alleen beperkt blijft tot websites met illegale content, zoals piratensites met films en muziek, maar steeds meer wordt uitgebreid naar legitieme websites zoals shopping en online games.

"De auteurs van de malware mikken op kwetsbare webservers, waarbij de eigenaars vaak onwetend zijn over de aanval," merkt Ram Herkanaidu, onderzoeker bij Kaspersky Lab, op. "De fraudeurs creëren daarbij onder meer een Java-code die zozeer bewerkt wordt dat het bijzonder moeilijk is om de manipulaties te ontdekken. De Java-codes leiden de bezoekers van de websites af naar malware. Vroeger kon dat risico vermeden worden door verdachte websites te vermijden, maar dat is tegenwoordig geen veiligheidsgarantie meer."

Herkanaidu voegt er aan toe dat de bedreiging van dit soort aanvallen steeds groter geworden. "Steeds meer cybercriminelen beginnen een voorkeur te krijgen voor deze technieken," merkt hij op. Onlangs kondigde het beveiligingsbedrijf Symantec aan dat driekwart van de organisaties wereldwijd tijdens de voorbije twaalf maanden het slachtoffer is geworden van een cyberaanval. De kosten daarvan bedragen volgens Symantec gemiddeld 2 miljoen dollar per jaar.

Labels: , ,

Pinewood bouwt filmstudio's in Dominicaanse Republiek

Filmstudio Pinewood Shepperton opent een nieuwe vestiging in de Dominicaanse Republiek. Die vestiging moet zich richten op de Latijns-Amerikaanse markt. Dat heeft Pinewood, vooral bekend voor zijn associatie met de films van James Bond, bouwt in de Dominicaanse Republiek een vestiging van bijna 20 hectaren, met een complex van 5.000 vierkante meter voor geluidsopnames en 15.000 vierkante meter productie-infrastructuur. Er komt ook een gebied van bijna 4 hectaren met water-effecten, met inbegrip van een externe watertank van 75 vierkante meter.

Pinewood maakte bekend dat de werken onmiddellijk van start gaan en de nieuwe site zou begin volgend jaar operationeel moeten kunnen zijn. De watertank wordt voorzien van natuurlijke oceaan-gezichten en blue screen en krijgt een volledig uitgerust departement voor duikoperaties. Pinewood is naar eigen zeggen de enige site in de regio die dergelijke mogelijkheden aanbiedt. Ivan Dunleavy, chief executive van Pinewood, merkt op dat de filmstudio met het aanbod wil inspelen op de groeiende Latijns-Amerikaanse filmmarkt.

Pinewood had eerder uitbreidingsplannen in Groot-Brittannië. Er werd een voorstel gedaan om in Buckinghamshire een site van ruim 50 hectaren uit te bouwen. Met het project was een investering van ruim 200 miljoen pond gemoeid. De site zou onder meer kopieën hebben gekregen van straten in New York, Parijs en Venetië. Ook waren er plannen om 1.500 woningen te bouwen. Het plan werd twee jaar geleden echter door de lokale autoriteiten afgewezen.

Labels: , ,

Amerikaanse latinos hebben achterstand in technologiegebruik

In de Verenigde Staten blijkt er een belangrijke kloof te bestaan in het technologiegebruik tussen blanken en latinos. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat internet, breedband en mobiele telefonie bij latinos een lagere penetratie kennen dan bij de blanke bevolking. Er wordt aan toegevoegd dat latinos op het gebied van breedband ook een achterstand hebben tegenover Afro-Amerikanen, maar hetzelfde niveau hebben op het gebied van internet en mobiele telefonie.

De onderzoekers stellen dat vorig jaar 65 procent van de Latino-Amerikanen en 66 procent van de Afro-Amerikanen gebruik maakten van het internet. Bij blanke Amerikanen steeg dat echter tot 77 procent. Op het gebied van breedband halen blanke Amerikanen echter een score van 65 procent, tegenover 52 procent bij de Afro-Amerikanen en 45 procent bij Latino-Amerikanen. Ook bleek 85 procent van de blanke Amerikanen een mobiele telefoon te beschikken, tegenover 79 procent bij de Afro-Amerikanen en 78 procent bij de Latino-Amerikanen.

