Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 06, 2010

Potentiële autokoper kijkt kat uit de boom

Potentiële kopers van nieuwe auto's kijken vaak de kat uit de boom tot ze een optimale aanbieding vinden. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van Kelley Blue Book. Daarbij wordt opgemerkt dat 72 procent van de potentiële autokopers zegt te wachten tot er een geschikt aanbod gevonden wordt vooraleer een definitieve beslissing te nemen. Er wordt aan toegevoegd dat 52 procent van de ondervraagden het voorbije jaar de aankoop van een nieuwe wagen heeft uitgesteld. In die groep zegt 41 procent minstens zeven maand gewacht te hebben met een aankoopbeslissing, terwijl 36 procent zijn aankoop met vier tot zes maand heeft uitgesteld.

Daarnaast zegt 27 procent van de respondenten dat hun zoekcriteria zijn aangepast sinds ze begonnen met shoppen. Bovendien geeft 28 procent aan ook veranderd te zijn van wagentype. "De autokoper is op dit ogenblik vooral financieel gedreven en wacht tot hij het beste aanbod kan selecteren en blijft zelfs onbeslist over het model dat men wil kopen," merken de onderzoekers op. "Dit element biedt bijzonder veel mogelijkheden voor autoverkopers om hun eindejaars-campagnes op te zetten en zich daarbij te richten op potentiële kopers die nog geen beslissing hebben genomen. Dat biedt mogelijkheden om het marktaandeel op het einde van het jaar nog gevoelig op te drijven."

Bij de zoektocht naar een nieuwe wagen zegt 33 procent van de respondenten een andere auto te willen. Ook wordt vaak opgemerkt dat de huidige wagen te oud is geworden (29 procent) of teveel kilometers op de teller heeft staan (22 procent). Daarnaast zegt 20 procent dat de huidige wagen niet meer aan de behoefte voldoet, terwijl 14 procent op zoek is naar een wagen met een grotere energie-efficiëntie. Gemiddeld zeggen de respondenten hun nieuwe wagen acht jaar te willen houden. Uit het onderzoek blijkt ook nog dat 26 procent van de respondenten het onderhoud van zijn wagen door zijn economische omstandigheden te hebben uitgesteld.

Labels:

Drukkere levensstijl heeft cruciale impact op dagelijks menu

De drukkere levensstijl heeft de Amerikaanse eetgewoonten tijdens de voorbije drie decennia gevoelig beïnvloed. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau NPD Group. Daarbij wordt opgemerkt dat dertig jaar geleden 72 procent van de maaltijden thuis werden bereid. Dat is vandaag echter teruggevallen tot 59 procent, waarbij vele gezinnen kiezen voor kant-en-klaar maaltijden en ingevroren gerechten. Bovendien worden maaltijden volgens de onderzoekers ook vaker geassembleerd in plaats van daadwerkelijk bereid. Er wordt daarbij opgemerkt dat de Amerikanen nog nagenoeg dezelfde voedingsproducten gebruiken dan dertig jaar geleden, maar komen die nu langs een heel andere weg op tafel.

"De grootste impact op het hedendaagse Amerikaanse etenspatroon is ongetwijfeld afkomstig van het snelle en hectische levensritme dat we leiden," merken de onderzoekers op. "De Google-generatie heeft geen geduld en wil alles onmiddellijk ter beschikking hebben." Er wordt aan toegevoegd dat een sandwich nog altijd één van de meest populaire gerechten van de Verenigde Staten blijft, maar dertig jaar geleden werd die door iemand uit het gezin klaargemaakt. Op dit ogenblik is een sandwich daarentegen kant-en-klaar gemaakt, ingevroren of geleverd door een besteldienst. Er wordt aan toegevoegd dat gebruiksgemak steeds belangrijk wordt bij de menukeuze.

Er wordt ook opgemerkt dat per maaltijd op dit ogenblik nog 3,3 verschillende producten worden gebruikt. In de jaren tachtig werden 4,44 producten gebruikt per maaltijd. Sinds die periode is ook het gebruik van de magnetron verdubbeld. Bovendien maakt meer dan één derde van de Amerikaanse gezinnen minstens één keer per veertien dagen gebruik van de grill om een maaltijd te bereiden. De onderzoekers verwachten dat deze trend zich ook in de toekomst verder zal doorzetten, zowel in de eigen keuken als op locaties buitenshuis. Tijdwinst zal volgens de onderzoekers immers steeds meer een cruciale factor worden in het dagelijkse leven.

Labels:

Eén op vijf internetgebruikers zoekt online financieel advies

Meer dan één op vijf Britse internetgebruikers zoekt online financieel advies. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat gemiddeld vijftien minuten per maand aan websites rond financieel advies wordt besteed. Dat is minder dan één procent van de totale tijd die de Britse internetgebruiker online is. Gemiddeld is een Britse internetgebruiker immers 1.856 minuten online. In totaal zoeken ongeveer 9,9 miljoen Britten online financieel advies. Tijdens de maand september was de website Moneysupermarket.com daarbij marktleider met 3,7 miljoen unieke bezoekers en een gemiddelde van bijna negen minuten per consument.

Groot-Brittannië telt op dit ogenblik ongeveer 43,3 miljoen internetgebruikers. Daarvan heeft 22 procent tijdens de maand september online financieel advies gezocht. Na Moneysupermarket.com wordt de tweede plaats ingenomen door Comparethemarket.com van BGL Group (1,2 miljoen bezoekers), gevolgd door Confused.com (1,1 miljoen bezoekers). Een gemiddeld bezoek aan Confused.com duurde echter 12,9 minuten. Dat is meer dan alle andere sites uit de top tien. Er wordt aan toegevoegd dat Adaptive Affinity tijdens de maand september de grootste adverteerder in online displays in de sector van het financieel advies was.

Adaptive Affinity kwam aan bijna 382 miljoen online display-impressies. Dat vertegenwoordigt nagenoeg 57 procent van het totale Britse publiek voor online display-reclame. Nagenoeg alle campagnes van Adaptive Affinity werden gebracht op het platform QuickCreditScore.co.uk. Op de tweede plaats staat TotallyMoney.com van Media Ingenuity met 381 miljoen impressies, gevolgd door Aviva met 334 miljoen impressies. Aviva bereikte echter bijna 25 miljoen unieke bezoekers. Dat is meer dan de andere adverteerders uit de top tien. Op de vierde plaats volgt American Express met 294 miljoen impressies en 24 miljoen unieke bezoekers.

Labels: ,

Grote steun voor alternatieve energie bij Amerikaanse bevolking

Een groot gedeelte van de Amerikaanse bevolking is voorstander van overheidsinitiatieven om het gebruik van alternatieve energie te stimuleren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Institute. Een grote groep vindt echter dat daarvoor meer zou moeten geïnvesteerd worden in nucleaire energie. Een kleinere meerderheid gelooft in de opwarming van de aarde, maar toch blijkt de scepsis over de klimaatverandering bij de Amerikaanse bevolking opnieuw toe te nemen. Verder blijkt dat ook de steun voor offshore-oliewinning opnieuw groeit, nadat de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon eerder dit jaar voor een grotere groep tegenstanders had gezorgd.

Uit het onderzoek blijkt dat 79 procent van de Amerikanen voorstander is van een regelgeving voor een betere brandstof-efficiëntie en 74 procent vraagt een grote ondersteuning van alternatieve energieën. Daarnaast vraagt 63 procent meer financiële ondersteuning voor massatransport, terwijl 60 procent grotere belastingsmaatregelen vraagt voor elektrische en hybride wagens. Er wordt echter op gewezen dat alternatieve energie niet noodzakelijk synoniem is van duurzaamheid, want 45 procent wil een grotere promotie voor kernenergie. Verder geeft 95 procent aan dat er bewijzen zijn dat de temperatuur op aarde de voorbije decennia is gestegen.

Slechts 34 procent van de ondervraagden is echter van mening dat die opwarming te wijten is aan menselijke activiteiten. Die percentages blijven nagenoeg ongewijzigd tegenover vorig jaar. Vier jaar geleden was echter 50 procent ervan overtuigd dat menselijke activiteiten aan de basis lagen van de klimaatverandering. Verder blijkt dat 32 procent van de Amerikanen zich ernstig bezorgd maakt over de klimaatverandering, terwijl 31 procent zich relatief bezorgd maakt. Volgens 16 procent is de klimaatverandering geen zwaar probleem. Voor 18 procent is de klimaatverandering helemaal geen probleem. Vier jaar geleden was nog 43 procent ervan overtuigd dat de klimaatverandering een zwaar probleem was, terwijl slechts 9 procent daar geen enkel probleem in zag.

Labels: , ,

Elektrische stroom stimuleert rekenvaardigheid hersenen

Een kleine elektrische stroom kan de menselijke hersenen aanzetten om mathematische berekeningen beter te verwerken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Oxford University. De wetenschappers hopen dat de resultaten van hun onderzoek een hulp kan betekenen voor mensen met dyscalculia, die last hebben om met cijfers te werken. Een andere expert merkte op dat de resultaten aanleiding zouden moeten geven om ook het effect op andere hersenfuncties te onderzoeken. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer één op vijf mensen moeilijkheden ondervindt met rekenen, wat ook een negatieve impact heeft op vele dagelijkse activiteiten.

Neurowetenschappers gaan ervan uit dat dit gebied in de hersenen een belangrijke rol speelt in de rekenvaardigheid. Wanneer bij eerder wetenschappelijk onderzoek magnetische velden werden gebruikt om de elektrische activiteit in dat hersengedeelte te verstoren, bleken vele proefpersonen met een tijdelijke vorm van dyscalculia geconfronteerd te worden, waarbij ze het veel lastiger hadden om wiskunde problemen op te lossen. Bij het laatste onderzoek werd echter een stroom van één milliampère gebruikt om het betrokken hersengedeelte te stimuleren. De stroom kon niet worden gevoeld en had ook geen effect of andere hersenfuncties.

De onderzoekers merken op dat de effecten ook een blijvend karakter hebben. Wanneer de proefpersonen zes maand nadien opnieuw werden getest, bleken de geboekte vorderingen nog altijd aanwezig te zijn. Onderzoeksleider Cohen Kadosh stelt dat er wel een meer gedetailleerd onderzoek nodig is vooraleer er definitieve bewijzen kunnen worden geleverd voor het verband tussen elektrische stimulatie en rekenvaardigheden. Woordvoerders van de British Dyslexia Association zeggen benieuwd te zijn naar verdere vorderingen in het onderzoek. Daar wordt er onder meer op gewezen dat rekenproblemen het onder meer bijzonder moeilijk maken om het dagelijks gezinsbudget te beheren.

Labels: , , ,

Canadees consortium uitbater hogesnelheidslijn Londen-Folkestone

De Britse regering heeft de hogesnelheids-lijn tussen Londen en Folkestone verkocht aan het Canadese consortium van Borealis Infrastructure en het Ontario Teachers Pension Fund. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard pond sterling. Het Canadese consortium neemt een lease van dertig jaar op de verbinding en de stations. Waarnemers hadden verwacht dat de verbinding zou verkocht worden voor een bedrag tussen 1,5 miljard pond en 2 miljard pond. Op de verbinding rijden de Europese Eurostar-treinen en de Japanse Javelin-exemplaren. Ook een aantal andere operatoren plannen een verbinding naar het Europese vasteland. Tot nu toe werd de dienst verzorgd door London and Continental Railway voor het Britse ministerie van transport.

Philip Hammond, Brits minister van transport, merkte op te verwachten dat de concessie zou leiden tot meer diensten op de hogesnelheidslijn. Hij weerlegde ook de opmerkingen dat een gedeelte van de belangrijke Britse infrastructuur nu in buitenlandse handen is. Hij wees er daarbij op dat Groot-Brittannië eigenaar blijft van de verbinding en ook de regelgeving terzake bepaalt. De hogesnelheidslijn Londen-Folkstone is sinds drie jaar volledig operationeel. Het project vergde een investering van meer dan 5 miljard pond. De verbinding, die London St Pancras verbindt met de Kanaaltunnel, heeft stopplaatsen in Stratford, East-London, Ebbsfleet en Ashford.

Verwacht wordt dat de verkoop meer treinoperatoren zal aantrekken. Onder meer Deutsche Bahn heeft al plannen in die richting. Het Canadese consortium haalde het bij de aanbesteding onder meer van de combinatie Eurotunnel-Goldman Sachs Infrastructure. Critici merken op dat de verkoop duidelijk aangeeft dat Canada relatief goed uit de economische crisis is gekomen. "Bovendien blijken de Canadese pensioenfondsen duidelijk meer mogelijkheden te hebben dan hun Britse sectorgenoten," aldus de Britse krant The Guardian. De krant voegt er aan toe dat de Britse overheid nog meer uitverkoop houdt, met onder meer de National Air Traffic Services en de Royal Mail.

