Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 04, 2010

Geheimzinnig bedrijf krijgt brandstofcontract Amerikaans leger

Het Amerikaanse ministerie van landsverdediging heeft een belangrijk contract voor het leveren van vliegtuigbrandstof aan het bedrijf Mina uit Gibraltar. Dat heeft vele waarnemers de wenkbrauwen doen fronsen, want Mina is een bijzonder geheimzinnig bedrijf dat geen informatie wil verstrekken over zijn eigendomstructuur. Het contract, dat een waarde heeft van ongeveer 600 miljoen dollar, omvat de levering van brandstof aan een Amerikaanse luchtmachtbasis in Kirgizië, een gewezen Sovjet-republiek waar heel wat publieke verontwaardiging is gegroeid over mogelijke corruptiepraktijken. Het contract met Mina zou volgens de waarnemers de relaties met Kirgizië, een cruciale bondgenoot voor de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan, in het gedrang kunnen brengen.

"Alle Amerikaanse troepen in Afghanistan passeren langs de Amerikaanse basis in de omgeving van Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië," merkt de Amerikaanse krant The Washington Post op. "Op die basis zijn ook de tankvliegtuigen gestationeerd die zorgen voor de bevoorrading van de vliegtuigen die boven Afghanistan actief zijn. De relatie tussen het Amerikaanse ministerie en Mina en diens zusterbedrijf Red Star Enterprises zijn al zes maanden het voorwerp van een onderzoek van de commissie nationale veiligheid en buitenlandse zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De twee bedrijven zijn vanuit het niets plots opgedoken bij het begin van de Afghaanse oorlog en hebben sindsdien al contracten voor een bedrag van ongeveer 3 miljard dollar gekregen."

Er zouden nog geen bewijzen van inbreuken zijn gevonden, maar het Amerikaanse ministerie van landsverdediging wordt toch gekapitteld voor een gebrek aan diplomatie en strategie door het afsluiten van contracten waarrond een waas van geheimzinnigheid hangt. Ook de Amerikaanse president Barack Obama zou weinig gelukkig zijn met de strategie van de legerleiding, die bij de toewijzing van eerdere contracten aan Mina gewag maakte van redenen van nationale veiligheid om geen concurrenten toe te laten te bieden op de opdracht. Ook de legerleiding geeft toe vragen te hebben bij het feit dat de betrokken bedrijven weigeren hun eigenaars bekend te maken, maar zegt dat er tot nu toe geen inbreuken konden worden vastgesteld die de ondernemingen van contracten zouden uitsluiten.

Mina en Red Star zou worden gecontroleerd door de Californische zakenman Douglas Edelman en diens jonge Kirgizische partner Erkin Bekbolotov. Edelman had ooit een bar en hamburgertent in Bishkek. Bekholotov verklaarde eerder dat het bedrijf ongeveer vierhonderdvijftig medewerkers telt, maar citeerde veiligheidsredenen bij zijn weigering om aan te geven waar die activiteiten waren gevestigd. De geheimzinnigheid heeft echter vermoedens van corruptie doen rijzen, vooral in Kirgizië. De Kirgizische president Roza Otunbayeva heeft al gevraagd om Mina en Red Star het contract toe te wijzen en in plaats daarvan samen te werken met een Kirgizisch-Russische joint venture.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home