Het Pew Research Center merkt op dat Latino-Amerikanen in het algemeen een lager opleidingsniveau en een lager inkomen hebben dan blanken. "Wanneer deze factoren worden weggefilterd, wordt de kloof op het gebied van technologiegebruik echter helemaal gedicht," merken de onderzoekers op. "Blanken en latinos met dezelfde socio-economische karakteristieken vertonen een gelijkaardig patroon in het gebruik van technologie." Er wordt wel opgemerkt dat latinos vaker uitsluitend een mobiele internetverbinding hebben dan blanken.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Zweedse streamingsite Spotify heeft 100 miljoen dollar aan nieuw kapitaal opgehaald bij investeerders. De waarde van het Zweedse internetbedrijf wordt nu geraamd op 1 miljard dollar. De grootste nieuwe investeerder van Spotify is Kleiner Perkins, een bekende investeringsgroep uit Silicon Valley, die eerder al een belang nam in Amazon, Google, Twitter en Groupon. Het durfkapitaalfonds zou in zijn eentje 50 miljoen dollar in Spotify investeren. Ook het Russische DSTGlobal, bekend van zijn grote investeringen in Facebook en Groupon, zou een belang hebben genomen in het Zweedse bedrijf. Spotify is een onlinedienst die gratis muziek in streamingformaat aanbiedt. Gebruikers die een nummer aanklikken, krijgen dat onmiddellijk te horen, zonder dat het muziekbestand op de harde schijf wordt geplaatst. Gebruikers die de muziek advertentievrij of via mobiele apparaten willen beluisteren, betalen een bedrag van 5 dollar tot 10 dollar per maand.


De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 32,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg met 16 procent naar 2,6 miljard dollar. Het Amerikaanse concern heeft de verwachtingen voor dit jaar wel naar beneden bijgesteld, omdat de vraag van consumenten naar computers afneemt. Hoewel de verkoop van computers voor de zakelijk markt met 11 procent steeg, had de consumentendivisie te maken met een daling van de vraag. Vooral de populariteit van netbooks gaat door de opkomst van tablets achteruit . De computerfabrikant hoopt met de TouchPad, gebaseerd op besturingssysteem van het voormalige Palm, ook een aandeel in de tabletmarkt te veroveren.


De stijging van de olieprijzen vormt een zeer grote uitdaging voor de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd. Door de hoge prijzen zou dit jaar, dat als winstgevend was aangekondigd, wel eens zeer moeilijk worden. Dat heeft Giovanni Bisignani, topman van de International Air Transportation Association (IATA) gezegd. De olieprijzen vormen volgens Bisignani een groot probleem dat de toestand van de sector radicaal zou kunnen omgooien. De olieprijzen zijn de jongste periode de hoogte in geschoten ten gevolge van de onrust in de Arabische wereld en vooral Libië. De vrees is dat die onrust gevolgen zou hebben voor de energiebevoorrading. De eerdere vooruitzichten van de internationale luchtvaartorganisatie was gebaseerd op een prijs van 84 dollar per vat olie. Door de stijging naar een prijsniveau van 104 dollar zouden de luchtvaartmaatschappijen volgens Bisignani met 32 miljard dollar extra onkosten worden geconfronteerd.