Labels: , , , ,

Akkoord voor bouw Europees militair transportvliegtuig

De Europese regeringen hebben een definitief akkoord bereikt over de financiering van de bouw van een militair transportvliegtuig. Met het project is een investering gemoeid van 20 miljard euro. De bouw van het vliegtuig, één van de grootste Europese militaire contracten, zou ook tienduizend banen scheppen. Het project liep echter gevoelige vertraging op door onzekerheden over technische specificaties en de druk op de defensiebudgetten. De Airbus A400M zal worden gebouwd door het Europees luchtvaartconsortium EADS. De zeven oorspronkelijke klanten van het transportvliegtuig zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Spanje en Turkije.

De zeven betrokken landen zijn overeengekomen nog eens 3,5 miljard euro te investeren in de ontwikkeling van het toestel te steken. Het eerste exemplaar zou over drie jaar moeten worden geleverd. Oorspronkelijk was voorzien dat de leveringen vier jaar geleden al zouden zijn gestart. Ook is er een kostenoverschrijding van 5,2 miljard euro. Volgens de Franse minister van defensie Herve Morin is het belangrijk dat Europa een eigen militair transportvliegtuig heeft. Anders zou Europa volgens hem het signaal geven bereid te zijn om ook in de eenentwintigste eeuw afhankelijk te blijven van de Verenigde Staten. In maart lag er al een plan voor extra financiering op tafel, maar dat strandde op bezuinigingsplannen van overheden en onenigheid over de technische specificaties.

Elk van de betrokken landen moet nog wel afzonderlijk zijn goedkeuring hechten aan het plan. Louis Gallois, topman van EADS, merkte op te hopen dat deze goedkeuring nog voor het einde van dit jaar zou volgen. In totaal zouden de kopers honderdzeventig toestellen afnemen. Dat zijn tien exemplaren minder dan oorspronkelijk was voorzien toen het project zeven jaar geleden werd gelanceerd. Elk toestel wordt echter 11 miljoen euro duurder, wat EADS een bedrag van 2 miljard euro oplevert. Bovendien investeren de betrokken landen 1,5 miljard euro extra in het project, in ruil voor een aandeel in de toekomstige verkopen aan derde partijen.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Japanse autobouwer Toyota heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 98,7 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 861 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd 21,8 miljard yen nettowinst gemaakt. De winstgroei is grotendeels te danken aan een sterke verkoop op de Aziatische markten. De omzet steeg met 5,8 procent tot 4,8 triljoen yen. In eigen land steeg de verkoop met 90.000 exemplaren. Ook elders in Azië kon Toyota de verkoop weer optrekken. Die herneming neutraliseert de effecten van de dure yen, die nefast is voor de Japanse export. Maar in Europa en Noord-Amerika moet Toyota nog steeds het vertrouwen terugwinnen van de consumenten, na de verschillende terugroepacties in het afgelopen jaar. In Europa ging de verkoop met 41.000 exemplaren. In de Verenigde Staten daalde de verkoop met 3.000 exemplaren.


Het Amerikaanse mediabedrijf Walt Disney heeft een samenwerkingscontract ondertekend met Shanghai Shendi Group voor de bouw van een Disneyland-themapark in de Chinese stad Shanghai. Disney zegt dat er een consensus is bereikt over de details van het project. Er zou nu worden gewacht op de uiteindelijke goedkeuring van de Chinese centrale regering. Een voorlopige goedkeuring werd vorig jaar al verstrekt. Met het project zou een investering zijn gemoeid van 3,6 miljard dollar. Shanghai zou het zesde themapark worden voor Disneyland. De groep heeft al vestigingen in Californië, Florida, Japan, Frankrijk en Hongkong. De Amerikaanse groep denkt in Shanghai een potentieel publiek van tientallen miljoen bezoekers te hebben. De intrede van Disneyland in China is tot nu toe echter slechts een gemengd succes geweest. Disneyland Hongkong liet vorig jaar een verlies optekenen en heeft het moeilijk om het verwachte aantal bezoekers te ontvangen.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell verkoopt belangen in zes olievelden in de Golf van Mexico aan de groep W&T Offshore. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 450 miljoen dollar. Het gaat naar eigen zeggen om relatief oude velden die dagelijks 18.000 vaten olie opleveren en een bewezen reserve bevatten van 27 miljoen vaten. De verkoop van vijf velden is definitief. Voor het resterende veld verwacht Shell voor het einde van dit jaar een definitief besluit. De oliemaatschappij voert aan zijn investeringen te focussen op veelbelovende groeimogelijkheden. Velden die niet in die strategie passen, worden verkocht. Shell wil dit en volgend jaar in totaal voor 7 miljard dollar tot 8 miljard dollar aan bezittingen verkopen. Recent werden onder meer al lpg-activiteiten in Polen, tankstations en raffinaderijen in Finland en Zweden en belangen in velden in Brazilië verkocht.


De Europese Commissie wil de regels voor ratingagentschappen nog strenger maken. In het voorjaar verlaagden een aantal agentschappen drastisch hun ratings voor landen zoals Griekenland, Spanje en Portugal, wat tot een paniek leidde op de financiële markten. De ratings bepalen immers mee aan welke intrestvoet de genoteerde landen kunnen lenen. De Europese Commissie denkt er nu aan om ratingbureau's te verplichten hun integrale rapporten gratis te publiceren, zodat investeerders de motivatie van een eventuele slechtere quotering kunnen kennen. Gehoopt wordt dat die informatie tot een grotere kalmte op de markten zou leiden. De Europese Commissie wil ook iets aan de betaling van de bureaus doen. Op dit ogenblik betalen de landen zelf de quotering, wat tot een belangenvermenging zou kunnen zorgen. Europa vindt dat er meer ratingbureaus nodig zijn. Nu wordt de markt gedomineerd door drie Standard & Poor's, Moody's en Fitch.


Bij de Britse omroep BBC hebben vakbondsacties verschillende programma’s ernstig verstoord door een stakingsactie. De National Union of Journalists (NUJ) had opgeroepen tot een achtenveertiguren-staking uit protest tegen een geplande inkrimping van de pensioenen. De twistappel is een pensioenhervorming die de meeste overige vakbonden bij de de Britse omroep wel goedgekeurd hebben. De onderhandelingen daarover tussen National Union of Journalists en directie liepen eind oktober spaak. De BBC moet ongeveer 1,5 miljard pond besparen, deels door de pensioenuitkering vanaf april met 1 procent in te krimpen. Volgens de de vakbond zal het personeel meer pensioen mislopen dan door de directie wordt beweerd. Ook moet de pensioenleeftijd omhoog van zestig naar vijfenzestig jaar. De vakbond plant nieuwe acties later op de maand en in de aanloop naar kerstmis.


De Amerikaanse autoconstructeur General Motors heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd tussen 1,9 miljard dollar en 2,1 miljard dollar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de autobouwer heeft vrijgegeven. De omzet zou ongeveer 34 miljard dollar bedragen. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werd nog een verlies geleden van 1,2 miljard dollar, nadat General Motors uit zijn faillissement was gekomen. Het is het derde kwartaal op rij met winst sinds de autobouwer met overheidssteun gered moest worden. Ook tijdens het vierde kwartaal zal General Motors naar eigen zeggen positieve resultaten voorleggen. Er wordt wel opgemerkt dat de winst lager zal liggen dan de voorgaande kwartalen wegens de kosten voor de lancering van Chevrolet Cruze en de elektrische Chevrolet Volt. General Motors moest in juni vorig jaar het faillissement aanvragen nadat de autobouwer op vijf jaar tijd 88 miljard dollar schulden had opgebouwd.


De autofabrikanten zitten op schema om met hun nieuwe wagens over vijf jaar de Europese milieunorm voor de uitstoot van broeikasgassen te halen. Dat blijkt uit een onderzoek van Transport & Environment. Opgemerkt wordt dat de uitstoot van de nieuwe wagens in Europa het voorbije jaar met gemiddeld 5,1 procent is gedaald. Dat is volgens de milieuorganisatie vooral het gevolg van een betere technologie. Met een daling van 10 procent boekt Toyota de grootste vooruitgang. De Europese Unie heeft bepaald dat de uitstoot van nieuwe wagens over vijf jaar maximaal gemiddeld 130 gram per kilometer mag bedragen. Met een gemiddelde van 131 gram zat Fiat vorig jaar al heel dicht bij die grens, gevolgd door Toyota met 132 gram. De slechtste prestaties zijn voor BMW (151 gram), Volkswagen (153 gram) en Daimler (167 gram). Oorspronkelijk was de deadline voor een grens van 130 gram voor volgend jaar voorzien, maar dat werd op vraag van de sector verschoven met drie jaar.


De Franse groep BNP Paribas is met een balanstotaal van 2,24 triljoen euro de grootste bank ter wereld geworden. Dat blijkt uit cijfers van het persbureau Bloomberg. Op de tweede plaats staat het Britse HSBC Holdings, de voormalige lijstaanvoerder, met 1,98 triljoen euro. Barclays staat op een derde plaats met 1,94 triljoen dollar. Het balanstotaal van BNP Paribas nam op drie jaar tijd toe met 34 procent. Volgens Bloomberg dankt de Franse groep zijn titel aan een uitgekiend overnamebeleid. Sinds begin deze eeuw werd er 43 miljard uitgegeven aan acquisities, waaronder Fortis Bank België en Luxemburg. BNP Paribas heeft op dit ogenblik 200.000 werknemers. Dat is een verdubbeling op zes jaar tijd. Het balanstotaal van de Franse bank is even groot als de totalen van Morgan Stanley en Bank of America, de grootste bank van de Verenigde Staten, samen. Frankrijk heeft inmiddels vier banken met een balanstotaal van meer dan 1.000 miljard dollar.


De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 266 miljoen euro. Dat is een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 20 procent tot 3,46 miljard euro. Herbert Hainer, topman van Adidas, stelt dat het bedrijf dit jaar een sterke comeback heeft gemaakt. Hij voegt er aan toe groot vertrouwen te hebben het jaar met succes te kunnen afsluiten. Adidas heeft zijn winstverwachtingen voor het hele jaar voor de derde keer naar boven bijgesteld. Er wordt nu gerekend op een nettowinst tussen 560 miljoen euro en 565 miljoen euro. Eerder was gewag gemaakt van maximaal 550 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de nettowinst 245 miljoen euro. De jaaromzet zou met 8 procent stijgen tot meer dan 11 miljard euro. Ook voor volgend jaar verwacht het Duitse bedrijf een verbetering van de resultaten.


De Britse Royal Bank of Scotland heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 1,14 miljard pond is in het derde kwartaal in de rode cijfers terechtgekomen. Tijdens dezelfde periode van vorig jaar bedroeg het nettoverlies 1,8 miljard pond. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd nochtans een winst van 257 miljoen pond opgetekend. Het resultaat werd vooral gedrukt door een voorziening van 858 miljoen pond die de bank moest nemen in verband met de eigen schuldenpositie. Zonder die eenmalige last zou de bank een operationele winst van 726 miljoen pond hebben behaald, geholpen door een vermindering van het aantal slechte leningen. De voorzieningen voor slechte leningen bedroegen 1,95 miljard pond, tegenover 3,28 miljard pond één jaar geleden. Volgens bestuursvoorzitter Stephen Hester tonen de derdekwartaalresultaten aan dat de bank goede vooruitgang boekt met het herstel.


De Duitse autoconstructeur BMW gaat de volgende jaren 400 miljoen investeren in de uitbreiding van zijn fabriek in Leipzig. Daar moet de productie van een elektrisch model worden ontwikkeld. BMW wordt daarmee naar eigen zeggen de eerste constructeur die in Duitsland elektrische wagens in serieproductie zal bouwen. Met de uitbreiding van de fabriek zijn ook achthonderd nieuwe banen gemoeid. Volgend jaar zouden de eerste elektrische exemplaren in Leipzig van de band moeten rollen. Het gaat om exemplaren van de bestaande 1-serie die als proef tot elektrische wagens worden omgebouwd. Over drie jaar wordt in Leipzig het Megacity Vehicle gebouwd. Deze elektrisch aangedreven stadsauto krijgt een vederlichte carrosserie heeft. Door het gebruik van koolstofvezels zullen honderden kilogram kunnen worden bespaard. Het gebruik van koolstofvezels zal de prijs echter gevoelig opdrijven.


De problemen met de Airbus A380 van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas, die onlangs een noodlanding moest maken in Singapore, zijn vermoedelijk veroorzaakt door een ontwerpfout bij motorenleverancier Rolls Royce of door een probleem met het materiaal. Dat heeft Alan Joyce, topman van Qantas, gezegd. Een ontwerpkwestie of materiaalfout is volgens Joyce het meest waarschijnlijk. Qantas heeft zes exemplaren van de superjumbo van Airbus in dienst. Die werden na het incident, waarbij één van de motoren van de superjumbo in de lucht was ontploft, op non-actief gezet. Joyce zei echter te hopen dat de toestellen snel weer in dienst genomen zouden kunnen worden. Het is de eerste keer dat er een groot probleem werd opgetekend bij de Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig van de wereld. De Airbus A380 is sinds drie jaar operationeel.


