Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 03, 2010

Welshe gemeenschap grijpt naast cym-internetdomein

Wales dreigt naast de cym-domeinnaam te grijpen. Met die domeinnaam wordt verwezen naar Cymru, de Keltische benaming van Wales. De organisatie Dotcym was van plan om volgend jaar bij de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), verantwoordelijk voor het beheer van het internet, een aanvraag aan te dienen om de domeinnaam toe te kennen als wereldwijde vertegenwoordiger van de Welshe bevolking, taal en cultuur. De internetbeheerder heeft echter eerder dit jaar zijn regels gewijzigd, waarbij een aantal drieletter-woorden voor landen werden gereserveerd. Het cym-domein werd daarbij gereserveerd voor de Kaaiman-eilanden.

De internetbeheerder stelt vanaf volgende zomer opnieuw een aantal topdomeinen ter beschikking. Dotcym denkt er nu aan om een toewijzing voor de domeinen cymru, clw of wales aan te vragen. "Er zijn veel organisaties die hopen een domeinnaam toegewezen te krijgen voor culturele of taalkundige gemeenschappen," merkt het magazine The Register op. "Een aantal van die gemeenschappen zeggen zich beter vertegenwoordigd te voelen met een eigen domeinnaam dan met de officiƫle benaming van hun land. Eerder al is onder meer de Catalaanse gemeenschap in Spanje erin geslaagd om het cat-domein te laten vastleggen."

Er wordt aan toegevoegd dat er ook in Groot-Brittanniƫ al een beweging is om Engeland en Schotland eveneens een eigen domein toe te kennen. Tot nu toe behoren Wales, Schotland en Engeland allemaal tot het grotere co.uk-domein. Op het Europese continent hopen onder meer de Basken (Spanje) en de Szekler (Hongarije) een eigen domeinnaam toegewezen te krijgen. Daarnaast zullen volgens The Register ook vele Europese hoofdsteden aansturen op een eigen domeinnaam. Er wordt aan toegevoegd dat Wales niet het enige land is dat bij de nieuwe regels uit de boot valt. Bulgarije had ook een aanvraag gedaan om de Cyrillische versie van zijn bg-domeinnaam te registreren, maar die zou teveel gelijkenissen tonen met het Braziliaans br-domein.

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home