Het elektronicaconcern Philips heeft de commerciële introductie van het medische interventiehulpmiddel HeartNavigator aangekondigd. Hiermee wordt het vervangen van hartkleppen via een katheter vergemakkelijkt. Tijdens een hartklepvervanging via een katheter kunnen artsen niet direct op het hart kijken. De HeartNavigator is ontworpen om de chirurg door beeldvorming toch zo veel mogelijk informatie te verstrekken. De apparatuur combineert daarvoor beelden die voor de operatie van het hart zijn gemaakt, met actuele röntgenbeelden van de operatie. Hartoperaties worden steeds vaker uitgevoerd via een katheter. De operatie is daardoor voor een patiënt minder ingrijpend dan een open hartoperatie. Ook risicogroepen kunnen een dergelijke operatie ondergaan. De ingreep staat nog in de kinderschoenen, maar het aantal operaties kent een snelle stijging. Dit jaar werden in Europa 13.000 van deze operaties uitgevoerd.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum is van plan om een aantal olievelden in Groot-Brittannië te verkopen als onderdeel van een lopende herstructurering. Het gaat onder meer om het olieveld Wytch Farm, ten zuidoosten van het Engelse Dorset. Ook wil British Petroleum al zijn gasvelden in het zuidelijke deel van de Noordzee afstoten. British Petroleum gaat ervan uit dat de betreffende werknemers overgenomen zullen worden door de nieuwe eigenaar. British Petroleum zegt op koers te liggen met de verkoop van bezittingen ter waarde van ongeveer 30 miljard dollar om de kosten als gevolg van het olielek in de Golf van Mexico te dekken. Het Britse concern heeft eerder al ongeveer twee derde van dat bedrag opgehaald met de verkoop van bedrijfsonderdelen in onder meer Noord-Amerika, Argentinië, Vietnam en Egypte.


Medtronic, één van de belangrijkste leveranciers van pacemakers en defibrillatoren ter wereld, wil 2.000 banen schrappen. Daardoor zou het personeelsbestand met 4 procent tot 5 procent worden afgebouwd. Het bedrijf merkt op dat een groot gedeelte van de omzet gegeneerd wordt in domeinen waar er nog amper groei kan worden geboekt en in tegenstelling te kampen zullen hebben met prijserosie. Daarom moeten er volgens het concern maatregelen worden genomen, zodat de groei op lange termijn kan worden veiliggesteld. De kostenstructuur moet naar eigen zeggen aangepast zijn aan de marktomstandigheden. Daarom is volgens Medtronic een personeelsbesparing noodzakelijk. Medtronic realiseerde het voorbije kwartaal een winst van 924 miljoen dollar. Dat was een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 3 procent tot 3,96 miljard dollar.


Smartphones worden steeds vaker gebruikt om foto's te maken. Er wordt met de toestellen al bijna zoveel gefotografeerd als met digitale fototoestellen. Dat blijkt uit een Nederlandse enquête van de website Studenten.nl. Daarbij bleek dat 43,7 procent van de studenten een mobiele telefoon gebruikt om te fotograferen, terwijl 50 procent het vaakst een digitale camera gebruikt. Bijna elke mobiele telefoon heeft tegenwoordig wel een ingebouwde camera, waarbij een aanbod van 5 megapixels geen uitzondering. Het is dus niet verwonderlijk dat de telefoon de digitale camera aan het inhalen is, want bijna iedereen heeft altijd een telefoon bij zich en de kwaliteit wordt steeds beter. Met de meeste smartphones kan men tegenwoordig ook videofilms maken en de toestellen laten ook het publiceren op sociale media gemakkelijk. De onderzoekers merkten op dat nog 2,4 procent van de studenten een analoge camera gebruikt, terwijl 3,8 procent beroep doet op wegwerpcamera's.


De kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor's hebben de rating van Libië verlaagd. Standard and Poor's gaf als eerste met de ratingverlaging te kennen dat verwacht wordt dat de opstand tegen kolonel Kadhafi en de daaraan gekoppelde onlusten in het land nog een tijd zullen aanhouden. Het kredietagentschap voegde eraan toe dat de rating voor het land een negatieve outlook meekreeg. Dat betekent dat het agentschap binnen de drie maanden een volgende ratingverlaging kan doorvoeren. Nadien volgde ook sectorgenoot Fitch met een kredietverlaging. Fitch verlaagde eerder ook al de kredietrating van Egypte. Het ratingbureau voegde er aan toe dat de impact van de onlusten op de olieproductie, de belangrijkste inkomstenbron van Libië, tot verdere kredietverlagingen aanleiding zouden kunnen zijn.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google is door zijn Franse concurrent 1PlusV beschuldigd van machtsmisbruik. De Amerikaanse zoekmachine zou zijn eigen diensten bij zoekresultaten promoten ten koste van concurrerende diensten. Het Franse internetbedrijf heeft daarom een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Het bedrijf is exploitant van drie Franse zoekmachines. Het gaat om de gerechterlijke zoekmachine Ejustice.fr, de muziekzoekmachine E-Musicpro.com en de culturele zoekmachine Eguides.fr. Het bedrijf stelt dat Google de concurrerende zoekmachines niet de rechtmatige plek tussen zoekresultaten geeft. Het zou gebruikers juist doorsluizen naar eigen internetdiensten. Ook klaagt 1plusV dat Google zogenaamde verticale zoekmachines, die op één specifiek onderwerp gericht zijn, zou dwingen om Google-technologie te gebruiken. De praktijk zou al meer dan vier jaar aan de gang zijn.


De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 15,1 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een omzet opgetekend van 14,6 miljard dollar. De nettowinst steeg van 301 miljoen dollar naar 587 miljoen dollar. Wereldwijd steeg de omzet van de bestaande winkels over het hele jaar met gemiddeld 3,9 procent. Voor de Amerikaanse vestigingen kwam de groei zelfs uit op 4,8 procent. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse consument opnieuw gestart is met het uitvoeren van klussen en zelfs kleine verbouwingen. Home Depot verlaagde de voorbije periode al de prijzen van verven, kranen en simpele klusprojecten om consumenten hun winkels in de krijgen. Het bedrijf verwacht dat de groei zich dit jaar verder zal doorzetten. Daarom werd een omzetgroei van minstens 2,5 procent in het vooruitzicht gesteld. Eerder was gewag gemaakt van minstens 2 procent.


Het lijkt er steeds meer op dat Dominique Strauss-Kahn, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zal meedingen naar de socialistische nominatie voor de Franse presidentsverkiezingen van volgende jaar. Die conclusie hebben een aantal waarnemers en politieke tegenstanders getrokken na uitspraken van Strauss-Kahn tegen de Franse media. Frankrijk speculeert al enkele maanden over een mogelijke presidentiële kandidatuur van Strauss-Kahn. De topman van het Internationaal Monetair Fonds scoort erg goed in de peilingen. In een tweede ronde tegen huidig president Nicolas Sarkozy zou hij met gemak de bovenhand halen. Strauss-Kahn werd bijna vier jaar geleden directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds. In principe loopt zijn mandaat eind volgend jaar af. De voorverkiezingen bij de Franse socialisten vinden dit najaar plaats. Daardoor zou Strauss-Kahn zijn huidige functie vroegtijdig moeten opgeven.


Het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart Stores heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 115,6 miljard dollar. Dat is een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 4 procent tot 5,02 miljard dollar. Het bedrijf werd op de Amerikaanse thuismarkt opnieuw geconfronteerd met een omzetdaling van 1,8 procent, maar dat kon worden opgevangen door een stijging op de internationale markten. In de Verenigde Staten wordt Wal-Mart al zeven kwartalen op rij met een omzetdaling geconfronteerd. Mike Duke, topman van Wal-Mart Stores, geeft toe ontgoocheld te zijn over de Amerikaanse omzet, maar voegt er aan toe dat een verbetering wellicht nog enige tijd op zich zal laten wachten. Over het hele jaar werd een winstgroei met 6 procent tot 15,4 miljard dollar opgetekend. De omzet steeg met 3,4 procent tot 419 miljard dollar.