China heeft een reeks overeenkomsten gesloten met Franse bedrijven. Die vertegenwoordigen in totaal een waarde van zeker 20 miljard dollar. Dat heeft de Chinese onderminister van buitenlandse zaken Fu Ying bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Parijs. China hoopt de handel tussen beide landen in vijf jaar tijd te verdubbelen. In de overeenkomsten is onder meer voorzien dat Airbus in totaal 102 vliegtuigen zal leveren aan Chinese luchtvaartmaatschappij. Daarmee is een bedrag gemoeid van 14 miljard dollar. Daarnaast tekende het Franse nucleaire bedrijf Areva een overeenkomst om voor 3,5 miljard dollar uranium te leveren aan China Guangdong Nuclear Power Group (CGNPG). Tenslotte tekende de Franse petroleumgroep Total een akkoord om 3 miljard euro te investeren in een Chinese petrochemische fabriek. Alcatel-Lucent sloot overeenkomsten met de Chinese telefoonmaatschappijen China Mobile, China Telecom en China Unicom voor een bedrag van 1,7 miljard dollar.


De Ierse begroting voor volgend jaar zal scherpe besparingsmaatregelen bevatten van ongeveer 6 miljard euro. Dat heeft de Ierse minister van financiën Brian Lenihan bekendgemaakt. De maatregelen moeten het begrotingstekort terugbrengen naar ongeveer 9,5 procent van het Ierse bruto binnenlandse product. Dit jaar bedraagt dat tekort 32 procent. Er werd al langer verwacht dat Ierland zware besparingen zou aankondigen. Er werd al enkele tijd gesproken over besparingen tussen 5 miljard euro en 7 miljard euro. De nieuwe begroting, die begin september wordt voorgesteld, zal een plan bevatten om de volgende vier jaar 15 miljard euro te besparen. De Europese Commissie reageerde positief op de Ierse plannen. Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zei optimistisch te zijn dat het budgetplan de investeerders zal kalmeren.


De Kindle, de e-reader van Amazon, blijkt bijzonder populair te zijn in China. Gebruikers kunnen met de Kindle immers gecensureerde websites zoals Twitter en Facebook bezoeken. Websites als Facebook en Twitter, normaal geblokkeerd door de Chinese overheid, zijn via de e-reader zonder problemen te gebruiken. De Kindle krijgt via het gsm-netwerk toegang tot WhisperNet, een eigen netwerk van Amazon. Om dit netwerk ook in het buitenland te kunnen aanbieden, sloot het bedrijf deals met vele internationale telecomaanbieders, waaronder ook Chinese operatoren. De overheidscensuur in China heeft volgens waarnemers de mogelijkheden van de Kindle wellicht onderschat. In China hebben ongeveer 420 miljoen mensen toegang tot het internet. China herbergt daarmee de grootste internetgemeenschap ter wereld. De Kindle is officieel niet te koop in China, maar is wel verkrijgbaar in Hongkong en Macau.


Meer Nieuws

Friday, November 05, 2010

Blogosfeer krijgt een mobieler karakter

Er is een duidelijke verschuiving merkbaar in de blogosfeer. Dat zegt het internetproject Technorati. Daarbij wordt erop gewezen dat bloggers steeds meer gebruik maken van instrumenten van sociale media en overstappen op mobiele platformen. Inmiddels zou ongeveer 25 procent van de bloggers mobiel werken. In die groep zegt 40 procent dat deze verschuiving ook hun manier van bloggen heeft veranderd. Daarbij wordt gewag gemaakt van kortere berichten en spontanere berichtgeving. Technorati voegt er aan toe dat de grenzen tussen blogs, micro-blogs en sociale netwerken steeds meer vervagen. Onder meer worden blogberichten steeds vaker over sociale netwerken verspreid.

Technorati voegt er aan toe dat de blogosfeer ook getypeerd wordt door een grotere vrouwelijke prominente aanwezigheid. Dat heeft te maken met het momblogger-fenomeen. "Deze vrouwelijke zijn ook meer geneigd om over merken te schrijven, wat op zijn beurt reclame aantrekt naar vrouwelijk blogsites," merkt Technorati op. Verder wordt opgemerkt dat bloggers ook optimistisch zijn over hun medium. De helft van de ondervraagde bloggers zijn volgens Technorati van plan om in de toekomst frequenter berichten te plaatsen, terwijl 43 procent denkt aan een uitbreiding van het aantal onderwerpen waarover geschreven wordt. Bloggers die inkomsten halen uit hun activiteiten, bleken dit jaar ook meer te werken dan vorig jaar.

De onderzoekers merken op dat 48 procent van de bloggers van mening is dat een groter gedeelte van het publiek de volgende vijf jaar meer nieuws en entertainment zullen aangeboden krijgen van blogs dan van traditionele media. Met dit laatste argument is volgens Technorati ook 40 procent van de consumenten akkoord. Verder blijkt dat ongeveer 64 procent van de blogosfeer bestaat uit hobbyisten, tegenover 72 procent vorig jaar. Parttime bloggers vertegenwoordigen 13 procent van de blogosfeer, waarbij 61 procent aangeeft minstens drie uur werk week te besteden aan het bloggen en 33 procent zijn blog minstens één keer per dag aanvult. Corporate bloggers vertegenwoordigen 1 procent van de totale populatie. Tenslotte is er nog 21 procent zelfstandige beroepsbloggers.

Labels: , ,

Risicokapitaal heeft een kuddementaliteit

Investeerders in risicokapitaal zijn kuddebeesten. Dat zegt Mike Dauber, vice-president van Battery Ventures, naar aanleiding van het feit dat de investeringen in Amerikaanse cleantech-bedrijven tijdens het voorbije jaar zijn gehalveerd. Dauber merkt daarbij op dat geld drie jaar geleden bijzonder goedkoop was en bekende investeerders zoals John Doerr en Vinod Khosla een aantal grote projecten opzetten in cleantech. Daarop volgden volgens Dauber al snel een hele reeks andere investeerders, uit vrees om anders de boot te zullen missen. Dat leidde er volgens waarnemers echter toe dat heel wat investeerders zonder cleantech-kennis in de sector stapten, wat uiteindelijk tot een zeepbel leidde.

"Mike Dauber merkt op dat iedereen vergissingen kan maken," aldus het magazine Venture Beat. "Hijzelf zegt nu vooral te investeren in minder kapitaalintensieve projecten, waarbij hij zich onder meer vooral toelegt op informatie en intelligente netwerken en energievriendelijke datacenters. Dauber merkt daarbij op dat heel wat investeerders terugkeren naar een sector die ze kennen, waardoor men opnieuw een grotere interesse ziet in informatica." Er wordt aan toegevoegd dat kapitaalintensieve cleantech-bedrijven op dit ogenblik in een moeilijker omgeving vertoeven om investeringen te kunnen aantrekken. Onder meer Solyndra, producent van zonnepanelen, kondigde eerder al aan zijn beursgang uit te stellen en verklaarde onlangs zijn eerste fabriek te sluiten.

Het gebrek aan beursintroducties is volgens Peter Moran en Tom Blaisdell, partners van de investeringsmaatschappij Doll Capital Management (DCM), een bijkomende rem op de interesse van risicokapitaal. "Heel wat investeerders zijn al in een aantal projecten gestapt en wachten nu op een return vooraleer ze nieuwe initiatieven overwegen," merkt Peter Moran op. Blaisdell voegt er aan toe dat het een tijdlang heel trendy is geweest om in cleantech te investeren, maar dat was volgens hem in belangrijke mate te wijten aan de veronderstelling dat de consument meer waarde zou hechten aan duurzaamheid en voor die producten meer zou willen betalen. Het valt volgens Blaisdell echter nog af te wachten of deze investeringen inderdaad de grootste return zullen opleveren.

Labels: ,

Facebook en Twitter heel accuraat in politieke voorspellingen

De sociale netwerksites Facebook en Twitter zijn opvallend correct geweest in de voorspelling van de uitslag van de midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten. Daarbij blijkt dat Facebook erin slaagde om 74 procent van de verkozenen voor het Huis van Afgevaardigden te voorspellen. Bij de Amerikaanse Senaat liep dat zelfs op tot 81 procent. Waarnemers zeggen te vermoeden dat Facebook steeds meer een belangrijk verkiezingsplatform wordt. Er wordt dan ook voorspeld dat bij de volgende presidentsverkiezingen over twee jaar de politieke campagnes zich zeker op het platform zullen richten. Tijdens de voorbije verkiezingen hebben 12 miljoen gebruikers van Facebook aan de online stemming deelgenomen. Dat is een stijging met 122 procent tegenover de verkiezingen van twee jaar geleden.

Facebook was wel verkeerd met zijn voorspelling dat Christine O'Donnell, Meg Whitman en Sharron Angle zouden worden verkozen. De betrokkenen hadden op Facebook wel meer fans dan hun tegenstrevers, maar verloren toch de verkiezingen. Uit cijfers van CNN blijkt dat ook Twitter bijzonder accuraat bleek te zijn bij de voorspelling van de uitslagen. Volgens de cijfers van de microblogginsite bleek dat Harry Read bij de senaatsverkiezingen in Nevada 55 procent van de stemmen achter zijn naam zou krijgen, tegenover 45 procent voor Sharron Angle. De meeste voorspellingen gaven nochtans de voorkeur aan Angle, maar uiteindelijk bleek toch Read aan het langste eind getrokken te hebben.

Er wordt opgemerkt dat ook nieuwsorganisaties naar aanleiding van de midterm-verkiezingen massaal gebruik hebben gemaakt van widgets, applicaties, dashboards en allerhande toepassingen voor Twitter en iPad. Daarbij wordt erop gewezen dat die toepassingen niet langer een louter aanvulling waren op de televisie-uitzendingen op de verkiezingsdag, maar een originele informatiebron vormden voor de opvolging van de resultaten. Er wordt opgemerkt dat de presidentsverkiezingen van twee jaar met de streaming van de inauguratie een absoluut keerpunt vormde voor het internet. Een dergelijk technologische doorbraak werd dit jaar niet opgetekend, maar volgens de waarnemers heeft het internet nu wel zijn maturiteit bewezen.

Labels: , , , ,

Panasonic investeert in Amerikaanse autobouwer Tesla

Het Japanse concern Panasonic investeert 30 miljoen dollar in de Amerikaanse autoconstructeur Tesla, ontwerper van elektrische wagens. Panasonic is een belangrijke producent van batterijen en probeert zich een plaats te verwerven op de markt van het elektrische autovervoer. Panasonic en Tesla hebben in het verleden ook al samengewerkt rond de ontwikkeling van lithium-ion batterijen op basis van nikkel. De Amerikaanse autoconstructeur heeft eerder al samenwerkingsverbanden gesloten met bekende bedrijven, om vervolgens van zijn partner een kapitaalinjectie te ontvangen. Eerder investeerden op die manier ook de autobouwers Toyota en Daimler al in het Amerikaanse bedrijf.

Door zijn investering krijgt Panasonic een belang van 2 procent is Tesla Motors. De twee partners mikken met hun samenwerking naar eigen zeggen op de uitbreiding van de wereldwijde markt voor duurzame wagens. Panasonic zegt dat de twee bedrijven samen batterijen voor elektrische wagens zullen produceren en op de markt brengen. Elon Musk, chief executive van Tesla Motors, stelt tevreden te zijn dat Panasonic, de wereldwijde marktleider van batterijen, voor een partnership met de Amerikaanse autobouwer heeft gekozen. De samenwerking moet volgens Musk leiden tot een verdere verbetering van de kwaliteit en een reductie van de kosten.

Tesla maakte eerder bekend de productie van zijn Roadster-sportwagen volgend jaar te zullen stopzetten en het jaar daarop te zullen overschakelen naar de bouw van het S-model, een elektrische sedan. Dat model zal gebouwd worden in een gerenoveerde fabriek van Nummi, een joint venture tussen Toyota en General Motors, in Fremont. Eerder had Tesla overwogen om een nieuwe fabriek te bouwen in Downey of Long Beach. Over vier jaar zou ook de bouw van een suv-model worden overwogen. Panasonic wil over acht jaar, ter gelegenheid van zijn eeuwfeest, marktleider geworden te zijn op het gebied van duurzame innovatie in de elektronicasector.

Labels: , ,

Russische online bestedingen blijven beperkt

Dit jaar zullen Russische consumenten 600 miljard roebel besteden aan online aankopen. Dat komt overeen met een bedrag van 19,5 miljard dollar. Dat blijkt uit een onderzoek van Google Russia en Citibank. Over twee jaar zouden die bestedingen volgens de onderzoekers stijgen tot 800 miljard roebel. De Russische consument doet vooral beroep op het internet bij het aankopen van tickets voor vliegtuigen en treinen, mobiele diensten en muziek. De onderzoekers merken echter op dat de bestedingen op het internet in Rusland nog altijd minder dan 0,5 procent van het bruto binnenlandse product vertegenwoordigen. In Groot-Brittannië is dat 7 procent.

