Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 03, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft een ontwerpakkoord ondertekend om in één van de voorsteden van Moskou een technologie-centrum te openen. Het akkoord werd ondertekend door Microsoft-topman Steve Ballmer en Viktor Vekselberg, het hoofd van het project Skolkovo, dat de Russische versie van Silicon Valley moet worden. In het akkoord zijn vijf samenwerkingsgebieden voorzien tussen Microsoft en Skolkovo. Microsoft merkte verder op dat het bedrijf zijn ondersteuning voor Russische start-ups zal opdrijven. Daarbij zal zowel financiële als technische steun worden voorzien. Volgens Vekselberg zal voor het ontwikkelen van het technologie-centrum Solkove een investering van 180 miljoen roebel tot 200 miljoen roebel nodig zijn. Dat komt overeen met een bedrag tussen 4,3 miljard euro en 4,8 miljoen euro.


De Amerikaanse autoconstructeur General Motors (GM) wil met de lang verwachte beursgang 10,6 miljard dollar ophalen via gewone aandelen. Daar moet nog voor 2 miljard dollar tot 3 miljard dollar aan preferente aandelen bijkomen. Het overheidsbelang in de autoconstructeur zou op die manier onder de 50 procent moeten belanden. De beursgang zou voorzien zijn voor half november. De aangeboden preferentiële aandelen zouden later omgezet worden in normale aandelen. Dan Akerson, chief executive van General Motors, wil met de opbrengst van de beursgang de verkregen Amerikaanse overheidssteun gedeeltelijk terugbetalen. Vorig jaar ontving General Motors van de Amerikaanse ministerie een injectie van 50 miljard dollar, waarmee het bedrijf van de ondergang werd gered. Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft daardoor een belang van 61 procent in de Amerikaanse autobouwer.


De Nederlandse openbare omroep zou zich in de toekomst zich niet meer met internet bezig mogen houden. De omroepen moeten alleen radio en televisie maken die op publieke netten te zien is. Dat heeft de regeringspartij VVD gezegd. In het Nederlandse regeerakkoord staat onder meer dat de publieke omroep zich moet beperken tot audiovisuele taken. Concrete details over die opdracht werden in het akkoord niet weergegeven. Volgens de VVD bezondigen omroepen zich aan oneerlijke concurrentie als ze zich met belastinggeld begeven op terreinen waar onder meer kranten hun inkomsten moeten verwerven. Kranten moeten volgens de VVD immers risico's nemen om een nieuw product als websites lonend te kunnen maken, terwijl publieke omroepen dat vrij risicoloos kunnen doen. De VVD merkt op dat nieuwe media zoveel mogelijk door private partijen moeten worden ontwikkeld.


De Russische premier Vladimir Poetin heeft aan de groep Renault-Nissan aangeboden zijn aandeel in de Russische autoproducent Avtovaz te verhogen tot een meerderheidsbelang. Dat heeft Carlos Ghosn, topman van Renault-Nissan, gezegd na een ontmoeting met de Russische premier. Renault-Nissan bezit momenteel een belang van 25 procent plus één aandeel in de Russische automaker. De Russische investeringsgroep Troika Dialog en het Russische staatsbedrijf Russian Technologies hebben een gelijkaardig belang in Avtovaz. Onlangs merkt Ghosn in een Russisch televisie-interview nog op dat Renault-Nissan met Troika Dialog in gesprek is over een mogelijke aankoop van het belang in Avtovaz. Renault-Nissan stapte bijna drie jaar geleden in Avtovaz, kort vooraleer de Russische autobower zwaar door de economische crisis werd getroffen. Ghosn wilde niet verder uitweiden over het aanbod van Poetin.


Het Britse olieconcern British Petroleum heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,79 miljard dollar. Dat is een daling met 67 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is te wijten aan de kosten die worden ingeschreven voor de schade die gerelateerd is aan de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in april van dit jaar. British Petroleum raamt die kost nu op 39,9 miljard dollar. Dat is 7,7 miljard dollar meer dan eerdere ramingen. De omzet van het derde kwartaal steeg met 10 procent tot 74,65 miljard dollar. De kosten van de olieramp zullen gedeeltelijk moeten betaald worden met de verkoop van activa. British Petroleum wil tegen eind volgend jaar voor een bedrag van 25 miljard dollar tot 30 miljard dollar aan activa afstoten. Tot nu toe zijn er verkoopsovereenkomsten getekend voor een pakket van in totaal 14 miljard dollar.


