Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 05, 2010

Risicokapitaal heeft een kuddementaliteit

Investeerders in risicokapitaal zijn kuddebeesten. Dat zegt Mike Dauber, vice-president van Battery Ventures, naar aanleiding van het feit dat de investeringen in Amerikaanse cleantech-bedrijven tijdens het voorbije jaar zijn gehalveerd. Dauber merkt daarbij op dat geld drie jaar geleden bijzonder goedkoop was en bekende investeerders zoals John Doerr en Vinod Khosla een aantal grote projecten opzetten in cleantech. Daarop volgden volgens Dauber al snel een hele reeks andere investeerders, uit vrees om anders de boot te zullen missen. Dat leidde er volgens waarnemers echter toe dat heel wat investeerders zonder cleantech-kennis in de sector stapten, wat uiteindelijk tot een zeepbel leidde.

"Mike Dauber merkt op dat iedereen vergissingen kan maken," aldus het magazine Venture Beat. "Hijzelf zegt nu vooral te investeren in minder kapitaalintensieve projecten, waarbij hij zich onder meer vooral toelegt op informatie en intelligente netwerken en energievriendelijke datacenters. Dauber merkt daarbij op dat heel wat investeerders terugkeren naar een sector die ze kennen, waardoor men opnieuw een grotere interesse ziet in informatica." Er wordt aan toegevoegd dat kapitaalintensieve cleantech-bedrijven op dit ogenblik in een moeilijker omgeving vertoeven om investeringen te kunnen aantrekken. Onder meer Solyndra, producent van zonnepanelen, kondigde eerder al aan zijn beursgang uit te stellen en verklaarde onlangs zijn eerste fabriek te sluiten.

Het gebrek aan beursintroducties is volgens Peter Moran en Tom Blaisdell, partners van de investeringsmaatschappij Doll Capital Management (DCM), een bijkomende rem op de interesse van risicokapitaal. "Heel wat investeerders zijn al in een aantal projecten gestapt en wachten nu op een return vooraleer ze nieuwe initiatieven overwegen," merkt Peter Moran op. Blaisdell voegt er aan toe dat het een tijdlang heel trendy is geweest om in cleantech te investeren, maar dat was volgens hem in belangrijke mate te wijten aan de veronderstelling dat de consument meer waarde zou hechten aan duurzaamheid en voor die producten meer zou willen betalen. Het valt volgens Blaisdell echter nog af te wachten of deze investeringen inderdaad de grootste return zullen opleveren.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home