Het Russische online shoppen is grotendeels geconcentreerd rond de hoofdstad Moskou. Konstantin Kuzmin, marketing directeur bij Google Russia, merkt op dat op dit ogenblik meer dan 40 miljoen Russen gebruik maken van het internet. Nagenoeg alle betrokkenen zeggen op het internet te zoeken naar producten en diensten. Kuzmin voegt er aan toe dat de Russische markt van e-commerce eveneens een snelle groei kent. Andrei Oberomok, woordvoerder van Citibank, voegt er aan toe dat de recente economische crisis een stimulerend effect heeft gehad op de markt. Oberomok merkt op dat de online aankopen tijdens de economische crisis zijn blijven stijgen.

Oberomok benadrukt dat vele bedrijven hun activiteiten naar het internet overhevelen, omdat ze beseffen dat de kosten online daadwerkelijk lager zijn. De meeste online transacties hebben betrekking op mobiele diensten (29 procent). De gemiddelde factuur per transactie bedraagt 548 roebel. Op de tweede plaats staan treintickets (14 procent), gevolgd door muziek (10 procent). Op het gebied van de uitgaven ging het grootste gedeelte naar vliegtuigtickets (35 procent), gevolgd door treintickets (13 procent) en toerisme (7 procent). Er wordt nog opgemerkt dat Russische mannen twee keer zoveel geneigd zijn om internet-aankopen te doen dan vrouwen.

Labels: , ,

Amerikaan voelt zich minder verantwoordelijk voor maatschappij

De Amerikaanse burger is door de economische recessie minder vrijgevig en maatschappelijk betrokken geworden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat op dit ogenblik nog 24 procent van de Amerikanen van mening is een persoonlijke verantwoordelijkheid te dragen om de wereld te verbeteren door een actieve inzet voor allerlei maatschappelijke projecten. Drie jaar geleden, voor het uitbarsten van de economische crisis, voelde nog 31 procent van de Amerikanen zich verantwoordelijk voor een betere wereld. Toch zegt slechts 3 procent dat men zich vooral op zijn eigen belang moet toeleggen. Dat is wel een verdrievoudiging tegenover drie jaar geleden.

Toch zegt 46 procent van de Amerikanen dat de burger zich voor maatschappelijke projecten kan engageren, maar mag hij daar zich niet verplicht toe voelen. Dat is een stijging met 6 procentpunten tegenover vorig jaar. Bovendien zegt 21 procent van de ondervraagden dat men zich voor maatschappelijke projecten zou moeten inzetten, omdat dit nu eenmaal juist is om te doen. Dat is een stijging met 2 procentpunten tegenover vorig jaar. Bij de gewijzigde houding tegenover maatschappelijke doelen, geeft 31 procent aan minder grote bedragen te schenken. Daarnaast zegt 19 procent aan minder organisaties financieel te ondersteunen.

Daarnaast zegt 76 procent van de Amerikanen dat zijn aankoopgedrag minstens gedeeltelijk wordt beïnvloed door de opstelling van de bedrijven tegenover maatschappelijke verantwoordelijkheid. Opgemerkt wordt dat 18 procent van de respondenten hier heel sterke opinies op nahoudt, terwijl 35 procent daardoor soms zijn aankoopbeslissing laat beïnvloeden. Organisaties die zich richten op jongeren en gezinnen kunnen bij de Amerikaanse bevolking op de meeste steun rekenen (21 procent), gevolgd door medisch onderzoek (14 procent) en opvoedkundige projecten (10 procent). Uit het onderzoek blijkt verder dat 12 procent dit jaar nog geen donatie heeft gedaan. Dat is een verdubbeling tegenover vorig jaar.

Labels: ,

Dissidente supporters Manchester United hebben eigen sponsor

Dissidente supporters van voetbalclub Manchester United hebben een eigen sponsor kunnen aantrekken. De Manchester United Supporters Trust (MUST), die aanstuurt op het wegsturen van de huidige clubeigenaars, heeft daarover een akkoord gesloten met elektronica-producent Sharp. Die zal optreden als sponsor van het alternatieve teamshirt. Sharp was tot het einde van de vorige eeuw achttien jaar lang officieel shirtsponsor van de Engelse voetbalclub. De dissidente supportersvereniging zegt te streven naar een samenwerking met alternatieve partners, die zich meer verwant voelen met de fans dan met Michael Glazer, de Amerikaanse eigenaar van de club. De supportersgroep is ook bezig met lobbyen bij de officiële clubsponsors.

Onder meer officiële sponsors Aon en Nike werden door de Manchester United Supporters Trust benaderd. Sharp geeft zijn naam aan het nieuwe groen-gouden alternatieve teamshirt van de supporters. "We vragen de sponsors te kiezen tussen de Glazer-familie en de echte supporters," aldus één van de initiatiefnemers. Eerder hadden de supporters ook al een overeenkomst gesloten met het gokbedrijf Betfred, nog een gewezen sponsor van de Engelse topclub. De inkomsten uit de verkoop van de alternatieve shirts gaan naar de Prostate Cancer Charity. De supporters van Manchester United zijn woedend op Michael Glazer, die de schuldenlast van de club gevoelig heeft doen stijgen.

Malcolm Glazer, ook eigenaar van de Tampa Bay Buccaneers, kocht Manchester United vijf jaar geleden van ongeveer 800 miljoen pond sterling. Die aankoop werd echter gerealiseerd met leningen, waardoor de schuld van de club tot 250 miljoen pond werd opgebouwd. De club moet jaarlijks 45 miljoen pond leningintresten betalen. Dat heeft tot grote protesten geleid bij de supporters, aangezien die intresten niet kunnen besteed worden aan de aankoop van topspelers. Na het voorbije seizoen werd aanvaller Cristiano Ronaldo verkocht aan Real Madrid voor een bedrag van 80 miljoen pond, maar dat geld werd door Glazer besteed aan de afbouw van de schulden. Sharp heeft al opgemerkt dat het stopzetten van de samenwerking met Manchester United commercieel geen goede zet was.

Labels: , , , ,

Nieuwsoverzicht

De Aziatische leasingmaatschappij BOC Aviation, een filiaal van de Bank of China, heeft bij vliegtuigbouwer Airbus een order voor dertig toestellen van het A320-type geplaatst. Financiële details over het contract werden niet bekend gemaakt. De gemiddelde catalogusprijs van een Airbus A320 bedroeg op begin dit jaar ongeveer 80 miljoen dollar, maar bij grote bestellingen is de catalogusprijs nooit van toepassing. De levering van de toestellen is gespreid over een periode van drie jaar. De eerste exemplaren zullen over twee jaar moeten worden geleverd. Robert Martin, topman van BOC Aviation, merkte op dat de leasingmaatschappij zijn vloot tijdens de voorbije drie jaar al heeft verdubbeld. BOC Aviation, de grootste leasingmaatschappij op de Aziatische markt, zou op dit ogenblik meer dan honderdzestig toestellen in dienst hebben.


De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, gaat tot eind juni volgend jaar 600 miljard dollar in de Amerikaanse economie injecteren om het herstel te ondersteunen. Daarvoor zal de Federal Reserve naar eigen zeggen elke maand voor 75 miljard dollar staatsobligaties inkopen. Op bepaalde tijden zullen het tempo en de omvang van de steunmaatregelen geëvalueerd worden en zal het beleid zo nodig worden bijgesteld, afhankelijk van het economische herstel. De maatregel, die al maanden werd verwacht, moet de rentekosten voor consumenten en bedrijven drukken en hen stimuleren meer uit te geven. Dat moet het economische herstel een impuls geven. Het is de eerste monetaire interventie van de Federal Reserve in de economie sinds de nasleep van de financiële crisis twee jaar geleden. De belangrijkste rentevoet van de Federal Reserve blijft op het historisch lage niveau van bijna nul procent.


De Aviation Security Services Association International (ASSAI) pleit voor een verbetering van de screeningmethodes die gebruikt worden voor het vrachtvervoer. Het pleidooi komt er naar aanleiding van de recente ontdekking van bompakketten aan boord van de vrachtvliegtuigen in Groot-Brittannië en Dubai. De organisatie vindt dat het vrachtvervoer wereldwijd strenger en kwalitatiever moet worden beveiligd. De recente gebeurtenissen hebben volgens de organisatie de zwakheden van de huidige screeningsystemen aangetoond. Onder meer zijn sommige röntgen-apparaten niet efficiënt om bulkladingen te screenen, omdat er te veel en te grote goederen moeten worden gecontroleerd. De organisatie vraagt daarom om alternatieve kwalitatieve screeningmethodes te overwegen om het vrachtvervoer te beveiligen, zoals explosieven-detectiehonden. Ook moeten volgens de organisatie de efficiënte veiligheidssystemen worden ingevoerd over de hele wereld.


Het economisch herstel is sinds begin dit jaar vertraagd, vooral in de geïndustrialiseerde landen. Dat staat in een rapport van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO). De organisatie maakt zich naar eigen zeggen grote zorgen over de hoge schulden en tekorten van de overheden. Er wordt opgemerkt dat het herstel weliswaar op de rails staat, maar wel bijzonder broos blijft. Voor dit jaar wordt een groei van 2,5 procent tot 3 procent verwacht. Volgend jaar zou de groei maar 2 procent tot 2,5 procent bedragen, wat lager is dan eerder was voorspeld. Voor het jaar daarop is een groei tussen 2,5 procent en 3 procent voorzien. Over twee jaar zouden de Verenigde Staten een sterkere groei laten optekenen. De economie in de eurozone zou dat jaar echter maar 1,75 procent tot 2,25 procent groeien en in Japan zou een groei van 1 procent tot 1,5 procent worden opgetekend.


De Nederlandse verzekeringsgroep Delta Lloyd heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een bedrag van 3,78 miljard euro aan bruto premie-inkomsten ontvangen. Dat is een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Na het eerste halfjaar werd een stijging met 4 procent opgetekend. Het premie-inkomen uit levensverzekeringen steeg met 10 procent tot 2,6 miljard euro. Het premie-inkomen uit andere verzekeringen, zoals schadegevallen, steeg met 3 procent tot ruim 1,16 miljard euro. Delta Lloyd sloot dit jaar een aantal contracten met pensioenfondsen. Daarbij neemt de verzekeraar de verplichtingen over en doet het pensioenfonds een kapitaalstorting. Delta Lloyd merkte op dat meer pensioenfondsen verplichtingen van vooral inactieve pensioendeelnemers van de hand willen doen. Verder werd opgemerkt dat de bankspaartegoeden sinds begin dit jaar bijna verdubbelen tot 618 miljoen euro.


De Duitse retailgroep Metro - eigenaar van ketens zoals Galeria Inno en MediaMarkt-Saturn - heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 149 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 67 miljoen euro. De omzet steeg met 4,6 procent tot 16,3 miljard euro. Het concern merkt op dat er een verbetering werd opgemerkt in alle divisie en alle regio's, met inbegrip van Oost-Europa, dat tot nu toe zwak scoorde. Daarbij werd opgemerkt dat de omzet in Oost-Europa met 10 procent werd opgetekend, dankzij een duidelijk ommekeer in landen zoals Rusland, Oekraïne en Turkije. De sterkere positie van de Russische roebel en de Poolse zloty tegenover de euro droeg daar echter ook toe bij. Azië registreerde de sterkste groei. Op basis van de cijfers besliste Metro om zijn winstprognose voor het hele jaar van 2,2 miljard euro naar 2,3 miljard euro op te trekken.


Het metroverkeer in Londen is opnieuw ernstig verstoord geraakt door een vierentwintiguren-staking tegen een herstructureringsplan, waarbij minstens achthonderd banen zouden worden geschrapt. Vooral het loketpersoneel zou het slachtoffer worden van die herstructurering. De vakbonden hebben op twee maanden tijd al drie keer gestaakt tegen de plannen van de metro-directie. Volgens de Rail Maritime and Transport Workers Union (RMT) en de Transport Salaried Staffs Association (TSSA) namen elfduizend personeelsleden aan de jongste staking deel. Dat is evenveel als bij de vorige acties. De Londense metro heeft in totaal negentienduizend personeelsleden. Volgens de directie reden meer dan 40 procent van de metrostellen. In meer dan honderd stations en depots waren stakingspiketten opgesteld. De vakbonden stellen dat de herstructureringen ook de veiligheid van de Londense metro in het gedrang brengen.


Frankrijk en Groot-Brittannië gaan samenwerken op het gebied van defensie en ontwikkeling van kernwapens. De Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben daarover twee verdragen ondertekend. Het plan is onder meer om een centrum voor kernwapenonderzoek te vestigen in Groot-Brittannië, terwijl Frankrijk het testen voor zijn rekening zal nemen. Ook willen de twee landen onder meer een legeronderdeel opzetten van ongeveer vijfduizend manschappen en afspraken maken over het gezamenlijk gebruik van vliegdekschepen. De twee landen zullen ook samen nieuwe onbemande vliegtuigen, satellietcommunicatie en technologie voor onderzeeërs ontwikkelen. Daarnaast komt er ook een grotere wisselwerking voor het inzamelen van inlichtingen. Sarkozy had het over een historisch feit dat beide landen zal toelaten om een reeks besparingen te doen.