Het Nederlandse chemieconcern DSM heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 149 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een nettoverlies geleden van 60 miljoen euro. De omzet steeg met 18 procent tot 2,08 miljard euro. Het Nederlandse concern merkte op geprofiteerd te hebben van het economische herstel, al werd er wel gewag gemaakt van ongunstige wisselkoerseffecten en de nog altijd moeilijke marktomstandigheden in de farmaceutische industrie. Het Nederlandse concern gaf geen concrete verwachting voor de resultaten dit jaar, maar zei wel opnieuw een sterk jaar te verwachten. Het bedrijf voegde er aan toe dat men er alle vertrouwen in heeft om de vooropgesteld doelstellingen van een operationele winst tussen 1,4 miljard euro en 1,6 miljard euro over drie jaar te zullen kunnen halen.


Het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam is het voorbije jaar sterk toegenomen. Het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) maakt daarbij gewag van een groei met 15 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de Amsterdamse hotelsector zich sterk heeft hersteld van de terugval door de financiële en economische crisis. Drie jaar geleden werd een daling met 6 procent opgetekend, maar twee jaar geleden werd met een groei van 3 procent al een licht herstel opgemerkt. Amsterdam is volgens het toeristisch bureau één van de eerste Europese toeristensteden die de crisis te boven lijkt te zijn. Er werd het voorbije jaar vooral een groei opgetekend van toeristen uit de buurlanden. Het aantal Belgische toeristen steeg met 19 procent, gevolgd door Frankrijk (18,6 procent) en Duitsland (17,9 procent). Er wordt aan toegevoegd ook het bezoek aan musea en attracties opnieuw een groei kent.


De Europese Unie wil inspanningen doen de Britse tewerkstelling in Europese instellingen op te drijven, maar de taaleisen blijven ongewijzigd. Eurocraten moeten immers meerdere talen machtig zijn. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, tegen de Britse premier David Cameron gezegd. De bevolking van de Europese Unie bestaat voor 12 procent uit Britten, maar slechts 5 procent van de eurocraten heeft de Britse nationaliteit. Hoewel heel wat van die Britse eurocraten hoge en zichtbare functies innemen, wil de Europese Commissie volgens Barroso toch iets doen aan de algemene ondervertegenwoordiging. Er zijn weliswaar geen quota per land voorzien, maar er wordt toch gestreefd naar evenwichtige verhoudingen. De Britse regering vraagt dat de taalvereisten voor sollicitanten bij de Commissie minder streng zouden worden, maar daar wordt niet op ingegaan.


Meer Nieuws

Tuesday, February 22, 2011

Internet verhoogt het risico op overspel

Overspel is een groot risico bij online relaties. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het reclamebureau Euro RSCG. Daarbij wordt opgemerkt dat meer dan de helft van de respondenten van mening is dat het internet het voor de gebruikers gemakkelijker heeft gemaakt om zijn partner te bedriegen. Dat geldt ook voor de oudere bevolkingsgroep, want ook bij de senioren zegt nog altijd 55 procent dat het internet overspel gemakkelijker heeft gemaakt.

Uit het onderzoek is gebleken dat 22 procent van de mannen en 12 procent van de vrouwen een romantische, seksuele of erotische relatie heeft ontwikkeld. Bij de zogenaamde prosumers - bijzonder actieve internetgebruikers - stijgt dat tot 32 procent. Er wordt opgemerkt dat bij de jongere generatie 24 procent van de respondenten een online relatie toegeeft. Bij de senioren blijft dat beperkt tot 7 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat ook 12 procent van de gehuwde respondenten een online relatie toegeeft.

Er wordt aan toegevoegd dat zowel gespecialiseerde websites als media door de respondenten naar voor worden geschoven als platform waarop een relatie kan worden ontwikkeld. Helemaal bovenaan staan echter sociale netwerksites zoals Facebook. Bij de prosumers zegt 52 procent sociale netwerksites als een platform voor mogelijke online relaties. Bij de jongere gebruikers wijst 40 procent eveneens naar de sociale netwerken. Er wordt aan toegevoegd dat mannen voor alle platformen hoger scoren dan vrouwen.

Labels: ,