De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia moet een fusie aangaan met de groep Air France-KLM. Dat heeft Rocco Sabelli, chief executive van Alitalia, gezegd. Sabelli zegt de fusie te willen aanraden aan de aandeelhouders van de Italiaanse maatschappij. Sabelli merkt daarbij op persoonlijk van mening te zijn dat er een fusie moet gecreëerd worden tussen de twee bedrijven om tot een grotere combinatie te komen. Roberto Colaninno, voorzitter van Alitalia, veegde het voorstel van Sabelli echter onmiddellijk van tafel. Colaninno benadrukte daarbij dat de aandeelhouders geen belangstelling hebben in een fusie met Air France-KLM. De Frans-Nederlandse groep bezit een belang van 25 procent in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij. Het resterende pakket is in handen van verschillende Italiaanse bedrijven. Toen Alitalia enkele jaren geleden op een faillissement afstevende, was Air France-KLM ook al door een aantal partijen als reddingsboei naar voor geschoven.


De Britse krant The Times heeft met zijn afgeschermde website en applicatie voor de Apple iPad tot nu toe online 105.000 betalende lezers aangetrokken. Dat heeft het media concern News Corp van mediamagnaat Rupert Murdoch, eigenaar van The Times, bekend gemaakt. De Engelse krant besloot eerder dit jaar zijn website volledig af te schermen. De iPad-applicatie kost 9,99 pond sterling per maand. Online klanten betalen 1 pond per dag of 2 pond per week voor een toegang tot de website van de krant. Naast de betalende bezoekers, hebben ook 100.000 lezers van de papieren krant zich aangemeld voor gratis toegang. Vooraf verwachtte The Times dat de ingreep zou leiden tot een verlies van 90 procent van het online lezersbestand. James Harding, hoofdredacteur van The Times, merkte echter op dat het verlies kleiner is dan eerder was ingeschat.


De Amerikaanse softwareproducent Oracle neemt het bedrijf Art Technology Group (ATG) over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar. Art Technology Group ontwikkelt software waarmee internetaankopen worden afgehandeld. De software door wordt door meer dan duizend bedrijven gebruikt, waaronder Vodafone en AT&T. Het bedrijf realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van ruim 50 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten, maar wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond. De overname moet Oracle de mogelijkheid bieden om de concurrentie aan te gaan met andere grote technologiebedrijven, zoals IBM en Hewlett-Packard, die hun software-portfolio al gevoelig hebben uitgebreid.


Dit jaar zullen in Duitsland naar verwachting meer dan 2,9 miljoen nieuwe wagens worden verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het Verband der Automobilindustrie (VDA). Daarmee worden de eerdere ramingen licht naar boven bijgesteld, maar dat betekent nog altijd een daling met 23 procent tegenover vorig jaar. Toen konden autoproducenten echter profiteren van maatregelen van de overheid om de verkopen van nieuwe wagens te stimuleren. Volgens de sectorfederatie is de Duitse autoindustrie sneller uit de crisis gekomen dan eerder was verwacht. Desondanks zijn de Duitse autoverkopen in de maand oktober met 20 procent gedaald tot 256.775 exemplaren. Sinds het begin van het jaar zijn er 2,42 miljoen auto's verkocht in Duitsland, de grootste automarkt van Europa. Dat betekent een daling van 26,8 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.


De verkoop van nieuwe auto's in Frankrijk is in oktober voor de zesde maand op rij afgenomen. In totaal werden er tijdens de maand oktober 171.449 exemplaren verkocht. Dat blijkt uit cijfers van het Comité des Constructeurs Français d'Automobiles (CCFA). Dat is een daling met 14,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling wordt onder meer toegeschreven aan het aflopen van een inruilpremie van de Franse overheid. Het verkoopcijfer ligt op hetzelfde niveau als in oktober 2008, toen de economische crisis zijn tol begon te eisen. De Franse branchevereniging verwacht dat er dit jaar twee miljoen nieuwe auto's verkocht worden. Dat is 10 procent minder dan vorig jaar. De Franse minister van economie Christine Lagarde en haar collega's van industrie Christian Estrosi en tewerkstelling Laurent Wauquiez hadden eerder al gewaarschuwd dat de Franse autosector het zeker tot begin volgend jaar moeilijk zal hebben.


Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 866 miljoen dollar. Tijdens de zelfde periode vorig jaar bedroeg de winst nog 2,9 miljard dollar. De terugval werd echter grotendeels in de hand gewerkt door de overname van sectorgenoot Wyeth in oktober vorig jaar. Daarvoor betaalde Pfizer een bedrag van 68 miljard dollar. De omzet steeg met 39 procent tot 16,2 miljard dollar. Het Amerikaanse concern profiteerde tijdens het derde kwartaal naar eigen zeggen van de hogere verkoopprijzen en nieuwe producten uit de overname van branchegenoot Wyeth. De omzet van de verkoop van geneesmiddelen op voorschrift, de grootste divisie van Pfizer, steeg met 31 procent tot 13,95 miljard dollar, onder meer dankzij de toevoeging van producten van Wyeth - zoals Enbrel, Prevnar en Premarin - aan de portfolio.


Het Britse concern Reckitt Benckiser heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 426 miljoen pond gerealiseerd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 357 miljoen pond. De stijging was onder meer te danken aan de explosieve verkoop van pruducten zoals de keeltabletten Strepsils en het wasmiddel Vanish. De omzet steeg met 11 procent tot 2,11 miljard pond. Bart Becht, chief executive van Reckitt Benckiser, merkte op dat het bedrijf dit jaar een omzetgroei van 6 procent verwacht. De nettowinst zou met 16 procent toenemen. In die ramingen zijn de effecten van de overname van SSL International niet inbegrepen. De farmaceutische divisie liet een omzetgroei met 33 procent tot 195 miljoen pond optekenen. Die divisie produceert onder meer het middel Suboxone, dat voorgeschreven wordt bij de behandeling van heroïne-verslavingen.


Het Amerikaanse concern Wal-Mart Stores, de grootste retailer van de wereld, gaat mogelijk zijn overnamebod op het Zuid-Afrikaanse Massmart herzien. Wal-Mart had eerder een overnamebod van 4 miljard dollar gelanceerd, maar zou dat nu terugschroeven tot iets meer dan de helft van de aandelen. Daardoor zou Massmart op de beurs van Johannesburg genoteerd blijven. De koerswijziging was volgens Massmart het gevolg van besprekingen tussen Wal-Mart en de belangrijke aandeelhouders van de Zuid-Afrikaanse groep en belangrijke Zuid-Afrikaanse belanghebbende partijen. Verdere details over de gesprekken werden niet bekend gemaakt. Ondanks het gereduceerde aanbod zou de investering van Wal-Mart de eerste grote internationale retailer maken op de Zuid-Afrikaanse markt. Wal-Mart bestempelt naar eigen zeggen Massmart, de derde grootste retailer van Zuid-Afrika, als een belangrijke groeimogelijkheid en een solide platform voor zijn Afrikaanse expansie.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft concrete plannen om een groot pand te kopen aan Eight Avenue in New York. Met de aankoop zou een bedrag gemoeid zijn van 2 miljard dollar. Waarnemers hebben het over een trophy-building waar Google al enkele tijd op zoek naar was. Het complex, gelegen in de wijk Chelsea en in de directe omgeving van het Meatpacking District, is één van de grootste kantoorgebouwen van New York. Het gebouw telt achttien verdiepingen en beschikt over 270.000 vierkante meter kantooroppervlakte. Google is al één van de belangrijkste huurders van het pand. Het internet heeft 20 procent van de ruimte in gebruik. Andere huurders zijn de sportartikelenfabrikant Nike, het boekenbedrijf Barnes & Noble en WebMD, een mediabedrijf dat gespecialiseerd is in de medische sector. Het complex werd oorspronkelijk gebruikt door de Port Authority.


Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming heeft van de Europese Commissie definitieve toestemming gekregen om zijn eerste en belangrijkste geneesmiddel op de markt te brengen. Dat heeft het Nederlandse bedrijf bekend gemaakt. Nu de definitieve goedkeuring een feit is, krijgt Pharming een tweede mijlpaalbetaling van zijn partner Swedish Orphan Biovitrum (SOBI). De mijlpaalbetaling heeft een waarde van 5 miljoen euro. Swedish Orphan Biovitrum zal de Europese marktintroductie en distributie van het geneesmiddel voor zijn rekening nemen. Ruconest, een middel voor de behandeling van zwellingen van zacht weefsel, mag voortaan in de hele Europese economische ruimte op de markt worden gebracht. SOBI zal Ruconest in eerste instantie lanceren in Duitsland, Groot-Brittannië en Scandinavië. Daarna volgen andere Europese landen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home