Het Franse modehuis Hermès heeft aan Bernard Arnault, topman van het concern Louis Vuitton Moët Hennessey (LVMH) gevraagd zich terug te trekken uit het kapitaal. De participatie van 17 procent die Arnault in Hermès nam, heeft volgens de top van het modehuis geen enkel vriendschappelijk karakter. Arnault kondigde onlangs aan dat zijn concern 14,2 procent had verworven in Hermès en dat dat belang nog zou toenemen tot 17,1 procent. De aankondiging kwam voor Hermès als een totale verrassing. De geruststelling van Arnault dat hij Hermès niet wou overnemen en zelfs geen zetel nastreefde in de raad van bestuur, heeft de onrust kunnen wegnemen. Volgens Patrick thomas, topman van Hermés, heeft het modehuis helemaal geen hulp nodig. Hij voegt er aan toe dat Arnault een groot financier is, maar niet altijd succes heeft gehad. Indien Arnault daadwerkelijk vriendschappelijke bedoelingen heeft, moet hij zich volgens Hermés terugtrekken.


Société Générale (SocGen), de tweede grootste bankgroep van Frankrijk, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 896 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 426 miljoen euro. De winstgroei is onder meer te danken aan het feit dat er minder provisies moesten worden genomen voor slechte leningen. Terwijl SocGen daar in het derde kwartaal van vorig jaar 1,5 miljard euro voor opzij zette, is dat bedrag nu met net geen 40 procent teruggevallen tot 918 miljoen euro. SocGen zegt ook tevreden te zijn met de resultaten van de divisie retailbank, hoewel de winst door de moeilijke marktomstandigheden wel met bijna 10 procent is gedaald. Frédéric Oudéa, gelegeerd bestuurder van SocGen, merkte op dat de marktomstandigheden weliswaar onzeker blijven, maar zegt er toch van overtuigd te zijn dat de bankgroep zijn doelstellingen voor de volgende jaren zal halen.


De Oostenrijkse groep Wienerberger, de grootste producent van bakstenen ter wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 17,1 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 2,3 miljoen euro. De omzet bleef nagenoeg constant op 518 miljoen euro. Er wordt opgemerkt dat in het grootste gedeelte van West-Europa opnieuw een vooruitgang werd opgetekend. In Oost-Europa en Noord-Amerika werd daarentegen nog altijd een terugval opgetekend. Heimo Scheuch, chief executive van Wienerberger, waarschuwde echter voor volgend jaar. Daarbij stelde hij dat de beperkte visibiliteit in Oost-Europa, de onzekerheid over de effecten van de aangekondigde overheidsbesparingen in verscheidene landen en de hoge werkloosheid een mogelijke bedreiging zouden kunnen zijn voor de verdere groei in de bouwsector.


Voor een rechtbank in Oakland in de Amerikaanse staat Californië is het proces van het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle tegen zijn Duitse sectorgenoot SAP gestart. Oracle eist een schadevergoeding van 2,3 miljoen dollar voor inbreuken tegen het eigendomsrecht van het Amerikaanse bedrijf. De overtredingen werden begaan door het bedrijf TomorrowNow, gespecialiseerd in het onderhoud van software-pakketten, dat vijf jaar geleden voor een bedrag van 10 miljoen door SAP werd overgenomen. TomorrowNow werd twee jaar geleden opgedoekt. SAP heeft eerder al toegegeven dat TomorrowNow fouten heeft gemaakt en toonde zich ook bereid om een eventuele schadevergoeding. Maar het topmanagement van SAP was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de wantoestanden bij het dochterbedrijf en is dan ook van mening dat de schadevergoeding beperkt moet blijven. Larry Ellison, chief executive van Oracle, eist echter een volledige vergoeding voor alle geleden schade.


Het navigatiebedrijf Garmin heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 781 miljoen dollar. Dat is een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet werd volgens het bedrijf negatief beïnvloed door de lagere gemiddelde verkoopprijzen voor navigatietoestellen. De gemiddelde prijs kende op één jaar tijd een daling met 15 procent. Garmin merkte wel op marktaandeel te hebben gewonnen. De winst steeg van 215,1 miljoen dollar naar 279,5 miljoen dollar. Het bedrijf maakte wel bekend te zullen stoppen met de productie van de smartphone Nüvifone. In plaats van een doorbraak te proberen forceren op de smartphone-markt, wil Garmin zich naar eigen zeggen focussen op navigatietoestellen voor constructeurs van vliegtuigen en schepen. Het bedrijf zegt nu dit jaar een jaaromzet van maximaal 2,75 miljard dollar te zullen realiseren. Eerder was gewag gemaakt van maximaal 3 miljard dollar.


Het failliete Nederlandse bedrijf Kip Caravans wordt overgenomen door Boedelbak, verhuurder van aanhangwagens. Boedelbak heeft daarover naar eigen zeggen een akkoord bereikt met de curator. Er wordt bestudeerd of de productie van aanhangwagens van Boedelbak is samen te voegen met die van Kip in Hoogeveen. Volgens een woordvoerder van Boedelbak is nog onduidelijk hoeveel banen behouden kunnen blijven. De curator zegt dat er drie ernstige gegadigden waren voor de overname van Kip Caravans. Boedelbak kwam volgens de curator echter niet alleen met het hoogste bod, maar bood ook de beste vooruitzichten voor behoud van werkgelegenheid. De curator denkt dat veertig van de zestig banen behouden kunnen worden. Boedelbak zegt dat de nieuwe directie zich zal richten op het dealernetwerk en op de ontwikkeling en productie van een nieuwe lijn van Kip Caravans.


Het Duitse bedrijf Continental, producent van auto-onderdelen, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 14,1 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geboekt van 1,04 miljard euro. De omzet steeg met 22 procent tot 6,49 miljard euro. Opgemerkt dat de autoverkoop in China, Brazilië en andere groeimarkten de winst van het Duitse concern hebben opgedreven. Het concern heeft zijn vooruitzichten voor het hele jaar naar boven bijgesteld. Daarbij wordt opgemerkt dat de jaaromzet met 24 procent tot meer dan 25 miljard euro zal stijgen. Het is de tweede keer dit jaar dat Continental zijn vooruitzichten naar boven bijstelt. In juli was een omzetgroei van meer dan 15 procent in het vooruitzicht gesteld. Er wordt nu ook een winstmarge van 9 procent voorspeld, tegenover de marge van 8 procent tot 8,5 procent in de eerdere ramingen.


Meer Nieuws

Thursday, November 04, 2010

Europa moet begrip hebben voor moeilijke tijden

Europa moet oog hebben voor moeilijke tijden door een budget op te stellen dat rekening houdt met de noodmaatregelen die door de nationale regeringen worden genomen. Dat heeft Diana Wallis, vice-voorzitter van het Europese Parlement, gezegd in een interview met de website Euractiv.com. Wallis wees erop dat vele Europese regeringen zijn gedwongen op zware besparingen door te voeren om de impact van de financiële problemen op te vangen. Het is volgens Wallis, lid van de Britse liberaal-democratische partij, dan ook onbegrijpelijk dat op hetzelfde ogenblik het budget van de Europese Unie met 6 procent zou stijgen.

Groot-Brittannië kreeg uit verscheidene hoeken steun voor een afgeslankt Europees budget. De Britse eerste minister David Cameron verzette zich tegen de voorstellen van de Europese Commissie om het Europese budget volgend jaar met 5,9 procent te verhogen. De Europese Commissie had daarbij grote steun verworven binnen het Europese Parlement, maar die plannen kunnen volgens Cameron niet doorgaan. De Britse premier wees er daarbij op de steun van Frankrijk, Duitsland en tien andere lidstaten te genieten. Wallis stelde de stemming in het Europese Parlement uiteraard te respecteren, maar voegde er aan toe ontgoocheld te zijn. Volgens haar moet Europa respect opbrengen voor de moeilijke economische omstandigheden.

Diana Wallis gaf wel aan open te staan voor het opdrijven van het eigen budget van de Europese Unie door het invoeren van een Europese taks, op voorwaarde dat daardoor het Europese budget transparanter zou zijn en de Europese burger gemakkelijker zou kunnen begrijpen welk gedeelte van zijn belastingen naar Europa gaat. "De meeste burgers zouden aangenaam verrast zijn wanneer ze merken dat Europa eigenlijk veel minder kost dan ze denken," aldus nog Diana Wallis. De Britse vice-voorzitter merkte verder op een voorstander te zijn van een systeem waarbij lobbyisten bij de Europese Commissie en het Europees Parlement zich officieel zouden moeten laten registreren.

Labels: , ,

Londens East End moet Brits Silicon Valley worden

Het Londense East End moet de Britse versie worden van het Amerikaanse technologiecentrum Silicon Valley. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd. De Britse premier merkte op dat onder meer bedrijven zoals Google en Facebook hebben aangegeven om in de East London Tech City te zullen investeren. Ook Cisco, Intel en British Telecom zouden al interesse hebben getoond voor het plan. Het initiatief van Cameron kadert in de Britse overheidsplannen om nieuwe banen te creëren in de privésector om het banenverlies door de besparingen in het openbaar bestuur op te vangen. De nieuwe technologie-site zou ook het Olympische park omvatten.

"Op dit ogenblik is Silicon Valley wereldwijd het centrum voor hightech-groei en innovatie," merkte de Britse premier op. "Er is echter geen enkele redenen voor de grote dominantie van het Amerikaanse technologiecentrum." Cameron stelde dat men er moet in slagen om de creativiteit en energie van de Shoreditch - die een centrum van creatieve industrieën en kunst is geworden - samen te brengen met de ongelooflijke mogelijkheden die het Olympische park volgens hem te bieden heeft. Dat moet er volgens de Britse premier uiteindelijk toe leiden dat Oost-Londen kan uitgroeien tot één van de grootste technologie-centra van de wereld.

De Britse premier stelde dat internationele technologiebedrijven en kapitaalinvesteerders enthousiast hebben gereageerd op de plannen. De Olympic Park Legacy Company zou voor de nodige kantoorruimte zorgen. David Cameron stelde dat de Britse regering er zich toe zal engageren om ervoor te zorgen dat Groot-Brittannië voor innovatieve ondernemingen de meest aantrekkelijke plaats in de wereld kan worden om hun activiteiten op te starten. Ondernemers met creatieve en innovatieve ideeën en belangrijke investeerders zouden daarbij de mogelijkheid krijgen om buiten de strikte Britse immigratie-wetgeving te blijven.

Labels: , , ,

Facebook domineert Britse online displaymarkt

Britse internetgebruikers hebben tijdens het derde kwartaal van dit jaar meer dan 221 miljard online display-reclames toegestuurd gekregen. Dat is een stijging met 34 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat het sociale netwerk Facebook de Britse online displaymarkt domineert. De sociale netwerksite droeg tijdens het derde kwartaal van dit jaar meer dan 68 miljard display-reclames. Daarmee heeft Facebook een marktaandeel van 31 procent. Op de tweede plaats staat Microsoft met 14 miljard impressies, wat een marktaandeel van 6,2 procent oplevert.

Op de derde plaats staat de veilingsite eBay met 8,8 miljard impressies en een marktaandeel van 4 procent, gevolgd door Google met 8,2 miljard impressies en een marktaandeel van 3,7 procent. De top vijf wordt afgerond door Yahoo met 7,8 miljard impressies en een marktaandeel van 3,5 procent. ComScore merkt op dat bij de adverteerders geen grote dominantie van één merk kon worden opgetekend. Marktleider is Virgin Group, dat vooral advertentie plaatste voor zijn mediamerken, met 4,3 miljard impressies, waarmee het merk een marktaandeel van 2 procent heeft. Op de tweede plaats stond Telefonica Europa met 2,9 miljard impressies en een marktaandeel van 1,3 procent.

Daarna volgen het mediabedrijf BSkyB met 2,6 miljard impressies en een marktaandeel van 1,2 procent en British Telecom met 2,3 miljard impressies en een marktaandeel van 1 procent. De top vijf werd rond gemaakt door Media Ingenuity met 1,4 miljard impressies en een marktaandeel van 0,6 procent. ComScore merkt op dat de Britse online display-markt duidelijk een heropleving beleeft na een crisis die bijna twee jaar heeft geduurd. Eén van de grote steunpijlers van die groei was de retailsector, die het aantal impressies op één jaar tijd met 300 procent opdreef. Mike Read, managing director van ComScore Europe, voegt er aan toe dat de eindejaarsperiode, wanneer de consumenten massaal op zoek gaan naar geschenken, de groei in online reclame nog verder zal doen aanwakkeren.

Labels: , , ,

Eén op zes Amerikanen heeft geen ziekteverzekering

In de Verenigde Staten heeft 16,3 procent van de volwassen bevolking geen ziekteverzekering. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. Daarbij wordt opgemerkt dat het aantal onverzekerde Amerikanen tijdens de economische crisis van twee jaar geleden tot 15,8 procent steeg en begin vorig jaar verder opklom tot 16 procent. Sindsdien bleef dat niveau ongeveer status-quo. Voor het uitbreken van de economische crisis had 14,8 procent van de Amerikanen geen ziekteverzekering. Er wordt aan toegevoegd dat het voorbije jaar ook meer Amerikanen werden aangesloten bij een verzekeringsaanbod van de overheid, terwijl het aantal verzekeringen via de werkgever is gedaald.

