Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 05, 2010

Panasonic investeert in Amerikaanse autobouwer Tesla

Het Japanse concern Panasonic investeert 30 miljoen dollar in de Amerikaanse autoconstructeur Tesla, ontwerper van elektrische wagens. Panasonic is een belangrijke producent van batterijen en probeert zich een plaats te verwerven op de markt van het elektrische autovervoer. Panasonic en Tesla hebben in het verleden ook al samengewerkt rond de ontwikkeling van lithium-ion batterijen op basis van nikkel. De Amerikaanse autoconstructeur heeft eerder al samenwerkingsverbanden gesloten met bekende bedrijven, om vervolgens van zijn partner een kapitaalinjectie te ontvangen. Eerder investeerden op die manier ook de autobouwers Toyota en Daimler al in het Amerikaanse bedrijf.

Door zijn investering krijgt Panasonic een belang van 2 procent is Tesla Motors. De twee partners mikken met hun samenwerking naar eigen zeggen op de uitbreiding van de wereldwijde markt voor duurzame wagens. Panasonic zegt dat de twee bedrijven samen batterijen voor elektrische wagens zullen produceren en op de markt brengen. Elon Musk, chief executive van Tesla Motors, stelt tevreden te zijn dat Panasonic, de wereldwijde marktleider van batterijen, voor een partnership met de Amerikaanse autobouwer heeft gekozen. De samenwerking moet volgens Musk leiden tot een verdere verbetering van de kwaliteit en een reductie van de kosten.

Tesla maakte eerder bekend de productie van zijn Roadster-sportwagen volgend jaar te zullen stopzetten en het jaar daarop te zullen overschakelen naar de bouw van het S-model, een elektrische sedan. Dat model zal gebouwd worden in een gerenoveerde fabriek van Nummi, een joint venture tussen Toyota en General Motors, in Fremont. Eerder had Tesla overwogen om een nieuwe fabriek te bouwen in Downey of Long Beach. Over vier jaar zou ook de bouw van een suv-model worden overwogen. Panasonic wil over acht jaar, ter gelegenheid van zijn eeuwfeest, marktleider geworden te zijn op het gebied van duurzame innovatie in de elektronicasector.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home