Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 05, 2010

Dissidente supporters Manchester United hebben eigen sponsor

Dissidente supporters van voetbalclub Manchester United hebben een eigen sponsor kunnen aantrekken. De Manchester United Supporters Trust (MUST), die aanstuurt op het wegsturen van de huidige clubeigenaars, heeft daarover een akkoord gesloten met elektronica-producent Sharp. Die zal optreden als sponsor van het alternatieve teamshirt. Sharp was tot het einde van de vorige eeuw achttien jaar lang officieel shirtsponsor van de Engelse voetbalclub. De dissidente supportersvereniging zegt te streven naar een samenwerking met alternatieve partners, die zich meer verwant voelen met de fans dan met Michael Glazer, de Amerikaanse eigenaar van de club. De supportersgroep is ook bezig met lobbyen bij de officiële clubsponsors.

Onder meer officiële sponsors Aon en Nike werden door de Manchester United Supporters Trust benaderd. Sharp geeft zijn naam aan het nieuwe groen-gouden alternatieve teamshirt van de supporters. "We vragen de sponsors te kiezen tussen de Glazer-familie en de echte supporters," aldus één van de initiatiefnemers. Eerder hadden de supporters ook al een overeenkomst gesloten met het gokbedrijf Betfred, nog een gewezen sponsor van de Engelse topclub. De inkomsten uit de verkoop van de alternatieve shirts gaan naar de Prostate Cancer Charity. De supporters van Manchester United zijn woedend op Michael Glazer, die de schuldenlast van de club gevoelig heeft doen stijgen.

Malcolm Glazer, ook eigenaar van de Tampa Bay Buccaneers, kocht Manchester United vijf jaar geleden van ongeveer 800 miljoen pond sterling. Die aankoop werd echter gerealiseerd met leningen, waardoor de schuld van de club tot 250 miljoen pond werd opgebouwd. De club moet jaarlijks 45 miljoen pond leningintresten betalen. Dat heeft tot grote protesten geleid bij de supporters, aangezien die intresten niet kunnen besteed worden aan de aankoop van topspelers. Na het voorbije seizoen werd aanvaller Cristiano Ronaldo verkocht aan Real Madrid voor een bedrag van 80 miljoen pond, maar dat geld werd door Glazer besteed aan de afbouw van de schulden. Sharp heeft al opgemerkt dat het stopzetten van de samenwerking met Manchester United commercieel geen goede zet was.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home