Twee jaar geleden had 49,2 procent van de Amerikaanse volwassenen een ziekteverzekering bij de werkgever afgesloten. Dat viel vorig jaar terug tot 46,8 procent en zakte dit jaar verder terug tot 46 procent. Daartegenover had 23,4 procent van de Amerikanen twee jaar geleden een ziekteverzekering afgesloten bij de overheid, maar dat steeg vorig jaar tot 24,6 procent en is dit jaar verder toegenomen tot 25,2 procent. Een aantal belangrijke veranderingen in de Amerikaanse gezondheidszorg, die een belangrijke impact zou kunnen hebben op het verzekeringsniveau, werden pas na de voorbije zomer ingevoerd.

Onder meer is daarin voorzien dat jongeren tot zesentwintig jaar op het verzekeringsplan van hun ouders kunnen blijven. Bovendien zouden verzekeraars niet langer de mogelijkheid krijgen om het contract op te zeggen wanneer de klant ziek werd. Volgens Gallup zijn die wijzigingen echter te recent doorgevoerd om een belangrijke impact te kunnen hebben op het verzekeringsniveau van de gemiddelde Amerikaan. Bovendien wordt er opgemerkt dat de meer belangrijke veranderingen pas over vier jaar van kracht zouden worden. Daarin waren onder meer maatregelen voorzien die de ziekteverzekering voor de meeste Amerikanen verplicht zou maken.

Labels: , ,

Paraguay ontdekt grootste titanium-voorraad ter wereld

Het Amerikaanse bedrijf CIC Resources heeft in Paraguay een belangrijke titanium-vondst gedaan. Het bedrijf heeft volgens het ministerie van mijnbouw en energie de exploitatierechten verworven op een gebied van tenminste 185.000 hectare. Het Amerikaanse bedrijf ontdekte eerder ook al de grootste kopervoorraad van Chili. David Lowell, president van CIC Resources, merkt op dat de exploitatie in Paraguay mogelijk de wereldwijde titanium-markt zou kunnen beheersen. De eigenaar van de exploitatie zal volgens Lowell het wereldwijde prijsniveau kunnen bepalen. Door het grotere tonnage en het rijkere erts zou de site volgens hem de prijs doen dalen.

David Lowell maakt gewag van een productieniveau tussen 5 miljoen ton en 10 miljoen ton titaniumerts per jaar. "Hij voorspelt ook dat er mogelijk honderd jaar lang titanium gewonnen zal kunnen worden," aldus het persbureau Bloomberg. "Lowell gaf aan op dit ogenblik te praten met onder meer Chinese kandidaat-kopers. De Chinese industrie is immers een grote vragende partij naar titanium, dat zorgt voor het witte pigment in verven, papier, plastiek en zelfs tandpasta. Bovendien wordt het lichte materiaal ook gebruikt in de luchtvaart. Ook de Boeing Dreamliner gebruikt belangrijke hoeveelheden titanium, net zoals de bouwsector en industriële sites, zoals ontziltingsinstallaties."

David Lowell benadrukt dat titanium een uitstekende verhouding heeft tussen gewicht en sterkte. "Indien de prijs voldoende teruggeschroefd kan worden, zou men vliegtuigen volledig uit titanium kunnen bouwen en daardoor brandstofkosten besparen," merkt hij op. "Hetzelfde geldt in de autosector." Waarnemers stellen dat er voldoende titanium in de ondergrond zit, maar ze voegen er aan toe dat door de financiële crisis de productie van nieuw erts werd vertraagd. De titanium-site van CIC Resources ligt in het district Alto Parana in het oosten van Paraguay, dicht bij de grens met Brazilië. De grootste bekende voorraden ter wereld situeren zich op dit ogenblik in Mozambique, Madagascar en Zuid-Afrika.

Labels: , , ,

Ford gaat nog meer inzetten op digitale reclame

De Amerikaanse autoconstructeur Ford Motor gaat in de toekomst meer budgetten vrijmaken voor sociale media zoals Facebook, Twitter en YouTube. Dat heeft Jim Farley, marketing-topman van de Amerikaanse constructeur gezegd. Ford Motor zou daarbij gevoelig meer besteden aan sociale media dan aan Super Bowl, het jaarlijkse hoogtepunt van televisie en reclame in de Verenigde Staten. Televisiereclame voor de Super Bowl kost tot 3 miljoen dollar voor een spot van dertig seconden. Farley zegt echter dat de consument evenveel tijd besteedt aan de smartphone en het internet als aan televisie en het is volgens hem normaal dat een adverteerder dat publiek volgt.

"Sinds Farley drie jaar geleden van Toyota naar Ford Motor is overgestapt, heeft de Amerikaanse constructeur meer in nieuwe digitale reclame, met inbegrip van websites en sociale media, geïnvesteerd dan alle concurrenten," merkt het persbureau Reuters op. "Farley gaat ervan uit dat Ford platformen zoals Facebook en Twitter zal kunnen gebruiken om de mond-aan-mond reclame, die typisch is voor de autosector, te versnellen. Bovendien verwacht hij dat de autobouwer daardoor een jonger en financieel krachtiger publiek zal kunnen aantrekken." De verkoop van Ford op zijn Amerikaanse thuismarkt is dit jaar al met 22 procent gestegen. Dat is twee keer zo hoog dan het gemiddelde van de sector.

Onder Farley investeert Ford ongeveer 25 procent van zijn totale reclamebudget aan digitale media. De totale economie zou volgens een aantal waarnemers pas over twee jaar slechts de helft van dat niveau halen. Jim Farley wordt door velen bestempeld als de opvolger van huidig chief executive Alan Mulally. De analisten wijzen er daarbij op dat Ford sinds de komst van Farley een totale imago-verandering heeft ondergaan. Daarbij wordt opgemerkt dat Ford van alle merken de voorbije twee jaar het meest aan kwaliteits-imago heeft gewonnen bij het Amerikaanse publiek. Farley zelf noemt de Super Bowl vooral een schitterend reclame-platform voor onbekende merken.

Labels: , ,

Geheimzinnig bedrijf krijgt brandstofcontract Amerikaans leger

Het Amerikaanse ministerie van landsverdediging heeft een belangrijk contract voor het leveren van vliegtuigbrandstof aan het bedrijf Mina uit Gibraltar. Dat heeft vele waarnemers de wenkbrauwen doen fronsen, want Mina is een bijzonder geheimzinnig bedrijf dat geen informatie wil verstrekken over zijn eigendomstructuur. Het contract, dat een waarde heeft van ongeveer 600 miljoen dollar, omvat de levering van brandstof aan een Amerikaanse luchtmachtbasis in Kirgizië, een gewezen Sovjet-republiek waar heel wat publieke verontwaardiging is gegroeid over mogelijke corruptiepraktijken. Het contract met Mina zou volgens de waarnemers de relaties met Kirgizië, een cruciale bondgenoot voor de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan, in het gedrang kunnen brengen.

"Alle Amerikaanse troepen in Afghanistan passeren langs de Amerikaanse basis in de omgeving van Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië," merkt de Amerikaanse krant The Washington Post op. "Op die basis zijn ook de tankvliegtuigen gestationeerd die zorgen voor de bevoorrading van de vliegtuigen die boven Afghanistan actief zijn. De relatie tussen het Amerikaanse ministerie en Mina en diens zusterbedrijf Red Star Enterprises zijn al zes maanden het voorwerp van een onderzoek van de commissie nationale veiligheid en buitenlandse zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De twee bedrijven zijn vanuit het niets plots opgedoken bij het begin van de Afghaanse oorlog en hebben sindsdien al contracten voor een bedrag van ongeveer 3 miljard dollar gekregen."

Er zouden nog geen bewijzen van inbreuken zijn gevonden, maar het Amerikaanse ministerie van landsverdediging wordt toch gekapitteld voor een gebrek aan diplomatie en strategie door het afsluiten van contracten waarrond een waas van geheimzinnigheid hangt. Ook de Amerikaanse president Barack Obama zou weinig gelukkig zijn met de strategie van de legerleiding, die bij de toewijzing van eerdere contracten aan Mina gewag maakte van redenen van nationale veiligheid om geen concurrenten toe te laten te bieden op de opdracht. Ook de legerleiding geeft toe vragen te hebben bij het feit dat de betrokken bedrijven weigeren hun eigenaars bekend te maken, maar zegt dat er tot nu toe geen inbreuken konden worden vastgesteld die de ondernemingen van contracten zouden uitsluiten.

Mina en Red Star zou worden gecontroleerd door de Californische zakenman Douglas Edelman en diens jonge Kirgizische partner Erkin Bekbolotov. Edelman had ooit een bar en hamburgertent in Bishkek. Bekholotov verklaarde eerder dat het bedrijf ongeveer vierhonderdvijftig medewerkers telt, maar citeerde veiligheidsredenen bij zijn weigering om aan te geven waar die activiteiten waren gevestigd. De geheimzinnigheid heeft echter vermoedens van corruptie doen rijzen, vooral in Kirgizië. De Kirgizische president Roza Otunbayeva heeft al gevraagd om Mina en Red Star het contract toe te wijzen en in plaats daarvan samen te werken met een Kirgizisch-Russische joint venture.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM ) heeft het faillissement aangevraagd. De bekende studio gaat gebukt onder een schuld van 4 miljard dollar. De studiobazen hopen dat de faillissementsaanvraag de weg vrijmaakt voor een doorstart. De filmstudio onderhandelt al maanden met aandeelhouders en financiers over herstructurering van de schuld, maar dat heeft tot nu toe onvoldoende resultaat opgeleverd. Enkele weken geleden sloeg de studio een overnamebod af van de rivaliserende en eveneens noodlijdende studio Lions Gate. Metro-Goldwyn-Mayer werd met de schuld opgezadeld na de overname vijf jaar geleden door een groep durfkapitalisten en mediabedrijven. Onder bescherming van de Amerikaanse faillissementswetgeving wil het bedrijf de 4 miljard dollar aan schulden afbouwen. De filmstudio heeft onder meer nog een nieuwe film van James Bond en een verfilming van de Hobbit van Tolkien op het programma staan.


Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,4 miljard dollar. Dat is een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei was in belangrijke mate te wijten aan de omzetstijging bij de televisie-activiteiten van het bedrijf. De nettowinst nam echter met 21 procent af tot 522 miljoen dollar. Bij de televisie-zenders CNN en HBO werden meer inkomsten gerealiseerde uit de verkoop van reclamespots en abonnementen. De omzet steeg bij die divisie met 9 procent tot 3 miljard dollar. Ook bij de tijdschriftentak, met titels als Time Magazine en People, stegen de advertentie-inkomsten. De verkoop van abonnementen liep echter terug. Bij de filmdivisie Warner Brothers bleef de omzet gelijk op 2,8 miljard dollar. Weliswaar had de studio een hit met de film 'Inception', maar dat was niet genoeg om het succes van vorig jaar, met films zoals 'Harry Potter and the Half-Blood Prince' en 'The Hangover' te overtreffen.


De algemene eigenaarsvergadering van de Franse krant Le Monde heeft ingestemd met de overname van de krant door een trio dat gevormd wordt door de zakenman Pierre Bergé, de uitgever Xavier Niel en de zakenbankier Matthieu Pigasse. Het trio brengt 110 miljoen euro in. Hun vennootschap Le Monde Libre verwerft daarmee 64,5 procent van het kapitaal van de noodlijdende krant. Het is de bedoeling dat dit aandeel later teruggebracht wordt tot 60 procent, als ook de journalisten, personeel en lezers investeren. Die zouden daardoor een blokkeringsminderheid van één derde van de aandelen krijgen, wat een garantie moet vormen voor de onafhankelijke koers van de krant. Andere aandeelhouders - zoals de Spaanse groep Prisa, de Franse mediagroepen Lagardère en Nouvel Observateur en de Italiaanse krant La Stampa - zien hun aandeel verwateren of zullen het helemaal verkopen.


Beursuitbater NYSE Euronext heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 128 miljoen dollar. Dat is een stijging met 2,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 3,5 procent tot 599 miljoen dollar. De inkomsten van de aandelendivisie zakten met 9 procent in het vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. De omzet uit derivaten kromp met 5 procent. De beurs profiteerde van kostenbesparingen en lagere belastingen. Anderzijds moest er afgerekend worden met de concurrentie van nieuwe beursuitbaters. Duncan Niederauer, chief executive van NYSE Euronext, stelde zich positief op voor het volgend jaar. Hij zei zich niet te kunnen voorstellen dat de beleggers in dezelfde mate zouden wegblijven van de financiële markten zoals dat de voorbije maanden het geval was.


Het olieconcern British Petroleum eist 1,9 miljard dollar van Moex Offshore, een filiaal van het Japanse Mitsui, een bijdrage aan de kosten van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Dat heeft Moex Offshore bekend gemaakt. Mitsui merkt echter op de betaling uitgesteld te hebben, aangezien er verschillende onderzoeken lopen om de feiten en oorzaken rond het incident vast te stellen en vermits het op dit ogenblik nog niet vaststaat dat Moex Offshore verplicht zal worden om mee te betalen. Moex Offshore bezit 10 procent van de olieputten die aan de basis van de vervuiling lagen. Van het Amerikaanse Anadarko, dat een belang van 25 procent van de activiteiten had, wordt een bedrag geëist van 2,4 miljard dollar. Ook Anadarko is echter niet van plan om te betalen. Anadarko gaat ervan uit dat British Petroleum fouten heeft gemaakt en nalatig is geweest bij de exploitatie en dus alleen moet opdraaien voor de kosten.


Het Amerikaanse hypotheekconcern Freddie Mac heeft aan de Amerikaanse schatkist een nieuwe geldinjectie van 100 miljoen dollar gevraagd. Dat volgt na de bekendmaking van het kwartaalverlies van 2,5 miljard dollar. Freddie Mac zit nog steeds diep in de financiële moeilijkheden. Met inbegrip van de nieuwe geldinjectie heeft de Amerikaanse overheid al 63,2 miljard dollar geïnjecteerd in Freddie Mac. Vorig jaar leed de hypotheekverstrekker nog een totaal verlies van 5,4 miljard euro. De voorzieningen voor slechte leningen waren voor het derde kwartaal naar beneden gehaald van 5 miljard dollar tot 3,7 miljard dollar, maar een verzwakkende vastgoedmarkt dwarsboomde die plannen. De lage prijzen bij de gedwongen verkoop van een huis wegen negatief op de balans. Bovendien was er het schandaal over de onterechte inbeslagnames van huizen door onder meer Bank of America en JPMorgan Chase, waardoor vele potentiële inbeslagnames op de lange baan werden geschoven.


De Amsterdamse handelsrechtbank heeft beslist dat het Japanse Sanrio de verkoop van producten in de Benelux rond het figuurtje Kathy moet stopzetten. Volgens de rechtbank lijkt Kathy teveel op Nijntje. Dick Bruno, de geestelijke vader van het konijntje Nijntje, sleepte het Japanse entertainmentbedrijf Sanrio in oktober voor de rechter in Amsterdam. Sanrio is vooral bekend van Hello Kitty, een eenvoudig getekend poesje met rode strik dat wereldwijd op ongeveer 50.000 artikelen prijkt. Sanrio lanceerde onlangs met Kathy een nieuw figuurtje. Dat lijkt verdacht veel op het Nederlandse konijntje. Bruna eiste dan ook dat Sanrio de productie en de verkoop van alle Kathy-producten onmiddellijk stopzet. Bruna bedacht Nijntje vijfenvijftig jaar geleden. Bruna verkocht meer dan 85 miljoen exemplaren. Zijn boekjes zijn in 45 talen verschenen. Ook in Japan is Nijntje bijzonder populair.


De Franse hotelketen Accor vervangt zijn topman Gilles Pélisson door Dennis Hennequin, tot nu toe Europees topman van de restaurantketen McDonald's. Pélisson moet vertrekken wegens strategische meningsverschillen. Pélisson voerde de voorbije vijf jaar een grote transformatie door bij Accor, waarbij de dienstendivisie en hotelactiviteiten van elkaar werden gescheiden. Accor merkt op dat het bedrijf nu een nieuwe ontwikkelingsfase ingat, waarin prioriteiten gedefinieerd moeten worden. Daarbij zijn volgens de hotelketen strategische meningsverschillen tot uiting gekomen tussen de raad van bestuur en Pélisson. Pélisson doet daarom begin december een stap opzij als gedelegeerd bestuurder. Hij blijft wel nog tot half januari voorzitter van de raad van bestuur. Hennequin was al sinds vorig jaar niet-uitvoerend bestuurder bij Accor. Hij was sinds de helft van de jaren tachtig actief bij McDonald's en leidde sinds vijf jaar de Europese activiteiten van de restaurantketen.


Het Duitse autoconcern BMW heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 814 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 78 miljoen euro. Die groei is in belangrijke mate te danken aan het succes van de nieuwe 5-serie en de suv-modellen. De omzet steeg met 35,6 procent tot 15,9 miljard euro. De groei is in belangrijke mate te danken aan de grote interesse op groeimarkten zoals China. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar verkocht het Duitse autoconcern ruim één miljoen exemplaren. Dat is een stijging met ruim 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. BMW blijft bij zijn doelstelling om dit jaar 10 procent meer wagens te verkopen. Dat zou overeenkomen met een verkoop van 1,4 miljoen exemplaren. BMW verhoogde zijn winstdoelstelling tot 7 procent van de jaaromzet. Eerder werd gerekend op een winstmarge van 5 procent.


De Britse televisiekok Gordon Ramsay heeft van de Royal Bank of Scotland verbod gekregen om zijn huis op Wandsworth Common in Londen te verkopen. Ramsay wordt geconfronteerd met zware financiële problemen. Met de verkoop van zijn huis zou de televisiekok een gedeelte van zijn schulden willen verkopen. De waarde van het pand wordt geraamd op ongeveer 3 miljoen pond. Ramsay kocht het huis, dat zeven slaapkamers telt, acht jaar geleden. Royal Bank of Scotland weigert echter zijn toestemming voor de verkoop te geven, aangezien de woning als onderpand dient voor een lening die de kok bij de financiële instelling heeft afgesloten. Royal Bank of Scotland verleende Ramsay vier jaar geleden een kredietlijn van 10,6 miljoen pond. Het bedrijf van Ramsay zou een schuld van 17 miljoen pond hebben opgebouwd. Inmiddels zijn al zeven restaurants van Ramsay in onder meer Engeland, Kaapstad en Praag gesloten.


De Franse energiegroep GdF Suez heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 60,1 miljard euro. Dat is een stijging met 3,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 9 procent tot 11 miljard euro. Opgemerkt wordt dat het concern kon profiteren van de stijgende benzineprijzen in Frankrijk en een toenemende industriële vraag in Europa. Er wordt aan toegevoegd dat de groei vooral afkomstig was van de verkoop van elektriciteit in Europa en de vraag naar energie in Latijns-Amerika en Azië. Ook de omzet bij de infrastructuurtak en bij de zelfstandige milieudochter Suez Environnement is toegenomen. De gasactiviteiten deden het minder goed. Daar daalden de inkomsten over de eerste negen maanden met 16,3 procent. GdF Suez verwijst daarvoor naar een lagere verkoop van gas en lagere prijzen als gevolg van sterke concurrentie.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft verrassend een beperkte versie gelanceerd van Street View in Duitsland. Met die toepassing kan een virtuele wandeling gemaakt worden door straten, waarbij ook huizen zichtbaar zijn. Het programma is niet onbesproken, omdat het volgens sommigen een inbreuk op de privacy is. Google presenteert naar eigen zeggen een kleine rondleiding door Duitsland. Voorlopig kunnen gebruikers alleen zes belangrijke plaatsen bezichtigen, zoals de kanselarij in Berlijn, de Köhlbrandbrug in Hamburg of het kasteel Solitude in Stuttgart. Ook tien voetbalstadions, waaronder de Allianz Arena in München en het stadion van Schalke 04, kunnen worden bezocht, net zoals het Beierse dorpje Oberstaufen. Op termijn zullen twintig Duitse steden via Street View bekeken kunnen worden, inclusief beelden van straten en huizen. Google ligt al maandenlang onder vuur in Duitsland, waar respect voor privacy erg belangrijk is.


De Franse kustwacht vindt dat er een verbod moet komen op het overzwemmen van het Kanaal. Steeds meer mensen overbruggen de afstand van Dover naar Calais. Ook de Deense rederij DFDS Seaways, die de veerdiensten over de Noordzee onderhoudt, vraagt om strengere regels. Er wordt gevreesd voor ongelukken, want het Kanaal is met vijfhonderd schepen per dag de drukste zeestraat ter wereld. De Channel Swimming and Piloting Federation, één van de organisaties die bevoegd zijn om Kanaalzwemmers te begeleiden, zegt echter dat de oversteek steeds heel veilig gebeurt. Daarbij wordt opgemerkt dat alle mogelijke veiligheidsmaatregelen worden getroffen en ook de kustwacht wordt steeds op de hoogte gebracht. Bovendien wordt er opgemerkt dat er op honderdveertig jaar nooit een ongeval is gebeurd. De voorbije zomer hebben 266 zwemmers de oversteek gewaagd.


Het Amerikaanse mediabedrijf American Media, uitgever van onder meer The National Enquirer, heeft aangekondigd een gerechtelijk akkoord te zullen aanvragen. Daardoor zou het mediabedrijf bescherming krijgen tegen zijn schuldeisers. American Media stelde al een herstructureringsvoorstel uitgewerkt te hebben, waarmee 80 procent van de schuldeisers zich al akkoord zouden hebben verklaard. American Media zegt te verwachten dat het gerechtelijk akkoord op niet meer dan zestig dagen zou kunnen worden afgesloten. In het plan van American Media - dat onder meer ook Men's Fitness, Shape en Star uitgeeft - is voorzien dat schuldeisers hun claims laten vallen in ruil voor aandelen. Het bedrijf merkt op dat de schuldverlaging American Media de mogelijkheid zou kunnen bieden om opnieuw te groeien. Er werd niet bekend hoe hoog de schuld van American Media is.


De Spaanse bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) verwerft voor een bedrag van 4,2 miljard euro een belang van 24,9 procent in Garanti Bankasi, de tweede grootste bankengroep van Turkije. Om de deal te financieren, voorziet de Spaanse financiële groep een kapitaalverhoging van 5,06 miljard euro. De aandelen van Garanti Bank worden overgenomen van het Amerikaanse General Electric (18,6 procent) en het Turkse conglomeraat Dogus Holding (6,29 procent). Met Dogus Holding, die een even groot belang in Garanti Bankasi overhoudt als de Spaanse bank, wordt bovendien een aandeelhouderspact gesloten. Met een bestand van 9,5 miljoen klanten in Turkije en Roemenië is Garanti Bankasi volgens de nieuwe aandeelhouder de tweede grootste bank van Turkije. Garanti Bankasi heeft een marktwaarde van 19 miljard euro.


Meer Nieuws

Wednesday, November 03, 2010

Consumentenelektronica voorspelt goede eindejaarsperiode

De consumentenelektronica zal ook tijdens de volgende eindejaarsperiode de belangrijkste geschenkencategorie vormen. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse Consumer Electronics Association. Uit het onderzoek blijkt dat 32 procent van de consumenten van plan is om dit jaar een elektronica-product te zullen kopen. Verwacht wordt dat de gemiddelde Amerikaan dit jaar gemiddeld 232 dollar aan elektronische geschenken zal besteden. Dat is een stijging met 5 procent tegenover vorig jaar en het hoogste niveau uit de geschiedenis. Op de wenslijst voor de Amerikaanse consument staan laptops en notebooks op de tweede plaats, na geluk en vrede en gevolgd door de iPad. De top vijf wordt rond gemaakt door kledij en een eReader

Er wordt aan toegevoegd dat 66 procent van de consumenten voor zijn elektronica-aankopen naar grote retailers zoals Target en Wal-Mart zal stappen. Er wordt aan toegevoegd dat die trend bij gezinnen met een jaarinkomen van meer dan 75.000 dollar nog meer uitgesproken is. Daarnaast zegt 60 procent van plan te zijn om aankopen te doen in gespecialiseerde elektronica-ketens zoals Best Buy. Het internet zou 46 procent van de elektronica-consumenten aantrekken, terwijl 40 procent van plan is om aankopen te doen bij een grootverdeler. Er wordt aan toegevoegd dat de respondenten bij elektronica zelf liefst een notebook of een laptop zouden krijgen, gevolgd door een iPad en een eReader.

Ook vorig jaar stonden notebooks en laptops helemaal bovenaan op de elektronica-verlanglijst van de Amerikaanse consument. Toen stonden echter nog mobiele muziekdragers op een tweede plaats. Flatscreen-televisie stond toen op de derde plaats. Verder blijkt dat 37 procent van de ondervraagden aangeeft elektronica-geschenken te zullen kopen voor zijn partner of geliefde. Vorig jaar was dat 27 procent. Daarnaast zegt 48 procent de geschenken te kopen voor zijn kinderen, tegenover 43 procent vorig jaar. De onderzoekers wijzen er nog op dat in de algemene verlanglijst van vorig jaar vrede en geluk helemaal naar de vijfde plaats waren teruggevallen.

Labels:

Smartphone vertegenwoordigt 40 procent nieuwe aankopen

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar had 28 procent van de Amerikaanse gebruikers van mobiele telefoon een smartphone. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Nielsen. Er wordt aan toegevoegd dat smartphones 41 procent van de nieuwe aankopen van mobiele telefoons op de Amerikaanse vertegenwoordigen. Uit het onderzoek blijkt verder dat het besturingssysteem van de iPhone van Apple in de Verenigde Staten bij de smartphones inmiddels een marktaandeel van 28 procent heeft gerealiseerd en daarmee bijna Blackberry van Research In Motion heeft ingehaald. Het Android-systeem van Google heeft op de Amerikaanse markt inmiddels een aandeel van 19 procent verworven.

Sinds het vierde kwartaal van vorig jaar heeft Android de grootste groei van alle grote besturingssystemen laten optekenen. Op het einde van vorig jaar had Android in de Verenigde Staten immers slechts een marktaandeel van 5 procent. Bij de iPhone werd eveneens een groei opgetekend, maar minder exponentieel dan bij Android. Op het einde van vorig jaar had het mobiele besturingssysteem van Apple een marktaandeel van ongeveer 25 procent. Blackberry liet daarentegen een zware terugval optekenen. Op het einde van vorig jaar had het systeem van Research In Motion immers nog een marktaandeel van 35 procent. Windows Mobile van Micrsoft ging van 20 procent naar 15 procent.

Er wordt echter opgemerkt dat Android bij de nieuwe aankopen de jongste zes maanden duidelijk de leiding heeft genomen, met de iPhone en de Blackberry op de tweede plaats. Er wordt daarbij opgemerkt dat de helft van de Android-gebruikers jonger is dan vierendertig jaar. Bij de iPhone is dat 43 procent, terwijl slechts 38 procent voor Blackberry. In de groep tot vijfenveertig jaar is de iPhone marktleider (29 procent). Bij de vijfenveertigplussers heeft Research In Motion het grootst aantal gebruikers (33 procent). Tenslotte wordt opgemerkt dat het publiek van de smartphone ook meer divers is dan dat van de gewone mobiele telefoon. Daarbij wordt opgemerkt dat 62 procent van de smartphone-bezitters blank is, tegenover 76 procent van de eigenaars van gewone mobiele telefoons.

Labels: ,

Winst republikeinen gesteund op angstgevoel Amerikanen

De republikeinse overwinning tijdens de Amerikaanse midterm-verkiezingen is voor een groot gedeelte te wijten aan het gestegen angstgevoel bij de Amerikaanse bevolking. Dat is de conclusie van een onderzoek van het reclamebureau James Walter Thompson (JWT). Volgens de onderzoekers is de angstindex bij de Amerikaanse bevolking gestegen tot niveaus die men sinds het einde van de regering van George W. Bush, de voorganger van huidig president Barack Obama, niet meer heeft opgetekend. In het rapport wordt opgemerkt dat deze evolutie ook bijzonder negatief is voor de marketeers, omdat de politieke stemming een grote invloed zou kunnen hebben op het koopgedrag van de consument.

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de Amerikanen aangeeft nerveus of angstig te zijn. Op het einde van de regering van George W. Bush was die score opgelopen tot 81 procent, nadat in mei van datzelfde jaar al een absoluut recordniveau van 76 procent was opgetekend. "Marketeers hopen uiteraard dat het consumenten-vertrouwen gelijke tred houdt met het bruto binnenlandse product en de aandelenkoersen, maar dat lijkt niet het geval te zijn," merkt het magazine Marketing Daily op. "In de aanloop naar de midterm-verkiezingen steeg de angst over het politieke leiderschap met één derde. Dat bleek ook duidelijk meer het geval te zijn bij de republikeinen dan bij de democraten of de onafhankelijken."

Bij de republikeinen gaf 91 procent van de republikeinen aan zich bezorgd te maken over de economie, tegenover 82 procent bij de onafhankelijken en 73 procent bij de democraten. Ann Mack, directeur trendspotting bij de reclamegroep, geeft aan dat de media dat vuur aanwakkeren. "De republikeinen zijn er in geslaagd om grote angst over de toekomst te zaaien indien de democraten aan de macht zouden blijven," voert ze aan. "Angst is echter bepalend voor het gedrag. Hoe groter de angst is, hoe meer het publiek controle probeert te houden over zijn gedrag en dat omvat ook het aankoopgedrag." De republikeinen hopen met de overwinning van hun partij onder meer op een verlaging van de prijzen voor voeding en auto's en een gunstiger wetgeving in het algemeen.

Labels: , ,

Procter & Gamble gaat meer beroep doen op externe ideeën

Het Amerikaanse concern Procter & Gamble wil de banden met partners aanhalen. Dat moet de omzetgroei van het concern verdrievoudigen. Dat heeft Bob McDonald, chief executive van Procter & Gamble, gezegd tijdens een vergadering met partnerbedrijven en onderzoeksinstellingen. De samenwerking met externe partners vertegenwoordigt op dit ogenblik 25 procent van de omzetgroei van het Amerikaanse concern, maar dat zou over vijf jaar moeten opgedreven zijn tot meer dan 60 procent. Externe partners zijn op dit ogenblik al betrokken bij ongeveer 60 procent van de nieuwe productlanceringen bij Procter & Gamble. Het Amerikaanse bedrijf heeft naar eigen zeggen vorig jaar 3.950 externe voorstellen ontvangen voor het opzetten van gezamenlijke programma's.

"Bob McDonald vertelde tijdens de vergadering dat Procter & Gamble tegen het midden van het decennium een omzetgroei van minstens 3 miljard dollar per jaar wil realiseren," merkt de zakenkrant Financial Times op. "Hij benadrukte daarbij dat er zal gemikt worden op grotere innovaties die ook een grotere meerwaarde opleveren. McDonald voegde er aan toe dat Procter & Gamble meer naar de buitenwereld zal kijken en zal streven naar een samenwerking met externe partners voor tenminste de helft van alle nieuwe producten die op de markt zullen worden gebracht. Hij wees erop dat Procter & Gamble zich daarbij als een absolute voorkeurpartner voor nieuwe ideeën wil opwerpen."

De Financial Times merkt op dat deze nieuwe benadering verder borduurt op het programma dat negen jaar geleden werd gelanceerd door Alan George Lafley, de voorganger van Bob McDonald. "Dat leidde tot een aantal opmerkelijke realisaties," aldus de zakenkrant. Daarbij wordt onder meer gewezen naar een joint venture die zes jaar geleden werd gesloten met rivaal Clorax en die leidde tot de lancering van de ForceFlex-afvalzakken. Daarnaast was er ook de samenwerking met de kleine Franse onderneming Sederma, die leidde tot de gezichscrème Olay Regenerist. De Swiffer-reinigingsproducten werden door Procter & Gamble met een licentie van het Japanse Uni-Charm op de markt gebracht.

Labels: , ,

Welshe gemeenschap grijpt naast cym-internetdomein

Wales dreigt naast de cym-domeinnaam te grijpen. Met die domeinnaam wordt verwezen naar Cymru, de Keltische benaming van Wales. De organisatie Dotcym was van plan om volgend jaar bij de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), verantwoordelijk voor het beheer van het internet, een aanvraag aan te dienen om de domeinnaam toe te kennen als wereldwijde vertegenwoordiger van de Welshe bevolking, taal en cultuur. De internetbeheerder heeft echter eerder dit jaar zijn regels gewijzigd, waarbij een aantal drieletter-woorden voor landen werden gereserveerd. Het cym-domein werd daarbij gereserveerd voor de Kaaiman-eilanden.

De internetbeheerder stelt vanaf volgende zomer opnieuw een aantal topdomeinen ter beschikking. Dotcym denkt er nu aan om een toewijzing voor de domeinen cymru, clw of wales aan te vragen. "Er zijn veel organisaties die hopen een domeinnaam toegewezen te krijgen voor culturele of taalkundige gemeenschappen," merkt het magazine The Register op. "Een aantal van die gemeenschappen zeggen zich beter vertegenwoordigd te voelen met een eigen domeinnaam dan met de officiële benaming van hun land. Eerder al is onder meer de Catalaanse gemeenschap in Spanje erin geslaagd om het cat-domein te laten vastleggen."

Er wordt aan toegevoegd dat er ook in Groot-Brittannië al een beweging is om Engeland en Schotland eveneens een eigen domein toe te kennen. Tot nu toe behoren Wales, Schotland en Engeland allemaal tot het grotere co.uk-domein. Op het Europese continent hopen onder meer de Basken (Spanje) en de Szekler (Hongarije) een eigen domeinnaam toegewezen te krijgen. Daarnaast zullen volgens The Register ook vele Europese hoofdsteden aansturen op een eigen domeinnaam. Er wordt aan toegevoegd dat Wales niet het enige land is dat bij de nieuwe regels uit de boot valt. Bulgarije had ook een aanvraag gedaan om de Cyrillische versie van zijn bg-domeinnaam te registreren, maar die zou teveel gelijkenissen tonen met het Braziliaans br-domein.

Labels: , , , , ,

Oekraïne heeft plannen voor eigen terminal vloeibaar gas

Oekraïne heeft plannen om tegen het midden van het decennium aan de Zwarte Zee een eerste terminal voor vloeibaar gas in gebruik te nemen. De terminal zou een capaciteit krijgen van 5 miljard kubieke meter per jaar en moet de afhankelijkheid van Oekraïne van Russische gasimport beperken. De Oekraïense regering zou nog dit jaar een aanbesteding uitschrijven om een gedetailleerde blauwdruk voor de terminal uit te werken. De aanleg van de terminal zou ongeveer 4 miljard dollar kosten. De bedoeling zou zijn om de capaciteit van de terminal op korte termijn uit te breiden tot 10 miljard kubieke meter per jaar.

"Oekraïne importeert ongeveer 60 procent van zijn binnenlandse gasbehoefte vanuit Rusland," aldus het persbureau Reuters. "De Oekraïense regering heeft al herhaaldelijk gezegd dat de Russische gasprijzen te hoog zijn, zodat Oekraïense goederen op de wereldmarkt niet kunnen concurreren." Petro Miroshnikov, verantwoordelijke van het terminal-project, merkt op dat de begincapaciteit van de terminal in 20 procent van de Oekraïense gasbehoeften zou voldoen. Hij voegt er aan toe dat de terminal een belangrijke diversifiëring zou betekenen van de Oekraïense gasimport. Onlangs sloot Oekraïne ook al een overeenkomst met het Russische concern TNK-BP, dat een aantal shale gas-exploraties kreeg toegewezen in het oosten van het land.

Indien de omstandigheden dat toelaten zou TNK-BP naar eigen zeggen de volgende kwarteeuw tussen 1 miljard dollar en 2 miljard dollar willen investeren in het project. Volgens German Khan, één van de miljardair-aandeelhouders van TNK-BP, zou het concern over vijf tot zeven jaar uit de velden 5 miljard kubieke meter gas willen produceren. Oekraïne consumeert jaarlijks tussen 55 miljard kubieke meter en 60 miljard kubieke meter gas per jaar. De binnenlandse productie vertegenwoordigt ongeveer 20 miljard kubieke meter. Bij de bevoorrading van de terminal wordt vooral gekeken naar Azerbeidzjan, maar ook het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden niet uitgesloten.

Labels: , ,

Opnieuw meer werk voor Amerikaanse migranten

In de Verenigde Staten is de tewerkstelling bij migranten het voorbije jaar toegenomen, terwijl bij de Amerikanen van geboorte banen verloren zijn gegaan. Dat is de conclusie van een onderzoek van de denktank Pew Research Center. Tussen het tweede kwartaal van vorig jaar en dezelfde periode dit jaar werden bij de immigranten 656.000 banen gecreëerd, terwijl bij de Amerikanen van geboorte 1,2 miljoen arbeidsplaatsen verloren gingen. Daardoor is de werkloosheidsgraad bij de immigranten tijdens die periode van 9,3 procent naar 8,7 procent gedaald, terwijl bij de Amerikanen van geboorte een stijging van 9,2 procent naar 9,7 procent werd opgetekend. Oorzaak van het verschil is volgens de onderzoekers vooral de flexibiliteit en mobiliteit bij migranten.

Het Pew Research Center merkt op dat het herstel van de arbeidsmarkt voor migranten, die ongeveer 16 procent van de totale Amerikaanse arbeidsbevolking uitmaken, ook door twee andere indicatoren wordt bevestigd. Daarbij wordt gewezen naar de groeiende aanwezigheid op de arbeidsmarkt. Daar werd bij de migrantenbevolking op één jaar een stijging van 68 procent naar 68,2 procent opgetekend. De tewerkstellingsgraad steeg in die groep van 61,7 procent naar 62,3 procent. Bij de Amerikanen van geboorte viel de aanwezigheid op de arbeidsmarkt daarentegen terug van 65,3 procent naar 64,5 procent, terwijl de tewerkstellingsgraad van 59,3 procent naar 58,3 procent terugviel.

Er wordt echter opgemerkt dat ook bij de immigranten het herstel van de arbeidsmarkt nog niet is voltooid. De groei immers niet voldoende om het verlies van 1,1 miljoen migranten-banen het jaar voordien op te vangen. Er wordt aan toegevoegd dat de werkloosheid bij de migranten-bevolking nog altijd dubbel zo hoog ligt dan drie jaar geleden, toen 4 procent van deze groep geen baan had. Er wordt bovendien opgemerkt dat het gemiddelde loon bij migranten het voorbije jaar met 4,5 procent is gedaald, terwijl de terugval bij de Amerikanen van geboorte beperkt bleef tot minder dan 1 procent. Vooral Latijns-Amerikaanse migranten moesten belangrijke inleveringen doen.

Labels: , , ,